Senarai pemenang Hadiah Nobel

rencana senarai Wikimedia

Hadiah Nobel (Bahasa Sweden: Nobelpriset, Bahasa Norway: Nobelprisen) ialah hadiah yang dianugerahkan secara tahunan oleh Akademi Sains Diraja Sweden, Akademi Sweden, Institut Karolinska dan Jawatankuasa Nobel Norway kepada seseorang dan pertubuhan yang telah membuat sumbangan yang cemerlang dalam bidang kimia, fizik, kesusasteraan, keamanan dan fisiologi atau perubatan.[1] Ia telah ditubuhkan oleh wasiat 1895 Alfred Nobel, yang menetapkan bahawa perlu ditadbirkan oleh Yayasan Nobel. Hadiah Peringatan Nobel dalam Sains Ekonomi telah diwujudkan pada 1968 oleh Sveriges Riksbank, bank pusat Sweden, bagi sumbangan kepada bidang ekonomi. Setiap penerima, atau "laureate", menerima pingat emas, diploma dan sejumlah wang, yang diputuskan oleh Yayasan Nobel, setiap tahun[2]

Pemenang Nobel menerima sebuah pingat emas beserta dengan diploma dan (pada 2012) SEK 8 juta (lebih kurang AS$1.2 juta, €0.93 juta).
Pemenang Nobel 2012 Alvin E. Roth, Brian Kobilka, Robert J. Lefkowitz, David J. Wineland dan Serge Haroche ketika majlis penyampaian

HadiahSunting

Setiap hadiah dianugerahkan oleh jawatankuasa yang berasingan; Akademi Sains Diraja Sweden menanugerahkan Hadiah dalam Fizik, Kimia dan Ekonomi, Institut Karolinska pula menganugerahkan Hadiah dalam Fisiologi atau perubatan dan Jawatankuasa Nobel Norway menganugerahkan Hadiah dalam Keamanan.[3] Setiap penerima menerima sebuah pingat, diploma dan anugerah kewangan yang berubah setiap tahun.[2] Pada 1901, penerima Hadiah Nobel pertama telah diberi SEK 150,782, yang bersamaan dengan SEK 7,731,004 pada Disember 2007. Pada tahun 2008, pemenang telah dianugerahkan hadiah berjumlah SEK 10,000,000.[4] Anugerah ini disampaikan di Stockholm dalam satu majlis penyampaian tahunan pada 10 Disember, iaitu ulang tahun kematian Nobel.[5]

Pada tahun yang Hadiah Nobel tidak dianugerahkan disebabkan peristiwa luar atau kekurangan pencalonan, wang hadiah itu dikembalikan kepada dana yang diwakilkan kepadanya hadiah yang berkaitan.[6] Hadiah Nobel telah tidak dianugerahkan di antara tahun 1940 dan 1942 disebabkan telah tercetusnya Perang Dunia II.[7]

PemenangSunting

Di antara tahun 1901 dan 2012, Hadiah Nobel dan Hadiah Peringatan Nobel dalam Sains Ekonomi telah dianugerahkan sebanyak 555 kali kepada 863 tokoh dan pertubuhan. Dengan beberapa pemenang yang telah menerima Hadiah Nobel lebih daripada sekali, ini menjadikan jumlahnya 835 orang dan 21 pertubuhan. Empat pemenang Nobel telah tidak dibenarkan oleh kerajaan mereka untuk menerima Hadiah Nobel. Adolf Hitler telah melarang tiga warga Jerman, Richard Kuhn (Kimia, 1938), Adolf Butenandt (Kimia, 1939) dan Gerhard Domagk (Fisiologi atau Perubatan, 1939), daripada menerima Hadiah Nobel mereka dan kerajaan Kesatuan Soviet telah mendesak Boris Pasternak (Kesusasteraan, 1958) untuk menolak anugerah beliau. Dua pemenang Nobel, Jean-Paul Sartre (Kesusasteraan, 1964) dan Lê Ðức Thọ (Keamanan, 1973), telah menolak anugerah itu; Sartre menolak anugerah itu kerana beliau telah menolak semua anugerah terhormat dan Lê menolak anugerah itu disebabkan keadaan Vietnam pada masa itu.

