Senarai para pemain Arsenal F.C.

rencana senarai Wikimedia

Di bawah merupakan senarai para pemain yang pernah bermain dengan kelab Arsenal. Umumnya, ini bermakna jika para pemain yang sudah bermain 100 atau lebih perlawanan-perlawanan kelas pertama untuk kelab. Bagaimanapun, beberapa pemain yang sudah bermain di dalam perlawanan yang sedikit juga dimasukkan; ini termasuklah ahli-ahli asas kelab, pemain-pemain daripada kelab hari-hari pra-Liga Bolasepak, apabila mereka bermain sedikit perlawanan dalam satu musim daripada masa kini, dan beberapa pemain yang bermain kurang sedikit daripada jumlah 100 tetapi memberikan kesan signifikan kepada sejarah kelab.(contohnya Rooke, Quinn, Anelka).

Thierry Henry, penjaring gol terbanyak Arsenal.

Senarai pemainSunting

Senarai berikut termasuk semua pemain Arsenal yang pernah bermain 100 atau lebih perlawanan untuk kelab sejak 1886. Para pemain disenaraikan mengikut tarikh penampilan pertama untuk kelab.

Penampilan dan gol adalah hanya untuk perlawanan-perlawanan kompetitif; tidak termasuk perlawanan semasa zaman perang. Statistik adalah betul sehingga 9 Disember, 2007.

