Senarai masjid di Selangor

Terdapat 424 buah Masjid di negeri Selangor. Terdapat tujuh kategori masjid iaitu masjid negeri, masjid diraja, masjid daerah, masjid jamek, masjid naiktaraf, masjid kariah dan masjid institusi.

Kategori Masjid Di Negeri Selangor کاتݢوري مسجد د نݢري سلاڠورSunting

Masjid NegeriSunting

Masjid Negeri merupakan masjid utama di negeri Selangor. Ahli jawatankuasa Masjid pula daripada pegawai dari Jabatan Agama Islam Selangor dan Majlis Agama Islam Selangor itu sendiri. Masjid negeri bagi negeri Selangor adalah Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

 
Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz, Masjid Negeri Selangor

Masjid DirajaSunting

Masjid Diraja merupakan masjid yang diasas dan dibina dibawah perkenan Sultan Selangor itu sendiri. Ahli jawatankuasa Masjid pula terdiri daripada pegawai dari Jabatan Agama Islam Selangor itu sendiri. Contoh Masjid Diraja di negeri Selangor adalah Masjid Raja Haji Fi Sabilillah, Sepang.

Masjid DaerahSunting

Masjid Daerah merupakan masjid utama bagi sesebuah daerah. Sesetengah masjid daerah dijadikan pusat pengurusan masjid pusat bagi sesebuah daerah. Ahli Jawatankuasa Masjid kategori ini kebiasaannya terdiri daripada pegawai dari Jabatan Agama Islam Selangor.

Masjid JamekSunting

Masjid Jamek merupakan masjid yang mempunyai kapasiti yang besar. Masjid kategori ini juga mempunyai pelbagai fungsi antaranya pusat informasi Islam kepada orang bukan Islam. Ahli jawatankuasa dilantik sama ada dari Jabatan Agama Islam Selangor atau berdasarkan keputusan Mesyuarat Agong Pencalonan Jawatankuasa Masjid oleh penduduk setempat.

Masjid KariahSunting

Masjid Kariah merupakan masjid bagi sebuah kawasan perumahan setempat. Terdapat dua jenis masjid kariah iaitu Masjid Kariah (biasa) dan Masjid Kariah Pengurusan. Masjid Kariah (biasa) mempunyai ahli jawatankuasa pengurusan yang dilantik berdasarkan keputusan Mesyuarat Agong Pencalonan Jawatankuasa Masjid oleh penduduk setempat manakala Masjid Kariah Pengurusan mempunyai ahli jawatankuasa pengurusan yang dilantik secara terus oleh Jabatan Agama Islam Selangor dan diurus terus oleh jabatan tersebut.

Masjid NaiktarafSunting

Masjid Naiktaraf merupakan masjid yang dahulunya Surau Jumaat diubahsuai dan dinaiktaraf kepada masjid setelah mendapat kelulusan Jabatan Agama Islam Selangor. Pengurusan masjid kategori ini adalah sama dengan Masjid Kariah.

Masjid InstitusiSunting

Masjid Institusi merupakan masjid yang dibina didalam sesebuah institusi kebiasaannya institusi pendidikan. Ahli jawatankuasa pengurusan dilantik oleh institusi yang memiliki masjid tersebut dengan mengikuti peraturan yang ditetapkan Jabatan Agama Islam Selangor.

Berikut merupakan sebahagian senarai masjid di Selangor.

Masjid Negeri مسجد نݢريSunting

Masjid Diraja مسجد دراجاSunting

Sabak Bernam سابق برنامSunting

Mukim Pasir Panjang موکيم ڤسير ڤنجڠSunting

Mukim Sungai Panjang موکيم سوڠاي ڤنجڠSunting

Mukim Panchang Bedena موکيم ڤنچڠ بدناSunting

Mukim Sabak موکي سبقSunting

Mukim Bagan Nakhoda Omar موکيم بݢن نخودا اومارSunting

Hulu Selangor هولو سلاڠورSunting

Mukim Serendah موکيم سرنداهSunting

  • Masjid Nurul Iman, Sungai Choh
  • Masjid Pusat Serenti

Mukim Hulu Yam موکيم هولو يامSunting

  • Masjid al-Ehsan, Hulu Yam Lama
  • Masjid al-Falah
  • Masjid Lama Hulu Yam Bharu