Enam pemenang telah menerima lebih daripada satu hadiah; di antara enam itu, Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah telah menerima Hadiah Keamanan Nobel sebanyak tiga kali, lebih daripada orang lain.[8] UNHCR telah dianugerahkan dua kali dengan Hadiah Keamanan Nobel. Juga Hadiah Nobel dalam Fizik telah dianugerahkan kepada John Bardeen dua kali dan Hadiah Nobel dalam Kimia kepada Frederick Sanger. Dua pemenang telah dianugerahkan dua kali tetapi bukan pada bidang yang sama: Marie Curie (Fizik dan Kimia) dan Linus Pauling (Kimia dan Keamanan). Di antara 826 pemenang Nobel, 43 daripadanya ialah wanita; wanita pertama untuk menerima Hadiah Nobel ialah Marie Curie, yang telah menerima Hadiah Nobel dalam Fizik pada tahun 1903.[9] Beliau juga merupakan orang yang pertama (lelaki atau wanita) dianugerahkan dua Hadiah Nobel, anugerah kedua ialah Hadiah Nobel dalam Kimia, yang telah diberi pada tahun 1911.[8]

Senarai pemenangSunting

Tahun Fizik Kimia Fisiologi
atau Perubatan
Kesusasteraan Keamanan Ekonomi
1901 Wilhelm Röntgen Jacobus Henricus van 't Hoff Emil Adolf von Behring Sully Prudhomme Henry Dunant;
Frédéric Passy
1902 Hendrik Lorentz;
Pieter Zeeman
Hermann Emil Fischer Ronald Ross Theodor Mommsen Élie Ducommun;
Charles Albert Gobat
1903 Henri Becquerel;
Pierre Curie;
Marie Curie
Svante Arrhenius Niels Ryberg Finsen Bjørnstjerne Bjørnson Randal Cremer
1904 Lord Rayleigh William Ramsay Ivan Pavlov Frédéric Mistral;
José Echegaray
Institut de Droit International
1905 Philipp Lenard Adolf von Baeyer Robert Koch Henryk Sienkiewicz Bertha von Suttner
1906 J. J. Thomson Henri Moissan Camillo Golgi;
Santiago Ramón y Cajal
Giosuè Carducci Theodore Roosevelt
1907 Albert Abraham Michelson Eduard Buchner Charles Louis Alphonse Laveran Rudyard Kipling Ernesto Teodoro Moneta;
Louis Renault
1908 Gabriel Lippmann Ernest Rutherford Élie Metchnikoff;
Paul Ehrlich
Rudolf Christoph Eucken Klas Pontus Arnoldson;
Fredrik Bajer
1909 Karl Ferdinand Braun;
Guglielmo Marconi
Wilhelm Ostwald Emil Theodor Kocher Selma Lagerlöf Auguste Marie François Beernaert;
Paul-Henri-Benjamin d'Estournelles de Constant
1910 Johannes Diderik van der Waals Otto Wallach Albrecht Kossel Paul Heyse Biro Keamanan Antarabangsa
1911 Wilhelm Wien Marie Curie Allvar Gullstrand Maurice Maeterlinck Tobias Asser;
Alfred Hermann Fried
1912 Gustaf Dalén Victor Grignard;
Paul Sabatier
Alexis Carrel Gerhart Hauptmann Elihu Root
1913 Heike Kamerlingh Onnes Alfred Werner Charles Richet Rabindranath Tagore Henri La Fontaine
1914 Max von Laue Theodore William Richards Robert Bárány Tiada Tiada
1915 William Henry Bragg;
William Lawrence Bragg
Richard Willstätter Tiada Romain Rolland Tiada
1916 Tiada Tiada Tiada Verner von Heidenstam Tiada
1917 Charles Glover Barkla Tiada Tiada Karl Adolph Gjellerup;
Henrik Pontoppidan
Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah
1918 Max Planck Fritz Haber Tiada Tiada Tiada
