Senarai lapangan terbang di Malaysia

rencana senarai Wikimedia

Malaysia adalah sebuah negara di Asia Tenggara yang terdiri daripada sebelas negeri, dua wilayah dan tiga Wilayah Persekutuan, dengan keluasan tanah 329,847 km2 (127,355 bt2). Ibu Negara Malaysia ialah Kuala Lumpur, sementara Putrajaya ialah pusat pentadbiran persekutuan.

Peta Malaysia

Am sunting

Negara ini dipisahkan oleh Laut China Selatan menjadi dua wilayah, Semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur (juga dikenali sebagai Malaysia Borneo). Malaysia bersempadan dengan Negara Thai, Indonesia, Singapura, dan Brunei.

senarai Lapangan terbang (urutan mengikut kod ICAO) sunting

Malaysia ada 58 buah lapangan terbang (36 buah di Malaysia Timur dan 22 buah di Semenanjung Malaysia). Antaranya, 36 buah lapangan terbang ada perkhidmatan penumpang berjadual dengan penerbangan komersial. Selain itu, Malaysia ada 8 buah lapangan terbang antarabangsa.

Ini senarai lapangan terbang di Malaysia, mengikut kod ICAO.

Asia sunting

Asia Tenggara sunting

  Malaysia

ICAO IATA Bandar Negeri Nama lapangan terbang Kategori Catatan
Semenanjung Malaysia
WMAA Tiada Data Bahau   Negeri Sembilan Lapangan Terbang Bahau Tiada Data Tiada Data
WMAB Tiada Data Batu Pahat   Johor Lapangan Terbang Batu Pahat Tiada Data Tiada Data
WMAC Tiada Data Benta   Pahang Lapangan Terbang Benta Tiada Data Kementerian Pertahanan Malaysia
WMAD Tiada Data Bentong   Pahang Lapangan terbang Bentong Tiada Data Kementerian Pertahanan Malaysia
WMAE BDR Bidor   Perak Lapangan Terbang Bidor Tiada Data Tiada Data
WMAH GRK Gerik   Perak Lapangan Terbang Gerik Tiada Data Kementerian Pertahanan Malaysia
WMAJ TLK Teluk Intan   Perak Lapangan Terbang Jendarata Tiada Data United Plantation Limited
WMAN Tiada Data Sungai Tiang   Kedah Lapangan Terbang Sungai Tiang Tiada Data Jabatan Penerbangan Awam, Malaysia
WMAO Tiada Data Kong Kong   Johor Lapangan Terbang Kong Kong Tiada Data Tiada Data
WMAP Tiada Data Kluang   Johor Kem Mahkota Kluang Tiada Data Kementerian Pertahanan Malaysia
???? KXP Kulim   Kedah Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim[1][2][3] Domestik Malaysia Airports Holdings Berhad
WMAQ Tiada Data Labis   Johor Lapangan Terbang Labis Tiada Data Tiada Data
WMAU MEP Mersing   Johor Lapangan Terbang Mersing Tiada Data Universiti Teknologi Malaysia
WMAV Tiada Data Muar   Johor Lapangan Terbang Muar Tiada Data Unit Udara Polis Diraja Malaysia
WMAZ Tiada Data Segamat   Johor Lapangan Terbang Segamat Tiada Data Jabatan Penerbangan Awam, Malaysia
WMBA SWY Sitiawan   Perak Lapangan Terbang Sitiawan Tiada Data Jabatan Penerbangan Awam, Malaysia
WMBB Tiada Data Sungai Patani   Kedah Lapangan Terbang Sungai Patani Tiada Data Tiada Data
WMBE Tiada Data Temerloh   Pahang Lapangan Terbang Temerloh Tiada Data Kementerian Pertahanan Malaysia
WMBF Tiada Data Ulu Bernam   Selangor Lapangan Terbang Ulu Bernam Tiada Data Bernam Oil Palm Limited.
WMBH KRH Pengkalan Hulu (Keroh)   Perak Lapangan Terbang Pengkalan Hulu Tiada Data Kementerian Pertahanan Malaysia
WMBI TPG Taiping   Perak Lapangan Terbang Taiping Tiada Data Kementerian Pertahanan Malaysia
WMBJ Tiada Data Jugra   Selangor Pangkalan Udara TUDM Jugra Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia
WMBR SGB Sungai Bernam   Perak Lapangan Terbang Sungai Bernam Lapangan Terbang Kecil Persendirian
WMBT TOD Pulau Tioman   Pahang Lapangan Terbang Tioman STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WMGK Tiada Data Gong Kedak, Kelantan   Kelantan Pangkalan TUDM Gong Kedak Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia
WMGK Tiada Data Gong Kedak, Terengganu   Terengganu Pangkalan TUDM Gong Kedak Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia
WMKA AOR Alor Setar   Kedah Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
Pangkalan Udara TUDM Alor Setar Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia
WMKB BWH Butterworth   Pulau Pinang Pangkalan Udara TUDM Butterworth Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia
WMKC KBR Kota Bharu   Kelantan Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
WMKD KUA Kuantan   Pahang Lapangan Terbang Sultan Ahmad Shah Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
Pangkalan Udara TUDM Kuantan Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia
WMKE KTE Kerteh   Terengganu Lapangan Terbang Kerteh Domestik Senai Airport Terminal Services Sdn Bhd
WMKF Tiada Data Sungai Besi   Kuala Lumpur Pangkalan Udara TUDM Kuala Lumpur Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia
WMKI IPH Ipoh   Perak Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
WMKJ JHB Senai   Johor Lapangan Terbang Antarabangsa Senai[4] Antarabangsa Senai Airport Terminal Services Sdn Bhd
WMKK KUL Sepang   Selangor dan   Kuala Lumpur Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur[5] Antarabangsa Malaysia Airports Holding Berhad
WMKL LGK Pulau Langkawi   Kedah Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi Antarabangsa Malaysia Airports Holding Berhad
WMKM MKZ Batu Berendam   Melaka Lapangan Terbang Melaka Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
WMKN TGG Kuala Terengganu   Terengganu Lapangan Terbang Sultan Mahmud Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
WMKP PEN Bayan Lepas   Pulau Pinang Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang Antarabangsa Malaysia Airports Holding Berhad
WMLH LMT Lumut   Perak Pangkalan TLDM Lumut Pangkalan Tentera Laut Tentera Laut Diraja Malaysia
