Buka menu utama

Senarai pasukan bola sepak kebangsaan

rencana senarai Wikimedia

Anggota FIFASunting

 
Peta dunia dengan enam konfederasi.

Kini terdapat 207 pasukan bola sepak kebangsaan lelaki yang dikaitkan dengan Fédération Internationale de Football Association (FIFA), badan pentadbir bola sepak dunia, melalui persatuan bola sepak kebangsaan. Pasukan-pasukan ini boleh menyertai Piala Dunia FIFA, dan perlawanan di antara mereka diiktiraf sebagai perlawanan antarabangsa. Berdasarkan keputusan perlawanan, Kedudukan Dunia FIFA yang diterbitkan setiap bulan, membandingkan kekuatan setiap pasukan kebangsaan.

Setiap pasukan kebangsaan juga diafiliasikan kepada salah satu daripada enam konfederasi, merujuk kepada zon benua mereka:

Berikut adalah senarai pasukan bola sepak kebangsaan dibawah FIFA, oleh konfederasi-konfederasi mereka:

AFC (Asia)Sunting

Oleh kerana saiz geografi Asia, AFC dibahagikan kepada lima persekutuan-kecil:

1: Dahulunya ahli OFC (1966–2006)
2: Ahli UAFA
3: Nama rasmi yang digunakan oleh FIFA dan AFC untuk Republik Rakyat China
4: Nama rasmi yang digunakan oleh FIFA dan AFC untuk Republik China (Taiwan); Dahulunya ahli OFC (1975–1989)
5: Nama rasmi yang digunakan oleh FIFA dan AFC untuk Republik Demokratik Rakyat Korea (a) dan Republik Korea (b)
6: Ahli bersekutu AFC tetapi bukan ahli FIFA
7: Dahulunya ahli OFC (2005-2009)
8: Nama rasmi yang digunakan oleh FIFA dan AFC untuk pasukan kebangsaan yang mewakili Negara Palestin

CAF (Afrika)Sunting

Oleh kerana saiz geografi Afrika, CAF dibahagikan kepada lima persekutuan serantau:

1: Ahli UAFA
2: Nama rasmi yang digunakan oleh FIFA dan CAF untuk Republik Congo (a) dan oleh FIFA untuk Republik Demokratik Congo(b); CAF menggunakan RD Congo
3: Ahli bersekutu CAF tetapi bukan ahli FIFA

CONCACAF (Amerika Utara, Tengah dan Caribbean)Sunting

Persekutuan CONCACAF dibahagikan kepada tiga persekutuan serantau yang bertanggungjawab untuk sebahagian daripada kawasan geografi di rantau ini:

1: Anggota penuh CONCACAF tetapi bukan ahli FIFA

CONMEBOL (Amerika Selatan)Sunting

OFC (Oceania)Sunting

1: Ahli bersekutu OFC tetapi bukan ahli FIFA
2: Dahulunya ahli AFC (1964-1966)
3: Nama rasmi yang digunakan oleh FIFA dan OFC untuk Polynesia Perancis

UEFA (Eropah)Sunting

1: Nama rasmi yang digunakan oleh FIFA dan UEFA untuk Republik Macedonia
2: Ahli penuh UEFA tetapi bukan ahli FIFA
3: Dahulunya ahli AFC (1954–1974); Menyertai UEFA pada 1994
4: Dahulunya ahli AFC (1992–2002)
5: Nama rasmi yang digunakan oleh FIFA dan UEFA untuk Ireland

Pasukan-pasukan yang tidak bergabung dengan FIFASunting

Lihat jugaSunting

RujukanSunting

  1. ^ Holders Mazembe remain standing FIFA.com 10–11–10. Accessed 13–10–11
  2. ^ a b c d e CONCACAF member.
  3. ^ Not to be confused with club team AS Monaco.
  4. ^ a b OFC associate member.
  5. ^ a b CAF associate member.


Pautan luarSunting


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.