1919 Johannes Stark Tiada Jules Bordet Carl Spitteler Woodrow Wilson
1920 Charles Édouard Guillaume Walther Nernst August Krogh Knut Hamsun Léon Bourgeois
1921 Albert Einstein Frederick Soddy Tiada Anatole France Hjalmar Branting;
Christian Lous Lange
1922 Niels Bohr Francis William Aston Archibald Hill;
Otto Fritz Meyerhof
Jacinto Benavente Fridtjof Nansen
1923 Robert Andrews Millikan Fritz Pregl Frederick Banting;
John James Rickard Macleod
W. B. Yeats Tiada
1924 Manne Siegbahn Tiada Willem Einthoven Władysław Reymont Tiada
1925 James Franck;
Gustav Ludwig Hertz
Richard Adolf Zsigmondy Tiada George Bernard Shaw Austen Chamberlain;
Charles G. Dawes
1926 Jean Baptiste Perrin Theodor Svedberg Johannes Fibiger Grazia Deledda Aristide Briand;
Gustav Stresemann
1927 Arthur Compton;
Charles Thomson Rees Wilson
Heinrich Otto Wieland Julius Wagner-Jauregg Henri Bergson Ferdinand Buisson;
Ludwig Quidde
1928 Owen Willans Richardson Adolf Otto Reinhold Windaus Charles Nicolle Sigrid Undset Tiada
1929 Louis de Broglie Arthur Harden;
Hans von Euler-Chelpin
Christiaan Eijkman;
Frederick Gowland Hopkins
Thomas Mann Frank B. Kellogg
1930 C. V. Raman Hans Fischer Karl Landsteiner Sinclair Lewis Nathan Söderblom
1931 Tiada Carl Bosch;
Friedrich Bergius
Otto Heinrich Warburg Erik Axel Karlfeldt Jane Addams;
Nicholas Murray Butler
1932 Werner Heisenberg Irving Langmuir Charles Scott Sherrington;
Edgar Adrian
John Galsworthy Tiada
1933 Erwin Schrödinger;
Paul Dirac
Tiada Thomas Hunt Morgan Ivan Bunin Norman Angell
1934 Tiada Harold Urey George Whipple;
George Minot;
William P. Murphy
Luigi Pirandello Arthur Henderson
1935 James Chadwick Frédéric Joliot-Curie;
Irène Joliot-Curie
Hans Spemann Tiada Carl von Ossietzky
1936 Victor Francis Hess;
Carl David Anderson
Peter Debye Henry Hallett Dale;
Otto Loewi
Eugene O'Neill Carlos Saavedra Lamas
1937 Clinton Davisson;
George Paget Thomson
Norman Haworth;
Paul Karrer
Albert Szent-Györgyi Roger Martin du Gard The Viscount Cecil of Chelwood
1938 Enrico Fermi Richard Kuhn[A] Corneille Heymans Pearl S. Buck Pejabat Antarabangsa Nansen Untuk Pelarian
1939 Ernest Lawrence Adolf Butenandt;[A]
Leopold Ružička
Gerhard Domagk[A] Frans Eemil Sillanpää Tiada
1940 Tiada Tiada Tiada Tiada Tiada
1941 Tiada Tiada Tiada Tiada Tiada
1942 Tiada Tiada Tiada Tiada Tiada
1943 Otto Stern George de Hevesy Henrik Dam;
Edward Adelbert Doisy
Tiada Tiada
1944 Isidor Isaac Rabi Otto Hahn Joseph Erlanger;
Herbert Spencer Gasser
Johannes Vilhelm Jensen Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah
1945 Wolfgang Pauli Artturi Ilmari Virtanen Alexander Fleming;
Ernst Boris Chain;
Howard Florey
Gabriela Mistral Cordell Hull
1946 Percy Williams Bridgman James B. Sumner;
John Howard Northrop;
Wendell Meredith Stanley
Hermann Joseph Muller Hermann Hesse Emily Greene Balch;
John Mott
1947 Edward Victor Appleton Robert Robinson Carl Ferdinand Cori;
Gerty Cori;
Bernardo Houssay
