Senarai orbit

rencana senarai Wikimedia



Berikut adalah senarai jenis-jenis orbit:

Perbandingan orbit Geosegerak dengan GPS, GLONASS dan Galileo dengan Stesen Angkasa Antarabangsa, Teleskop Angkasa Hubble and Gugusan Satelit Iridium, dan saiz Bumi. Orbit Bulan ialah 9 kali lebih besar (dalam jejari dan panjang) berbanding orbit geopegun.[a]
Pelbagai orbit Bumi mengikut skala;    garisan titik merah mewakili orbit Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS);      cyan mewakili Orbit rendah Bumi, kuning mewakili Orbit sederhana Bumi     dan   garis putus-putus hitam mewakili orbit geosegerak.   Garis putus-putus hijau mewakili orbit satelit Sistem Kedudukan Sejagat (GPS)


Pengelasan pusatSunting

Bagi orbit yang berpusat pada planet selain Bumi dan Marikh, nama orbit yang mengunakkan istilah Yunani jarang digunakan:

  • Orbit Utarid (Hermopusat atau hermiopusat): Orbit mengelilingi planet Utarid.
  • Orbit Zuhrah (Aphrodiopusat atau cytheriopusat): Orbit mengelilingi planet Zuhrah.
  • Orbit Musytari (Jovipusat atau Zenopusat[2]): Orbit mengelilingi planet Musytari.
  • Orbit Zuhal (Kronopusat[3] atau saturnopusat): Orbit mengelilingi planet Zuhal.
  • Orbit Uranus (Oranopusat): Orbit mengelilingi planet Uranus.
  • Orbit Neptun (Poseidopusat): Orbit mengelilingi planet Neptun.[petikan diperlukan]

Pengelasan altitudSunting

  • Orbit Bumi Rendah (LEO): orbit geopusat dengan ketinggian di bawah 2,000 km (1,200 bt).[4]
  • Orbit Bumi Sederhana (MEO): orbit geosentrik mulai dari ketinggian dari 2,000 km (1,200 bt) hingga tepat di bawah orbit geosinkron di 35,786 kilometer (22,236 bt)*. Juga dikenali sebagai orbit bulat antara. Ini digunakan untuk kapal angkasa Sistem Navigasi Satelit Global, seperti GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou. Orbit satelit GPS pada ketinggian 20,200 kilometer (12,600 bt) dengan jangka masa orbit hampir 12 jam.[5]
  • Geosynchronous orbit (GSO) dan geostationary orbit (GEO) adalah orbit di sekitar Bumi yang sepadan dengan putaran sisi ​​Bumi. Walaupun istilah sering digunakan secara bergantian, secara teknikal orbit geosinkron sepadan dengan tempoh putaran Bumi, tetapi definisi tersebut tidak memerlukannya untuk mempunyai kecenderungan orbit nol ke khatulistiwa, dan dengan demikian tidak pegun di atas titik tertentu di khatulistiwa, tetapi boleh berayun ke utara dan selatan selama sehari. Oleh itu, orbit geostasioner ditakrifkan sebagai orbit geosinkron pada kecenderungan sifar. Orbit geosinkron (dan geostasioner) mempunyai paksi separa utama Templat:Tukar.[6] Ini berfungsi hingga ketinggian 35,786 km (22,236 bt). Kedua-duanya melengkapkan satu orbit penuh Bumi setiap hari sidereal (berbanding dengan bintang, bukan Matahari).
  • Orbit Bumi Tinggi: orbit geosentrik di atas ketinggian orbit geosinkron (35,786 km atau 22,236 bt).[5]

Untuk satelit yang mengorbit Bumi di bawah ketinggian kira-kira 800 km, seretan atmosfera adalah kekuatan gangguan orbit utama daripada semua daya bukan graviti.[7] Di atas 800 km, tekanan sinaran matahari menyebabkan gangguan orbit terbesar.[8] Walau bagaimanapun, seretan atmosfera sangat bergantung kepada ketumpatan atmosfera atas, yang berkaitan dengan aktiviti solar, oleh itu ketinggian pada yang mana kesan tarikan atmosfera serupa dengan tekanan sinaran suria berbeza-beza bergantung pada fasa kitaran suria.

