Senarai kawasan pengundian di Malaysia

rencana senarai Wikimedia


Kawasan pilihan raya di Malaysia (atau dalam penggunaan rasmi, Bahagian Pilihan Raya) adalah pembahagian pilihan raya yang diwakili di peringkat Persekutuan dalam Dewan Rakyat dan peringkat Negeri dalam Dewan Undangan Negeri (DUN).

Sempadan bahagian pilihan raya tidak semestinya tertakluk pada sempadan bahagian pentadbiran seperti daerah dan mukim. Kerusi Bahagian Pilihan Raya Persekutuan (atau Kerusi Parlimen) diwakili tanda P.xxx manakala kerusi Bahagian Pilihan Raya Negeri (atau kerusi DUN) diwakili tanda N.xx.

Sehingga tahun 2020, terdapat 222 kerusi Parlimen dan juga 600 kerusi DUN secara keseluruhannya. Kawasan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri ini telah diwartakan setelah proses persempadanan semula kawasan pilihan raya pada 2018.

RingkasanSunting

Mengikut kawasanSunting

Sumber rasmi

Negeri /
Kawasan persekutuan (Parlimen)
Kawasan
(km2)
Kawasan persekutuan (Parlimen) Kawasan negeri (DUN)
Kerusi Purata kawasan
(km2)
Terbesar
(km2)
Terkecil
(km2)
Kerusi Purata kawasan
(km2)
Terbesar
(km2)
Terkecil
(km2)
  Malaysia 330,803 222 1,490 34,080
Hulu Rajang[1]
6
Tanjong[1]
587

  Perlis 813 3 271 450
Padang Besar
141
Kangar
15 54 150
Chuping
6
Indera Kayangan
  Kedah 9,459 15 631 1,645
Sik
111
Alor Setar
36 263 1,322
Belantek
7
Kota Darul Aman
  Kelantan 15,027 14 1,073 8,174
Gua Musang
33
Kota Bharu
45 334 3,046
Paloh
5
Kota Lama
  Terengganu 13,001 8 1,625 3,973
Hulu Terengganu
57
Kuala Terengganu
32 406 3,246
Telemung
5
Bandar
  Pulau Pinang 1,051 13 81 178
Nibong Tebal
6
Tanjong
40 26 84
Sungai Bakap
1
Pengkalan Kota
  Perak 20,990 24 875 4,521
Gerik
37
Ipoh Barat
59 356 3,998
Temengor
8
Pasir Pinji
  Pahang 35,950 14 2,568 7,273
Jerantut
165
Kuantan
42 856 5,813
Tahan
12
Teruntum
  Selangor 7,961 22 362 1,712
Hulu Selangor
20
Pandan
56 142 617
Kuala Kubu Baharu
7
Kampung Tunku
Pandan Indah
  Kuala Lumpur 243 11 22 51
Segambut
12
Kepong
  Putrajaya 49 1
  Negeri Sembilan 6,662 8 833 1,717
Jelebu
234
Rasah
36 185 720
Chennah
6
Temiang
  Melaka 1,667 6 278 560
Alor Gajah
66
Kota Melaka
28 59 214
Asahan
5
Bandar Hilir
  Johor 19,119 26 735 2,849
Mersing
35
Johor Bahru
56 341 1,745
Tenggaroh
11
Bentayan
  Labuan 96 1
  Sabah 73,904 25 2,956 17,877
Kinabatangan[1]
39
Sandakan[1]
60 1,232

