Buka menu utama

Senarai ketua negara Sudan

rencana senarai Wikimedia

Artikel ini menyenaraikan ketua negara Sudan sejak kemerdekaan negara pada tahun 1956.

Presiden Republik Sudan
رئيس جمهورية السودان
Presidential Standard of Sudan.svg
Penyandang
Abdel Fattah Abdelrahman Burhan
Pengerusi Majlis Ketenteraan Peralihanl

sejak 12 April 2019
KediamanRepublican Palace
Khartoum, Sudan
Tempoh5 tahun, boleh diperbaharui
Pemegang sulungMajlis Kedaulatan lima anggota (presiden kolektif)
Pembentukan1 Januari 1956
TimbalanTimbalan Presiden Sudan
Laman webwww.presidency.gov.sd/eng/

Sejarah jawatanSunting

Sejak kemerdekaan diisytiharkan pada 1 Januari 1956, enam individu (dan tiga dewan kedaulatan beraneka kuasa ) telah berkhidmat sebagai ketua negara Sudan, yang kini berada di bawah gelaran Presiden Republik Sudan. Sebelum kemerdekaan, Sudan ditadbir sebagai sebuah kondominium oleh Mesir dan United Kingdom, di bawah nama Anglo-Egyptian Sudan. Oleh itu, kuasa eksekutif ditempatkan dalam sebuah diarki yang terdiri daripada ketua negara kedua-dua negara - pada masa kemerdekaan, Ratu United Kingdom (Elizabeth II) dan Majlis Perundangan Revolusi Mesir (diketuai oleh Gamal Abdel Nasser). Sejurus selepas kemerdekaan, peranan ketua negara dipenuhi oleh Majlis Kedaulatan lima anggota, dengan saingan puak-puak nasionalis yang tidak bersetuju dengan satu calon. Pada bulan November 1958, Jeneral Ibrahim Abboud mengetuai rampasan kuasa tentera, memandangkan peranan ketua negara sebagai Pengerusi Majlis Tertinggi. Mengandaikan gelaran presiden pada tahun 1964, beliau meletak jawatan pada tahun itu kerana ketidakpuasan umum ketika pemerintahan rejim tentera. Abboud digantikan oleh seorang pegawai kanan kanan, Sirr Al-Khatim Al-Khalifa, yang bertindak sebagai presiden bertindak selama 18 hari sebelum memindahkan kuasa eksekutif kepada Jawatankuasa Kedaulatan.

Ketua Negara Sudan (1956-sekarang)Sunting

(Tarikh dalam huruf italik menunjukkan kesinambungan jawatan secara de facto)

Republik Sudan (1956–1969)Sunting

No. Nama Jangka hayat Dilantik Memulakan jawatan Meninggalkan jawatan Parti politik
1 Majlis Kedaulatan

Ahli:

Abdel Fattah Muhammad al-Maghrabi
Muhammad Ahmad Yasin
Ahmad Muhammad Salih
Muhammad Othman al-Dardiri
Siricio Iro Wani
1 Januari 1956 17 November 1958
Pengerusi Majlis Tertinggi
2 Ibrahim Abboud   1900–1983 18 November 1958 31 Oktober 1964 Ketenteraan
Presiden
Ibrahim Abboud   1900–1983 31 Oktober 1964 16 November 1964[a] Ketenteraan
Sirr Al-Khatim Al-Khalifa

Pemangku Presiden
  1919–2006 16 November 1964 3 Disember1964 Parti Kebangsaan Umma
3 Jawatankuasa Pertama Kedaulatan

Ahli:

Abdel Halim Muhammad
Tijani al-Mahi
Mubarak Shaddad
Ibrahim Yusuf Sulayman
Luigi Adwok Bong Gicomeho
3 Disember 1964 10 Jun 1965
4 Jawatankuasa Kedua Kedaulatan

Ahli:

Ismail al-Azhari
Abdullah al-Fadil al-Mahdi
Luigi Adwok Bong Gicomeho
Abdel Halim Muhammad
Khidr Hamad
10 Jun 1965 8 Julai 1965
Pengerusi Majlis Kedaulatan
5 Ismail al-Azhari   1900–1969 8 Julai 1965 25 Mei 1969[b] Parti Kesatuan Demokratik