WMPA PKG Pulau Pangkor   Perak Lapangan Terbang Pangkor STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WMPR RDN Pulau Redang   Terengganu Lapangan Terbang Redang STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WMSA SZB Subang Jaya   Selangor Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah[6] Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
Pangkalan Udara TUDM Subang Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia
Tiada Data GTB Genting   Pahang Lapangan Terbang Genting Tiada Data Tiada Data
Tiada Data Tiada Data Bukit Lunchu   Johor Pangkalan Udara TUDM Bukit Lunchu Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia
Tiada Data Tiada Data Muadzam Shah   Pahang Pangkalan Udara TUDM Bukit Ibam Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia
Tiada Data Tiada Data Kinrara   Selangor Institut Latihan Pengurusan Materiel, TUDM Kinrara Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia
Malaysia Timur
WBFC Tiada Data Mulu   Sarawak Lapangan Terbang Mulu Tiada Data Tiada Data
WBGA Tiada Data Long Atip   Sarawak Lapangan Terbang Long Atip Tiada Data Tiada Data
WBGB BTU Bintulu   Sarawak Lapangan Terbang Bintulu Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
WBGC BLG Belaga   Sarawak Lapangan Terbang Belaga STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WBGD LSM Long Semado   Sarawak Lapangan Terbang Long Semado STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WBGE Tiada Data Long Geng   Sarawak Lapangan Terbang Long Geng Tiada Data Tiada Data
WBGF LGL Long Lellang   Sarawak Lapangan Terbang Long Lellang STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WMLU LUT Lutong   Sarawak Lapangan Terbang Lutong Tiada Data Tiada Data
WBGG KCH Kuching   Sarawak Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching Antarabangsa Malaysia Airports Holding Berhad
Pangkalan Udara TUDM Kuching Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia
WBGI ODN Long Seridan   Sarawak Lapangan Terbang Long Seridan STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WBGJ LMN Limbang   Sarawak Lapangan Terbang Limbang Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
WBGK MKM Mukah   Sarawak Lapangan Terbang Mukah STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WBGK MKM Mukah   Sarawak Lapangan Terbang Mukah Baharu [7][8][9][10][11][12] Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
WBGL LKH Long Akah   Sarawak Lapangan Terbang Long Akah STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WBGM MUR Marudi   Sarawak Lapangan Terbang Marudi STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WBGN BSE Sematan   Sarawak Lapangan Terbang Sematan Tiada Data Tiada Data
WBGO LSM Lio Mato   Sarawak Lapangan Terbang Lio Matu Tiada Data Tiada Data
WBGP KPI Kapit   Sarawak Lapangan Terbang Kapit STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WBGQ BKM Ba'kelalan   Sarawak Lapangan Terbang Bakelalan STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WBGR MYY Miri   Sarawak Lapangan Terbang Miri Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
WBGS SBW Sibu   Sarawak Lapangan Terbang Sibu Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
WBTM Tiada Data Mukah   Sarawak Lapangan Terbang Tanjung Manis Domestik Tanjung Manis Development Sdn Bhd
WBGU Tiada Data Long Sukang   Sarawak Lapangan Terbang Long Sukang STOLport Tiada Data
WBGW LWY Lawas   Sarawak Lapangan Terbang Lawas STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WBGY SGG Simanggang   Sarawak Lapangan Terbang Simanggang Tiada Data Tiada Data
WBGZ BBN Bario   Sarawak Lapangan Terbang Bario STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WBKA SMM Semporna   Sabah Lapangan Terbang Semporna STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WBKB Tiada Data Kota Belud   Sabah Kem Paradise, Kota Belud Landasan padang Tentera Darat Malaysia
WBKD LDU Lahad Datu   Sabah Lapangan Terbang Lahad Datu Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
WBKE LDU Telupid   Sabah Lapangan Terbang Telupid Tiada Data Tiada Data
WBKG KGU Keningau   Sabah Lapangan Terbang Keningau Landasan padang Sabah Flying Club
WBKH SXS Sahabat Tiada Data Lapangan Terbang Sahabat Tiada Data Tiada Data
WBKK BKI Kota Kinabalu   Sabah Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu Antarabangsa Malaysia Airports Holding Berhad
WBKL LBU Labuan   Labuan Lapangan Terbang Labuan Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
Pangkalan Udara TUDM Labuan Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia
WBKM TMG Tommanggong, Kinabatangan   Sabah Lapangan Terbang Tommanggong STOLport Ladang Tommanggong
WBKN GSA Long Pasia   Sabah Lapangan Terbang Long Pasia STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WBKO SPE Sepulot   Sabah Lapangan Terbang Sepulot Tiada Data Tiada Data
WBKP PAY Pamol   Sabah Lapangan Terbang Pamol Tiada Data Tiada Data
WBKR RNU Ranau   Sabah Lapangan Terbang Ranau Tiada Data Tiada Data
WBKS SDK Sandakan   Sabah Lapangan Terbang Sandakan Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
WBKT KUD Kudat   Sabah Lapangan Terbang Kudat STOLport Malaysia Airports Holding Berhad
WBKU Tiada Data Kuala Penyu   Sabah Lapangan Terbang Kuala Penyu Tiada Data Tiada Data
WBKW TWU Tawau   Sabah Lapangan Terbang Tawau Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
WBMU MZV Mulu   Sarawak Lapangan Terbang Mulu Domestik Malaysia Airports Holding Berhad
Tiada Data (dahulu secara sementara RP10) LAC Layang-Layang   Sabah Lapangan Terbang Layang-Layang[Note 1], Nota: kini ditadbir sebagai sebahagian wilayah / negeri   Sabah oleh   Malaysia, namun diKlaim oleh   Filipina sebagai bahagian Tuntutan Sabah. Domestik Kementerian Pertahanan Malaysia
Tiada Data LBP Long Banga   Sarawak Lapangan Terbang Long Banga STOLport Malaysia Airports Holding Berhad