André Gide Majlis Perkhidmatan Friends;
Jawatankuasa Perkhidmatan Friends Amerika
1948 Patrick Blackett Arne Tiselius Paul Hermann Müller T. S. Eliot Tiada[B]
1949 Hideki Yukawa William Giauque Walter Rudolf Hess;
António Egas Moniz
William Faulkner John Boyd Orr
1950 C. F. Powell Otto Diels;
Kurt Alder
Philip Showalter Hench;
Edward Calvin Kendall;
Tadeus Reichstein
Bertrand Russell Ralph Bunche
1951 John Cockcroft;
Ernest Walton
Edwin McMillan;
Glenn T. Seaborg
Max Theiler Pär Lagerkvist Léon Jouhaux
1952 Felix Bloch;
Edward Mills Purcell
Archer John Porter Martin;
Richard Laurence Millington Synge
Selman Waksman François Mauriac Albert Schweitzer
1953 Frits Zernike Hermann Staudinger Hans Adolf Krebs;
Fritz Albert Lipmann
Winston Churchill George Marshall
1954 Max Born;
Walther Bothe
Linus Pauling John Franklin Enders;
Frederick Chapman Robbins;
Thomas Huckle Weller
Ernest Hemingway Pesuruhjaya Tinggi Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian
1955 Willis Lamb;
Polykarp Kusch
Vincent du Vigneaud Hugo Theorell Halldór Laxness Tiada
1956 John Bardeen;
Walter Houser Brattain;
William Shockley
Cyril Norman Hinshelwood;
Nikolay Semyonov
André Frédéric Cournand;
Werner Forssmann;
Dickinson W. Richards
Juan Ramón Jiménez Tiada
1957 Chen Ning Yang;
Tsung-Dao Lee
The Lord Todd Daniel Bovet Albert Camus Lester B. Pearson
1958 Pavel Cherenkov;
Ilya Frank;
Igor Tamm
Frederick Sanger George Wells Beadle;
Edward Lawrie Tatum;
Joshua Lederberg
Boris Pasternak[C] Dominique Pire
1959 Emilio G. Segrè;
Owen Chamberlain
Jaroslav Heyrovský Arthur Kornberg;
Severo Ochoa
Salvatore Quasimodo Philip Noel-Baker
1960 Donald A. Glaser Willard Libby Frank Macfarlane Burnet;
Peter Medawar
Saint-John Perse Albert Lutuli
1961 Robert Hofstadter;
Rudolf Mössbauer
Melvin Calvin Georg von Békésy Ivo Andrić Dag Hammarskjöld
1962 Lev Landau Max Perutz;
John Kendrew
Francis Crick;
James D. Watson;
Maurice Wilkins
John Steinbeck Linus Pauling
1963 Eugene Wigner;
Maria Goeppert-Mayer;
J. Hans D. Jensen
Karl Ziegler;
Giulio Natta
John Eccles;
Alan Lloyd Hodgkin;
Andrew Huxley
Giorgos Seferis Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah;
Liga Persatuan Palang Merah
1964 Charles Hard Townes;
Nikolay Basov;
Alexander Prokhorov
Dorothy Hodgkin Konrad Emil Bloch;
Feodor Felix Konrad Lynen
Jean-Paul Sartre[D] Martin Luther King, Jr.
1965 Sin-Itiro Tomonaga;
Julian Schwinger;
Richard Feynman
Robert Burns Woodward François Jacob;
André Michel Lwoff;
Jacques Monod
Mikhail Sholokhov Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF)
1966 Alfred Kastler Robert S. Mulliken Francis Peyton Rous;
Charles Brenton Huggins
Shmuel Yosef Agnon;
Nelly Sachs
Tiada
1967 Hans Bethe Manfred Eigen;
Ronald George Wreyford Norrish;
George Porter
Ragnar Granit;
Haldan Keffer Hartline;
George Wald
Miguel Ángel Asturias Tiada
1968 Luis Walter Alvarez Lars Onsager Robert W. Holley;
Har Gobind Khorana;
