Senarai kementerian Thailand

rencana senarai Wikimedia

Kementerian Kerajaan Thailand (Bahasa Thai: กระทรวง: Krasuang) adalah agensi pemerintah yang terdiri dari badan eksekutif Kerajaan Thailand. Setiap kementerian diketuai oleh menteri (Bahasa Thai: รัฐมนตรีว่าการกระทรวง, RTGSRatthamontri Wa Kan Krasuang) dan, bergantung pada Perdana Menteri, beberapa timbalan menteri (Bahasa Thai: รัฐมนตรีช่วยว่าการกระทรวง) . Gabungan ketua-ketua agensi ini membentuk Kabinet Thailand. Terdapat 19 kementerian.[1] Gabungan para pegawai jabatan ini membentuk perkhidmatan awam Thailand.

KementerianSunting

Nama Kementerian Lokasi Ditubuhkan Menteri Mohor Laman Web[2]
English Thai Imej Nama
Pejabat Perdana Menteri สำนักนายกรัฐมนตรี Dusit, Bangkok 1933 Anucha Nakasai   Mohor Rajasiha dan Gajasiha, Pembela Perlembagaan https://www.thaigov.go.th/
Kementerian Pertahanan

(MOD)

กระทรวงกลาโหม Phra Nakhon, Bangkok 1887 Prayut Chan-o-cha   Mohor Angkatan Tentera Thai https://www.mod.go.th/
Kementerian Kewangan

(MOF)

กระทรวงการคลัง Phaya Thai, Bangkok 1875 Arkhom Termpittayapaisith   Mohor Burung Cenderawasih https://www.mof.go.th/
Kementerian Luar Negeri

(MFA)

กระทรวงการต่างประเทศ Ratchathewi, Bangkok 1840 Don Pramudwinai   Mohor Teratai Kristal https://www.mfa.go.th/
Kementerian Pelancongan dan Sukan

(MOTS)

กระทรวงการท่องเที่ยวและกีฬา Pom Prap Sattru Phai, Bangkok 2002 Pipat Ratchakitprakarn Mohor Dewa Kekuatan di belakang Airawata https://www.mots.go.th/
Kementerian Pembangunan Sosial dan Keselamatan Manusia

(MSDHS)

กระทรวงการพัฒนาสังคมและความมั่นคงของมนุษย์ Pom Prap Sattru Phai, Bangkok 2002 Juti Krairiksh   Mohor Dewa Makhluk https://www.m-society.go.th/home.php
Kementerian Pendidikan Tinggi, Sains, Penyelidikan dan Inovasi

(MHESI)

กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม Ratchathewi, Bangkok 2019 Anek Laothamatas Mohor Vajra https://www.mhesi.go.th/
Kementerian Pertanian dan Koperasi

(MOAC)

กระทรวงเกษตรและสหกรณ์ Ratchathewi, Bangkok 1892 Chalermchai Sri-on   Mohor Varuna di belakang Naga https://www.moac.go.th/site-home
Kementerian Pengangkutan

(MOT)

กระทรวงคมนาคม Pom Prap Sattru Phai, Bangkok 1912 Saksayam Chidchob Mohor Rama di atas Kereta Kuda https://www.mot.go.th/
Kementerian Ekonomi Digital dan Masyarakat

(MDES)

กระทรวงดิจิทัลเพื่อเศรษฐกิจและสังคม Kompleks Kerajaan Chaeng Watthana, Bangunan B, Jalan Chaeng Watthana, Lak Si, Bangkok 2016 Chaiwut Thanakamanusorn   Mohor Budha https://www.mdes.go.th/
Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar

(MNRE)

กระทรวงทรัพยากรธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม Phaya Thai, Bangkok 2002 Varawut Silpa-archa   Mohor Perisai Alam http://www.mnre.go.th/
Kementerian Tenaga

(MOE)

กระทรวงพลังงาน Chatuchak, Bangkok 2002 Supattanapong Punmeechaow Mohor Lokuttara https://energy.go.th/2015/
Kementerian Perdagangan

(MOC)

กระทรวงพาณิชย์ Mueang Nonthaburi, Nonthaburi 1892 Jurin Laksanawisit   Mohor Vishvakarma https://www.moc.go.th/
Kementerian Dalam Negeri

(MOI)

กระทรวงมหาดไทย Phra Nakhon, Bangkok 1892 Anupong Paochinda   Mohor Singa https://edw-webmoi.moi.go.th/moi/
Kementerian Kehakiman

(MOJ)

กระทรวงยุติธรรม Lak Si, Bangkok 1891 Somsak Thepsuthin Mohor Penimbang Keadilan https://www.moj.go.th/index.php
Kementerian Buruh

(MOL)

กระทรวงแรงงาน Din Daeng, Bangkok 1993 Suchart Chomklin Mohor Tiga Dewa https://www.mol.go.th/
Kementerian Kebudayaan กระทรวงวัฒนธรรม Huai Khwang, Bangkok 2002 Itthiphol Khunpluem  
Mohor Illumed Baldachin https://www.m-culture.go.th/th/index.php
Kementerian Pendidikan

(MOE)

กระทรวงศึกษาธิการ Dusit, Bangkok 1892 Trinuch Thienthong
Mohor Roda Perundangan http://www.moe.go.th/
Kementerian Kesihatan Awam

(MOPH)

กระทรวงสาธารณสุข Mueang Nonthaburi, Nonthaburi 1942 Anutin Charnvirakul   Mohor Caduceus

(Renew Seal Design in 2016)

https://www.moph.go.th/index.php
Kementerian Industri กระทรวงอุตสาหกรรม Ratchathewi, Bangkok 1942 Suriya Juangroongruangkit   Mohor Lautan Susu Narayana Churning https://www.industry.go.th/


Lihat jugaSunting

RujukanSunting

  1. ^ "Government Agencies". Office of the Prime Minister (OPM) (Thailand). Dicapai pada 5 July 2016.
  2. ^ ""Thai Government Agency"". Dicapai pada 19 March 2021.

Pautan luarSunting

Templat:Government of Thailand Templat:Thailand topics