Senarai Lapangan Terbang (urutan mengikut abjad lokasi) sunting

Secara keseluruhan, Malaysia mempunyai 62 lapangan terbang (sebanyak 38 di Malaysia Timur dan sebanyak 24 di Semenanjung Malaysia). Antaranya, 38 lapangan terbang mempunyai perkhidmatan penumpang berjadual di syarikat penerbangan komersial (ditunjukkan dalam penebal). Selain daripada itu, Malaysia mempunyai 8 lapangan terbang antarabangsa. Ini senarai lapangan terbang di Malaysia, mengikut Lokasi.

Asia sunting

Asia Tenggara sunting

  Malaysia

Bandar dan Kampung Negeri ICAO[13][14] IATA[15] Nama Lapangan Terbang Koordinat
Alor Setar   Kedah WMKA AOR Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim[16] / RMAF Alor Setar 06°11′40″N 100°24′03″E / 6.19444°N 100.40083°E / 6.19444; 100.40083 (Sultan Abdul Halim Airport)
Hulu Selangor   Selangor WMBR Tiada Data Lapangan Terbang Sungai Bernam[17] 03°45′58″N 101°19′08″E / 3.76611°N 101.31889°E / 3.76611; 101.31889 (Bernam River Airfield)
Butterworth   Penang WMKB BWH TUDM Butterworth[18] 05°27′58″N 100°23′28″E / 5.46611°N 100.39111°E / 5.46611; 100.39111 (RMAF Butterworth)
Bayan Lepas (dekat George Town)   Penang WMKP PEN Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas[19] 05°17′50″N 100°16′36″E / 5.29722°N 100.27667°E / 5.29722; 100.27667 (Penang International Airport)
Gong Kedak   Terengganu /   Kelantan WMGK Tiada Data Pangkalan TUDM Gong Kedak[20] 05°47′56″N 102°29′25″E / 5.79889°N 102.49028°E / 5.79889; 102.49028 (RMAF Gong Kedak)
Ipoh   Negeri Perak WMKI IPH Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah[21] 04°34′09″N 101°05′35″E / 4.56917°N 101.09306°E / 4.56917; 101.09306 (Sultan Azlan Shah Airport)
Jenderata, Teluk Intan   Negeri Perak WMAJ Tiada Data Lapangan Terbang Jendarata[22] 03°53′59″N 100°56′55″E / 3.89972°N 100.94861°E / 3.89972; 100.94861 (Jendarata Airport)
Kerteh   Terengganu WMKE KTE Lapangan Terbang Kerteh[22] 04°32′15″N 103°25′36″E / 4.53750°N 103.42667°E / 4.53750; 103.42667 (Kerteh Airport)
Kluang   Johor WMAP Tiada Data Lapangan Terbang Kluang[23] 02°02′38″N 103°18′27″E / 2.04389°N 103.30750°E / 2.04389; 103.30750 (Kluang Airport)
Kota Bharu   Kelantan WMKC KBR Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra[24] / RAF Kota Bharu 06°09′58″N 102°17′33″E / 6.16611°N 102.29250°E / 6.16611; 102.29250 (Sultan Ismail Petra Airport)
Kuala Terengganu   Terengganu WMKN TGG Lapangan Terbang Sultan Mahmud[25] 05°02′53″N 103°06′17″E / 5.04806°N 103.10472°E / 5.04806; 103.10472 (Sultan Mahmud Airport)
Kuantan   Pahang WMKD KUA Lapangan Terbang Sultan Haji Ahmad Shah[26] / RMAF Kuantan 03°46′11″N 103°12′34″E / 3.76972°N 103.20944°E / 3.76972; 103.20944 (Sultan Haji Ahmad Shah Airport)
Kulim   Kedah ???? KXP Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim [27][28][29] Tiada Data
Langkawi   Kedah WMKL LGK Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi[30] 06°20′00″N 099°44′00″E / 6.33333°N 99.73333°E / 6.33333; 99.73333 (Langkawi International Airport)
Batu Berendam   Melaka WMKM MKZ Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka[31] 02°15′47″N 102°15′09″E / 2.26306°N 102.25250°E / 2.26306; 102.25250 (Malacca International Airport)
Mersing   Johor WMAU MEP Lapangan Terbang Mersing[32] 02°23′00″N 103°51′34″E / 2.38333°N 103.85944°E / 2.38333; 103.85944 (Mersing Airport)
Pulau Pangkor   Negeri Perak WMPA PKG Lapangan Terbang Pangkor[33] 04°14′41″N 100°33′12″E / 4.24472°N 100.55333°E / 4.24472; 100.55333 (Pangkor Airport)
Pulau Redang   Terengganu WMPR RDN Lapangan Terbang Redang[34] 05°45′55″N 103°00′25″E / 5.76528°N 103.00694°E / 5.76528; 103.00694 (Redang Airport)
