Senarai lagu yang dirakamkan oleh Britney Spears

rencana senarai Wikimedia

Penyanyi dan penulis lagu Amerika Syarikat, Britney Spears mengeluarkan lagu debutnya berjudul "...Baby One More Time" pada lewat tahun 1998, dan mencapai kejayaan global serta kedudukan teratas setiap carta negara-negara utama di dunia. Lanjutan daripada itu, ia diikuti dengan pengeluaran album studio debutnya, ...Baby One More Time yang mendapat kedudukan teratas pada minggu pertama keluaran pada carta Album Canada dan Billboard 200 Amerika Syarikat, kemudian album tersebut diiktirafkan sebanyak 14x rekod platinum oleh Persatuan Industri Rakaman Amerika, hal ini kerana album tersebut telah terjual sebanyak 10 juta unit pada tahun pertama keluaran.[1] Album studio kedua Spears ialah Oops!... I Did It Again, dikeluarkan pada 16 Mei 2000. Pada minggu pertama keluaran, album tersebut menjadi album paling cepat untuk terjual dan satu-satunya penyanyi wanita yang berhasil mencapai rekod tersebut. Album studio itu telah terjual sebanyak 1,319,193 unit pada minggu pembukaannya.[2] Album tersebut mengandungi empat single iaitu "Oops!... I Did It Again", "Lucky", "Stronger", dan "Don't Let Me Be the Last to Know". Pada lewat tahun 2001, Spears mengeluarkan album studio berjudul namanya, Britney yang mengandungi lagu peringkat antarabangsa, "I'm a Slave 4 U".[3] Selepas dua tahun berehat, album studio keempat Spears, In the Zone, dikeluarkan pada bulan November 2003. Album ini mengandungi lagu "Me Against The Music", kolaborasi dengan Madonna yang mencapai kedudukan teratas dalam Carta Hot 100 Eropah, dan "Toxic", yang menyebabkan Spears mendapat Anugerah Grammy pertamanya di dalam kategori Rakaman Tarian Terbaik serta mendapat kredibilitinya di kalangan pengkritik.[4] Album kompilasi pertamanya, Greatest Hits: My Prerogative, dikeluarkan pada tahun berikutnya yang telah terjual sebanyak 5.6 juta salinan di seluruh dunia serta-merta ini telah menjadikan sebagai salah satu album kompilasi yang paling laris sekali di dunia.[5]

Spears sedang mempersembahkan lagunya berjudul "Breathe on Me" semasa jelajah The Circus Starring Britney Spears pada tahun 2009.

Mengikuti perjuangan peribadinya sewaktu beliau mengalami masalah mental sepanjang tahun 2007,[6] album studio kelima Spears, Blackout, dikeluarkan pada bulan Oktober tahun yang sama. Album ini menjual lebih dari 3 juta unit di seluruh dunia, mengandungi single hit "Gimme More" dan "Piece of Me".[5] Dengan pelancaran album studio keenamnya iaitu Circus, Spears menjadi satu-satunya pelakon di era Nielsen SoundScan, 1991-sekarang, untuk mempunyai empat album debut dengan 500,000 atau lebih salinan dijual di Amerika Syarikat.[7] Dengan keluaran single "Womanizer" dan "Circus", ia terjual empat juta salinan di seluruh dunia.[5] Album kompilasi ketiga Spears, The Singles Collection, memaparkan single nombor satu Spears di Amerika Syarikat yang ketiga, iaitu berjudul "3". Pada tahun 2011, dia mengeluarkan lagu "Hold It Against Me", yang menjadikan Spears sebagai artis kedua dalam sejarah 52 tahun carta Billboard Hot 100 untuk debut di tempat pertama dengan dua atau lebih lagu, selepas Mariah Carey.[8] Lagu ini disertakan dalam album studio ketujuhnya, Femme Fatale, yang debut di nombor satu di negara AS.[9] Album studio kelapan Spears, iaitu berjudul Britney Jean dikeluarkan pada tahun 2013; ia memberi sedikit kesan komersial, mendapat ulasan negatif yang pelbagai dari pengkritik dan album ini juga menghasilkan single "Work Bitch" yang disahkan sebagai platinum di Amerika Syarikat. Glory, album studio kesembilan Spears, dikeluarkan pada bulan Ogos 2016 yang mendapat pujian kritikal dan kejayaan carta, bagaimanapun, gagal untuk mencapai kejayaan seperti album-album Spears yang lain.

Spears telah menjual lebih daripada 100 juta rekod di seluruh dunia dan lebih daripada 28.6 juta single digital di Amerika Syarikat sahaja, menjadikannya salah satu artis muzik terlaris sepanjang masa.[10][11][12][13] Billboard mengiktirafkan Spears sebagai artist kelapan terbaik sepanjang dekat 2000-an, dan juga mengiktirafnya sebagai artis album wanita paling terlaris pada dekad pertama abad ke-21, dan juga pada keseluruhan ialah tempat kelima.[14][15] Persatuan Industri Rakaman Amerika juga mengiktiraf Spears sebagai artis wanita terlaris kelapan di Amerika Syarikat, dengan 34.5 juta album yang diperakui.[16] Spears adalah antara beberapa artis dalam sejarah yang mempunyai album studio nombor satu dan nombor satu dalam setiap tiga dekad kerjaya mereka (1990-an, 2000-an, dan 2010-an).[17]

LaguSunting

 
Max Martin telah menulis banyak lagu yang dinyanyikan oleh Spears.
 