Pengelasan kecondonganSunting

Pengelasan arahSunting

  • Prograde orbit: Orbit yang berada dalam arah yang sama dengan putaran primer (iaitu timur di Bumi). Secara konvensional, kecenderungan orbit Prograd ditentukan sebagai sudut kurang dari 90 °.
  • Retrograde orbit: Penghitung orbit ke arah putaran primer. Secara konvensional, orbit retrograd ditentukan dengan sudut kecenderungan lebih daripada 90 °. Terlepas dari yang ada di Sun-synchronous orbit, beberapa satelit dilancarkan ke retrograde orbit di Bumi kerana kuantiti bahan bakar yang diperlukan untuk melancarkannya lebih besar daripada untuk orbit prograd. Ini kerana ketika roket mula meluncur di darat, ia sudah memiliki komponen ke arah timur velocity yang sama dengan halaju putaran planet semasa pelancarannya latitude.

Pengelasan kesipianSunting

Terdapat dua jenis orbit: orbit tertutup (berkala), dan orbit terbuka (melarikan diri). Orbit bulat dan elips ditutup. Orbit parabola dan hiperbolik terbuka. Orbit radial boleh dibuka atau ditutup.

Pengelasan segerakSunting

  • Orbit segerak: Orbit yang tempoh adalah gandaan rasional dari rata-rata tempoh putaran badan yang sedang mengorbit dan dalam arah putaran yang sama dengan badan itu. Ini bermaksud trek satelit, seperti yang dilihat dari badan pusat, akan berulang tepat setelah jumlah orbit tetap. Dalam praktiknya, nisbah hanya 1: 1 (geosinkron) dan nisbah 1: 2 (separa segerak) adalah biasa.
    • Geosynchronous orbit (GSO): Orbit mengelilingi Bumi dengan tempoh yang sama dengan satu sidereal day, yang merupakan tempoh putaran rata-rata Bumi 23 jam, 56 minit, 4.091 saat. Untuk orbit hampir bulat, ini menunjukkan ketinggian kira-kira 35,786 kilometer (22,236 bt). Kecenderungan dan eksentrik orbit tidak semestinya sifar. Sekiranya kedua-dua kecenderungan dan eksentrik adalah sifar, maka satelit akan muncul tidak bergerak dari permukaan tanah. Sekiranya tidak, maka setiap hari satelit mengesan analemma (iaitu "angka-lapan") di langit, seperti yang terlihat dari tanah. Apabila orbit berbentuk bulat dan tempoh putaran mempunyai kecenderungan sifar, orbit dianggap juga sebagai geostasioner . Juga dikenali sebagai Clarke orbit selepas penulis Arthur C. Clarke.[5]
    • Orbit sinkron (ASO): orbit segerak di sekitar planet Mars dengan tempoh orbit sama panjangnya dengan Mars sidereal day, 24.6229 [ [Jam | jam]].
  • Orbit tak segerak: Orbit melayang dekat bawah GSO / GEO.
    • Orbit separa segerak: Orbit dengan tempoh orbit sama dengan separuh daripada tempoh putaran rata-rata badan yang sedang mengorbit dan dalam arah putaran yang sama dengan badan itu. Untuk Bumi ini bermaksud jangka masa kurang dari 12 jam pada ketinggian kira-kira 20,200 & nbsp; km (12,544.2 batu) jika orbit berbentuk bulat.[petikan diperlukan]
      • Molniya orbit: Variasi separa sinkron bagi Tundra orbit. Untuk Bumi ini bermaksud tempoh orbit kurang dari 12 jam. Satelit seperti itu menghabiskan sebahagian besar waktunya di dua kawasan yang ditentukan di planet. Kecenderungan 63.4 ° biasanya digunakan untuk memastikan perigee shift tetap kecil.[11]
  • Supersinkron orbit: Mana-mana orbit di mana tempoh orbit satelit atau cakerawala lebih besar daripada tempoh putaran badan yang mengandungi barycenter orbit.

Pengelasan orbit pada galaksiSunting

  • Kotak orbit: Orbit dalam triaksial galaksi elips yang mengisi kawasan yang berbentuk kotak.
  • Orbit piramid: Orbit berhampiran black hole di tengah galaksi triaksial.[12] Orbit dapat digambarkan sebagai elips Keplerian yang prseses mengenai lubang hitam dalam dua arah ortogonal, kerana tork dari galaksi triaksial.[13] Eksentrisitas elips mencapai kesatuan di empat penjuru piramid, memungkinkan bintang di orbit datang very dekat dengan lubang hitam.
  • Tube orbit: Orbit berhampiran black hole di tengah galaksi sumbu. Sama dengan orbit piramid, kecuali bahawa satu komponen momentum sudut orbit dipelihara; hasilnya, eksentrik tidak pernah mencapai kesatuan.[13]


