Senarai kapal induk

rencana senarai Wikimedia
Dari bawah ke atas: Principe de Asturias, kapal penyerang amfibia USS Wasp, USS Forrestal dan kapal pengangkut ringan V/STOL HMS Invincible, showing size differences of late 20th century carriers

Senarai kapal pengangkut pesawat setakat tahun 2004:

Format: Tajuk Nama (dilancarkan) nota

DM - Di Musnahkan

ArgentinaSunting

(di tamatkan perkhidmatan)Sunting

AustraliaSunting

Kapal pengangkut pesawat terakhir Australia dibersarakan pada tahun 1982. Kapal perang Sydney dan Melbourne kini adalah kapal frigat peluru berpandu dan Albatross kini adalah pangkalan tentera laut di darat berhampiran Nowra. Kapal pengangkut pesawat bersaiz kecil kadang-kala dicadangkan.


(di tamatkan perkhidmatan)Sunting

  • HMAS Albatross (23 Februari 1928) (pembawa kapal terbang laut) Dipindahkan ke Britain 1938, dimusnahkan sekitar 1950-an
  • HMAS Sydney (30 September 1944) (bekas milik Britain Terrible) dijual pada 30 Oktober 1975, dimusnahkan
  • HMAS Vengeance (23 Februari 1944) Bekas HMS Vengeance. Dikembalikan kepada Britain pada 13 Ogos 1955; dijual kepada Brazil pada 13 Disember 1956 sebagai Minas Gerais
  • HMAS Melbourne (28 Februari 1945) (bekas Britain Majestic) di tamatkan perkhidmatannya pada tahun 1982; dijual kepada China pada tahun 1985.

BrazilSunting

  • São Paulo dahulunya FS Foch, dibeli pada tahun 2001

(dibersarakan)Sunting

  • Minas Gerais dahulunya HMS Vengeance, dibeli pada 13 Disember 1956, dibersarakan pada tahun 2001

KanadaSunting

Kapal induk terakhir Kanada di tamatkan perkhidmatan pada tahun 1970. Juga, dua kapal induk Kanada pertama secara teknikal adalah kapal Tentera Laut Diraja British, dengan itu adalah "HMS" (His Majesty's Ships) bukannya "HMCS". UK secara teknikal memiliki kapal tersebut dan Cabang Udara Armada Britain membekalkan kapal terbang dan anak kapal, bagaimanapun anak kapal kebanyakannya adalah daripada Tentera Laut Diraja Kanada.

(di tamatkan perkhidmatan)Sunting

PerancisSunting

(Di rancang)Sunting

(ditamatkan perkhidmatan)Sunting

  • Kelas Foch
    • Foch (Julai 1959) dijual kepada Brazil pada 2001 dan dinamakan semula sebagai São Paulo.
    • Clemenceau (21 Disember 1957) dijual kepada pembeli besi buruk pada 2003, kini berada di Sicily, menunggu untuk dilupuskan.
  • Arromaches (30 September 1943) dahulunya HMS Colossus, BU 1978.
  • Dixmude (18 Disember 1940)
  • Kelas Joffre
  • Commandante Teste (12 April 1929) (pengangkut penerbangan) melarikan diri dari Toulon 27 November, 1942, dilupuskan pada 1950-an?
  • Bearn (April 1920) (asalnya sebuah kapal perang) dilucut tauliah pada 1945, dilupuskan pada 1967?
  • Rouen (1912) (kapal dagang diubah sebagai pengangkut kapal terbang laut), ditawan oleh Jerman pada 1940-an.
  • Nord (1898) (kapal dagang diubah sebagai pengangkut kapal terbang laut), nasib tidak diketahui.
  • Pas-de-Calais (1898) (kapal dagang diubah sebagai pengangkut kapal terbang laut), nasib tidak diketahui.
  • Compinas (1896) (kapal dagang diubah sebagai pengangkut kapal terbang laut), nasib tidak diketahui.
  • Foudre (20 October 1895) (pengangkut kapal terbang laut) stricken 1 Disember 1921

JermanSunting

(Perang Dunia II)Sunting

IndiaSunting

Rancangan untuk memiliki sejumlah tiga buah kapal pengangkut.