Dr. Luke telah menulis sepuluh lagu yang dipersembahkan oleh Spears, termasuk "Circus".
 
Madonna berduet bersama Spears pada lagu "Me Against the Music".
 
Britney berduet bersama Rihanna di "S&M" versi remix.
 
Vokalis Nicki Minaj meminjamkan vokalnya di adun semula (remix) "Till the World Ends".
 
Kesha menulis lagu "Till the World Ends".
 
Lagu "Passenger" dari album Britney Jean ditulis oleh Katy Perry.
 
Lady Gaga menulis lagu "Quicksand" dari album Circus.
 
Sia menulis beberapa lagu yang dinyanyikan oleh Spears iaitu "Perfume", "Passenger", and "Brightest Morning Star" dari album Britney Jean.
 
Lagu "Don't Let Me Be the Last to Know" ditulis Shania Twain.
 
"What It's Like to Be Me" dari album Britney ditulis dari bekas kekasihnya, Justin Timberlake.
 
David Guetta ialah penulis lirik bagi lagu "Body Ache" dan "It Should Be Easy" dari album Britney Jean.
 
Keri Hilson menulis empat lagu Spears yang terdapat di dalam album Blackout, termasuk "Gimme More".
 
will.i.am berduet bersama Spears di lagu "Big Fat Bass" dan"It Should Be Easy", dan Spears berduet sekali lagi bersama will.i.am, "Scream & Shout". Beliau juga adalah produser album Spears yang ke-8, Britney Jean.
 
Pharrell Williams ialah penulis lirik lagu "I'm a Slave 4 U" dan "Boys".
 
"Chillin' with You" menampilkan Jamie Lynn Spears.
 
"Crazy" dipersembahkan oleh Kevin Federline bersama Spears.
 
Iggy Azalea berduet bersama Spears di dalam lagu "Pretty Girls".
 
Spears berduet bersama Miley Cyrus di dalam lagu "SMS (Bangerz)".
 
"Tik Tik Boom" menampilkan rapper Amerika, T.I..
 
Robyn ialah penulis lirik lagu "Over to You Now" dari album Britney & Kevin: Chaotic dan dia chorist di "Piece of Me" dari album Blackout.
 
"Make Me..." menampilkan rapper Amerika, G-Eazy.
 
Diane Warren menulis lagu "When Your Eyes Say It" dari album Oops!... I Did It Again.
 
Spears meliputi lagu "The Beat Goes On", yang ditulis oleh Sonny Bono.
 
Spears meliputi lagu "(I Can't Get No) Satisfaction", ditulis oleh Mick Jagger (left) dan Keith Richards (right).
 