Marshall Warren Nirenberg
Yasunari Kawabata René Cassin
1969 Murray Gell-Mann Derek Barton;
Odd Hassel
Max Delbrück;
Alfred Hershey;
Salvador Luria
Samuel Beckett Pertubuhan Buruh Antarabangsa Ragnar Frisch;
Jan Tinbergen
1970 Hannes Alfvén;
Louis Néel
Luis Federico Leloir Julius Axelrod;
Ulf von Euler;
Bernard Katz
Aleksandr Solzhenitsyn Norman Borlaug Paul Samuelson
1971 Dennis Gabor Gerhard Herzberg Earl Wilbur Sutherland, Jr. Pablo Neruda Willy Brandt Simon Kuznets
1972 John Bardeen;
Leon Cooper;
John Robert Schrieffer
Christian B. Anfinsen;
Stanford Moore;
William Howard Stein
Gerald Edelman;
Rodney Robert Porter
Heinrich Böll Tiada John Hicks;
Kenneth Arrow
1973 Leo Esaki;
Ivar Giaever;
Brian David Josephson
Ernst Otto Fischer;
Geoffrey Wilkinson
Karl von Frisch;
Konrad Lorenz;
Nikolaas Tinbergen
Patrick White Henry Kissinger;
Le Duc Tho[E]
Wassily Leontief
1974 Martin Ryle;
Antony Hewish
Paul Flory Albert Claude;
Christian de Duve;
George Emil Palade
Eyvind Johnson;
Harry Martinson
Seán MacBride;
Eisaku Satō
Gunnar Myrdal;
Friedrich Hayek
1975 Aage Bohr;
Ben Roy Mottelson;
James Rainwater
John Cornforth;
Vladimir Prelog
David Baltimore;
Renato Dulbecco;
Howard Martin Temin
Eugenio Montale Andrei Sakharov Leonid Kantorovich;
Tjalling Koopmans
1976 Burton Richter;
Samuel C. C. Ting
William Lipscomb Baruch Samuel Blumberg;
Daniel Carleton Gajdusek
Saul Bellow Betty Williams;
Mairead Maguire
Milton Friedman
1977 Philip Warren Anderson;
Nevill Francis Mott;
John Hasbrouck Van Vleck
Ilya Prigogine Roger Guillemin;
Andrew Schally;
Rosalyn Sussman Yalow
Vicente Aleixandre Amnesty International Bertil Ohlin;
James Meade
1978 Pyotr Kapitsa;
Arno Allan Penzias;
Robert Woodrow Wilson
Peter D. Mitchell Werner Arber;
Daniel Nathans;
Hamilton O. Smith
Isaac Bashevis Singer Anwar Sadat;
Menachem Begin
Herbert A. Simon
1979 Sheldon Lee Glashow;
Abdus Salam;
Steven Weinberg
Herbert C. Brown;
Georg Wittig
Allan McLeod Cormack;
Godfrey Hounsfield
Odysseas Elytis Mother Teresa Theodore Schultz;
Arthur Lewis
1980 James Cronin;
Val Logsdon Fitch
Paul Berg;
Walter Gilbert;
Frederick Sanger
Baruj Benacerraf;
Jean Dausset;
George Davis Snell
Czesław Miłosz Adolfo Pérez Esquivel Lawrence Klein
1981 Nicolaas Bloembergen;
Arthur Leonard Schawlow;
Kai Siegbahn
Kenichi Fukui;
Roald Hoffmann
Roger Wolcott Sperry;
David H. Hubel;
Torsten Wiesel
Elias Canetti Pesuruhjaya Tinggi Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian James Tobin
1982 Kenneth G. Wilson Aaron Klug Sune Bergström;
Bengt I. Samuelsson;
John Vane
Gabriel García Márquez Alva Myrdal;
Alfonso García Robles
George Stigler
1983 Subrahmanyan Chandrasekhar;
William Alfred Fowler
Henry Taube Barbara McClintock William Golding Lech Wałęsa Gérard Debreu
1984 Carlo Rubbia;
Simon van der Meer
Robert Bruce Merrifield Niels Kaj Jerne;
Georges J. F. Köhler;
César Milstein
Jaroslav Seifert Desmond Tutu Richard Stone