Pengelasan khasSunting

  • Orbit segerak matahari: Orbit yang menggabungkan ketinggian dan kecenderungan sedemikian rupa sehingga satelit melewati titik tertentu permukaan planet pada masa yang sama tempatan waktu solar. Orbit seperti itu dapat meletakkan satelit di bawah sinar matahari yang berterusan dan berguna untuk pengimejan, pengintip, dan satelit cuaca.
  • Orbit beku: Orbit di mana pergerakan semula jadi yang disebabkan oleh bentuk badan pusat telah diminimumkan dengan pemilihan parameter orbit yang teliti.
  • Orbit Bulan: ciri orbit dari Bulan. Purata ketinggian 384,403 kilometer (238,857 & nbsp; mi), elips - orbit condong.
  • Orbit Bumi di luar rendah (BLEO) dan di luar orbit Bumi (BEO) adalah kelas orbit luas yang bertenaga lebih jauh daripada orbit Bumi rendah atau memerlukan penyisipan ke dalam [ [orbit heliosentrik]] sebagai sebahagian daripada perjalanan yang mungkin memerlukan beberapa sisipan orbital, masing-masing.
  • Orbit halo dekat-rectilinear (NRHO): orbit yang kini dirancang di ruang cislunar, sebagai orbit selenosentrik yang akan berfungsi sebagai kawasan pementasan untuk misi masa depan.[14][15] Orbit yang dirancang untuk NASA Lunar Gateway pada sekitar tahun 2024, sebagai [elit halo orbit] tujuh hari yang sangat elips di sekitar Bulan , yang akan membawa stesen angkasa kecil dalam jarak 3,000 kilometer (1,900 bt) dari kutub utara lunar pada pendekatan terdekat dan sejauh 70,000 kilometer (43,000 bt) di atas kutub selatan lunar.[16][17][18]
  • Distant retrograde orbit (DRO): Bulatan stabil retrograde orbit (biasanya merujuk pada Lunar Distant Retrograde Orbit). Kestabilan bermaksud bahawa satelit dalam DRO tidak perlu menggunakan pendorong stesen untuk tetap berada di orbit. DRO lunar adalah orbit lunar tinggi dengan radius sekitar 61,500 & nbsp; km.[19] Ini dicadangkan {{oleh siapa | tarikh = Jun 2020} } pada tahun 2017 sebagai kemungkinan Gerbang Templat:What orbit, di luar EM L1 dan L2.[15]
  • Orbit yang merosot: Orbit yang mereput adalah orbit pada ketinggian rendah yang menurun dari masa ke masa kerana rintangan atmosfera. Digunakan untuk membuang satelit buatan yang mati atau untuk aerobrake kapal angkasa antara planet.
  • Earth-trailing orbit, orbit heliosentris yang diletakkan sedemikian rupa sehingga satelit pada mulanya akan mengikuti Bumi tetapi pada kelajuan sudut orbit yang agak perlahan, sehingga bergerak lebih jauh dari tahun ke tahun. Orbit ini digunakan pada teleskop ruang angkasa Spitzer untuk secara drastik mengurangi beban panas dari Bumi yang hangat dari orbit geosentrik yang lebih biasa digunakan untuk teleskop angkasa.[20]
  • Orbit kuburan (atau pelupusan, orbit sampah): Orbit di mana satelit dipindahkan pada akhir operasi mereka. Untuk satelit geostasioner beberapa ratus kilometer di atas orbit geosynchronous.[21][22]
  • Orbit tempat letak kereta, orbit sementara.
  • Transfer orbit, orbit yang digunakan semasa manuver orbit dari satu orbit ke orbit yang lain.
  • Orbit Ulang: Orbit di mana landasan satelit berulang setelah jangka masa.