Spears diliputi "Tom's Diner" oleh Suzanne Vega.
Isi kandungan
0–9 · A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · R · P · Q · R · S · T · U · W · Y
Key
  Menunjukkan lagu yang dikeluarkan sebagai single
  Menunjukkan lagu yang disertakan pada versi alternatif album
  Menunjukkan lagu yang dikeluarkan sebagai promosi single
*
Menunjukkan lagu yang disertakan sebagai b-side pada single
Menunjukkan lagu yang diliputi oleh Britney Spears
Tajuk lagu, penulis lirik, album, dan tahun keluaran
Lagu Penulis Lagu Album Tahun Ruj.
"3"   Max Martin
Karl Schuster
Tiffany Amber
The Singles Collection 2009 [18]
"Alien" Britney Spears
Ana Diaz
Anthony Preston
Dan Trynor
William Orbit
Britney Jean 2013 [19]
"Amnesia" Fernando Garibay
Kasia Livingston
Circus   2008 [20]
"And Then We Kiss"   Britney Spears
Michael Taylor
Paul Barry
B in the Mix: The Remixes 2005 [21]
"Anticipating"   Britney Spears
Josh Schwartz
Brian Kierulf
Britney 2001 [22]
"Autumn Goodbye" Eric Foster White ...Baby One More Time   1999 [23]
"...Baby One More Time"   Max Martin ...Baby One More Time 1998 [23]
[24]
"Before the Goodbye" Britney Spears
Brian Transeau
Josh Schwartz
Brian Kierulf
Britney   2001 [25]
"Better" Britney Spears
Julia Michaels
Justin Tranter
Michael Tucker
Glory   2016 [26]
"Big Fat Bass"
berduet bersama will.i.am
William Adams Femme Fatale 2011 [27]
"Blur" Nathaniel Hills
Stacy Barthe
Marcella Araica
Circus 2008 [28]
"Body Ache" Britney Spears
David Guetta
Giorgio Tuinfort
Luciana Caporaso
Nick Clow
Myah Marie Langston
Anthony Preston
Richard Gonzalez
Jose Luna
Britney Jean 2013 [19]
"Bombastic Love" Max Martin
Rami Yacoub
Britney 2001 [22]
"Born to Make You Happy"   Kristian Lundin
Andreas Carlsson
...Baby One More Time 1999 [23]
[29]
"Boys"[a]  
Versi remix berduet bersama Pharrell Williams
Chad Hugo
Pharrell Williams
Britney 2001 [22]
"Brave New Girl" Britney Spears
Brian Kierulf
Josh Schwartz
Kara DioGuardi
In the Zone 2003 [30]
"Break the Ice"   Nathaniel Hills
James Washington
Keri Hilson
Marcella Araica
Blackout 2007 [31]
"Breathe on Me" Stephen Lee
Steve Anderson
Lisa Greene
In the Zone 2003 [30]
"Brightest Morning Star" Britney Spears
Lukasz Gottwald
Sia Furler
Henry Walter
Britney Jean   2013 [32]
"Can't Make You Love Me" Kristian Lundin
Andreas Carlsson
Max Martin
Oops!... I Did It Again 2000 [33]
"Change Your Mind (No Seas Cortes)" Julia Michaels
Justin Tranter
Mattias Larsson
Robin Fredriksson
Glory   2016 [26]
"Chaotic" Christian Karlsson
Pontus Winnberg
Henrik Jonback
Michelle Bell
Britney & Kevin: Chaotic 2005 [34]
"Chillin' with You"
berduet bersama Jamie Lynn Spears
Britney Spears
William Adams
Anthony Preston
Joshua Lopez
Britney Jean 2013 [19]
"Cinderella" Max Martin
Rami Yacoub
Britney Spears
Britney 2001 [22]
"Circus"   Lukasz Gottwald
Claude Kelly
Benjamin Levin
Circus 2008 [28]
"Clumsy"   Talay Riley
Warren Felder
Alex Niceforo
Glory 2016 [26]
"Coupure Électrique" Britney Spears
Lance Eric Shipp
Nathalia Marshall
Rachael Kennedy
Glory   2016 [26]
"Crazy"
Kevin Federline menampilkan Britney Spears
Bosko Kante
Kevin Federline
G Louriano
DJ Emz
Playing with Fire 2006 [35]
"Criminal"   Karl Schuster
Max Martin
Tiffany Amber
Femme Fatale 2011 [27]
"Dear Diary" Britney Spears
Jason Blume
Eugene Wilde
Oops!... I Did It Again 2000 [33]
"Deep in My Heart" Per Magnusson
David Kreuger
Andreas Carlsson
...Baby One More Time   1999 [36]
"Do Somethin'"   Christian Karlsson
Pontus Winnberg
Henrik Jonback
Angela Hunte
Greatest Hits: My Prerogative 2004 [37]
"Do You Wanna Come Over?"   Sandy Chila
Julia Michaels
Justin Tranter
Mattias Larsson
Robin Fredriksson
Glory 2016 [26]
"Don't Cry" Britney Spears
William Adams
Richard Gonzalez
Joshua Lopez
Britney Jean 2013 [19]
"Don't Go Knockin' on My Door" Max Martin
Rami Yacoub
Jake Schulze
Alexander Kronlund
Oops!... I Did It Again 2000 [33]
"Don't Hang Up" Britney Spears
Brian Kierulf
Josh Schwartz
In the Zone   2003 [30]
"Don't Keep Me Waiting" Rodney Jerkins
Michaela Shiloh
Thomas Lumpkins
Femme Fatale   2011 [38]
"Don't Let Me Be the Last to Know"   Robert Lange
Shania Twain
Keith Scott
Oops!... I Did It Again 2000 [33]
"(Drop Dead) Beautiful"
berduet bersama Sabi
Jeremy Coleman
