Senarai lagu yang dirakamkan oleh M. Nasir

Penyanyi dan penulis lagu Malaysia, M. Nasir telah merakamkan bahan untuk tujuh album studio solo, satu album duet (bersama Yunizar Hussein) dan beberapa album kompilasi. Beliau menandatangani kontrak rakaman bersama PolyGram pada 1979 dan melancarkan album solo pertamanya, Untuk Pencinta Seni di bawah nama Mohamed M. N. Bagaimanapun, album ini menjadi kegagalan komersial semasa dikeluarkan.[1]

M. Nasir mengadakan persembahan pada 2009.

Pada tahun 1981, beliau menubuhkan kumpulan Kembara yang mengetengahkan folk rock, yang mana beliau berkhidmat sebagai vokalis dan pemain gitar. Sepanjang kerjaya mereka selama empat tahun, Kembara telah merakamkan 7 album studio yang meraih kejayaan komersial. Selepas Kembara dibubarkan, M. Nasir merakamkan album solo keduanya, S.O.L.O pada 1989 dan menjadi album pertamanya yang didaftarkan atas nama terkininya, beliau mengarang sebahagian besar lagu-lagunya dalam album ini.[2]

Pada tahun 1999, beliau merakamkan album Srikandi Cintaku yang mana kesemua lagu-lagu yang dimuatkan dalam album ini ialah rakaman semula dari lagu-lagu ciptaan beliau yang sebelumnya pernah dipopularkan oleh artis-artis lain seperti Bloodshed, Hattan, Search, Roy, Alleycats dan beliau sendiri.[3] Album ini menjadi kejayaan komersial hingga berjaya dipasarkan di Indonesia.[4][5]

Selain kerjaya muzik, beliau turut berlakon dalam filem dan merakamkan runut bunyi. Beliau bekerjasama bersama Siti Nurhaliza menerusi lagu "Bagaikan Sakti" yang merupakan runut bunyi filem Puteri Gunung Ledang (2004)."[6][7] Berikut ialah senarai lagu yang dirakamkan oleh M. Nasir. Semua lagu dalam bahasa Melayu kecuali jika dinyatakan sebaliknya.