Mukim Batang Kali موکيم بتڠ کاليSunting

  • Masjid as-Sajidin
  • Masjid Jamek Sungai Masin
  • Masjid Bandar Utama Batang Kali
  • Masjid al-Ihsan

Mukim Rasa موکيم راساSunting

  • Masjid Jamek al-Khaladiah

Mukim Buloh Telor موکيم بولوه تلورSunting

Mukim Ampang Pechah موکيم امڤڠ ڤچهSunting

Mukim Peretak موکيم ڤرتقSunting

Mukim Kerling موکيم کرليڠSunting

Mukim Sungai Tinggi موکيم سوڠاي تيڠݢيSunting

Mukim Sungai Gumut موکيم سوڠاي ݢوموتSunting

Mukim Kuala Kalumpang موکيم کوالا کالومڤڠSunting

Mukim Kalumpang موکيم کالومڤڠSunting

Mukim Hulu Bernam موکيم هولو برنامSunting

Kuala Selangor کوالا سلاڠورSunting

Mukim Ijok موکيم اجوكSunting

  • Masjid Saujana Utama
  • Masjid an-Nur
  • Masjid Puncak Alam
  • Masjid Taman Alam Jaya
  • Masjid Felda Bukit Cerakah
  • Masjid al-Hidayah, Desa Coalfields
  • Masjid at-Taufiqiah
  • Masjid Darul Ibadah, Ijok
  • Masjid Nurul Iman, Ijok
  • Masjid ar-Rahman, Kampung Bukit Badong

Mukim Jeram موکيم جرمSunting

  • Masjid ar-Ridhuan, Pekan Jeram
  • Masjid al-Naim, Sungai Sembilang
  • Masjid Nurul Huda
  • Masjid Darul Falah Kampung Bukit Hijau
  • Masjid Nurul Amin
  • Masjid Darussalam
  • Masjid Jamek Pekan Sungai Buloh, Kuala Selangor

Mukim Api-Api موکيم اڤي-اڤيSunting

  • Masjid Jamiul Muhammadiah
  • Masjid Kampung Assam Jawa
  • Masjid Jamiul Huda
  • Masjid Jamek Kuala Selangor

Mukim Kuala Selangor موکيم کاالا سلاڠورSunting

  • Masjid Pekan Kuala Selangor
  • Masjid Ibrahim, Kuala Selangor
  • Masjid Jamek Kampung Permatang
  • Masjid Nurul Hasanah

Mukim Hujung Permatang موکيم هوجوڠ ڤرماتڠSunting

  • Masjid Ahmadiah
  • Masjid

Mukim Pasangan موکيم ڤساڠنSunting

  • Masjid ar-Rahman, Kampung Raja Musa

Mukim Bestari Jaya موکيم بيستري جاياSunting

  • Masjid Jamek El Hassanad, Kampung Jaya Setia
  • Masjid Batang Berjuntai
  • Masjid India Muslim Bestari Jaya
  • Masjid Rantau Panjang
  • Masjid Universiti Selangor

Mukim Hulu Tinggi موکيم هوله تيڠݢيSunting

Mukim Tanjung Karang موکيم تنجوڠ کاراڠSunting

Gombak ݢومبقSunting

Mukim Rawang موکيم راوڠSunting

  • Masjid Cahaya Iman
  • Masjid Nurul Iman
  • Masjid Taman Tun Teja
  • Masjid Al-Ehsaniah Kampung Melayu

Mukim Kuang موکيم کواڠSunting

  • Masjid Kampung Sungai Serai Kuang
  • Masjid Jamek Al-Hikmah
  • Masjid Nurul Yaqin
  • Masjid Darul Ulum
  • Masjid Zahida Kampung Melayu 13 Sungai Buloh
  • Masjid al-Islahiah, Kuang