1985 Klaus von Klitzing Herbert A. Hauptman;
Jerome Karle
Michael Stuart Brown;
Joseph L. Goldstein
Claude Simon Pakar Perubatan Antarabangsa untuk Pencegahan Perang Nuklear Franco Modigliani
1986 Ernst Ruska;
Gerd Binnig;
Heinrich Rohrer
Dudley R. Herschbach;
Yuan T. Lee;
John Polanyi
Stanley Cohen;
Rita Levi-Montalcini
Wole Soyinka Elie Wiesel James M. Buchanan
1987 Johannes Georg Bednorz;
Karl Alexander Müller
Donald J. Cram;
Jean-Marie Lehn;
Charles J. Pedersen
Susumu Tonegawa Joseph Brodsky Óscar Arias Robert Solow
1988 Leon M. Lederman;
Melvin Schwartz;
Jack Steinberger
Johann Deisenhofer;
Robert Huber;
Hartmut Michel
James W. Black;
Gertrude B. Elion;
George H. Hitchings
Naguib Mahfouz Angkatan Pengaman Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu Maurice Allais
1989 Norman Foster Ramsey, Jr.;
Hans Georg Dehmelt;
Wolfgang Paul
Sidney Altman;
Thomas Cech
J. Michael Bishop;
Harold E. Varmus
Camilo José Cela Tenzin Gyatso (Dalai Lama) Trygve Haavelmo
1990 Jerome Isaac Friedman;
Henry Way Kendall;
Richard E. Taylor
Elias James Corey Joseph Murray;
E. Donnall Thomas
Octavio Paz Mikhail Gorbachev Harry Markowitz;
Merton Miller;
William Forsyth Sharpe
1991 Pierre-Gilles de Gennes Richard R. Ernst Erwin Neher;
Bert Sakmann
Nadine Gordimer Aung San Suu Kyi Ronald Coase
1992 Georges Charpak Rudolph A. Marcus Edmond H. Fischer;
Edwin G. Krebs
Derek Walcott Rigoberta Menchú Gary Becker
1993 Russell Alan Hulse;
Joseph Hooton Taylor, Jr.
Kary Mullis;
Michael Smith
Richard J. Roberts;
Phillip Allen Sharp
Toni Morrison Nelson Mandela;
F. W. de Klerk
Robert Fogel;
Douglass North
1994 Bertram Brockhouse;
Clifford Shull
George Andrew Olah Alfred G. Gilman;
Martin Rodbell
Kenzaburō Ōe Yasser Arafat;
Shimon Peres;
Yitzhak Rabin
John Harsanyi;
John Forbes Nash, Jr.;
Reinhard Selten
1995 Martin Lewis Perl;
Frederick Reines
Paul J. Crutzen;
Mario J. Molina;
Frank Sherwood Rowland
Edward B. Lewis;
Christiane Nüsslein-Volhard;
Eric F. Wieschaus
Seamus Heaney Joseph Rotblat;
Persidangan Pugwash mengenai Sains dan Hal Ehwal Dunia
Robert Lucas, Jr.
1996 David Lee;
Douglas Osheroff;
Robert Coleman Richardson
Robert F. Curl Jr.;
Harry Kroto;
Richard Smalley
Peter C. Doherty;
Rolf M. Zinkernagel
Wisława Szymborska Carlos Filipe Ximenes Belo;
José Ramos-Horta
James Mirrlees;
William Vickrey
1997 Steven Chu;
Claude Cohen-Tannoudji;
William Daniel Phillips
Paul D. Boyer;
John E. Walker;
Jens Christian Skou
Stanley B. Prusiner Dario Fo Kempen Antarabangsa untuk Mengharamkan Periuk Api;
Jody Williams
Robert C. Merton;
Myron Scholes
1998 Robert B. Laughlin;
Horst Ludwig Störmer;
Daniel C. Tsui
Walter Kohn;
John Pople
Robert F. Furchgott;
Louis Ignarro;
Ferid Murad
José Saramago John Hume;
David Trimble
Amartya Sen
1999 Gerard 't Hooft;
Martinus J. G. Veltman
Ahmed Zewail Günter Blobel Günter Grass Médecins Sans Frontières Robert Mundell
2000 Zhores Alferov;
Herbert Kroemer;
Jack Kilby
Alan J. Heeger;