  Sarawak 124,451 31 4,015 34,080
Hulu Rajang[1]
35
Bandar Kuching[1]
82 1,518

Mengikut daftar pemilihSunting

Sumber rasmi

Negeri /
Kawasan persekutuan (Parlimen)
Populasi
(data tahun 2010)
Daftar pemilih
(2018)
Kawasan persekutuan (Parlimen) Kawasan negeri (DUN)
Kerusi Purata daftar pemilih Pengundi tertinggi Pengundi terendah Kerusi Purata daftar pemilih Pengundi tertinggi Pengundi terendah
  Malaysia 28,334,135 14,940,624 222 67,300 178,790
Bangi
19,592
Igan
587 25,453 74,023
Subang Jaya
6,749
Sadong Jaya
  Perlis 227,025 150,221 3 50,074 55,938
Kangar
46,096
Padang Besar
15 9,137 12,303
Sena
7,617
Mata Ayer
  Kedah 1,890,098 1,146,492 15 76,433 112,577
Sungai Petani
42,697
Langkawi
36 28,918 50,336
Lunas
21,297
Ayer Hangat
  Kelantan 1,459,994 1,049,527 14 74,966 110,924
Tumpat
47,470
Jeli
45 20,412 35,135
Bukit Panau
11,848
Dabong
  Terengganu 1,015,776 736,632 8 92,079 107,593
Kemaman
73,487
Hulu Terengganu
32 19,842 32,714
Batu Buruk
14,493
Bukit Besi
  Pulau Pinang 1,520,143 945,627 13 72,741 91,595
Bukit Gelugor
49,586
Tanjong
40 21,155 46,741
Paya Terubong
13,509
Air Putih
  Perak 2,258,428 1,510,864 24 62,953 107,763
Tambun
29,752
Lenggong
59 23,842 57,817
Manjoi
12,787
Kota Tampan
  Pahang 1,443,365 823,981 14 58,856 88,899
Pekan
32,048
Cameron Highlands
42 17,526 38,721
Beserah
8,652
Benta
  Selangor 5,411,324 2,415,074 22 109,776 178,790
Bangi
40,863
Sabak Bernam
56 36,586 74,023
Subang Jaya
16,274
Sungai Air Tawar
  Kuala Lumpur 1,627,172 847,793 11 77,072 88,482
Wangsa Maju
61,598
Titiwangsa
  Putrajaya 67,964 27,306 1
  Negeri Sembilan 997,071 607,793 8 75,974 110,168
Seremban
48,522
Jelebu
36 15,443 36,213
Paroi
8,076
Senaling
  Melaka 788,706 494,662 6 82,444 126,848
Kota Melaka
51,441
Masjid Tanah
28 15,680 37,355
Kesidang
8,743
Tahoh Naning
  Johor 3,233,434 1,817,999 26 69,923 138,299
Iskandar Puteri
40,356
Labis
56 28,666 70,928
Skudai
17,834
Bukit Naning
  Labuan 85,272 28,356 1
  Sabah 3,120,040 1,117,337 25 44,693 62,415
Sepanggar
28,509
Beluran
60 16,363 35,454
Sungai Sibuga
7,614
Sebatik
  Sarawak 2,420,009 1,220,960 31 39,386 81,856
Bandar Kuching
19,592
Igan
82 14,890 34,626
Pelawan
7,278
Gedong

SenaraiSunting

PerlisSunting

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4 DUN 5
P.001 Padang Besar N.01 Titi Tinggi N.02 Beseri N.03 Chuping N.04 Mata Ayer N.05 Santan
P.002 Kangar N.06 Bintong N.07 Sena N.08 Indera Kayangan N.09 Kuala Perlis N.10 Kayang
P.003 Arau N.11 Pauh N.12 Tambun Tulang N.13 Guar Sanji N.14 Simpang Empat N.15 Sanglang

KedahSunting

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3
P.004 Langkawi N.01 Ayer Hangat N.02 Kuah
P.005 Jerlun N.03 Kota Siputeh N.04 Ayer Hitam
P.006 Kubang Pasu N.05 Bukit Kayu Hitam N.06 Jitra
P.007 Padang Terap N.07 Kuala Nerang N.08 Pedu
P.008 Pokok Sena N.09 Bukit Lada N.10 Bukit Pinang N.11 Derga
P.009 Alor Setar N.12 Bakar Bata N.13 Kota Darul Aman N.14 Alor Mengkudu
P.010 Kuala Kedah N.15 Anak Bukit N.16 Kubang Rotan N.17 Pengkalan Kundor
P.011 Pendang N.18 Tokai N.19 Sungai Tiang
P.012 Jerai N.20 Sungai Limau N.21 Guar Chempedak N.22 Gurun
P.013 Sik N.23 Belantek N.24 Jeneri
P.014 Merbok N.25 Bukit Selambau N.26 Tanjong Dawai
P.015 Sungai Petani N.27 Pantai Merdeka N.28 Bakar Arang N.29 Sidam
P.016 Baling N.30 Bayu N.31 Kupang N.32 Kuala Ketil
P.017 Padang Serai N.33 Merbau Pulas N.34 Lunas
P.018 Kulim-Bandar Baharu N.35 Kulim N.36 Bandar Baharu