Senai (dekat Johor Bahru)   Johor WMKJ JHB Lapangan Terbang Antarabangsa Senai[35][36] 01°38′26″N 103°40′13″E / 1.64056°N 103.67028°E / 1.64056; 103.67028 (Senai International Airport)
Sepang, Kuala Lumpur   Selangor dan   Kuala Lumpur WMKK KUL Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur[37][38] 02°44′36″N 101°41′53″E / 2.74333°N 101.69806°E / 2.74333; 101.69806 (Kuala Lumpur International Airport)
Sitiawan   Negeri Perak WMBA SWY Lapangan Terbang Sitiawan[39] 04°12′59″N 100°41′55″E / 4.21639°N 100.69861°E / 4.21639; 100.69861 (Sitiawan Airport)
Subang (sekitaran Shah Alam dan Petaling Jaya)   Selangor WMSA SZB Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah[40] / RMAF Subang[41] 03°07′52″N 101°32′53″E / 3.13111°N 101.54806°E / 3.13111; 101.54806 (Subang International Airport)
Sungai Besi   Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur WMKF Tiada Data Lapangan Terbang Simpang[42] / RMAF Sungai Besi/ RAF Kuala Lumpur 03°06′41″N 101°42′10″E / 3.11139°N 101.70278°E / 3.11139; 101.70278 (Simpang Airport)
Taiping   Negeri Perak WMBI TPG Lapangan Terbang Taiping, Malaysia[43] (Lapangan Terbang Tekah) 04°51′49″N 100°42′55″E / 4.86361°N 100.71528°E / 4.86361; 100.71528 (Taiping Airport)
Pulau Tioman   Pahang WMBT TOD Lapangan Terbang Tioman[44] 02°49′09″N 104°09′36″E / 2.81917°N 104.16000°E / 2.81917; 104.16000 (Tioman Airport)
Ba'kelalan   Sarawak WBGQ BKM Lapangan Terbang Bakelalan[45] 03°59′19″N 115°37′08″E / 3.98861°N 115.61889°E / 3.98861; 115.61889 (Ba'kelalan Airport)
Bario   Sarawak WBGZ BBN Lapangan Terbang Bario[46] 03°44′13″N 115°28′10″E / 3.73694°N 115.46944°E / 3.73694; 115.46944 (Bario Airport)
Belaga   Sarawak WBGC BLG Lapangan Terbang Belaga[47] 02°38′10″N 113°45′38″E / 2.63611°N 113.76056°E / 2.63611; 113.76056 (Belaga Airport)
Bintulu   Sarawak WBGB BTU Lapangan Terbang Bintulu[48] 03°07′27″N 113°01′11″E / 3.12417°N 113.01972°E / 3.12417; 113.01972 (Bintulu Airport)
Kapit   Sarawak WBGP KPI Lapangan Terbang Kapit[49] 02°00′35″N 112°55′55″E / 2.00972°N 112.93194°E / 2.00972; 112.93194 (Kapit Airport)
Keningau   Sabah WBKG KGU Lapangan Terbang Keningau[50] 05°21′19″N 116°09′54″E / 5.35528°N 116.16500°E / 5.35528; 116.16500 (Keningau Airport)
Kota Kinabalu   Sabah WBKK BKI Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu[51] 05°56′41″N 116°03′31″E / 5.94472°N 116.05861°E / 5.94472; 116.05861 (Kota Kinabalu International Airport)
Kuching   Sarawak WBGG KCH Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching[52] / RMAF Kuching 01°29′05″N 110°20′16″E / 1.48472°N 110.33778°E / 1.48472; 110.33778 (Kuching International Airport)
Kudat   Sabah WBKT KUD Lapangan Terbang Kudat[53] 06°55′27″N 116°49′51″E / 6.92417°N 116.83083°E / 6.92417; 116.83083 (Kudat Airport)
Labuan   Wilayah Persekutuan Labuan WBKL LBU Lapangan Terbang Labuan[54] / RMAF Labuan 05°18′06″N 115°14′54″E / 5.30167°N 115.24833°E / 5.30167; 115.24833 (Labuan Airport)
Lahad Datu   Sabah WBKD LDU Lapangan Terbang Lahad Datu[55] 05°01′59″N 118°19′16″E / 5.03306°N 118.32111°E / 5.03306; 118.32111 (Lahad Datu Airport)
Lawas   Sarawak WBGW LWY Lapangan Terbang Lawas[56] 04°50′57″N 115°24′10″E / 4.84917°N 115.40278°E / 4.84917; 115.40278 (Lawas Airport)
Pulau Layang-Layang   Sabah Tiada Data (dahulu secara sementara RP10) LAC Lapangan Terbang Layang-Layang[Note 2], Nota: kini ditadbir sebagai sebahagian wilayah / negeri   Sabah oleh   Malaysia, namun diKlaim oleh   Filipina sebagai bahagian Tuntutan Sabah. 7°22′20″N 113°50′30″E / 7.37222°N 113.84167°E / 7.37222; 113.84167 (Layang-Layang Airport)
