Senarai kelas kapal pembinasa

rencana senarai Wikimedia

Berikut adalah senarai kelas-kelas kapal pemusnah/pembinasa.

Argentina (Armada de la República Argentina)Sunting

Australia (Tentera Laut Diraja Australia)Sunting

Austria-Hungary (Tentera Laut Austria-Hungary)Sunting

Brazil (Marinha do Brasil)Sunting

Kanada (Tentera Laut Diraja Kanada)Sunting

Chile (Armada de Chile)Sunting

China (Angkatan Laut Tentera Pembebasan Rakyat)Sunting

  • kelas-Anshan — 4 buah kapal, semua telah dibersarakan (bekas kelas Gnevny)
  • kelas-Sovremennyy — 4 buah kapal dalam perkhidmatan aktif
  • Type 051 (nama kod NATO Luda) — 6 buah kapal dalam perkhidmatan aktif, 11 dibersarakan
  • Type 052 (nama kod NATO Luhu) — 2 buah kapal dalam perkhidmatan aktif
  • Type 051B (nama kod NATO Luhai) — 1 buah dalam perkhidmatan aktif
  • Type 052B (nama kod NATO Luyang I) — 2 buah kapal dalam perkhidmatan aktif
  • Type 051C (nama kod NATO Luzhou) — 2 buah kapal dalam perkhidmatan aktif
  • Type 052C (nama kod NATO Luyang II) — 6 buah kapal dalam perkhidmatan aktif
  • Type 052D — 10 buah kapal dalam perkhidmatan aktif, 2 buah dalam ujian di laut dan 10 buah masih dalam pembinaan
  • Type 055 — 1 buah dalam ujian laut, 5 buah dalam pembinaan

Colombia (Armada de la República de Colombia)Sunting

Ecuador (Armada del Ecuador)Sunting

Mesir (Tentera Laut Mesir)Sunting

  • kelas-El Fateh — 2 buah kapal, bekas-kelas-Z
  • kelas-El Nasser — 3 buah kapal, bekas Project 30bis

Estonia (Eesti Merevägi)Sunting

Perancis (Marine Nationale)Sunting

Jerman (Deutsche Marine)Sunting

Greece (Tentera Laut Greece)Sunting

Tentera Laut Diraja Greece (1832–1974)Sunting

Tentera Laut Greece (1974–kini)Sunting

India (Bharatiya Nau Sena)Sunting

Indonesia (Tentara Nasional Indonesia-Angkatan Laut)Sunting

  • kelas-Gadjah Mada - 1 buah, bekas kelas-N
  • kelas-Siliwangi — 7 buah kapal, bekas Projek 30bis ditingkat upaya ke Projek 30BK

Iran (Tentera Laut Iran)Sunting

Itali (Tentera Laut Itali)Sunting

Regia Marina (1861–1946)Sunting

Marina Militare (1946–kini)Sunting

JepunSunting

Mexico (Armada de México)Sunting

Belanda (Koninklijke Marine)Sunting

Norway (Kongelige Norske Marine)Sunting

Pakistan (Pɑkistan Bahri'a)Sunting

Peru (Marina de Guerra del Perú)Sunting

Poland (Marynarka Wojenna)Sunting

Portugal (Marinha Portuguesa)Sunting

Romania (Tentera Laut Romania)Sunting

Rusia/USSR (Tentera Laut Rusia)Sunting

Tentera Laut Imperial RusiaSunting

Tentera Laut SovietSunting

Siam (Tentera Laut Diraja Siam)Sunting

Afrika Selatan (Tentera Laut Afrika Selatan)Sunting

Korea Selatan (Tentera Laut Republik Korea)Sunting

Sepanyol (Armada Española)Sunting

Sweden (Tentera Laut Sweden)Sunting

Republik China (Taiwan) (Zhōnghuá Mínguó Hǎijūn)Sunting

Turki (Osmanlı Donanması / Türk Deniz Kuvvetleri)Sunting

United Kingdom (Tentera Laut Diraja)Sunting

Pembinasa bot torpedoSunting

Pada tahun 1913, unit-unit yang terselamat merupakan jenis-jenis pembinasa bot torpedo daripada kelas "27-knotter" dan "30-knotter" yang disusun ke dalam kelas A, B, C dan D berdasarkan halaju dan nombor funnel yang dimiliki oleh kapal-kapal ini. Kelas "26-knotters" yang lebih awal tidak dimasukkan di sebabkan kesemua kapal telah dilupuskan sebelum tahun 1913.

Tidak seperti kelas-kelas A, B dan C, kesemua kelas D (two-funnel) telah dibina oleh hanya sebuah limbungan iaitu (Thornycroft) dan terdiri hanya satu kelas, dengan sedikit pengubahsuaian antara kumpulan.

    • kumpulan Desperate — 4 buah kapal
    • kumpulan Angler — 2 buah kapal
    • kumpulan Coquette — 3 buah kapal
    • Stag jenis khas — 1 buah
  • Type Taku — 1 buah, bekas hadiah China

Pembinasa konvensionalSunting

Pada tahun 1913, nama dengan abjad telah diberikan kepada semua kapal pembinasa yang digunakan oleh Tentera Laut Diraja, dahulunya dikenali dengan nama kapal pertama dari kelasnya. Kelas-River atau kelas-E pada tahun 1913 merupakan kapal pembinasa pertama dari Tentera Laut Diraja yang menggunakan konfigurasi moden.

Pembinasa peluru berpanduSunting

  • kelas-County — 8 buah kapal
  • Type 82 — 1 buah
  • Type 42 — 14 buah kapal (6 Sheffield, 4 Exeter, 4 Manchester)
  • Type 45 — 6 buah kapal, ditauliahkan antara tahun 2009–2013

Amerika Syarikat (Tentera Laut Amerika Syarikat)Sunting

Yugoslavia (Tentera Laut Yugoslavia)Sunting

Venezuela (ARBV)Sunting

NotaSunting

  1. ^ a b c d Gardiner and Gray 1985, p. 338.
  2. ^ "Indigenously built warship ready for launch". freepressjournal. Diarkib daripada yang asal pada 22 July 2015. Dicapai pada 16 April 2015. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  3. ^ "All About the INS Visakhapatnam, Navy's Most Powerful Destroyer". ndtv. Dicapai pada 17 April 2015.

RujukanSunting

  • Gardiner, Robert; Gray, Randal (1985). Conway's All The World's Fighting Buah kapal 1906–1921. London: Conway Maritime Press. ISBN 0-85177-245-5.