Nama Warganegara Posisi Kerjaya Penampilan Gol
Fred Beardsley   England GK 1886–1891 69 0
David Danskin   Scotland LB/RB 1886–1889
Morris Bates   England MF 1888–1891 73 6
Gavin Crawford   Scotland RW/MF 1891–1898 138 18
Joe Powell   England RB 1892–1896 92 2
Fred Davis   England MF 1893–1899 150 10
John Anderson   England MF 1896–1903 153 1
John Dick   Scotland MF 1898–1912 284 13
Duncan McNichol   Scotland RB/LB 1899–1903 122 1
Jimmy Jackson   Scotland LB/MF 1899–1905 204 1
Archie Cross   England RB/LB 1900–1910 149 0
Jimmy Ashcroft   England GK 1900–1908 303 0
Tommy Briercliffe   England RW 1901–1905 133 34
Bill Gooing   England FW 1901–1905 106 48
Tim Coleman   England FW 1902–1908 196 84
Roddy McEachrane   Scotland MF 1902–1915 346 0
Percy Sands   England CB 1902–1919 350 12
Archie Gray   Scotland RB 1904–1912 200 0
David Neave   Scotland LW 1904–1912 168 32
Charlie Satterthwaite   England FW 1904–1910 141 48
Andy Ducat   England MF 1905–1912 188 21
Jimmy Sharp   Scotland LB 1905–1908 116 5
Hugh McDonald   Scotland GK 1906
1908–1910
1912–1913
103 0
Charles Lewis   England FW 1907–1920 220 34
Joe Shaw   England LB 1907–1923 326 0
David Greenaway   Scotland RW 1908–1921 170 13
Angus McKinnon   Scotland MF 1908–1922 217 4
Pat Flanagan   England FW 1910–1917 121 28
Alex Graham   Scotland CB/LB 1911–1924 179 20
Jock Rutherford   England RW 1913–1923
1923–1926
232 27
Billy Blyth   Scotland MF 1914–1929 343 51
Frank Bradshaw   England LB/MF 1914–1923 142 14
Jack Butler   England CB 1914–1930 296 8
Arthur Hutchins   England LB 1919–1923 108 1
Henry White   England FW 1919–1923 109 45
Joe Toner   Ireland Utara LW 1919–1926 100 6
Ernest Williamson   England GK 1919–1923 113 0
Alf Baker   England MF 1919–1931 351 26
Alec Mackie   Ireland Utara RB 1921–1926 118 1
Billy Milne   Scotland MF 1921–1927 124 3
Jock Robson   Scotland GK 1921–1925 101 0
Bob John   Wales MF 1922–1937 470 13
Andy Kennedy   Ireland Utara LB 1922–1928 129 0
Jimmy Brain   England FW 1924–1931 232 139
Sidney Hoar   England LW 1924–1929 117 18
Dan Lewis   Wales GK 1924–1931 167 0
Charlie Buchan   England FW 1925–1928 102 49
Joe Hulme   England RW 1926–1937 374 125
Jack Lambert   England FW 1926–1933 161 109
Tom Parker   England RB 1926–1932 294 17
Herbie Roberts   England CB 1926–1937 335 5
Eddie Hapgood   England LB 1927–1939 440 2
David Jack   England MF 1928–1934 208 124
Charlie Jones   Wales LW/MF 1928–1934 195 8
Cliff Bastin   England LW 1929–1947 396 178
Alex James   Scotland MF 1929–1937 261 27
Leslie Compton   England CB 1930–1950 273 6
George Male   England RB 1930–1948 318 0
Frank Moss   England GK 1931–1936 161 1
Ray Bowden   England FW 1933–1937 138 47
Wilf Copping   England MF 1934–1939 189 0
Jack Crayston   England MF 1934–1939 187 17
Ted Drake   England FW 1934–1939 184 139
Alf Kirchen   England RW 1935–1939 101 45
Reg Lewis   England FW 1935–1953 176 118
George Swindin   England GK 1936–1953 297 0
Walley Barnes   Wales RB/LB 1946–1955 294 12
Jimmy Logie   Scotland MF 1946–1955 328 76
Ian McPherson   Scotland RW/LW 1946–1951 163 21
Joe Mercer   England MF 1946–1954 275 2
Ronnie Rooke   England FW 1946–1949 94 70
Laurie Scott   England RB 1946–1951 126 0
Archie Macaulay   Scotland MF 1947–1950 108 1
Don Roper   England FW 1947–1956 321 95
Alex Forbes   Scotland MF 1948–1956 240 20
Doug Lishman   England FW 1948–1955 244 137
Lionel Smith   England LB 1948–1954 181 0
Peter Goring   England FW/MF 1949–1959 240 53
Cliff Holton   England FW/MF 1950–1958 217 88
Dave Bowen   Wales MF 1951–1959 162 2
Dennis Evans   England LB 1951–1960 207 12
Jack Kelsey   Wales GK 1951–1962 352 0
Bill Dodgin   England CB 1953–1960 207 1
Len Wills   England RB 1953–1961 208 4
Jimmy Bloomfield   England FW 1954–1960 227 56
Danny Clapton   England RW 1954–1962 225 27
Joe Haverty   Republik Ireland LW 1954–1961 122 26
Derek Tapscott   Wales MF 1954–1958 132 68
Stan Charlton   England RB 1955–1958 110 3
Vic Groves   England MF 1955–1964 203 37
David Herd   Scotland FW 1955–1961 180 107
John Barnwell   England MF 1957–1964 151 24
Jackie Henderson   Scotland FW 1958–1961 111 29
Billy McCullough   Ireland Utara LB 1958–1966 268 5
Jimmy Magill   Ireland Utara RB/LB 1959–1965 131 0
George Eastham   England FW 1960–1966 223 41
Terry Neill   Ireland Utara CB 1960–1970 275 10
Alan Skirton   England RW 1960–1966 154 54
Geoff Strong   England FW 1960–1964 137 77
Laurie Brown   England CB 1961–1963 109 2
Johnny MacLeod   Scotland RW 1961–1964 112 28
George Armstrong   England RW/LW 1962–1977 621 68