Mukim Batu موکيم بتوSunting

Masjid di mukim Batu:

  • Masjid al-Faizin
  • Masjid Jamek FRIM
  • Masjid al-Firdaus
  • Masjid al-Tabiyyin
  • Masjid Seri Melati
  • Masjid Selayang Baru
  • Masjid Jamek al-Amaniah

Mukim Setapak موکيم ستڤقSunting

  • Masjid Kampung Nakhoda
  • Masjid Jamiatus Solahiah
  • Masjid Jamek al-Amaniah
  • Masjid Ittifaqiyah
  • Masjid al-Khairiyah Taman Seri Gombak
  • Masjid ar-Rahimah
  • Masjid al-Shariff Simpang Tiga Gombak
  • Masjid Zakaria
  • Masjid Sultan Ahmad Shah,UIAM

Mukim Hulu Kelang موکيم هولو کلاڠSunting

Masjid di mukim Hulu Kelang:

  • Masjid Kampung Klang Gates Baharu
  • Masjid al-Mardhiyah Taman Melawati
  • Masjid al-Hidayah Taman Melawati
  • Masjid al-Hidayah (Lama), Taman Melawati
  • Masjid al-Iman, Kemensah
  • Masjid Ukay Perdana
  • Masjid Bukit Antarabangsa
  • Masjid al-Ridzuan, Hulu Kelang
  • Masjid as-Sobirin, Lembah Keramat
  • Masjid Al-Khairiah, Taman Desa Keramat
  • Masjid al-Ansar, Taman Keramat
  • Masjid Darul Ehsan, Taman TAR
  • Masjid Bukit Indah

Hulu Langat هولو لاڠتSunting

Mukim Ampang موکيم امڤڠSunting

  • Masjid Jamiul Huda
  • Masjid Taman Kosas
  • Masjid al-Mustaqim
  • Masjid al-Aman
  • Masjid Bandar Baru Ampang
  • Masjid Tasik Permai
  • Masjid al-Ubudiah
  • Masjid Nurul Hidayah Kampung Pandan Dalam
  • Masjid al-Azim
  • Masjid Nurussaadah

Mukim Hulu Langat موکيم هولو لاڠتSunting

  • Masjid Lubuk Kelubi
  • Masjid Kariah Kampung Jawa
  • Masjid al-Muttaqin
  • Masjid IKBN Dusun Tua
  • Masjid Sultan Hisamuddin Alam Shah
  • Masjid al-Ehsan Sungai Serai

Mukim Hulu Semenyih موکيم هواو سمنڽيهSunting

  • Masjid Jamek Kampung Pasir Baru

Mukim Semenyih موکيم سمنڽيهSunting

  • Masjid Jamek Kajang
  • Masjid Raja Muda Musa
  • Masjid Bandar Rinching
  • Masjid Kampung Hulu Rinching
  • Masjid PGA, PDRM

Mukim Cheras موکيم چراسSunting

  • Masjid al-Amin markas briged tengah (PGA)
  • Masjid Ubudiah Batu 9 Cheras
  • Masjid Nurul Ihsan
  • Masjid Kariah Cheras
  • Masjid Bandar Tun Hussein Onn
  • Masjid al-Ikhwaniah
  • Masjid Taman Cheras Jaya
  • Masjid Ashabus Solihin
  • Masjid Taman Taming Jaya

Mukim Kajang موکيم کاجاڠSunting

  • Masjid Sungai Sekamat
  • Masjid Saujana Impian
  • Masjid Jamek Bandar Kajang
  • Masjid Jamek Pekan Kajang
  • Masjid Prima Saujana Kajang
  • Masjid Jabatan Penjara Kajang
  • Masjid India Kajang
  • Masjid Taman Sutera
  • Masjid Sungai Ramal Luar
  • Masjid al-Falah, Kampung Sungai Ramal Dalam
  • Masjid Kampung Sungai Merab
  • Masjid al-Abrar
  • Masjid al-Umm
  • Masjid Teras Jernang
  • Masjid Kariah Bangi
  • Masjid al-Azhar,KUIS
  • Masjid Bandar Seri Putra