LaguSunting

Isi kandungan
A · B · D · F · G · H · I · J · K · L · M · O · P · R · S · T · V · W · Y
Kunci
  Menunjukkan lagu yang dikeluarkan sebagai single
Lagu Kolaborator Komposer/Penulis lirik Album Tahun Ruj.
"Ada"  – M. Nasir Canggung Mendonan 1993 [8]
"Aduhai Kasih! Aduhai"  – M. Nasir Canggung Mendonan 1993 [8]
"Aku Dah Bilang"[a]  – M. Nasir Bukan album single 2013 [9]
"Anak-Anak Kita"  – M. Nasir Canggung Mendonan 1993 [8]
"Andalusia"   – M. Nasir
Loloq
Terbaik M. Nasir 1998 [10]
"Antara Dua Kasih"  – A. Ali
M. Nasir
Untuk Pencinta Seni 1979 [11]
"Apa Lagi"  – M. Nasir Sang Pencinta 2006 [12]
"Apokalips"    – M. Nasir
Loloq
Saudagar Mimpi 1992 [13]
"Bagaikan Sakti"   Siti Nurhaliza M. Nasir OST Puteri Gunung Ledang 2004 [6][7]
"Bahtera Raudah"  – M. Nasir Sang Pencinta 2006 [12]
"Balada Seorang Teman"  – M. Nasir Sang Pencinta 2006 [12]
"Biarkan Luncai Terjun"  – M. Nasir S.O.L.O 1989 [14]
"Bikin Filim"  – M. Nasir Saudagar Mimpi 1992 [13]
"Bila Rumi Menari"  – M. Nasir Phoenix Bangkit 2001 [15]
"Bonda"    – M. Nasir Canggung Mendonan 1993 [8]
"Bukalah Hatimu"  – M. Nasir Canggung Mendonan 1993 [8]
"Dah Lagu Tu!"  – M. Nasir Phoenix Bangkit 2001 [15]
"Dalam"  – M. Nasir Prahara Seni Abadi 2001 [16]
"Demi Masa"  – M. Nasir S.O.L.O 1989 [14]
"Destinasi:Eterniti"  – M. Nasir Sang Pencinta 2006 [12]
"Di Balik Cermin Mimpi"  – M. Nasir Saudagar Mimpi 1992 [13]
"Di Jalan Sesat"  – M. Nasir Saudagar Mimpi 1992 [13]
"Falsafah Cinta"   Rahim Maarof M. Nasir
Bob Lokman
S.O.L.O 1989 [14]
"Gong Impian"  – M. Nasir Saudagar Mimpi 1992 [13]
"Gurindam Gunung Tahan"  – M. Nasir Saudagar Mimpi 1992 [13]
"Hidayah"  – M. Nasir Saudagar Mimpi 1992 [13]
"Hijab Kekasih"  – M. Nasir Phoenix Bangkit 2001 [15]
"Inang Pulau Kencana"  – M. Nasir Saudagar Mimpi 2001 [13]
"Insan dan Manikam"  – M. Nasir Saudagar Mimpi 1992 [13]
"Joget Biduan Biasa"  – Ooi Eow Jin
M. Nasir
Untuk Pencinta Seni 1979 [11]
"Juwita... (Citra Terindah)"    – M. Nasir Sang Pencinta 2006 [12]
"Kalau Tak Tahu Menari"  – M. Nasir Untuk Pencinta Seni 1979 [11]
"Kepulangan"  – M. Nasir Untuk Pencinta Seni 1979 [11]
"Keroncong Nostradamus"  – M. Nasir Saudagar Mimpi 1992 [13]
"Kias Fansuri"    – M. Nasir Terbaik M. Nasir 1998 [10]
"Langgam Pak Dogo"    – M. Nasir Phoenix Bangkit 2001 [15]
"Lara"  – M. Nasir Canggung Mendonan 1993 [8]
"Mari Berdangdut"  – M. Nasir Untuk Pencinta Seni 1979 [11]
"Masirah"    – M. Nasir Phoenix Bangkit 2001 [15]
"Melawan Arus"  – M. Nasir Phoenix Bangkit 2001 [15]
"Mendung Kelabu"  – Wan Ibrahim
M. Nasir
Untuk Pencinta Seni 1979 [11]
"Mentera Semerah Padi"    – M. Nasir Canggung Mendonan 1993 [8]
"Moonsoon Dance"  – M. Nasir Saudagar Mimpi 1992 [13]
"Mustika"    – M. Nasir S.O.L.O 1989 [14]
"Oh!... Anak"  – M. Nasir Phoenix Bangkit 2001 [15]
"Padang Lalang"  – M. Nasir
Bob Lokman
S.O.L.O 1989 [14]
"Pelukis"  – M. Nasir Untuk Pencinta Seni 1979 [11]
"Perang Yang Satu Lagi"  – M. Nasir Canggung Mendonan 1993 [8]
"Pesta Muzik"  – A. Ali
M. Nasir
Untuk Pencinta Seni 1979 [11]
"Pohon Sena"  – M. Nasir Untuk Pencinta Seni 1979 [11]
"Phoenix Bangkit Dari Abu"    – M. Nasir Phoenix Bangkit 2001 [15]
"Raikan Cinta"    – M. Nasir Phoenix Bangkit 2001 [15]
"Rajawali Terbang Tinggi"    – M. Nasir S.O.L.O 1989 [14]
"Saat Terakhir"  – A. Ali
M. Nasir
Untuk Pencinta Seni 1979 [11]
"Sahabat Gua"  – M. Nasir Phoenix Bangkit 2001 [15]
"Sang Pencinta"    – M. Nasir Sang Pencinta 2006 [12]
"Sayembara Hidup"  – M. Nasir S.O.L.O 1989 [14]
"Secangkir Kopi Semanis Puan"  – M. Nasir Canggung Mendonan 1993 [8]
"Seloka Jengela Melayu"  – M. Nasir S.O.L.O 1989 [14]
"Semakin Nyata"  – M. Nasir S.O.L.O 1989 [14]
"Senandung Sayang"   Aishah M. Nasir OST Putih 2001 [17]
"Sentuhan Listrikmu"    – M. Nasir Canggung Mendonan 1993 [8]
"September Lalu"[b]  – Earth, Wind & Fire
M. Nasir
Untuk Pencinta Seni 1979 [11]
"Setiap Dambaan"  – M. Nasir Sang Pencinta 2006 [12]
"Tangisan di Hujung Galaksi"  – M. Nasir Sang Pencinta 2006 [12]
"Tanti"  – M. Nasir Untuk Pencinta Seni 1979 [11]
"Tanya Sama Itu Hud Hud"    – M. Nasir Canggung Mendonan 1993 [8]
"Tari Rimba Cinta Mistikal"  – M. Nasir
Wan Zawawi
S.O.L.O 1989 [14]
"Tinggalkan Satu Peluru"  – M. Nasir OST Merah 1996 [18]
"Tujuh Nafas Lagi"    – M. Nasir Sang Pencinta 2006 [12]
"Vendeta"  – M. Nasir Sang Pencinta 2006 [12]
"Wadi"  – M. Nasir Canggung Mendonan 1993 [8]
"Walid"  – M. Nasir Prahara Seni Abadi 2001 [16]
"Yang Bertakhta Akhirnya"  – M. Nasir S.O.L.O 1989 [14]