Pengelasan Orbit PalsuSunting

 
Gambar rajah yang menunjukkan lima titik Lagrange dalam sistem dua jasad dengan satu jasad yang jauh lebih besar daripada yang lain (mis. Matahari dan Bumi). Dalam sistem sedemikian, L3 - L5 terletak diluar orbit sekunder walaupun terdapat dalam rajah skala kecil ini.
  • Orbit ladam : Orbit yang dilihat oleh pemerhati di permukaan sebagai mengorbit planet tertentu tetapi sebenarnya berada dalam co-orbit dengan planet. Lihat asteroid 3753 Cruithne dan 2002 AA 29 .
  • Orbit pemindahan bulan (LTO) Templat:Klarifikasi Orbit yang digunakan untuk memindahkan objek dari orbit bumi ke bulan. (dicapai dengan suntikan trans-lunar, TLI)
  • Orbit pemindahan Mars (MTO) juga dikenali sebagai orbit suntikan trans-Mars (TMI)
  • Orbit Halo dan Orbit Lissajous: Ini adalah orbit di sekitar Titik Lagrangian. Titik Lagrange ditunjukkan dalam rajah bersebelahan, dan orbit di dekat titik-titik ini membolehkan kapal angkasa tetap dalam kedudukan relatif tetap dengan penggunaan bahan api yang sangat sedikit. Orbit di sekitar titik L1 digunakan oleh kapal angkasa yang menginginkan pemandangan Matahari secara berterusan, seperti Solar and Heliospheric Observatory. Orbit di sekitar L2 digunakan oleh misi yang selalu menginginkan Bumi dan Matahari di belakangnya. Ini membolehkan satu perisai untuk menyekat sinaran dari Bumi dan Matahari, yang membolehkan penyejukan pasif terhadap instrumen sensitif. Contohnya termasuk Wilkinson Microwave Anisotropy Probe dan James Webb Space Telescope yang akan datang. L1, L2, dan L3 adalah orbit yang tidak stabil [6], yang bermaksud bahawa gangguan kecil akan menyebabkan kapal orbit melayang keluar dari orbit tanpa pembetulan berkala.
  • P / 2 orbit, 2: 1 yang sangat stabil lunar orbit resonan, yang pertama kali digunakan dengan kapal angkasa TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) pada tahun 2018.[23][24]

Lihat JugaSunting


NotesSunting

  1. ^ Approximately 8.6 times when the Moon is nearest (363,104 km ÷ 42,164 km) to 9.6 times when the Moon is farthest (405,696 km ÷ 42,164 km).