KelantanSunting

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4
P.019 Tumpat N.01 Pengkalan Kubor N.02 Kelaboran N.03 Pasir Pekan N.04 Wakaf Bharu
P.020 Pengkalan Chepa N.05 Kijang N.06 Chempaka N.07 Panchor
P.021 Kota Bharu N.08 Tanjong Mas N.09 Kota Lama N.10 Bunut Payong
P.022 Pasir Mas N.11 Tendong N.12 Pengkalan Pasir N.13 Chetok
P.023 Rantau Panjang N.14 Meranti N.15 Gual Periok N.16 Bukit Tuku
P.024 Kubang Kerian N.17 Salor N.18 Pasir Tumboh N.19 Demit
P.025 Bachok N.20 Tawang N.21 Pantai Irama N.22 Jelawat
P.026 Ketereh N.23 Melor N.24 Kadok N.25 Kok Lanas
P.027 Tanah Merah N.26 Bukit Panau N.27 Gual Ipoh N.28 Kemahang
P.028 Pasir Puteh N.29 Selising N.30 Limbongan N.31 Semerak N.32 Gaal
P.029 Machang N.33 Pulai Chondong N.34 Temangan N.35 Kemuning
P.030 Jeli N.36 Bukit Bunga N.37 Air Lanas N.38 Kuala Balah
P.031 Kuala Krai N.39 Mengkebang N.40 Guchil N.41 Manek Urai N.42 Dabong
P.032 Gua Musang N.43 Nenggiri N.44 Paloh N.45 Galas

TerengganuSunting

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4
P.033 Besut N.01 Kuala Besut N.02 Kota Putera N.03 Jertih N.04 Hulu Besut
P.034 Setiu N.05 Jabi N.06 Permaisuri N.07 Langkap N.08 Batu Rakit
P.035 Kuala Nerus N.09 Tepuh N.10 Buloh Gading N.11 Seberang Takir N.12 Bukit Tunggal
P.036 Kuala Terengganu N.13 Wakaf Mempelam N.14 Bandar N.15 Ladang N.16 Batu Buruk
P.037 Marang N.17 Alur Limbat N.18 Bukit Payong N.19 Ru Rendang N.20 Pengkalan Berangan
P.038 Hulu Terengganu N.21 Telemong N.22 Manir N.23 Kuala Berang N.24 Ajil
P.039 Dungun N.25 Bukit Besi N.26 Rantau Abang N.27 Sura N.28 Paka
P.040 Kemaman N.29 Kemasik N.30 Kijal N.31 Chukai N.32 Air Putih