|Joshua Coleman
Ester Dean
Mathieu Jomphe
Benjamin Levin
Femme Fatale 2011 [27]
"E-Mail My Heart" Eric Foster White ...Baby One More Time 1999 [23]
"Early Mornin'" Britney Spears
Richard Hall
Christopher Stewart
Penelope Magnet
In the Zone 2003 [30]
"Everybody" J.R. Rotem
Evan "Kidd" Bogart
Annie Lennox
Dave Stewart
Blackout   2007 [39]
"Everytime"   Britney Spears
Annet Artani
In the Zone 2003 [30]
"Freakshow" Britney Spears
Christian Karlsson
Pontus Winnberg
Henrik Jonback
Ezekiel Lewis
Patrick Smith
Blackout 2007 [31]
"From the Bottom of My Broken Heart"   Eric Foster White ...Baby One More Time 1999 [23]
[40]
"Gasoline" Lukasz Gottwald
Claude Kelly
Benjamin Levin
Bonnie McKee
Emily Wright
Femme Fatale 2011 [27]
"Get Back" Corte Ellis
Nathaniel Hills
Marcella Araica
Blackout   2007 [39]
"Get Naked (I Got a Plan)" Corte Ellis
Nathaniel Hills
Marcella Araica
Blackout 2007 [31]
"Gimme More"   Nathaniel Hills
James Washington
Keri Hilson
Marcella Araica
Blackout 2007 [31]
"Girl in the Mirror" Jörgen Elofsson Oops!... I Did It Again   2000 [33]
"Girls and Boys" Linda Perry Britney Spears: In the Zone   2004 [41]
"Hands"  
among various artists
Justin Tranter
Julia Michaels
BloodPop
Non-album single 2016 [42]
"Hard to Forget Ya" Oscar Görres
Ian Kirkpatrick
Brittany Coney
Denisia Andrews
Edward Drewett
Glory 2016 [26]
"He About to Lose Me" Rodney Jerkins
Ina Wroldsen
Femme Fatale   2011 [38]
"Heart" George Teren
Eugene Wilde
Oops!... I Did It Again   2000 [33]
"Heaven on Earth" Michael McGroarty
Nick Huntingto
Nicole Morier
Blackout 2007 [31]
"Hold It Against Me"   Max Martin
Lukasz Gottwald
Mathieu Jomphe
Bonnie McKee
Femme Fatale 2011 [27]
"Hold on Tight" Britney Spears
Allan P. Grigg
Britney Jean   2013 [32]
"Hot as Ice" Faheem Najm
Nathaniel Hills
Marcella Araica
Blackout 2007 [31]
"How I Roll" Christian Karlsson
Henrik Jonback
Magnus Lidehäll
Pontus Winnberg
Bonnie McKee
Nicole Morier
Femme Fatale 2011 [27]
"(I Can't Get No) Satisfaction" ≠ Mick Jagger
Keith Richards
Oops!... I Did It Again 2000 [33]
"(I Got That) Boom Boom" Roy Hamilton
Chyna Royal
Deongelo Holmes
Eric Jackson
In the Zone 2003 [30]
"I Love Rock 'n' Roll"   Jake Hooker
Alan Merrill
Britney 2001 [22]
"I Run Away" Josh Schwartz
Brian Kierulf
Britney   2001 [43]
"I Wanna Go"   Max Martin
Karl Schuster
Savan Kotecha
Femme Fatale 2011 [27]
"I Will Be There" Max Martin
Andreas Carlsson
...Baby One More Time 1999 [23]
"I Will Still Love You"
berduet bersama Don Philip
Eric Foster White ...Baby One More Time 1999 [23]
"I'll Never Stop Loving You" Jason Blume
Steve Diamond
...Baby One More Time   1999 [44]
"I'm a Slave 4 U"   Chad Hugo
Pharrell Williams
Britney 2001 [45]
[22]
"I'm Not a Girl, Not Yet a Woman"   Max Martin
Rami Yacoub
Dido Armstrong
Britney 2001 [46]
[22]
"I'm So Curious" Britney Spears
Eric Foster White
...Baby One More Time   1999 [47]
"I've Just Begun (Having My Fun)"   Britney Spears
Michelle Bell
Christian Karlsson
Pontus Winnberg
Henrik Jonback
Greatest Hits: My Prerogative 2004 [37]
"If I'm Dancing" Brandon Lowry
Chantal Kreviazuk
Simon Wilcox
Ian Kirkpatrick
Glory   2016 [26]
"If U Seek Amy"   Max Martin
Karl Schuster
Savan Kotecha
Alexander Kronlund
Circus 2008 [28]
"Inside Out" Lukasz Gottwald
Jacob Kasher Hindlin
Mathieu Jomphe
Max Martin
Bonnie McKee
Femme Fatale 2011 [27]
"Intimidated" Britney Spears
Rodney Jerkins
Josh Schwartz
Brian Kierulf
"I'm a Slave 4 U" * 2001 [45]
"Invitation" Britney Spears
Julia Michaels
Justin Tranter
Nick Monson
Glory 2016 [26]
"It Should Be Easy"
berduet bersama will.i.am  
Britney Spears
William Adams
David Guetta
Giorgio Tuinfort
Nick Rotteveel
Marcus van Wattum
Britney Jean 2013 [19]
"Just like Me" Britney Spears
Julia Michaels
Justin Tranter
Nick Monson
Glory 2016 [26]
"Just Luv Me" Magnus Hoiberg
Julia Michaels
Daniel Omelio
Glory 2016 [26]
"Kill the Lights" Nathaniel Hills
James Washington
Luke Boyd
Marcella Araica
Circus 2008 [28]
"Like a Virgin / Hollywood"
(Siaran Langsung daripada Anugerah Musik Video MTV pada tahun 2003)
Madonna berduet bersama Britney Spears, Christina Aguilera, Missy Elliott
Billy Steinberg
Tom Kelly
Madonna Ciccone
Mirwais Ahmadzaï
Remixed & Revisited 2003 [48]