Alan MacDiarmid;
Hideki Shirakawa
Arvid Carlsson;
Paul Greengard;
Eric Kandel
Gao Xingjian Kim Dae-jung James Heckman;
Daniel McFadden
2001 Eric Allin Cornell;
Wolfgang Ketterle;
Carl Wieman
William Standish Knowles;
Ryōji Noyori;
Karl Barry Sharpless
Leland H. Hartwell;
Tim Hunt;
Paul Nurse
V. S. Naipaul Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu;
Kofi Annan
George Akerlof;
Michael Spence;
Joseph Stiglitz
2002 Raymond Davis, Jr.;
Masatoshi Koshiba;
Riccardo Giacconi
John Fenn;
Koichi Tanaka;
Kurt Wüthrich
Sydney Brenner;
H. Robert Horvitz;
John Sulston
Imre Kertész Jimmy Carter Daniel Kahneman;
Vernon L. Smith
2003 Alexei Alexeyevich Abrikosov;
Vitaly Ginzburg;
Anthony James Leggett
Peter Agre;
Roderick MacKinnon
Paul Lauterbur;
Peter Mansfield
J. M. Coetzee Shirin Ebadi Robert F. Engle;
Clive Granger
2004 David Gross;
Hugh David Politzer;
Frank Wilczek
Aaron Ciechanover;
Avram Hershko;
Irwin Rose
Richard Axel;
Linda B. Buck
Elfriede Jelinek Wangari Maathai Finn E. Kydland;
Edward C. Prescott
2005 Roy J. Glauber;
John L. Hall;
Theodor W. Hänsch
Yves Chauvin;
Robert H. Grubbs;
Richard R. Schrock
Barry Marshall;
Robin Warren
Harold Pinter Agensi Tenaga Atom Antarabangsa;
Mohamed ElBaradei
Robert Aumann;
Thomas Schelling
2006 John C. Mather;
George Smoot
Roger D. Kornberg Andrew Fire;
Craig Mello
Orhan Pamuk Muhammad Yunus;
Bank Grameen
Edmund Phelps
2007 Albert Fert;
Peter Grünberg
Gerhard Ertl Mario Capecchi;
Martin Evans;
Oliver Smithies
Doris Lessing Panel Antara Kerajaan tentang Perubahan Cuaca;
Al Gore
Leonid Hurwicz;
Eric Maskin;
Roger Myerson
2008 Yoichiro Nambu;
Makoto Kobayashi;
Toshihide Maskawa
Osamu Shimomura;
Martin Chalfie;
Roger Y. Tsien
Harald zur Hausen;
Françoise Barré-Sinoussi;
Luc Montagnier
J. M. G. Le Clézio Martti Ahtisaari Paul Krugman
2009 Charles K. Kao;
Willard S. Boyle;
George E. Smith
Venkatraman Ramakrishnan;
Thomas A. Steitz;
Ada Yonath
Elizabeth Blackburn;
Carol W. Greider;
Jack W. Szostak
Herta Müller Barack Obama Elinor Ostrom;
Oliver E. Williamson
2010 Andre Geim;
Konstantin Novoselov
Richard F. Heck;
Ei-ichi Negishi;
Akira Suzuki
Robert G. Edwards Mario Vargas Llosa Liu Xiaobo[F] Peter A. Diamond;
Dale T. Mortensen;
Christopher A. Pissarides
2011 Saul Perlmutter;
Adam G. Riess;
Brian Schmidt
Dan Shechtman Bruce Beutler;
Jules A. Hoffmann;
Ralph M. Steinman
Tomas Tranströmer Ellen Johnson Sirleaf;
Leymah Gbowee;
Tawakel Karman
Thomas J. Sargent;
Christopher A. Sims
2012 Serge Haroche;
David J. Wineland
Brian K. Kobilka;
Robert J. Lefkowitz
John B. Gurdon;
Shinya Yamanaka
Mo Yan Kesatuan Eropah Alvin E. Roth;
Lloyd S. Shapley
2013 François Englert;
Peter W. Higgs
Martin Karplus;
Michael Levitt;
Arieh Warshel
James E. Rothman;
Randy W. Schekman;
Thomas C. Südhof
Alice Munro Pertubuhan Larangan Senjata Kimia Eugene F. Fama;
Lars Peter Hansen;
Robert J. Shiller
Tahun Fizik Kimia Fisiologi
atau Perubatan
Kesusasteraan Keamanan Ekonomi