(sedang dibina)Sunting

  • - kapal pengangkut baru, tidak bernama, berdasarkan kapal pengangkut pesawat MM Cavour Itali, dibina di Kochi SY, akan ditauliahkan pada 2011.

(dibersarakan)Sunting

  • INS Vikrant (22 September 1945) dahulunya HMS HMS Hercules, dibeli pada Januari 1957, dilucut tauliah pada 31 Januari, 1997. Akan dipulihara di sebuah muzium di Mumbai.

ItaliSunting

Kapal perang Itali didahului dengan perkataan MM (Marina Militare; "Kapal Tentera" dalam bahasa Melayu)

(dibina)Sunting

  • MM Cavour (20 Julai 2004) dahulunya dinamai sebagai Andrea Doria

(di tamatkan perkhimatan)Sunting

  • Europa (4 Ogos 1895) (kapal dagang diubah sebagai pengangkut kapal terbang laut) stricken 1920
  • Giuseppe Miraglia (20 Disember 1923) (pengangkut kapal terbang laut), nasib tidak diketahui selepas 1943.
  • Sparviero (1927) (diubahsuai daripada kapal penumpang Augustus, tidak disiapkan sebagai kapal pengangkut) karam pada 5 Oktober 1944
  • Aquila (1926) (diubahsuai menjadi kapal penumpang Roma) BU 1951-52

JepunSunting

(tiada; empat buah kapal pengangkut helikopter/ amfibia Kelas Osumi sedang dibina)

Perang Dunia IISunting

Kapal perang Jepun semasa Perang Dunia II dimulai dengan singkatan KDIJ (Kapal Diraja Imperial Jepun)

Hanya kapal Hosho, Junyo, Kumano Maru, dan Ryuho terselamat selepas tamat perang, kapal-kapal ini kemudian dilupuskan pada tahun 1948.

BelandaSunting

Nama kapal perang Belanda dimulai dengan "HNLMS" (His NetherLands Majesty's Ship)

(tiada; tiga buah kapal amfibia yang boleh membawa helikopter sedang dibina)

(dibersarakan)Sunting

RusiaSunting

Kesatuan Soviet (di tamatkan perkhidmatan)Sunting

  • Graf Zeppelin (1938) (bekas-Jerman) yang ditawan oleh Rusia oleh Rusia pada Ogos 1947 tetapi tidak digunakan sebagai kapal pengangkut
  • Kelas Moskva
    • Moskva
    • Leningrad
  • Kelas Kyiv
  • Ulyanovsk (-) (tidak disiapkan) BU pada 1990-an. Kapal seterusnya mungkin dirancang
  • Varyag (4 Disember 1988) (Kelas Kuznetsov, dahulunya Riga) kemudian dimiliki oleh Ukraine dan dijual kepada Republik Rakyat China untuk digunakan sebagai kompleks hiburan dan dipindahkan ke sana pada tahun 2002.

SepanyolSunting

Nama-nama kapal Sepanyol dimulai dengan KTLS (Kapal Tentera Laut Sepanyol)

(dibersarakan)Sunting

  • Dedalo (1901) (bekas kapal dagang Britain Neuenfels diubahsuai menjadi pembawa kapal terbang laut), dijual kepada Sepanyol pada 22 Oktober 1918. Tenggelam pada 18 Julai 1937
  • KTLS Dedalo (4 April 1943) dahulunya USS Cabot (CVL-28)

ThailandSunting

Nama kapal Tentera Laut dimulakan dengan KDT (Kapal Diraja Thai)

UK (Tentera Laut Diraja British)Sunting

(dirancang)Sunting

(dibersarakan)Sunting

Tentera Laut Amerika SyarikatSunting

Kesemua kapal-kapal Tentera Laut A.S dimulai dengan USS yang merujuk kepada (United States Ship).

(dibina)Sunting

(dibersarakan)Sunting

Lihat Daftar kapal induk Tentera Laut Amerika Syarikat bagi kesemua kapal induk A.S dari awal hingga kini.

RujukanSunting

  • Warrilow, Betty. Nabob, the first Canadian-manned kapal induk Owen Sound, Ont. : Escort Carriers Association, 1989.