Pulau PinangSunting

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4
P.041 Kepala Batas N.01 Penaga N.02 Bertam N.03 Pinang Tunggal
P.042 Tasek Gelugor N.04 Permatang Berangan N.05 Sungai Dua N.06 Telok Ayer Tawar
P.043 Bagan N.07 Sungai Puyu N.08 Bagan Jermal N.09 Bagan Dalam
P.044 Permatang Pauh N.10 Seberang Jaya N.11 Permatang Pasir N.12 Penanti
P.045 Bukit Mertajam N.13 Berapit N.14 Machang Bubuk N.15 Padang Lalang
P.046 Batu Kawan N.16 Perai N.17 Bukit Tengah N.18 Bukit Tambun
P.047 Nibong Tebal N.19 Jawi N.20 Sungai Bakap N.21 Sungai Acheh
P.048 Bukit Bendera N.22 Tanjung Bunga N.23 Air Putih N.24 Kebun Bunga N.25 Pulau Tikus
P.049 Tanjong N.26 Padang Kota N.27 Pengkalan Kota N.28 Komtar
P.050 Jelutong N.29 Datuk Keramat N.30 Sungai Pinang N.31 Batu Lancang
P.051 Bukit Gelugor N.32 Seri Delima N.33 Air Itam N.34 Paya Terubong
P.052 Bayan Baru N.35 Batu Uban N.36 Pantai Jerejak N.37 Batu Maung
P.053 Balik Pulau N.38 Bayan Lepas N.39 Pulau Betong N.40 Telok Bahang

PerakSunting

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3
P.054 Gerik N.01 Pengkalan Hulu N.02 Temenggor
P.055 Lenggong N.03 Kenering N.04 Kota Tampan
P.056 Larut N.05 Selama N.06 Kubu Gajah N.07 Batu Kurau
P.057 Parit Buntar N.08 Titi Serong N.09 Kuala Kurau
P.058 Bagan Serai N.10 Alor Pongsu N.11 Gunung Semanggol N.12 Selinsing
P.059 Bukit Gantang N.13 Kuala Sepetang N.14 Changkat Jering N.15 Trong
P.060 Taiping N.16 Kamunting N.17 Pokok Assam N.18 Aulong
P.061 Padang Rengas N.19 Chenderoh N.20 Lubok Merbau
P.062 Sungai Siput (U) N.21 Lintang N.22 Jalong
P.063 Tambun N.23 Manjoi N.24 Ulu Kinta
P.064 Ipoh Timur N.25 Canning N.26 Tebing Tinggi N.27 Pasir Pinji
P.065 Ipoh Barat N.28 Bercham N.29 Kepayang N.30 Buntong
P.066 Batu Gajah N.31 Jelapang N.32 Menglembu N.33 Tronoh
P.067 Kuala Kangsar N.34 Bukit Chandan N.35 Manong
P.068 Beruas N.36 Pengkalan Baru N.37 Pantai Remis
P.069 Parit N.38 Belanja N.39 Bota
P.070 Kampar N.40 Malim Nawar N.41 Keranji N.42 Tualang Sekah
P.071 Gopeng N.43 Sungai Rapat N.44 Simpang Pulai N.45 Teja
P.072 Tapah N.46 Chenderiang N.47 Ayer Kuning
P.073 Pasir Salak N.48 Sungai Manik N.49 Kampung Gajah
P.074 Lumut N.50 Sitiawan N.51 Pasir Panjang N.52 Pangkor
P.075 Bagan Datuk N.53 Rungkup Kechil N.54 Hutan Melintang
P.076 Teluk Intan N.55 Pasir Bedamar N.56 Changkat Jong
P.077 Tanjung Malim N.57 Sungkai N.58 Slim N.59 Behrang

PahangSunting

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4
P.078 Cameron Highlands N.01 Tanah Rata N.02 Jelai
P.079 Lipis N.03 Padang Tengku N.04 Cheka N.05 Benta
P.080 Raub N.06 Batu Talam N.07 Tras N.08 Dong
P.081 Jerantut N.09 Tahan N.10 Damak N.11 Pulau Tawar
P.082 Indera Mahkota N.12 Beserah N.13 Semambu
P.083 Kuantan N.14 Teruntum N.15 Tanjung Lumpur N.16 Inderapura
P.084 Paya Besar N.17 Sungai Lembing N.18 Lepar N.19 Panching
P.085 Pekan N.20 Pulau Manis N.21 Peramu Jaya N.22 Bebar N.23 Chini
P.086 Maran N.24 Luit N.25 Kuala Sentul N.26 Chenor
P.087 Kuala Krau N.27 Jenderak N.28 Kerdau N.29 Jengka
P.088 Temerloh N.30 Mentakab N.31 Lanchang N.32 Kuala Semantan
P.089 Bentong N.33 Bilut N.34 Ketari N.35 Sabai N.36 Pelangai
P.090 Bera N.37 Guai N.38 Triang N.39 Kemayan
P.091 Rompin N.40 Bukit Ibam N.41 Muadzam Shah N.42 Tioman