CatatanSunting

  1. ^ "Aku Dah Bilang" dipersembahkan secara eksklusif oleh M. Nasir semasa Konsert M. Nasir Sang Pencinta. Ini menjadi rakaman pertama M. Nasir dalam tempoh 7 tahun sejak album Sang Pencinta (2006).
  2. ^ "September Lalu" ialah versi bahasa Melayu daripada lagu "September" nyanyian asal kumpulan Earth, Wind & Fire dari Amerika Syarikat.

Lihat jugaSunting

RujukanSunting

  1. ^ Ruhaidini Abd. Kadir dan Saharuddin Musthafa (21 Jun 1998). "Anak seni yang sukar ditemui". Utusan Malaysia. Dicapai pada 12 April 2015.[pautan mati kekal]
  2. ^ "Menilai kejujuran M. Nasir dalam karya". URTV. 1 Jun 1990. Dicapai pada 14 April 2020 – melalui Prahara Seni.
  3. ^ Mumtaj Begum (31 Disember 2019). "Even at 62, M. Nasir is far from done". The Star Online. Dicapai pada 25 April 2020.
  4. ^ Tengku Khalidah Tengku Bidin (20 April 2000). "M. Nasir Srikandi Cintaku ke Indonesia". Utusan Online. Utusan Malaysia. Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-12-01. Dicapai pada 8 March 2017.
  5. ^ "M. Nasir menyanyi gaya tersendiri". Utusan Malaysia. 10 September 1999. Dicapai pada 12 April 2015 – melalui Prahara Seni.
  6. ^ a b OST Puteri Gunung Ledang (catatan media). Enfiniti Productions. 2004.
  7. ^ a b Metra Syahril Mohamed (15 Mac 2010). "Bayangan kolaborasi M. Nasir" Diarkibkan 2017-02-02 di Wayback Machine Utusan Malaysia. Dicapai pada 20 Ogos 2016.
  8. ^ a b c d e f g h i j k l Canggung Mendonan (catatan media). M. Nasir. BMG Music Malaysia. 1993.CS1 maint: others (link)
  9. ^ Nor Atieyah Yusoff (2 Julai 2013). "Konsert M. Nasir Sang Pencinta pukau penonton". Sinar Harian. Diarkibkan daripada yang asal pada 6 Julai 2013. Dicapai pada 5 Jun 2018.
  10. ^ a b Terbaik M. Nasir (catatan media). M. Masir. BMG Music Malaysia. 1998.CS1 maint: others (link)
  11. ^ a b c d e f g h i j k l Untuk Pencinta Seni (catatan media). Mohamed M.N. Polygram Records. 1979.CS1 maint: others (link)
  12. ^ a b c d e f g h i j Sang Pencinta (catatan media). M. Nasir. Warner Music Malaysia. 2006.CS1 maint: others (link)
  13. ^ a b c d e f g h i j k Saudagar Mimpi (catatan media). M. Nasir. BMG Music Malaysia. 1992.CS1 maint: others (link)
  14. ^ a b c d e f g h i j k S.O.L.O (catatan media). M. Nasir. PMC/BMG Pacific. 1989.CS1 maint: others (link)
  15. ^ a b c d e f g h i j Phoenix Bangkit (catatan media). M. Nasir. Warner Music Malaysia. 2001.CS1 maint: others (link)
  16. ^ a b Prahara Seni Abadi (catatan media). M. Nasir. Luncai Emas. 2001.CS1 maint: others (link)
  17. ^ OST Putih (catatan media). Luncai Emas, Fine Animation. 2001.
  18. ^ Merah: Original Soundtrack (catatan media). Luncai Emas. 1996.