Republik Demokratik Sudan (1969–1985)Sunting

Pengerusi Majlis Perundangan Revolusi Kebangsaan
6 Gaafar Nimeiry   1930–2009 25 Mei 1969 12 Oktober1971[c] Military /

Kesatuan Sosialis Sudan
Presiden
Gaafar Nimeiry   1930–2009 1971

(referendum)

1977

1983
12 October 1971 6 April 1985[d] Military /

Kesatuan Sosialis Sudan
Ketua Komander
7 Abdel Rahman Swar al-Dahab   1934–2018 6 April 1985 9 April 1985 Ketenteraan
Pengerusi Majlis Ketenteraan Peralihan
Abdel Rahman Swar al-Dahab   1934–2018 9 April 1985 15 Disember 1985 Ketenteraan

Republik Sudan (1985–kini)Sunting

Pengerusi Majlis Ketenteraan Peralihan
(7) Abdel Rahman Swar al-Dahab   1934–2018 15 Disember1985 6 Mei 1986 Ketenteraan
Pengerusi Majlis Tertinggi
8 Ahmed al-Mirghani   1941–2008 6 Mei 1986 30 Jun 1989[e] Democratic Unionist Party
Pengerusi Majlis Perundangan Revolusi untuk Keselamatan Negara
9 Omar al-Bashir   1944– 30 Jun 1989 16 Oktober 1993 Ketenteraan/

Parti Kongres Kebangsaan
Presiden
Omar al-Bashir   1944– 1996

2000

2010

2015
16 Oktober 1993 11 April 2019[f] Ketenteraan/

Parti Kongres Kebangsaan
Pengerusi Majlis Ketenteraan Peralihan
10 Ahmed Awad Ibn Auf   s. 1954– 11 April 2019 12 April 2019 Ketenteraan/

Parti Kongres Kebangsaan
11 Abdel Fattah Abdelrahman Burhan   1960– 12 April 2019 Penjawat kini Kententeraan

Pilihan raya terkiniSunting

Calon Parti Undian %
Omar al-Bashir Kongres Kebangsaan 5,252,478 94.05
Fadl el-Sayed Shuiab Parti Kebenaran Persekutuan 79,779 1.43
Fatima Abdel Mahmoud Kesatuan Demokratik Sosialis Sudan 47,653 0.85
Mohamed Elhassan Mohamed Parti Pembaharuan Kebangsaan 42,399 0.76
Abdul Mahmoud Abdul Jabar Rahamtalla Kesatuan Angkatan Negara 41,134 0.74
Hamdi Hassan Ahmed Bebas 18,043 0.32
Mohamed Ahmed Abdul Gadir Al Arbab Bebas 16,966 0.30
Yasser Yahiya Salih Abdul Gadir Bebas 16,609 0.30
Khairi Bakhit Bebas 11,852 0.21
Adel Dafalla Jabir Bebas 9,435 0.17
Mohamed Awad Al Barow Bebas 9,388 0.17
Asad Al Nil Adel Yassin Al Saafi Bebas 9,359 0.17
Alam Al Huda Ahmed Osman Mohamed Ali Bebas 8,133 0.15
Ahmed Al Radhi Jadalla Salem Bebas 7,751 0.14
Isaam Al Ghali Tajj Eddin Ali Bebas 7,587 0.14
Omar Awad Al Karim Hussein Ali Bebas 6,297 0.11
Undi tidak sah / kosong 506,549 -
Jumlah 6,091,412 100
Pengundi berdaftar / pemilih 13,126,989 46.40
Sumber: NEC

NotaSunting

  1. ^ Meletak jawatan selepas bantahan besar-besaran.
  2. ^ Meletak jawatan rampasan kuasa 1969.
  3. ^ Tertangguh ketika rampasan kuasa 19–22 Julai 1971.
  4. ^ Meletak jawatan dalam rampasan kuasa 1985.
  5. ^ Meletak jawatan ketika rampasan kuasa 1989.
  6. ^ Meletak jawatan ketika rampasan kuasa 2019.

RujukanSunting

Pautan luarSunting