SelangorSunting

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4
P.092 Sabak Bernam N.01 Sungai Air Tawar N.02 Sabak
P.093 Sungai Besar N.03 Sungai Panjang N.04 Sekinchan
P.094 Hulu Selangor N.05 Hulu Bernam N.06 Kuala Kubu Bharu N.07 Batang Kali
P.095 Tanjong Karang N.08 Sungai Burong N.09 Permatang
P.096 Kuala Selangor N.10 Bukit Melawati N.11 Ijok N.12 Jeram
P.097 Selayang N.13 Kuang N.14 Rawang N.15 Taman Templer
P.098 Gombak N.16 Sungai Tua N.17 Gombak Setia N.18 Hulu Kelang
P.099 Ampang N.19 Bukit Antarabangsa N.20 Lembah Jaya
P.100 Pandan N.21 Pandan Indah N.22 Teratai
P.101 Hulu Langat N.23 Dusun Tua N.24 Semenyih N.25 Kajang
P.102 Bangi N.26 Sungai Ramal N.27 Balakong N.28 Seri Kembangan
P.103 Puchong N.29 Seri Serdang N.30 Kinrara
P.104 Subang N.31 Subang Jaya N.32 Seri Setia
P.105 Petaling Jaya N.33 Taman Medan N.34 Bukit Gasing
P.106 Damansara N.35 Kampung Tunku N.36 Bandar Utama
P.107 Sungai Buloh N.37 Bukit Lanjan N.38 Paya Jaras N.39 Kota Damansara
P.108 Shah Alam N.40 Kota Anggerik N.41 Batu Tiga
P.109 Kapar N.42 Meru N.43 Sementa N.44 Selat Klang
P.110 Klang N.45 Bandar Baru Klang N.46 Pelabuhan Klang N.47 Pandamaran
P.111 Kota Raja N.48 Sentosa N.49 Sungai Kandis N.50 Kota kemuning
P.112 Kuala Langat N.51 Sijangkang N.52 Banting N.53 Morib
P.113 Sepang N.54 Tanjong Sepat N.55 Dengkil N.56 Sungai Pelek

Wilayah Persekutuan Kuala LumpurSunting

Kod Kawasan Parlimen
P.114 Kepong
P.115 Batu
P.116 Wangsa Maju
P.117 Segambut
P.118 Setiawangsa
P.119 Titiwangsa
P.120 Bukit Bintang
P.121 Lembah Pantai
P.122 Seputeh
P.123 Cheras
P.124 Bandar Tun Razak

Wilayah Persekutuan PutrajayaSunting

Kod Kawasan Parlimen
P.125 Putrajaya

Negeri SembilanSunting

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4 DUN 5 DUN 6
P.126 Jelebu N.01 Chennah N.02 Pertang N.03 Sungai Lui N.04 Klawang
P.127 Jempol N.05 Serting N.06 Palong N.07 Jeram Padang N.08 Bahau
P.128 Seremban N.09 Lenggeng N.10 Nilai N.11 Lobak N.12 Temiang N.13 Sikamat N.14 Ampangan
P.129 Kuala Pilah N.15 Juasseh N.16 Seri Menanti N.17 Senaling N.18 Pilah N.19 Johol
P.130 Rasah N.20 Labu N.21 Bukit Kepayang N.22 Rahang N.23 Mambau N.24 Senawang
P.131 Rembau N.25 Paroi N.26 Chembong N.27 Rantau N.28 Kota
P.132 Port Dickson N.29 Chuah N.30 Lukut N.31 Bagan Pinang N.32 Linggi N.33 Port Dickson
P.133 Tampin N.34 Gemas N.35 Gemencheh N.36 Repah