"Lace and Leather" Lukasz Gottwald
Benjamin Levin
Frankie Storm
Ronnie Jackson
Circus 2008 [28]
"Let Me Be" Britney Spears
Josh Schwartz
Brian Kierulf
Britney 2001 [22]
"Liar" Jason Evigan
Breyan Isaac
Nash Overstreet
Danny Parker
Glory   2016 [26]
"Lonely" Britney Spears
Josh Schwartz
Brian Kierulf
Rodney Jerkins
Britney 2001 [22]
"Love Me Down" Evan Bogart
Andrew Goldstein
Jesse Saint John
Jessiva Karpov
Glory 2016 [26]
"Lucky"   Max Martin
Rami Yacoub
Alexander Kronlund
Oops!... I Did It Again 2000 [33]
"Make Me..."  
berduet bersama G-Eazy
Britney Spears
Matthew Burns
Joe Janiak
Gerald Gillum
Glory 2016 [26]
"Man on the Moon" Jason Evigan
Ilsey Juber
Marcus Lomax
Brandon Lowry
Phoebe Ryan
Glory 2016 [26]
"Mannequin" Britney Spears
Harvey Mason Jr.
Rob Knox
James Fauntleroy II
Circus 2008 [28]
"Me Against the Music"  
berduet bersama Madonna
Britney Spears
Madonna Ciccone
Christopher Stewart
Thabiso Nkhereanye
Penelope Magnet
Terius Nash
Gary O'Brien
In the Zone 2003 [30]
"Mmm Papi" Britney Spears
Henry Walter
Adrien Gough
Peter-John Kerr
Nicole Morier
Circus 2008 [28]
"Mona Lisa" Britney Spears
Teddy Campbell
David Kochanski
Britney & Kevin: Chaotic 2005 [34]
"Mood Ring"   Dijon McFarlane
Nicholas Audino
Te Whiti Warbrick
Lewis Hughes
Jon Asher
Melanie Fontana
Glory   2016 [49]
"My Baby" Britney Spears
Guy Sigsworth
Circus 2008 [28]
"My Only Wish (This Year)"   Britney Spears
Brian Kierulf
Josh Schwartz
Platinum Christmas 2000 [50]
"My Prerogative"   Bobby Brown
Gene Griffin
Edward Teddy Riley
Greatest Hits: My Prerogative 2004 [37]
"Now That I Found You" Britney Spears
Danny O'Donoghue
Giorgio Tuinfort
David Guetta
Frédéric Riesterer
Britney Jean   2013 [32]
"One Kiss from You" Steve Lunt Oops!... I Did It Again 2000 [33]
"Ooh La La (Britney Spears song)|Ooh La La"   Lukasz Gottwald
Joshua Coleman
Henry Walter
Bonnie McKee
Jacob Kasher Hindlin
Lola Blanc
Fransisca Hall
The Smurfs 2: Music from and Inspired By 2013 [51]
"Ooh Ooh Baby" Britney Spears
Kara DioGuardi
Farid Nassar
Eric Coomes
Blackout 2007 [31]
"Oops!... I Did It Again"   Max Martin
Rami Yacoub
Oops!... I Did It Again 2000 [33]
"Out from Under" Shelly Peiken
Arnthor Birgisson
Wayne Hector
Circus 2008 [28]
"Outrageous"   Robert Kelly In the Zone 2003 [30]
"Outta This World" Nathaniel Hills
James Washington
Keri Hilson
Marcella Araica
Blackout   2007 [39]
"Over to You Now" Guy Sigsworth
Imogen Heap
Robin Carlsson
Alexander Kronlund
Britney & Kevin: Chaotic   2005 [34]
"Overprotected"   Max Martin
Rami Yacoub
Britney 2001 [22]
"Passenger" Britney Spears
Thomas Pentz
Sia Furler
Andrew Swanson
Katy Perry
Britney Jean 2013 [19]
"Perfect Lover" Nathaniel Hills
James Washington
Keri Hilson
Marcella Araica
Blackout 2007 [31]
"Perfume"   Britney Spears
Sia Furler
Christopher Braide
Britney Jean 2013 [19]
"Phonography" Christian Karlsson
Pontus Winnberg
Henrik Jonback
Balewa Muhammad
Candice Nelson
Ezekiel "Zeke" Lewis
Patrick Smith
Circus   2008 [28]
"Piece of Me"   Christian Karlsson
Pontus Winnberg
Klas Åhlund
Blackout 2007 [31]
"Pretty Girls"  
bersama Iggy Azalea
George Astasio
Jason Pebworth
Jon Shave
Maegan Cottone
Amethyst Amelia Kelly
Perri Edwards
Jesy Nelson
Leigh-Anne Pinnock
Jade Thirlwall
Non-album single 2015 [52]
"Private Show"   Britney Spears
Carla Williams
Tramaine Winfrey
Simon Smith
Glory 2016 [26]
"Quicksand" Stefani Germanotta
Fernando Garibay
Circus   2008 [53]
"Radar"   Christian Karlsson
Pontus Winnberg
Henrik Jonback
Balewa Muhammad
Candice Nelson
Ezekiel Lewis
Patrick Smith
Blackout 2007 [31]
Circus   2008 [28]
"Right Now (Taste the Victory)"   Brian Kierulf
Josh Schwartz
Stephen Broughton Lunt
Ask for More 2002 [54]
"Rock Boy" Nathaniel Hills
Marcella Araica
Michael Shimshack
Circus]   2008 [53]
"Rock Me In" Britney Spears
Greg Kurstin
Nicole Morier
Circus   2008 [28]
"S&M (Remix)"  
Rihanna menampilkan Britney Spears
Mikkel S. Eriksen
Tor Erik Hermansen
Sandy Wilhelm
Ester Dean
Non-album single 2011 [55]
"Scary" Britney Spears
Fraser T. Smith
Kasia Livingston
Femme Fatale   2011 [38]
"Scream & Shout"  
will.i.am menampilkan Britney Spears
William Adams
Jef Martens
Jean Baptiste
#willpower 2012 [56]
"Seal It With a Kiss" Lukasz Gottwald