Limbang   Sarawak WBGJ LMN Lapangan Terbang Limbang[57] 04°48′29″N 115°00′37″E / 4.80806°N 115.01028°E / 4.80806; 115.01028 (Limbang Airport)
Long Akah   Sarawak WBGL LKH Lapangan Terbang Long Akah[58] 03°18′47″N 114°46′59″E / 3.31306°N 114.78306°E / 3.31306; 114.78306 (Long Akah Airport)
Long Banga   Sarawak Tiada Data LBP Lapangan Terbang Long Banga[22] 03°11′00″N 115°27′00″E / 3.18333°N 115.45000°E / 3.18333; 115.45000 (Long Banga Airport)
Long Geng   Sarawak WBGE Tiada Data Lapangan Terbang Long Geng[59] 02°37′00″N 114°08′00″E / 2.61667°N 114.13333°E / 2.61667; 114.13333 (Long Geng Airport)
Long Lellang   Sarawak WBGF LGL Lapangan Terbang Long Lellang[60] 03°27′34″N 115°10′43″E / 3.45944°N 115.17861°E / 3.45944; 115.17861 (Long Lellang Airport)
Long Pasia   Sabah WBKN GSA Lapangan Terbang Long Pasia[61] 04°24′34″N 115°43′08″E / 4.40944°N 115.71889°E / 4.40944; 115.71889 (Long Pasia Airport)
Long Semado   Sarawak WBGD LSM Lapangan Terbang Long Semado[62] 04°12′59″N 115°34′58″E / 4.21639°N 115.58278°E / 4.21639; 115.58278 (Long Semado Airport)
Long Seridan   Sarawak WBGI ODN Lapangan Terbang Long Seridan[63] 03°58′34″N 115°03′48″E / 3.97611°N 115.06333°E / 3.97611; 115.06333 (Long Seridan Airport)
Long Sukang   Sarawak WBGU LSU Lapangan Terbang Long Sukang[64] 04°33′08″N 115°29′38″E / 4.55222°N 115.49389°E / 4.55222; 115.49389 (Long Sukang Airport)
Marudi   Sarawak WBGM MUR Lapangan Terbang Marudi[65] 04°10′39″N 114°19′19″E / 4.17750°N 114.32194°E / 4.17750; 114.32194 (Marudi Airport)
Bandar Miri   Sarawak WBGR MYY Lapangan Terbang Miri[66] 04°19′31″N 113°59′18″E / 4.32528°N 113.98833°E / 4.32528; 113.98833 (Miri Airport)
Mukah   Sarawak WBGK MKM Lapangan Terbang Mukah[67] 02°54′25″N 112°04′30″E / 2.90694°N 112.07500°E / 2.90694; 112.07500 (Mukah Airport)
Mukah   Sarawak WBGK MKM Lapangan Terbang Mukah Baharu [68][69][70][71][72][73] Tiada Data
Mulu   Sarawak WBMU MZV Lapangan Terbang Mulu[74] 04°03′02″N 114°48′33″E / 4.05056°N 114.80917°E / 4.05056; 114.80917 (Mulu Airport)
Pamol   Sabah WBKP PAY Lapangan Terbang Hutan Bakau Pamol 05°59′34″N 117°23′47″E / 5.99278°N 117.39639°E / 5.99278; 117.39639 (Pamol Airport)
Ranau   Sabah WBKR RNU Lapangan Terbang Ranau[75] 05°57′29″N 116°40′25″E / 5.95806°N 116.67361°E / 5.95806; 116.67361 (Ranau Airport)
Sahabat   Sabah WBKH SXS Lapangan Terbang Sahabat[76] Tiada Data
Sandakan   Sabah WBKS SDK Lapangan Terbang Sandakan[77] 05°54′06″N 118°02′55″E / 5.90167°N 118.04861°E / 5.90167; 118.04861 (Sandakan Airport)
Sematan   Sarawak WBGN BSE Lapangan Terbang Sematan[78] 01°48′49″N 109°45′46″E / 1.81361°N 109.76278°E / 1.81361; 109.76278 (Sematan Airport)
Semporna   Sabah WBKA SMM Lapangan Terbang Semporna[79] 04°26′59″N 118°35′47″E / 4.44972°N 118.59639°E / 4.44972; 118.59639 (Semporna Airport)
Sepulot   Sabah WBKO SPE Lapangan Terbang Sepulot[80] 04°42′44″N 116°27′13″E / 4.71222°N 116.45361°E / 4.71222; 116.45361 (Sepulot Airport)
Sibu   Sarawak WBGS SBW Lapangan Terbang Sibu[81] 02°15′51″N 111°58′57″E / 2.26417°N 111.98250°E / 2.26417; 111.98250 (Sibu Airport)
Simanggang   Sarawak WBGY SGG Lapangan Terbang Simanggang[82] Tiada Data
Tanjung Manis, Mukah   Sarawak WBGT Tiada Data Lapangan Terbang Tanjung Manis[83] 02°10′40″N 111°12′07″E / 2.17778°N 111.20194°E / 2.17778; 111.20194 (Tanjung Manis Airport)
Tawau   Sabah WBKW TWU Lapangan Terbang Tawau[84] 04°18′48″N 118°07′19″E / 4.31333°N 118.12194°E / 4.31333; 118.12194 (Tawau Airport)
Tommanggong   Sabah WBKM TMG Lapangan Terbang Tommanggong[85] 05°23′59″N 118°38′47″E / 5.39972°N 118.64639°E / 5.39972; 118.64639 (Tommanggong Airport)