MelakaSunting

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4 DUN 5
P.134 Masjid Tanah N.01 Kuala Linggi N.02 Tanjung Bidara N.03 Ayer Limau N.04 Lendu N.05 Taboh Naning
P.135 Alor Gajah N.06 Rembia N.07 Gadek N.08 Machap N.09 Durian Tunggal N10 Asahan
P.136 Tangga Batu N.11 Sungai Udang N.12 Pantai Kundor N.13 Paya Rumput N.14 Klebang
P.137 Hang Tuah Jaya N.15 Bachang N.16 Ayer Keroh N.17 Bukit Baru N.18 Ayer Molek
P.138 Kota Melaka N.19 Kesidang N.20 Kota Laksamana N.21 Duyong N.22 Bandar Hilir N.23 Telok Mas
P.139 Jasin N.24 Bemban N.25 Rim N.26 Serkam N.27 Merlimau N.28 Sungai Rambai

JohorSunting

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3
P.140 Segamat N.01 Buloh Kasap N.02 Jementah
P.141 Sekijang N.03 Pemanis N.04 Kemelah
P.142 Labis N.05 Tenang N.06 Bekok
P.143 Pagoh N.07 Bukit Kepong N.08 Bukit Pasir
P.144 Ledang N.09 Gambir N.10 Tangkak N.11 Serom
P.145 Bakri N.12 Bentayan N.13 Sungai Abong N.14 Bukit Naning
P.146 Muar N.15 Maharani N.16 Sungai Balang
P.147 Parit Sulong N.17 Semerah N.18 Sri Medan
P.148 Ayer Hitam N.19 Yong Peng N.20 Semarang
P.149 Sri Gading N.21 Parit Yaani N.22 Parit Raja
P.150 Batu Pahat N.23 Penggaram N.24 Senggarang N.25 Rengit
P.151 Simpang Renggam N.26 Machap N.27 Layang-Layang
P.152 Kluang N.28 Mengkibol N.29 Mahkota
P.153 Sembrong N.30 Paloh N.31 Kahang
P.154 Mersing N.32 Endau N.33 Tenggaroh
P.155 Tenggara N.34 Panti N.35 Pasir Raja
P.156 Kota Tinggi N.36 Sedili N.37 Johor Lama
P.157 Pengerang N.38 Penawar N.39 Tanjong Surat
P.158 Tebrau N.40 Tiram N.41 Puteri Wangsa
P.159 Pasir Gudang N.42 Johor Jaya N.43 Permas
P.160 Johor Bahru N.44 Tanjong Puteri N.45 Stulang
P.161 Pulai N.46 Perling N.47 Kempas
P.162 Iskandar Puteri N.48 Skudai N.49 Kota Iskandar
P.163 Kulai N.50 Bukit Permai N.51 Bukit Batu N.52 Senai
P.164 Pontian N.53 Benut N.54 Pulai Sebatang
P.165 Tanjong Piai N.55 Pekan Nenas N.56 Kukup