Mukim Beranang موکيم برانڠSunting

  • Masjid Kampung Rinching Hulu
  • Masjid Sesapan
  • Masjid Kampung Sungai Kembung
  • Masjid at-Taqwa, Bandar Bukit Mahkota

Petaling ڤتليڠSunting

Mukim Sungai Buloh موکيم سوڠاي بولوهSunting

  • Masjid Jamek Sungai Buloh
  • Masjid Bandar Baru Sungai Buloh
  • Masjid Jamiul Ehsan
  • Masjid an-Nur, Kampung Melayu Subang
  • Masjid Taman Subang Perdana U3
  • Masjid al-Mukarammah, Bandar Sri Damansara
  • Masjid Kota Damansara
  • Masjid Bandar Utama, BU12
  • Masjid al-Mujahideen
  • Masjid al-Ma'muriah
  • Masjid Aminah al-Muhairi
  • Masjid Sultan Abdul Aziz, Lapangan Terbang Subang
  • Masjid Tun Abdul Aziz
  • Masjid Dato' Haji Kamaruddin

Mukim Petaling موکيم ڤتليڠSunting

  • Masjid Jamek Sultan Abdul Aziz
  • Masjid Jumhuriah
  • Masjid as-Salam
  • Masjid al-Ehsan
  • Masjid Baitul Amin
  • Masjid Jamek Batu 10 Jalan Puchong
  • Masjid as-Salam Puchong Perdana
  • Masjid Nurul Iman, Puchong
  • Masjid al-Istiqamah, Puchong
  • Masjid Puchong Perdana
  • Masjid Kampung Sri Aman, Puchong
  • Masjid asy-Syakirin, Puchong
  • Masjid Jamek Batu 14 Puchong
  • Masjid Bandar Bukit Puchong
  • Masjid Taman Putra Perdana
  • Masjid al-Quddus, Bandar Putra Permai
  • Masjid Riyadhus Solihin
  • Masjid Universiti Putra Malaysia
  • Masjid as-Syarif Taman Sungai Besi
  • Masjid al-Muttaqin
  • Masjid al-Islah, Serdang Raya

Mukim Bukit Raja موکيم بوکيت راجاSunting

  • Masjid al-Falah
  • Masjid al-Raudhah
  • Masjid al-Istiqamah
  • Masjid at-Taqwa, Desa Subang Permai
  • Masjid Setia Alam
  • Masjid Seksyen 7, Shah Alam
  • Masjid as-Solihin, Kampung Padang Jawa
  • Masjid al-Amin

Mukim Damansara موکيم دامنسارلSunting

  • Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah
  • Masjid Diraja Tengku Ampuan Jemaah
  • Masjid Jamek Raja Tun Uda
  • Masjid Riadus Solihin
  • Masjid al-Azhariah
  • Masjid Seksyen 24, Shah Alam
  • Masjid Alam Impian
  • Masjid al-Huda
  • Masjid al-Ubudiah Seksyen 19,Shah Alam
  • Masjid al-Hasani
  • Masjid Istiqamah
  • Masjid al-Ikhlas
  • Masjid al-I'tisam
  • Masjid an-Nur Temasya Glenmaire
  • Masjid Taman Sri Muda
  • Masjid Kampung Baru Hicom
  • Masjid al-Faizin
  • Masjid al-Munawarah
  • Masjid Baitul Mahabbah
  • Masjid al-Islamiah, Kampung Lindungan
  • Masjid Ridhwani
  • Masjid Lembah Subang
  • Masjid Ara Damansara
  • Masjid Sunway
  • Masjid Darul Ehsan, Subang Jaya
  • Masjid Abu Bakar As-Siddiq
  • Masjid Annur USJ 4
  • Masjid al-Mukminin USJ 2
  • Masjid al-Falah
  • Masjid al-Irsyad USJ 1
  • Masjid Putraheight
  • Masjid al-Ehsan SS4A Kelana Jaya
  • Masjid al-Hidayah Kelana Jaya
  • Masjid Tengku Kelana Jaya Petra
  • Masjid al-Ikhlas, Kelana Jaya
  • Masjid Kampung Tunku
  • Masjid Ridhwani
  • Masjid Nurul Yaqin, Kelana Jaya