Lapangan Terbang Bersejarah sunting

Asia sunting

Asia Tenggara sunting

  Malaysia

Bandar dan Kampung Negeri ICAO[86][87] IATA[88] Nama Lapangan Terbang Koordinat
Genting   Pahang Tiada Data GTB Lapangan Terbang Genting[89] 03°33′00″N 101°52′59″E / 3.55000°N 101.88306°E / 3.55000; 101.88306 (Bentong Airfield)
Lutong, Bandar Miri   Sarawak WMLU Tiada Data Lapangan Terbang Lutong[90] 04°20′15″N 113°59′39″E / 4.33750°N 113.99417°E / 4.33750; 113.99417 (Lutong Airport)

Senarai Lapangan Terbang Mengikut Adjab Negeri sunting

Nota: untuk lapangan terbang Pulau Layang-layang, Sabah, Malaysia, ia menggunakan Kod ICAO sementara iaitu RP10

Lapangan Terbang di Malaysia mempunyai kod ICAO yang dimulakan dengan WB (Malaysia Borneo) dan WM (Semenanjung Malaysia).[91][92][93][94]

  Malaysia sunting

  Johor sunting

  Kedah sunting

  Kelantan sunting

  Kuala Lumpur sunting

  Labuan sunting

  Melaka sunting

  Pahang sunting

  Negeri Perak sunting

  Pulau Pinang sunting

  Sabah sunting

  Sarawak sunting

  Selangor sunting

  Negeri Sembilan sunting

  Terengganu sunting

Nota sunting

  1. ^ Lapangan Terbang ini ditadbir dan berada di Wilayah Sabah, dalam Negara Malaysia, namun diklaim oleh Negara Filipina
  2. ^ Lapangan Terbang ini ditadbir dan berada di Wilayah Sabah, dalam Negara Malaysia, namun diklaim oleh Negara Filipina
  3. ^ Lapangan Terbang ini ditadbir dan berada di Wilayah   Sabah, dalam Negara   Malaysia, namun diklaim oleh Negara   Filipina
  4. ^ Walaupun Kod Lapangan Terbang ini mengikut Format Semenanjung Malaysia, Lokasi Lapangan Terbang ini berada di Malaysia Timur,   Sarawak, Yang memiliki Format Awalan yang berlainan iaitu WB
  5. ^ Lapangan Terbang ini ditadbir dan berada di Wilayah   Sabah, dalam Negara   Malaysia, namun diklaim oleh Negara   Filipina
  6. ^ Walaupun Kod Lapangan Terbang ini mengikut Format Semenanjung Malaysia, Lokasi Lapangan Terbang ini berada di Malaysia Timur,   Sarawak, Yang memiliki Format Awalan yang berlainan iaitu WB