Max Martin
Bonnie McKee
Henry Walter
Femme Fatale 2011 [27]
"Selfish" Ester Dean
Mikkel S. Eriksen
Tor Erik Hermansen
Sandy Wilhelm
Traci Hale
Femme Fatale   2011 [38]
"Shadow" Britney Spears
Lauren Christy
Scott Spock
Graham Edwards
Charlie Midnight
In the Zone 2003 [30]
"Shattered Glass" Lukasz Gottwald
Claude Kelly
Benjamin Levin
Circus 2008 [28]
"Showdown" Britney Spears
Cathy Dennis
Christian Karlsson
Pontus Winnberg
Henrik Jonback
In the Zone 2003 [30]
"Slumber Party"  
berduet bersama Tinashe
Mattias Larsson
Robin Frediksson
Julia Michaels
Justin Tranter
Glory 2016 [26]
"[SMS (Bangerz)"
Miley Cyrus menampilkan Britney Spears
Michael L. Williams II
Marquel Middlebrooks
Sean Garrett
Miley Cyrus
Bangerz 2013 [57]
"Soda Pop"
berduet bersama Mikey Bassie
Mikey Bassie
Eric Foster White
...Baby One More Time 1999 [23]
"Someday (I Will Understand)"   Britney Spears Britney & Kevin: Chaotic 2005 [34]
"Sometimes"   Jörgen Elofsson ...Baby One More Time 1999 [23]
[58]
"Stronger"   Max Martin
Rami Yacoub
Oops!... I Did It Again 2000 [33]
"Swimming in the Stars"   Matthew Koma
Dan Book
Alexei Misoul
Non-album single 2020 [59][60]
"That's Where You Take Me" Britney Spears
Josh Schwartz
Brian Kierulf
Britney 2001 [22]
"The Answer" Ryan Leslie
Sean Combs
In the Zone   2003 [30]
"The Beat Goes On" ≠ Sonny Bono
Eric Foster White
...Baby One More Time 1999 [23]
"The Hook Up" Britney Spears
Christopher Stewart
Thabiso Nkhereanye
Penelope Magnet
In the Zone 2003 [30]
"Thinkin' About You" Mikey Bassie
Eric Foster White
...Baby One More Time 1999 [23]
"Tik Tik Boom"
berduet bersama T.I.
Britney Spears
Anthony Preston
Onique Williams
Clifford Joseph Harris
Andre Lindal
Damien LeRoy
Joakim Haukaas
Britney Jean 2013 [19]
"Til It's Gone" Britney Spears
Jenson Vaughan
Rosette Sharma
Anthony Preston
David Guetta
Giorgio Tuinfort
William Adams
Britney Jean 2013 [19]
"Till the World Ends"   Lukasz Gottwald
Alexander Kronlund
Max Martin
Kesha Sebert
Femme Fatale 2011 [27]
"Tom's Diner"  
Giorgio Moroder menampilkan Britney Spears
Suzanne Vega Déja Vú 2015 [61]
"Touch of My Hand" Britney Spears
Jimmy Harry
Balewa Muhammad
Sheppard Solomon
In the Zone 2003 [30]
"Toxic"   Cathy Dennis
Christian Karlsson
Pontus Winnberg
Henrik Jonback
In the Zone 2003 [30]
"Toy Soldier" Christian Karlsson
Pontus Winnberg
Magnus Wallbert
Sean Garrett
Blackout 2007 [31]
"Trip to Your Heart" Christian Karlsson
Pontus Winnberg
Henrik Jonback
Magnus Lidehäll
Nicole Morier
Sophie Stern
Femme Fatale 2011 [27]
"Trouble" Christian Karlsson
Pontus Winnberg
Henrik Jonback
Balewa Muhammad
Candice Nelson
Ezekiel "Zeke" Lewis
Patrick Smith
Circus   2008 [53]
"Trouble for Me" Fraser T Smith
Heather Bright
Livvi Franc
Femme Fatale 2011 [27]
"Unusual You" Christian Karlsson
Pontus Winnberg
Henrik Jonback
Kasia Livingston
Circus 2008 [28]
"Up n' Down" Karl Schuster
Max Martin
Savan Kotecha
Femme Fatale   2011 [38]
"Walk on By" Jörgen Elofsson
David Kreuger
"Stronger" * 2000 [62]
"We Will Rock You" ≠
berduet bersama Beyoncé dan Pink
Brian May Pepsi: Dare for More 2004 [63]
"What It's Like to Be Me" Justin Timberlake
Wade J. Robson
Britney 2001 [22]
"What You Need" Britney Spears
Carla Williams
Tramaine Winfrey
Simon Smith
Glory 2016 [26]
"What U See (Is What U Get)" Per Magnusson
David Kreuger
Jörgen Elofsson
Rami Yacoub
Oops!... I Did It Again 2000 [33]
"What's Going On"  
berduet bersama di kalangan kempen Artis yang menentang AIDS di seluruh dunia
Al Cleveland
Renaldo Benson
Marvin Gaye
Non-album single 2001 [64]
"When I Found You" Jörgen Elofsson
Dan Hill
Britney   2001 [65]
"When Your Eyes Say It"   Diane Warren Oops!... I Did It Again 2000 [33]
"Where Are You Now" Max Martin
Andreas Carlsson
Oops!... I Did It Again 2000 [33]
"Why Should I Be Sad" Pharrell Williams Blackout 2007 [31]
"Womanizer"   Nikesha Briscoe
Rafael Akinyemi
Circus 2008 [28]
"Work Bitch"   Britney Spears
William Adams
Otto Jettman
Sebastian Ingrosso
Derek Weintraub
Anthony Preston
Ruth-Anne Cunningham
Britney Jean 2013 [19]
"(You Drive Me) Crazy"   Jörgen Elofsson
Per Magnusson
David Kreuger
Max Martin
...Baby One More Time 1999 [23]
[66]
"You Got It All"   Rupert Holmes Oops!... I Did It Again   2000 [33]

