Parti-parti politik Singapura

Berikut merupakan senarai parti politik yang terdapat di Singapura.

Parti politik yang berada di Parlimen SingapuraSunting

Parti politik yang aktifSunting

Parti politik lain yang pernah didaftarkanSunting

Pernah BertandingSunting

  • Angkatan Islam Singapura (Singapore Islamic Movement) sebelumnya dikenali sebagai Parti Islam Se-Tanah Melayu (PAS)
  • Barisan Nasional Bersatu (United National Front)
  • Barisan Rakyat (The People's Front)
  • Barisan Rakyat Bersatu (United People's Front)
  • Barisan Sosialis (Socialist Front) - Ditubuhkan 1961
  • Partai Rakyat (People's Party)
  • Parti Demokratik Progresif (Democratic Progressive Party) sebelumnya dikenali sebagai Barisan Bersatu Singapura
  • Parti Kesatuan Ra'ayat (United Democratic Party)
  • Parti Ra'ayat Bersatu (United People's Party)

Tidak Pernah BertandingSunting

  • Barisan Nasional Singapura (Singapore National Front)
  • Barisan Sosialis (The Socialist Front) - Ditubuhkan 2010
  • Demokrat Singapura Bersatu (The United Singapore Democrats)
  • Kongres India Singapura (Singapore Indian Congress) sebelumnya dikenali sebagai Kongres India Tanah Melayu
  • Parti Cina Singapura (Singapore Chinese Party) sebelumnya dikenali sebagai Persatuan Cina Tanah Melayu
  • Parti Liberal Demokratik Rakyat (People's Liberal Democratic Party)
  • Parti Nasional Singapura (National Party of Singapore)
  • Parti Perikatan Singapura (Alliance Party Singapura) sebelumnya dikenali sebagai Perikatan
  • Parti Rakyat Republik (People's Republican Party)
  • Persatuan Melayu Singapura (Singapore Malays Association)

Parti politik yang telah dibubarkanSunting

  • Warga Diutamakan (Singaporeans First) - 2014-Jun 2020
  • Parti Warganegara (Citizens' Party) - Februari 1959-September 1960
  • Parti Demokratik (Democratic Party) - Februari 1955-Februari 1956
  • Persatuan Penduduk Bersatu Katong (Katong United Residents' Association) - Januari 1959-Jun 1960
  • Barisan Buroh (Labour Front) - Ogos 1954-Februari 1960
  • Parti Buroh (Labour Party) - Mac 1948-1961 (Tidak didaftarkan semula selepas Ordinan Pertubuhan-pertubuhan Singapura 1960 diperkenalkan)
  • Parti Liberal Sosialis (Liberal Socialist Party) - Februari 1956-September 1963
  • Kesatuan Melayu (Malay Union) - Mei 1926-1961 (Tidak didaftarkan semula selepas Ordinan Pertubuhan-pertubuhan Singapura 1960 diperkenalkan
  • Parti Progresif (Progressive Party) - Ogos 1947-Mei 1956
  • Kongres Sigapura (Singapore Congress) - Mei 1960-Januari 1962
  • Perikatan Rakyat Singapura (Singapore People's Alliance) - November 1958-Mei 1965

Pautan LuarSunting