ReferencesSunting

  1. ^ "Definition of GALACTOCENTRIC". www.merriam-webster.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 3 Jun 2020.
  2. ^ Parker, Sybil P. (2002). McGraw-Hill Dictionary of Scientific and Technical Terms Sixth Edition. McGraw-Hill. m/s. 1772. ISBN 007042313X.
  3. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan : 0 tidak disediakan
  4. ^ [http: //www.orbitaldebris.jsc.nasa.gov /library/NSS1740_14/nss1740_14-1995.pdf "NASA Standard Keselamatan 1740.14, Garis Panduan dan Prosedur Penilaian untuk Mengehadkan Serpihan Orbital"] Check |url= value (bantuan) (PDF). Unknown parameter |penerbit= ignored (bantuan); Unknown parameter |arkib-url= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh arkib= ignored (bantuan); Unknown parameter |petikan= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh= ignored (bantuan); Unknown parameter |halaman= ignored (bantuan); Unknown parameter |url- status= ignored (bantuan), Halaman 37–38 (6–1,6–2); gambar 6-1.
  5. ^ a b c d [http: //gcmd.nasa.gov/add/ancillaryguide/platforms/orbit.html "Orbit: Definisi"] Check |url= value (bantuan). Unknown parameter |tarikh arkib= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh akses= ignored (bantuan); Unknown parameter |arkib-url= ignored (bantuan); Unknown parameter |kerja= ignored (bantuan); Unknown parameter |penerbit= ignored (bantuan); Invalid |url-status=mati (bantuan)
  6. ^ Asas Astrodinamik dan Aplikasi. Hawthorne, CA. Unknown parameter |pertama= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh= ignored (bantuan); Unknown parameter |halaman= ignored (bantuan); Unknown parameter |penerbit= ignored (bantuan); Unknown parameter |terakhir= ignored (bantuan)
  7. ^ Krzysztof, Sośnica. "Kesan Drag Atmosfera pada Starlette, Stella, Ajisai, dan Orbit Lares". doi:10.1515 / arsa-2015-0001 Check |doi= value (bantuan). Unknown parameter |jurnal= ignored (bantuan); Unknown parameter |doi- akses= ignored (bantuan); Unknown parameter |jilid= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh= ignored (bantuan); Unknown parameter |halaman= ignored (bantuan); Unknown parameter |terbitan= ignored (bantuan); Cite journal requires |journal= (bantuan)
  8. ^ Templat:Cite jurnal
  9. ^ Hadhazy, Adam. [http: //www.scientificamerican.com/article/a-new-way-to-reach-mars-safely-anytime-and-on-the-cheap/ "Kaedah Baru untuk Jangkau Mars dengan Selamat, Bila-bila masa dan dengan Harga Murah"] Check |url= value (bantuan). Unknown parameter |kerja= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh akses= ignored (bantuan)
  10. ^ [https: //ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19790072462_1979072462.pdf "Beberapa Ciri Orbit Coelliptic & nbsp; - Kes 610"] Check |url= value (bantuan) (PDF). Unknown parameter |penerbit= ignored (bantuan); Unknown parameter |lokasi= ignored (bantuan); Unknown parameter |arkib-url= ignored (bantuan); Unknown parameter |kerja= ignored (bantuan); Unknown parameter |pertama= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh akses= ignored (bantuan); Unknown parameter |Tarikh= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh arkib= ignored (bantuan); Unknown parameter |terakhir= ignored (bantuan); Invalid |url-status=mati (bantuan)
  11. ^ a b Jawapan ini menerangkan mengapa kecenderungan sedemikian menjadikan apsidial drift kecil: https://space.stackexchange.com/a/24256/6834
  12. ^ Merritt dan Vasilev, ORBIT DI SEKITAR HOLES HITAM DI TRIAXIAL NUCLEI ", The Astrophysical Journal 726 (2), 61 (2011).
  13. ^ a b [https: //openlibrary.org/works/OL16802359W/Dynamics_and_Evolution_of_Galactic_Nuclei Dinamika dan Evolusi Nukleus Galaksi] Check |url= value (bantuan). ISBN 9780691121017. Unknown parameter |penerbit= ignored (bantuan); Unknown parameter |pertama= ignored (bantuan); Unknown parameter |pengarang-pautan= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh= ignored (bantuan); Unknown parameter |lokasi= ignored (bantuan); Unknown parameter |terakhir= ignored (bantuan)
  14. ^ Rancangan Sains Bentuk NASA untuk Pos Luar Angkasa Dalam Dekat Bulan Mac 2018
  15. ^ a b Bagaimana Stesen Bulan Orbital Baru Dapat Membawa Kita ke Video Mars and Beyond Okt 2017 dengan referensi
  16. ^ Orbit halo malaikat dipilih untuk pos pertama manusia. Badan Angkasa Eropah, Diterbitkan oleh PhysOrg. 19 Julai 2019.
  17. ^ Halo orbi t dipilih untuk stesen angkasa Gateway. David Szondy, Atlas Baru . 18 Julai 2019.
  18. ^ [https: //spacenews.com/nasa-cubesat-to-test-lunar-gateway-orbit/ "NASA cubesat untuk menguji orbit Gateway lunar"] Check |url= value (bantuan). Unknown parameter |pertama= ignored (bantuan); Unknown parameter |kerja= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh akses= ignored (bantuan); Unknown parameter |terakhir= ignored (bantuan)
  19. ^ [http: //www.nasa.gov/pdf/756122main_Asteroid%20Redirect%20Mission%20Reference%20Concept% 20Description.pdf "Konsep Rujukan Misi Pengarahan Asteroid"] Check |url= value (bantuan) (PDF). Unknown parameter |laman web= ignored (bantuan); Unknown parameter |penerbit= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh akses= ignored (bantuan)
  20. ^ [http: //www.spitzer.caltech.edu/about/fastfacts.shtml "Mengenai Spitzer: Fakta Cepat"] Check |url= value (bantuan). Unknown parameter |penerbit= ignored (bantuan); Unknown parameter |arkib-url= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh akses= ignored (bantuan)
  21. ^ [http: //orbitaldebris.jsc.nasa.gov/library/USG_OD_Standard Mitigasi Serpihan Orbit Kerajaan http: //orbitaldebris.jsc.nasa.gov/library/USG_OD_Standard Mitigasi Serpihan Orbit Kerajaan] Check |url= value (bantuan). Unknown parameter |terbitkan er= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh akses= ignored (bantuan); Missing or empty |title= (bantuan)
  22. ^ Templat:Cite jurnal
  23. ^ [http: //www.nasa.gov/content/goddard/new-explorer-mission-chooses-the-just-right-orbit/ "Misi Penjelajah Baru Memilih Orbit 'Just-Right'"] Check |url= value (bantuan). Unknown parameter |pertama= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh akses= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh= ignored (bantuan); Unknown parameter |penerbit= ignored (bantuan); Unknown parameter |terakhir= ignored (bantuan)
  24. ^ [https: //www.nytimes.com/2018/03/26/science/tess-nasa-exoplanets.html "Temui Tess, Pencari Alam Alien"] Check |url= value (bantuan). Unknown parameter |kerja= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh akses= ignored (bantuan); Unknown parameter |tarikh= ignored (bantuan); Unknown parameter |terakhir= ignored (bantuan); |first= missing |last= (bantuan)

Templat:Orbits