CatatanSunting

  1. ^ "Boys", dikeluarkan sebagai single pada tahun 2001, adalah remix yang menampilkan Pharrell Williams, dan tidak dipaparkan di dalam album Britney.

RujukanSunting

  1. ^ Trust, Gary (May 27, 2012). "Ask Billboard: Spears, Lovato's 'X'-cellent Sales" [Tanya Billboard: Spears, Lovato's 'X'-cellent Sales]. Billboard (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada May 27, 2012.
  2. ^ Keith Caulfield (October 30, 2012). "Taylor Swift's 'Red' Sells 1.21 Million; Biggest Sales Week for an Album Since 2002" ['Red' Taylor Swift Menjual 1.21 Juta; Minggu Jualan Terbesar untuk Album Sejak tahun 2002]. Billboard (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada March 8, 2013.
  3. ^ Marten, Todd (November 15, 2001). "Teen Queen Britney Knocks King of Pop from No. 1" [Ratu Remaja Britney Mengetuk Raja Pop dari No. 1]. Billboard (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada May 18, 2013. Dicapai pada June 25, 2009.
  4. ^ Schriefer, Amy (2009). "The Decade In Music: Britney Spears' 'Toxic' (2004) : NPR" [Dekad dalam Musik: Britney Spears Toxic (2004): NPR]. NPR. Dicapai pada September 11, 2010.
  5. ^ a b c "Britney Spears Highlights" [Sorotan Britney Spears] (dalam bahasa Inggeris). Britney Spears' Official Website. Sony Music Entertainment. Diarkibkan daripada yang asal pada March 5, 2011. Dicapai pada August 8, 2011.
  6. ^ "Spears will lose custody of children" [Spears hilang hak penjagaan anak-anaknya] (dalam bahasa Inggeris). CNN. October 2, 2007. Dicapai pada June 11, 2010.
  7. ^ Hasty, Katie (December 10, 2008). "Britney's 'Circus' Debuts Atop Album Chart" [Britney's 'Circus' Melancarkan Carta Album Atas]. Billboard (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada June 25, 2009.
  8. ^ Grein, Paul (January 19, 2011). "Week Ending Jan. 16, 2011: Songs: Britney Tops Taylor" [Minggu Berakhir 16 Januari 2011: Lagu: Britney Tops Taylor] (dalam bahasa Inggeris). Yahoo! Music. Dicapai pada January 23, 2011.
  9. ^ Keith Caulfield (April 6, 2011). "Britney Spears Snares Sixth No. 1 on Billboard 200 with 'Femme Fatale'" [Britney Spears Snares No. 6 keenam di Billboard 200 dengan 'Femme Fatale']. Billboard (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada April 6, 2011.
  10. ^ "Britney To Judge 'The X Factor'" [Britney Mengadili 'The X Factor'] (dalam bahasa Inggeris). Britney Spears' Official Website. Sony Music Entertainment. May 14, 2012. Diarkibkan daripada yang asal pada December 3, 2013. Dicapai pada May 28, 2012.
  11. ^ Moodie, Clemmie (November 3, 2011). "Britney Spears pictured backstage at Rock Of Ages with Shane Ward" [Britney Spears bergambar di belakang pentas di Rock Of Ages bersama Shayne Ward]. Daily Mirror (dalam bahasa Inggeris). UK. Dicapai pada February 23, 2012.
  12. ^ "Britney Spears sells over 90 million albums" [Britney Spears menjual lebih dari 90 juta album] (dalam bahasa Inggeris). NovaFM. 2010. Diarkibkan daripada yang asal pada October 3, 2012. Dicapai pada May 28, 2012.
  13. ^ "The Nielsen Company & Billboard's 2011 Music Industry Report" [Laporan Industri Muzik 2011 Nielsen Company & Billboard] (Siaran akhbar) (dalam bahasa Inggeris). Business Wire. January 5, 2012. Diarkibkan daripada yang asal pada January 6, 2012. Dicapai pada October 15, 2020.
  14. ^ "Artists of the Decade" [Artis Dekad]. Billboard (dalam bahasa Inggeris). 2010. Dicapai pada May 3, 2010.
  15. ^ Grein, Paul (May 29, 2009). "Chart Watch Extra: The Top 20 Album Sellers Of The 2000s" [Carta Tontonan Tambahan: 20 Penjual Album Teratas Tahun 2000-an] (dalam bahasa Inggeris). Yahoo! Music. Dicapai pada May 3, 2010.
  16. ^ "Top Selling Artists" [Artis Terlaris] (dalam bahasa Inggeris). Recording Industry Association of America. Dicapai pada July 6, 2012.
  17. ^ Gary Trust (February 11, 2011). "Britney Spears' '3' Decades of No. 1s" [Britney Spears 3 Decades of No. 1s]. Billboard (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada October 6, 2011.
  18. ^ "3" (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2009. 88697-60954-2.CS1 maint: others (link)
  19. ^ a b c d e f g h i j Britney Jean (Liner notes). Britney Spears. RCA Records. 2013. 88843-00119-2.CS1 maint: others (link)
  20. ^ Circus (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2008. 88697-40775-2.CS1 maint: others (link)
  21. ^ B in the Mix: The Remixes (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2005. 82876-74062-2.CS1 maint: others (link)
  22. ^ a b c d e f g h i j k l Britney (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2001. 01241-41776-2.CS1 maint: others (link)
  23. ^ a b c d e f g h i j k l ...Baby One More Time (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 1999. 01241-41651-2.CS1 maint: others (link)
  24. ^ "...Baby One More Time" (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 1998. JDJ-42545-2.CS1 maint: others (link)
  25. ^ Britney Europe version (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2001. 9222532.CS1 maint: others (link)
  26. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q Glory (Liner notes). Britney Spears. RCA Records. 2016. 88985-36359-2.CS1 maint: others (link)