Wilayah Persekutuan LabuanSunting

Kod Kawasan Parlimen
P.166 Labuan

SabahSunting

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3
P.167 Kudat N.01 Banggi N.02 Tanjong Kapor N.03 Pitas
P.168 Kota Marudu N.04 Matunggong N.05 Tandek
P.169 Kota Belud N.06 Tempasuk N.07 Kadamaian N.08 Usukan
P.170 Tuaran N.09 Tamparuli N.10 Sulaman N.11 Kiulu
P.171 Sepanggar N.12 Karambunai N.13 Inanam
P.172 Kota Kinabalu N.14 Likas N.15 Api-Api N.16 Luyang
P.173 Putatan N.17 Tanjong Aru N.18 Petagas
P.174 Penampang N.19 Kepayan N.20 Moyog
P.175 Papar N.21 Kawang N.22 Pantai Manis
P.176 Kimanis N.23 Bongawan N.24 Membakut
P.177 Beaufort N.25 Klias N.26 Kuala Penyu
P.178 Sipitang N.27 Lumadan N.28 Sindumin
P.179 Ranau N.29 Kundasang N.30 Karanaan N.31 Paginatan
P.180 Keningau N.32 Tambunan N.33 Bingkor N.34 Liawan
P.181 Tenom N.35 Melalap N.36 Kemabong
P.182 Pensiangan N.37 Sook N.38 Nabawan
P.183 Beluran N.39 Sugut N.40 Labuk
P.184 Libaran N.41 Gum-Gum N.42 Sungai Sibuga
P.185 Batu Sapi N.43 Sekong N.44 Karamunting
P.186 Sandakan N.45 Elopura N.46 Tanjong Papat
P.187 Kinabatangan N.47 Kuamut N.48 Sukau
P.188 Silam N.49 Tungku N.50 Lahad Datu N.51 Kunak
P.189 Semporna N.52 Sulabayan N.53 Senallang N.54 Bugaya
P.190 Tawau N.55 Balung N.56 Apas N.57 Sri Tanjong
P.191 Kalabakan N.58 Merotai N.59 Tanjong Batu N.60 Sebatik

SarawakSunting

Kod Kawasan Parlimen DUN 1 DUN 2 DUN 3 DUN 4
P.192 Mas Gading N.01 Opar N.02 Tasik Biru
P.193 Santubong N.03 Tanjung Datu N.04 Pantai Damai N.05 Demak Laut
P.194 Petra Jaya N.06 Tupong N.07 Samariang N.08 Satok
P.195 Bandar Kuching N.09 Padungan N.10 Pending N.11 Batu Lintang
P.196 Stampin N.12 Kota Sentosa N.13 Batu Kitang N.14 Batu Kawa
P.197 Kota Samarahan N.15 Asajaya N.16 Muara Tuang N.17 Stakon
P.198 Puncak Borneo N.18 Seremtu N.19 Mambong N.20 Tarat
P.199 Serian N.21 Tebedu N.22 Kedup N.23 Bukit Semuja
P.200 Batang Sadong N.25 Sadong Jaya N.25 Simunjan N.26 Gedong
P.201 Batang Lupar N.27 Sebuyau N.28 Lingga N.29 Beting Maro
P.202 Sri Aman N.30 Balai Ringin N.31 Bukit Begunan N.32 Simanggang
P.203 Lubok Antu N.33 Engkilili N.34 Batang Ai
P.204 Betong N.35 Saribas N.36 Layar N.37 Bukit Saban
P.205 Saratok N.38 Kalaka N.39 Krian N.40 Kabeng
P.206 Tanjung Manis N.41 Kuala Rajang N.42 Semop
P.207 Igan N.43 Daro N.44 Jamoreng
P.208 Sarikei N.45 Repok N.46 Meradong
P.209 Julau N.47 Pakan N.48 Meluan
P.210 Kanowit N.49 Ngemah N.50 Machan
P.211 Lanang N.51 Bukit Assek N.52 Dudong
P.212 Sibu N.53 Bawang Assan N.54 Pelawan N.55 Nangka
P.213 Mukah N.56 Dalat N.57 Tellian N.58 Balingian
P.214 Selangau N.59 Tamin N.60 Kakus
P.215 Kapit N.61 Pelagus N.62 Katibas N.63 Bukit Goram
P.216 Hulu Rajang N.64 Baleh N.65 Belaga N.66 Murum
P.217 Bintulu N.67 Jepak N.68 Tanjung Batu N.69 Kemena N.70 Samalaju
P.218 Sibuti N.71 Bekenu N.72 Lambir
P.219 Miri N.73 Piasau N.74 Pujut N.75 Senadin
P.220 Baram N.76 Marudi N.77 Telang Usan N.78 Mulu
P.221 Limbang N.79 Bukit Kota N.80 Batu Danau
P.222 Lawas N.81 Ba'Kelalan N.82 Bukit Sari

Lihat jugaSunting

Pautan luarSunting

  1. ^ a b c d e f ONLINE ELECTORAL MAPS OF MALAYSIA Tindak Malaysia, 2018