Klang کلاڠSunting

Mukim Klang موکيم کلاڠSunting

  • Masjid Kota Kemuning
  • Masjid an-Naim, Kampung Jalan Kebun
  • Masjid al-Hidayah, Kampung Johan Setia
  • Masjid Pendamar
  • Masjid al-Baraqah
  • Masjid Jamek Saadiah, Pelabuhan Klang
  • Masjid Kampung Raja Uda
  • Masjid Nurul Iman
  • Masjid Jamek ar-Rahimiah
  • Masjid Kota Raja Klang
  • Masjid India Muslim Tengku Kelana Klang
  • Masjid al-Bakri
  • Masjid Alam Impian
  • Masjid al-Qayyum
  • Masjid Laguna Park, Pulau Indah
  • Masjid ar-Raudhah
  • Masjid Sultan Abdul Aziz, Pulau Indah

Mukim Kapar موکيم کاڤرSunting

  • Masjid Kampung Kuantan
  • Masjid Raudhatul Mukminin
  • Masjid al-Anuar
  • Masjid Ahmadi
  • Masjid Jamiul Hasana
  • Masjid Kiayi Haji Abdullah Omar
  • Masjid Bandar Bukit Raja
  • Masjid Nurul Janaah
  • Masjid Bandar Sultan Suleiman
  • Masjid al-Islah
  • Masjid Kampung Perepat
  • Masjid Kampung Perepat Baru
  • Masjid Umariah
  • Masjid al-Ehsan, Kampung Tok Muda
  • Masjid Badariah Kampung Batu 12
  • Masjid al-Ansar, Kapar
  • Masjid asy-Syarif, Kampung Meru
  • Masjid at-Taqwa, Bukit Kapar
  • Masjid Jalan Kempas
  • Masjid at-Tohiroh

Kuala Langat کوالا لاڠتSunting

Mukim Telok Panglima Garang تلوق ڤڠليما ݢراڠSunting

Mukim Tanjung Dua Belas (1) موکيم تنجوڠ داو بلاس ١Sunting

Mukim Tanjung Dua Belas (2) موکيم تنجوڠ داو بلاس ٢Sunting

Mukim Jugra موکيم جوݢراSunting

Mukim Bandar موکيم بندارSunting

Mukim Kelanang موکيم کلانڠSunting

Mukim Morib موکيم موريبSunting

Sepang سڤڠSunting

Mukim Dengkil موکيم دڠکيلSunting

  • Masjid Meranti
  • Masjid al-Mustaqim
  • Masjid Cyberjaya 10
  • Masjid al-Ilmi
  • Masjid Dengkil
  • Masjid asy-Syakirin
  • Masjid Kiblah
  • Masjid ar-Ridha
  • Masjid Raudhatul Jannah
  • Masjid Jamek Sultan Hisamuddin

Mukim Labu موکيم لابوSunting

  • Masjid Sultan Abdul Samad, KLIA
  • Masjid Kampung Salak Tinggi
  • Masjid al-Makmur, Kampung Giching
  • Masjid asy-Syakirin, Kampung Baru Labu Lanjut

Mukim Sepang موکيم سڤڠSunting

  • Masjid Pekan Sepang
  • Masjid Pekan Sungai Pelek
  • Masjid al-Ulum
  • Masjid ar-Raudhah, Kampung Hulu Teris
  • Masjid an-Nur, Kampung Ulu Chuchuh

RujukanSunting