  27. ^ a b c d e f g h i j k l Femme Fatale (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2011. 88697-87183-2.CS1 maint: others (link)
  28. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Circus] (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2008. 88697-40776-2.CS1 maint: others (link)
  29. ^ "Born to Make You Happy" (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 1999. 9250029.CS1 maint: others (link)
  30. ^ a b c d e f g h i j k l m n In the Zone (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2003. 82876-57644-2.CS1 maint: others (link)
  31. ^ a b c d e f g h i j k l Blackout (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2007. 88697-19073-2.CS1 maint: others (link)
  32. ^ a b c Britney Jean Deluxe (Liner notes). Britney Spears. RCA Records. 2013. 88843-01652-2.CS1 maint: others (link)
  33. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Oops!... I Did It Again (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2000. 01241-41704-2.CS1 maint: others (link)
  34. ^ a b c d Britney & Kevin: Chaotic (Liner notes). Britney Spears & Kevin Federline. Jive Records. 2006. 82876-71833-9.CS1 maint: others (link)
  35. ^ Playing with Fire (Liner notes). Kevin Federline. Reincarnate Music. 2006. 80119-01251-2.CS1 maint: others (link)
  36. ^ Spears, Britney (1999). ...Baby One More Time (International CD liner notes). Jive Records. 72438-4727500-5.
  37. ^ a b c Greatest Hits: My Prerogative (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2004. 82876-65294-2.CS1 maint: others (link)
  38. ^ a b c d e Femme Fatale Japanese version (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2011. SICP 3030.CS1 maint: others (link)
  39. ^ a b c Spears, Britney (2007). Blackout Japanese version. Jive Records. PID 88697-18255-2.
  40. ^ "From the Bottom of My Broken Heart" (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 1999. JDJ-42632-2.CS1 maint: others (link)
  41. ^ In the Zone - EP (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2004. 82876-62450-2.CS1 maint: others (link)
  42. ^ Wilker, Deborah (July 6, 2016). "Britney Spears, Pink, Selena Gomez Join 'Hands' for Orlando: How the All-Star Song Came to Life". Billboard. Diarkibkan from yang asal pada 2016-07-07. Dicapai pada July 6, 2016.
  43. ^ Britney (Spanish CD liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2001. 9222532.CS1 maint: others (link)
  44. ^ Spears, Britney (1999). ...Baby One More Time (Japanese CD liner notes). Jive Records. AVCZ-95114.
  45. ^ a b "I'm a Slave 4 U" (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2001. (7)9252752733.CS1 maint: others (link)
  46. ^ "I'm Not a Girl, Not Yet a Woman" (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2001. 9253302.CS1 maint: others (link)
  47. ^ Spears, Britney (1999). ...Baby One More Time (Korean limited edition CD liner notes). Jive Records. RZBD004.
  48. ^ "Madonna 'Remixed and Revisited' Credits". AllMusic. Dicapai pada August 12, 2009.
  49. ^ Glory Japanese version (Liner notes). Britney Spears. RCA Records. 2016. SICP 4953.CS1 maint: others (link)
  50. ^ Platinum Christmas (Liner notes). Various Artist. Arista Records. 2000. 74321-80254-2.CS1 maint: others (link)
  51. ^ "Ooh La La" (Liner notes). Britney Spears. Kemosabe Records. 2013. 88883-74574-7.CS1 maint: others (link)
  52. ^ "Pretty Girls" (Liner notes). Britney Spears & Iggy Azalea. RCA Records. 2015. 88875-11559-2.CS1 maint: others (link)
  53. ^ a b c Circus (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2009. 10022-3211.CS1 maint: others (link)
  54. ^ "Right Now (Taste the Victory)" (Liner notes). Britney Spears. 2002.CS1 maint: others (link)
  55. ^ Vena, Jocelyn (April 11, 2011). "Rihanna Says Britney Spears' 'S&M' Remix 'Had To Be Major'". MTV. Dicapai pada April 24, 2011.
  56. ^ "Scream & Shout" (Liner notes). Britney Spears bersama will.i.am. Interscope Records. 2013. 06025-3727848-0.CS1 maint: others (link)
  57. ^ Bangerz (Liner notes). Miley Cyrus. RCA Records. 2013. 88883-79261-1.CS1 maint: others (link)
  58. ^ "Sometimes" (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 1999. JDJ-42576-2.CS1 maint: others (link)
  59. ^ "Britney Spears - Swimming In The Stars Limited LP". Urban Outfitters. Dicapai pada November 11, 2020.
  60. ^ BMI Repertoire. Type in Swimming in the Stars in the field Title.
  61. ^ "Tom's Diner" (Liner notes). Giorgio Moroder. Giorgio Moroder Music LCC. 2015. 88644-551698-2.CS1 maint: others (link)
  62. ^ "Stronger" (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2000. 9251392.CS1 maint: others (link)
  63. ^ Dare For More (Liner notes). Britney Spears, Beyoncé, P!nk, and JC Chasez. Jive Records. 2004. PI/BS/2004A.CS1 maint: others (link)
  64. ^ "What's Going On" (Liner notes). Britney Spears. Playtone. 2001. CK 861992.CS1 maint: others (link)
  65. ^ "When I Found You" Europe version (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 2001. 9222532.CS1 maint: others (link)
  66. ^ "(You Drive Me) Crazy" (Liner notes). Britney Spears. Jive Records. 1999. VISA 8411.CS1 maint: others (link)