NotaSunting

  • A Pada tahun 1938 dan 1939, kerajaan Jerman telah tidak membenarkan tiga calon Nobel Jerman untuk menerima Hadiah Nobel mereka. Tiga orang itu ialah Richard Kuhn, pemenang Nobel dalam Kimia pada tahun 1938; Adolf Butenandt, pemenang Nobel dalam Kimia pada tahun 1939; dan Gerhard Domagk, pemenang Nobeldalm Fisiologi atau perubatan pada tahun 1939. Kemudian, mereka telah dianugerahkan Hadiah Nobel diploma dan pingat kecuali duit.[8]
  • B Pada tahun 1948, Hadiah Nobel dalam Keamanan tidak dianugerahkan. Laman sesawang Yayasan Nobel mencadangkan yang ia akan sepatutnya dianugerahkan kepada Mohandas Karamchand Gandhi, walau bagaimanapun, disebabkan pembunuhannya pada tahun itu, ia telah ditinggalkan tanpa diberikan sebagai untuk menghormatinya.[10]
  • C Pada tahun 1958, kelahiran Rusia Boris Pasternak, di bawah tekanan daripada kerajaan Kesatuan Soviet, telah dipaksa untuk menolak Hadiah Nobel dalam Kesusasteraan.[8]
  • D Pada tahun 1964, Jean-Paul Sartre enggan menerima Hadiah Nobel dalam Kesusasteraan kerana beliau telah menolak semua kepujian rasmi pada masa lalu.[8]
  • E Pada tahun 1973, Lê Ðức Thọ telah menolak Hadiah Keamanan Nobel. Alasannya ialah yang beliau berasa tidak layak untuk menerimanya kerana walaupun beliau telah membantu berunding dengan Persetujuan Damai Paris (gencatan senjata ketika Perang Vietnam), tiada sebarang perjanjian damai yang sebenarnya.[8][7]
  • F Pada tahun 2010, Liu Xiaobo tidak dapat untuk menerima Hadiah Keamanan Nobel kerana beliau telah dijatuhi hukuman 11 tahun penjara oleh pihak berkuasa China.[11]

Lihat jugaSunting

RujukanSunting

Umum
  • "Semua Pemenang Nobel dalam Fizik". Yayasan Nobel. Dicapai pada 2008-11-25.
  • "Semua Pemenang Nobel dalam Kimia". Yayasan Nobel. Dicapai pada 2008-11-25.
  • "Semua Pemenang Nobel dalam Perubatan". Yayasan Nobel. Dicapai pada 2008-11-25.
  • "Semua Pemenang Nobel dalam Kesusasteraan". Yayasan Nobel. Dicapai pada 2008-11-25.
  • "Semua Pemenang Hadiah Keamanan Nobel". Yayasan Nobel. Dicapai pada 2008-11-25.
  • "Semua Pemenang Nobel dalam Ekonomi". Yayasan Nobel. Dicapai pada 2008-11-25.
Khusus
  1. ^ "Alfred Nobel – The Man Behind the Nobel Prize". Yayasan Nobel. Dicapai pada 2008-11-27.
  2. ^ a b "Hadiah Nobel". Yayasan Nobel. Dicapai pada 2008-11-27.
  3. ^ "The Nobel Prize Awarders". Yayasan Nobel. Dicapai pada 2008-11-27.
  4. ^ "Jumlah Hadiah Nobel". Yayasan Nobel. Diarkib daripada yang asal pada 2008-07-31. Dicapai pada 2008-11-27.
  5. ^ "The Nobel Prize Award Ceremonies". Yayasan Nobel. Diarkib daripada yang asal pada 2008-08-22. Dicapai pada 2008-11-27.
  6. ^ "Senarai Semua Pemenang Nobel 1942". Yayasan Nobel. Dicapai pada 2008-11-30.
  7. ^ a b Lundestad, Geir (2001-03-15). "The Nobel Peace Prize 1901-2000". Yayasan Nobel. Dicapai pada 2008-11-30.
  8. ^ a b c d e f "Fakta Pemenang nobel". Yayasan Nobel. Dicapai pada 2013-10-11. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "NobelFacts" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
  9. ^ "Women Nobel Laureates". Yayasan Nobel. Dicapai pada 2011-10-11.
  10. ^ Tønnesson, Øyvind (December 1, 1999). "Mahatma Gandhi, the Missing Laureates". Yayasan Nobel. Dicapai pada January 3, 2010. Later, there have been speculations that the committee members could have had another deceased peace worker than Gandhi in mind when they declared that there was "no suitable living candidate", namely the Swedish UN envoy to Palestine, Count Bernadotte, who was murdered in September 1948. Today, this can be ruled out; Bernadotte had not been nominated in 1948. Thus it seems reasonable to assume that Gandhi would have been invited to Oslo to receive the Nobel Peace Prize had he been alive one more year.
  11. ^ "The Nobel Peace Prize 2010 - Presentation Speech". Yayasan Nobel. Dicapai pada October 10, 2011.

Pautan luarSunting


*