Joe Baker   England FW 1962–1966 156 100
David Court   England MF 1962–1970 204 18
Jim Furnell   England GK 1963–1968 167 0
Jon Sammels   England MF 1963–1971 270 52
Ian Ure   Scotland CB 1963–1969 202 2
Bob Wilson   Scotland GK 1963–1974 308 0
Frank McLintock   Scotland RB 1964–1973 403 32
John Radford   England FW 1964–1976 481 149
Peter Simpson   England CB 1964–1978 477 15
Peter Storey   England RB/MF 1965–1977 501 17
George Graham   Scotland FW 1966–1972 308 77
Bob McNab   England LB 1966–1975 365 6
Pat Rice   Ireland Utara LB 1967–1980 528 13
Charlie George   England FW 1969–1975 179 49
Eddie Kelly   Scotland MF 1969–1975 222 19
Ray Kennedy   England FW 1969–1974 212 71
Sammy Nelson   Ireland Utara LB 1969–1981 339 12
Alan Ball   England MF 1971–1976 217 52
Liam Brady   Republik Ireland MF 1973–1980 307 59
David Price   England MF 1973–1981 176 19
Jimmy Rimmer   England GK 1974–1977 146 0
David O'Leary   Republik Ireland CB 1975–1993 722 14
Frank Stapleton   Republik Ireland FW 1975–1981 300 108
John Devine   Republik Ireland RB 1976–1983 111 0
Malcolm Macdonald   England FW 1976–1979 108 58
Pat Jennings   Ireland Utara GK 1977–1984 327 0
Graham Rix   England LW 1977–1988 464 51
Alan Sunderland   England FW 1977–1983 281 92
Willie Young   Scotland CB 1977–1981 237 19
John Hollins   England MF 1979–1983 173 13
Brian Talbot   England MF 1979–1985 327 49
Paul Davis   England MF 1980–1994 447 37
Kenny Sansom   England LB 1980–1988 394 6
Stewart Robson   England MF 1981–1986 186 21
Chris Whyte   England CB 1981–1985 113 8
Tony Woodcock   England FW 1982–1986 169 68
Tony Adams   England CB 1983–2002 668 48
Ian Allinson   England MF 1983–1987 106 23
Charlie Nicholas   Scotland FW 1983–1987 184 54
Viv Anderson   England RB 1984–1987 150 15
Steve Williams   England MF 1984–1988 121 5
John Lukic   England GK 1984–1990
1996–2000
298 0
Martin Hayes   England LW 1985–1990 132 34
Niall Quinn   Republik Ireland FW 1985–1990 94 20
David Rocastle   England MF 1985–1992 277 34
Martin Keown   England CB 1985–1986
1993–2004
449 8
Perry Groves   England RW 1986–1992 202 28
Paul Merson   England FW/RW 1986–1997 425 99
Alan Smith   England FW 1987–1995 347 115
Kevin Richardson   England MF 1987–1990 122 8
Michael Thomas   England MF 1987–1991 208 30
Steve Bould   England CB 1988–1999 369 22
Kevin Campbell   England FW 1988–1995 228 59
Lee Dixon   England RB 1988–2002 618 28
Nigel Winterburn   England LB 1988–2000 584 12
David Hillier   England MF 1990–1996 142 2
Anders Limpar   Sweden LW 1990–1994 116 21
Andy Linighan   England CB 1990–1996 156 8
David Seaman   England GK 1990–2003 563 0
Ian Wright   England FW 1991–1998 288 185
John Jensen   Denmark MF 1992–1996 138 1
Ray Parlour   England MF 1992–2004 464 32
Dennis Bergkamp   Belanda FW 1995–2006 423 121
David Platt   England MF 1995–1998 108 15
Nicolas Anelka   Perancis FW 1996–1999 90 28
Patrick Vieira   Perancis MF 1996–2005 407 33
Gilles Grimandi   Perancis CB/MF 1997–2002 169 6
Marc Overmars   Belanda LW 1997–2000 143 41
Emmanuel Petit   Perancis MF 1997–2000 118 11
Fredrik Ljungberg   Sweden LW 1998–2007 328 72
Ashley Cole   England LB 1999–2006 228 9
Thierry Henry   Perancis FW 1999–2007 369 226
Nwankwo Kanu   Nigeria FW 1999–2004 197 44
Oleg Luzhny   Ukraine RB 1999–2003 110 0
Lauren   Cameroon RB 2000–2007 241 9
Robert Pirès   Perancis LW 2000–2006 284 84
Sylvain Wiltord   Perancis FW 2000–2004 176 49
Sol Campbell   England CB 2001–2006 197 11
Edu   Brazil MF 2001–2005 127 15
Gilberto Silva   Brazil MF 2002– 224 23
Kolo Touré   Côte d'Ivoire CB 2002– 266 12
Jens Lehmann   Jerman GK 2003– 189 0
Cesc Fàbregas   Sepanyol MF 2003– 171 23
Gaël Clichy   Perancis LB 2003– 119 0
José Antonio Reyes   Sepanyol FW 2004–2007 110 23
Mathieu Flamini   Perancis MF 2004– 130 7
Robin van Persie   Belanda FW 2004– 121 42
Aliaksandr Hleb   Belarus MF 2005– 104 10

PosisiSunting

GK Penjaga gol RB Right back RW Sayap kanan DF Pertahanan
IF Inside Forward LB Left back LW Sayap kiri CB Centre Back
FW Inside Forward FB Fullback W Sayap MF Pemain tengah
ST Penyerang WH Wing Half AM Attacking Midfielder CM Central Midfielder

RujukanSunting

  • Harris, Jeff & Hogg, Tony (ed.) (1995). Arsenal Who's Who. Independent UK Sports. ISBN 1-899429-03-4.CS1 maint: multiple names: authors list (link) CS1 maint: extra text: authors list (link)
  • "Gunnermania - Arsenal FC archive". Unknown parameter |accessyear= ignored (|access-date= suggested) (bantuan); Unknown parameter |accessmonthday= ignored (bantuan)
Templat:Arsenal F.C.