Lihat juga sunting

Rujukan sunting

  1. ^ https://centreforaviation.com/data/profiles/newairports/kulim-airport
  2. ^ https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/02/17/company-to-inject-rm2bil-to-acquire-land-for-kulim-airport-project/
  3. ^ https://harakahdaily.net/index.php/2021/08/02/kxp-selangkah-menjadi-kenyataan-dijangka-siap-2026/
  4. ^ https://www.senaiairport.com/
  5. ^ http://www.klia.com.my/
  6. ^ http://www.subangskypark.com/
  7. ^ https://sarawakvoice.com/2021/03/12/new-mukah-airport-operational-next-month/
  8. ^ https://ukas.sarawak.gov.my/2021/03/31/lapangan-terbang-baharu-mukah-siap-april-ini-2/
  9. ^ https://sarawakvoice.com/2021/04/27/lapangan-terbang-baharu-mukah-sudah-siap/
  10. ^ https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/06/16/new-mukah-airport-to-start-operating-on-thursday-june-17-says-dr-wee
  11. ^ https://dayakdaily.com/lapangan-terbang-baharu-mukah-beroperasi-esok/
  12. ^ https://www.bharian.com.my/amp/berita/nasional/2021/06/828664/bhplus
  13. ^ name=AIP
  14. ^ "AERODROMES". Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-12-09. Dicapai pada 18 November 2016.
  15. ^ "Search for Location - Great Circle Mapper". Dicapai pada 18 November 2016.
  16. ^ WMKA - ALOR STAR/SULTAN ABDUL HALIM
  17. ^ Bernam River Airfield at the Wayback Machine
  18. ^ "AIP Malaysia: WMKB - Butterworth" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2011-07-22. Dicapai pada 2021-05-26.
  19. ^ WMKP - PENANG INTERNATIONAL AIRPORT
  20. ^ "AIP Malaysia: WMGK - Gong Kedak" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2011-07-22. Dicapai pada 2021-05-26.
  21. ^ WMKI - IPOH/IPOH SULTAN AZLAN SHAH
  22. ^ a b c "AIP Malaysia: Index to Aerodromes" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2011-07-22. Dicapai pada 2012-06-08.
  23. ^ "AIP Malaysia: WMAP - Kluang" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2011-07-22. Dicapai pada 2021-05-26.
  24. ^ WMKC - KOTA BHARU/SULTAN ISMAIL PETRA
  25. ^ WMKN - KUALA TERENGGANU/SULTAN MAHMUD
  26. ^ "WMKD - KUANTAN AIRPORT" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2013-12-27. Dicapai pada 2021-05-26.
  27. ^ https://centreforaviation.com/data/profiles/newairports/kulim-airport
  28. ^ https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/02/17/company-to-inject-rm2bil-to-acquire-land-for-kulim-airport-project/
  29. ^ https://harakahdaily.net/index.php/2021/08/02/kxp-selangkah-menjadi-kenyataan-dijangka-siap-2026/
  30. ^ "WMKL - LANGKAWI INTERNATIONAL" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2013-12-28. Dicapai pada 2021-05-26.
  31. ^ WMKM - MALACCA
  32. ^ name=AIP
  33. ^ name=AIP
  34. ^ "WMPR-PULAU REDANG". Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-03-03. Dicapai pada 18 November 2016.
  35. ^ "WMKJ - JOHOR BAHRU/SENAI INTERNATIONAL" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2013-12-28. Dicapai pada 2021-05-26.
  36. ^ https://www.senaiairport.com/
  37. ^ "WMKK - KL INTERNATIONAL/SEPANG" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2016-03-04. Dicapai pada 2021-05-26.
  38. ^ http://www.klia.com.my/
  39. ^ name=AIP
  40. ^ WMSA - SUBANG/SULTAN ABDUL AZIZ SHAH
  41. ^ http://www.subangskypark.com/
  42. ^ "AIP Malaysia: WMKF - RMAF Kuala Lumpur/Simpang" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2012-02-11. Dicapai pada 2021-05-26.
  43. ^ name=AIP
  44. ^ "AIP Malaysia: WMBT - Pulau Tioman" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2013-12-27. Dicapai pada 2021-05-26.
  45. ^ name=AIP
  46. ^ name=AIP
  47. ^ name=AIP
  48. ^ "WBGB - BINTULU" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2013-12-28. Dicapai pada 2021-05-26.
  49. ^ name=AIP
  50. ^ name=AIP
  51. ^ "WBKK - KOTA KINABALU INTERNATIONAL AIRPORT" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2013-12-28. Dicapai pada 2021-05-26.
  52. ^ "WBGG - KUCHING INTERNATIONAL" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2013-12-28. Dicapai pada 2021-05-26.
  53. ^ name=AIP
  54. ^ "WBKL - LABUAN" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2013-12-30. Dicapai pada 2021-05-26.
  55. ^ "WBG - LAHAD DATU" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2013-12-28. Dicapai pada 2021-05-26.
  56. ^ name=AIP
  57. ^ WBGJ - LIMBANG
  58. ^ name=AIP
  59. ^ Maklumat lapangan terbang mengenai WBGE di Great Circle Mapper
  60. ^ name=AIP
  61. ^ name=AIP
  62. ^ name=AIP
  63. ^ name=AIP
  64. ^ Maklumat lapangan terbang mengenai WBGU di Great Circle Mapper
  65. ^ name=AIP
  66. ^ "WBGR - MIRI" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2013-12-28. Dicapai pada 2021-05-26.
  67. ^ name=AIP
  68. ^ https://sarawakvoice.com/2021/03/12/new-mukah-airport-operational-next-month/
  69. ^ https://ukas.sarawak.gov.my/2021/03/31/lapangan-terbang-baharu-mukah-siap-april-ini-2/
  70. ^ https://sarawakvoice.com/2021/04/27/lapangan-terbang-baharu-mukah-sudah-siap/
  71. ^ https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/06/16/new-mukah-airport-to-start-operating-on-thursday-june-17-says-dr-wee
  72. ^ https://dayakdaily.com/lapangan-terbang-baharu-mukah-beroperasi-esok/
  73. ^ https://www.bharian.com.my/amp/berita/nasional/2021/06/828664/bhplus
  74. ^ name=AIP
  75. ^ https://www.flightmalaysia.com/ranau-airport.php
  76. ^ https://www.flightmalaysia.com/sahabat-airport.php
  77. ^ "WBKS - SANDAKAN" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2015-02-16. Dicapai pada 2021-05-26.
  78. ^ Maklumat lapangan terbang mengenai BSE di Great Circle Mapper
  79. ^ name=AIP
  80. ^ https://www.flightmalaysia.com/sepulot-airport.php
  81. ^ "WBGS - SIBU" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2013-12-28. Dicapai pada 2021-05-26.
