Senarai negara dan dinasti Turkic

rencana senarai Wikimedia

Berikut merupakan senarai dinasti, negara atau empayar yang berbahasa Turkic, dengan susur galur daripada Turkic, atau kedua-duanya. Terdapat enam buah negara merdeka Turkic yang diiktiraf. Selain itu, terdapat enam buah jajahan yang berada di bawah persekutuan Rusia di mana bahasa Turkic merupakan majoriti, dan tiga buah jajahan di mana bahasa Turkic adalah minoriti. Di Crimea, sebuah wilayah yang menjadi pertikaian di antara Ukraine dan Rusia di mana bahasa Turkic juga adalah minoriti. Terdapat banyak gabungan-gabungan, dinasti dan empayar Turkic sepanjang sejarah benua Eurasia.

Peta dunia yang memaparkan negara-negara Turkic merdeka (dalam warna merah)

Entiti sekarang di mana sekurang-kurangnya satu bahasa Turkic diakui sebagai bahasa rasmiSunting

Hari RepublikSunting

Nama Tahun
  Azerbaijan 28 Mei, 1918
  Turki 29 Oktober, 1923
  Kyrgyzstan 14 Oktober, 1924
  Uzbekistan 27 Oktober, 1924
  Kazakhstan 19 Jun, 1925
  Turkmenistan 22 Ogos, 1991

Negera-negara merdeka sekarangSunting

Name Years
  Turki 1923 85% Turki, 15% lain-lain.
  Azerbaijan 1991 91.6% Azerbaijan, 0.43% Turki, 0.29% Tatar.[1]
  Kazakhstan 1991 63.1% Kazakh, 2.9% Uzbeks, 1.4% Uyghur, 1.3% Tatar, 0.6% Turki, 0.5% Azerbaijan, 0.1% Kyrgyz.[2]
  Kyrgyzstan 1991 70.9% Kyrgyz, 14.3% Uzbek, 0.9% Uyghur, 0.7% Turki, 0.6% Kazakh, 0.6% Tatar, 0.3% Azerbaijan.[3]
  Turkmenistan 1991 75.6% Turkmen, 9.2% Uzbek, 2.0% Kazakh, 1.1% Turki 0.7% Tatar[4]
  Uzbekistan 1991 71.4% Uzbek, 4.1% Kazakh, 2.4% Tatar, 2.1% Karakalpaks, 1% Tatar Crimea, 0.8% Kyrgyz, 0.6% Turkmen, 0.5% Turki, 0.2% Azerbaijan, 0.2% Uyghur, 0.2% Bashkirs.[5]

Lihat jugaSunting

NotaSunting

Bacaan lanjutSunting

  • Finkel, Caroline, "Osman's Dream, History of the Ottoman Empire 1300–1923", 2005, John Murray ISBN 0-465-02396-7
  • Findley, C.V., The Turks in World History, 2005, Oxford University Press. ISBN 0-19-517726-6
  • Forbes Manz, B., The Rise and Rule of Tamerlane, 2002, Cambridge University Press. ISBN 0-521-63384-2
  • Hupchick, D.P., The Balkans: From Constantinople to Communism, 2002, Palgrave Macmillan. ISBN 1-4039-6417-3
  • Lewis, Bernard. "Istanbul and the Civilization of the Ottoman Empire", 1963, University of Oklahoma Press. ISBN 0-8061-1060-0.
  • Saunders, J.J., The History of the Mongol Conquests, 2001, Routledge & Kegan Ltd. ISBN 978-0-8122-1766-7
  • Thackston, W.M., The Baburnama: Memoirs of Babur, Prince and Emperor, 2002, Modern Library. ISBN 978-0-375-76137-9
  • Vásáry, I., Cumans and Tatars: Oriental Military in the Pre-Ottoman Balkans, 1185–1365, 2005, Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-83756-9
  • Veronika Veit, penyunting (2007). The role of women in the Altaic world: Permanent International Altaistic Conference, 44th meeting, Walberberg, 26–31 August 2001. Volume 152 of Asiatische Forschungen (ed. illustrated). Otto Harrassowitz Verlag. ISBN 3447055375. Dicapai pada 8 February 2012. |volume= has extra text (bantuan)

Templat:Turkic topics