  82. ^ https://www.flightmalaysia.com/simanggang-airport.php
  83. ^ name=AIP
  84. ^ WBK - TAWAU
  85. ^ "AIP Malaysia: Index to Aerodromes: WBKM - Tommanggong" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2011-07-22. Dicapai pada 2012-06-08.
  86. ^ name=AIP
  87. ^ "AERODROMES". Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-12-09. Dicapai pada 18 November 2016.
  88. ^ "Search for Location - Great Circle Mapper". Dicapai pada 18 November 2016.
  89. ^ WMAD at Falling Rain (closest airfield to the nonexistent airport)
  90. ^ "Airport Lutong Airport". Dicapai pada 18 November 2016.
  91. ^ https://www.caam.gov.my/
  92. ^ http://www.malaysiaairports.com.my/
  93. ^ https://www.iata.org/
  94. ^ https://icao.int/
  95. ^ https://www.flightmalaysia.com/bintulu-airport.php
  96. ^ https://www.flightmalaysia.com/layang-layang-airport.php
  97. ^ https://airports.malaysiaairports.com.my/kuching
  98. ^ https://www.klia2.info/airports/kuching-international-airport/
  99. ^ https://www.kuchingairportonline.com/
  100. ^ https://sarawakvoice.com/2021/03/12/new-mukah-airport-operational-next-month/
  101. ^ https://ukas.sarawak.gov.my/2021/03/31/lapangan-terbang-baharu-mukah-siap-april-ini-2/
  102. ^ https://sarawakvoice.com/2021/04/27/lapangan-terbang-baharu-mukah-sudah-siap/
  103. ^ https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/06/16/new-mukah-airport-to-start-operating-on-thursday-june-17-says-dr-wee
  104. ^ https://dayakdaily.com/lapangan-terbang-baharu-mukah-beroperasi-esok/
  105. ^ https://www.bharian.com.my/amp/berita/nasional/2021/06/828664/bhplus
  106. ^ https://www.miriairport.com/
  107. ^ https://www.flightmalaysia.com/sibu-airport.php
  108. ^ https://airports.malaysiaairports.com.my/kota-kinabalu
  109. ^ https://www.kotakinabaluairport.com/
  110. ^ https://www.flightmalaysia.com/sandakan-airport.php
  111. ^ https://centreforaviation.com/data/profiles/newairports/kulim-airport
  112. ^ https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/02/17/company-to-inject-rm2bil-to-acquire-land-for-kulim-airport-project/
  113. ^ https://harakahdaily.net/index.php/2021/08/02/kxp-selangkah-menjadi-kenyataan-dijangka-siap-2026/
  114. ^ Bernam River Airfield at the Wayback Machine
  115. ^ https://www.flightmalaysia.com/tioman-airport.php
  116. ^ https://www.flightmalaysia.com/sultan-abdul-halim-airport.php
  117. ^ https://www.flightmalaysia.com/kerteh-airport.php
  118. ^ https://ipoh.airport-authority.com/
  119. ^ https://www.senaiairport.com/
  120. ^ https://www.klia2.info/airports/senai-international-airport/
  121. ^ http://www.klia.com.my/
  122. ^ https://www.klia2.info/klia/
  123. ^ https://www.kuala-lumpur-airport.com/
  124. ^ https://www.langkawiairport.com/
  125. ^ https://airports.malaysiaairports.com.my/langkawi
  126. ^ http://www.malacca.ws/info/malacca-international-airport.htm
  127. ^ https://www.flightmalaysia.com/malacca-international-airport.php
  128. ^ https://www.flightmalaysia.com/sultan-mahmud-airport.php
  129. ^ https://airports.malaysiaairports.com.my/penang
  130. ^ https://penangairport.com/
  131. ^ http://www.subangskypark.com/
  132. ^ https://www.senaiairport.com/
  133. ^ https://www.klia2.info/airports/senai-international-airport/
  134. ^ https://centreforaviation.com/data/profiles/newairports/kulim-airport
  135. ^ https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/02/17/company-to-inject-rm2bil-to-acquire-land-for-kulim-airport-project/
  136. ^ https://harakahdaily.net/index.php/2021/08/02/kxp-selangkah-menjadi-kenyataan-dijangka-siap-2026/
  137. ^ https://www.flightmalaysia.com/sultan-abdul-halim-airport.php
  138. ^ https://www.langkawiairport.com/
  139. ^ https://airports.malaysiaairports.com.my/langkawi
  140. ^ http://www.malacca.ws/info/malacca-international-airport.htm
  141. ^ https://www.flightmalaysia.com/malacca-international-airport.php
  142. ^ https://www.flightmalaysia.com/tioman-airport.php
  143. ^ https://ipoh.airport-authority.com/
  144. ^ https://airports.malaysiaairports.com.my/penang
  145. ^ https://penangairport.com/
  146. ^ https://www.flightmalaysia.com/layang-layang-airport.php
  147. ^ https://airports.malaysiaairports.com.my/kota-kinabalu
  148. ^ https://www.kotakinabaluairport.com/
  149. ^ https://www.flightmalaysia.com/sandakan-airport.php
  150. ^ https://www.flightmalaysia.com/bintulu-airport.php
  151. ^ https://airports.malaysiaairports.com.my/kuching
  152. ^ https://www.klia2.info/airports/kuching-international-airport/
  153. ^ https://www.kuchingairportonline.com/
  154. ^ https://sarawakvoice.com/2021/03/12/new-mukah-airport-operational-next-month/
  155. ^ https://ukas.sarawak.gov.my/2021/03/31/lapangan-terbang-baharu-mukah-siap-april-ini-2/
  156. ^ https://sarawakvoice.com/2021/04/27/lapangan-terbang-baharu-mukah-sudah-siap/
  157. ^ https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/06/16/new-mukah-airport-to-start-operating-on-thursday-june-17-says-dr-wee
  158. ^ https://dayakdaily.com/lapangan-terbang-baharu-mukah-beroperasi-esok/
  159. ^ https://www.bharian.com.my/amp/berita/nasional/2021/06/828664/bhplus
  160. ^ https://www.miriairport.com/
  161. ^ https://www.flightmalaysia.com/sibu-airport.php
  162. ^ Bernam River Airfield at the Wayback Machine
  163. ^ http://www.klia.com.my/
  164. ^ https://www.klia2.info/klia/
  165. ^ https://www.kuala-lumpur-airport.com/
  166. ^ http://www.subangskypark.com/
  167. ^ https://www.flightmalaysia.com/kerteh-airport.php
  168. ^ https://www.flightmalaysia.com/sultan-mahmud-airport.php

Pautan Luar sunting

Templat Lapangan Terbang di Malaysia

Templat Malaysia Airports