Senarai pengarah filem Hindia Timur Belanda

rencana senarai Wikimedia

A man with short hair and a white shirt is controlling a large camera. He is facing left.
Wong bersaudara (satu dalam gambar) merupakan etnik Cina pertama di Hindia Belanda.
A man with short hair and a bowtie looks ahead.
Andjar Asmara, seorang pengarah, menjadi pengarah pada 1940.
A halftoned image of a man with short hair and glasses looking ahead.
Usmar Ismail, memulakan arahan pertamanya pada 1949, yang kemudian dikenali sebagai bapa filem Indonesia.[1]

Dua puluh sembilan orang dicatatkan telah mengarahkan filem cereka di Hindia Timur Belanda antara tahun 1926, apabila L. Heuveldorp menerbitkan Loetoeng Kasaroeng, filem domestik pertama yang dihasilkan di dalam negara, [2] dan 1949, apabila Belanda secara rasmi mengiktiraf kedaulatan Indonesia selepas empat tahun revolusi, meninggalkan Hindia Belanda tidak berfungsi lagi.[a][3] Tiga belas pengarah aktif di Hindia terus mengarahkan filem selepas 1950, termasuk Usmar Ismail: filem 1950 beliau Darah dan Doa umumnya dianggap filem benar-benar pertama Indonesia [4]

Pengarah pertama koloni ini ialah Heuveldorp dan G. Krugers, merupakan warga Eropah dari keturunan campuran.[5] Mereka diikuti oleh etnik Cina selepas itu, apabila Nelson Wong memulakan debutnya menerusi filem 1928nya Lily van Java;[6] pengarah Cina lain termasuk Lie Tek Swie (1929), Wong bersaudara Joshua dan Othniel (1930), dan The Teng Chun (1931). Pengarah etnik Cina mendominasi perfileman untuk peringatan kewujudannya.[7] Pengarah asli pertama, Bachtiar Effendi, memulakan arahan pertamanya pada 1932 menerusi filem Njai Dasima;[8] satu lagi pengarah asli tidak muncul sehingga Andjar Asmara dan Rd Ariffien memulakan arahan pertama mereka pada 1940.[9][10]

Pengarah yang aktif di Hindia datang dari pelbagai latar belakang. Sesetengahnya, seperti The Teng Chun, Fred Young, dan Wong, yang mempunyai minat terhadap filem sejak usia muda mereka. [11] Yang lain, seperti Njoo Cheong Seng dan Andjar, yang mepunyai latar belakang dalam teater.[12] Juga termasuk Albert Balink dan Ismail, merupakan wartawan.[13][14] Semuanya leaki; wanita pertama yang mengarahkan filem di kepulauan Indonesia, Ratna Asmara, memulakan arahan pertamanya selepas Hindia Belanda dibubarkan.[15] Diantara mereka, 29 daripada mereka mengarahkan 103 filem, pada satu masa, bekerja bersama; ia bukan perkara biasa bagi mereka untuk mengambil lebih daripada satu peranan dalam penerbitan.[7] Bagaimanapun, mereka secara umumnya mempunyai kekurangan kawalan kreatif lebih daripada penerbit.[16]

Senarai berikut disusun mengikut abjad secara lalai, dengan urutan lagi keupayaan dalam bidang-bidang tertentu; kerana perbezaan konvensyen penamaan antara budaya, tidak semua entri disusun mengikut nama keluarga. Senarai ini hanya mengira filem fiksyen diarahkan oleh subjek dan tidak termasuk filem-filem dari genre atau filem-filem lain di mana orang yang memegang peranan lain. Nama-nama orang yang dikreditkan dengan nama singkatan ditulis sepenuhnya, jika ada.

Pengarah filemSunting

Kunci
  Menunjukkan pengarah yang aktif sehingga 1949
Pengarah filem Hindia Timur Belanda
Nama Arahan filem cereka pertama Tahun bermula Filem diarahkan sebelum 1949 Jumlah filem diarahkan Rujukan
Andjar Asmara Kartinah 1940 5 5 [17]
Ariffien, RadenRaden Ariffien   Harta Berdarah 1940 4 32 [b][10]
Balink, AlbertAlbert Balink Pareh 1935 2 2 [18]
Boen Kim Nam Mega Mendoeng 1941 1 1 [19]
Carli, Ph.Ph. Carli De Stem des Bloeds 1930 3 3 [20][21]
Duarte, Henry L.Henry L. Duarte   Selendang Delima 1941 1 12 [c][22]
Effendi, BachtiarBachtiar Effendi   Njai Dasima 1932 1 4 [23]
Franken, MannusMannus Franken Pareh 1935 2 2 [d][24]
Heuveldorp, L.L. Heuveldorp Loetoeng Kasaroeng 1926 1 1 [25]
Hu, R.R. Hu   Harta Berdarah 1940 2 4 [26]
Ismail, UsmarUsmar Ismail   Harta Karun 1949 2 28 [e][27]
Jo An Djan   Kedok Ketawa 1940 5 6 [28][29]
Jo Eng Sek Pah Wongso Pendekar Boediman 1940 3 3 [30]
Koesoema, B.B. Koesoema Djatoeh Berkait 1944 1 1 [f][31]
Krugers, G.G. Krugers Eulis Atjih 1927 3 3 [32]
Lie Tek Swie Njai Dasima 1929 6 6 [33]
Njoo Cheong Seng   Kris Mataram 1940 5 8 [34]
Perbatasari, InoeInoe Perbatasari   Elang Darat 1941 3 5 [35]
Roestam Sutan Palindih Di Menara 1943 3 3 [g][36][37]
Said Hamid Junid, MohammadMohammad Said Hamid Junid   Boenga Sembodja 1942 3 19 [h][38]
Schilling, M. H.M. H. Schilling Sinjo Tjo Main di Film 1931 2 2 [39]
Sutan Usman Karim Panggilan Darah 1941 2 2 [i][40]
Tan Tjoei Hock Dasima 1940 9 9 [j][41]
The Teng Chun   Boenga Roos dari Tjikembang 1931 16 17 [42]
Wong, JoshuaJoshua Wong   Lari ke Arab 1930 10 12 [k][43][44]
Wong, NelsonNelson Wong Lily van Java 1928 6 6 [k][43][45]
Wong, OthnielOthniel Wong   Lari ke Arab 1930 10 13 [k][43][46]
Wu Tsun Lintah Darat 1941 4 4 [47]
Young, FredFred Young   Sehidup Semati 1949 2 23 [l][48]

Catatan penjelasanSunting

  1. ^ Belanda telah menduduki Hindia lebih daripada 300   tahun. Berikutan tiga tahun pendudukan Jepun semasa Perang Dunia II, Indonesia mengisytiharkan kemerdekaan pada tahun 1945, satu tindakan yang tidak diterima baik oleh Belanda (Kahin 1952, pp. 29, 101, 136)
  2. ^ Sering dikreditkan sebagai Rd. Ariffien
  3. ^ Juga dikreditkan sebagai Hendro Sudarto
  4. ^ Franken terkenal kerana dokumentari pendeknya dan menghabiskan masa dan kerjayanya di negaranya, Belanda.
  5. ^ Juga dikreditkan sebagai PL Kapoor
  6. ^ Nama samaran Bunjin Kurata, ahli kuasa pendudukan Jepun.
  7. ^ Juga dikreditkan sebagai Roestam St. Palindih; karyanya mengandungi cerita pendek Djatoeh Berkait, yang ditujukan kepada B. Koesoema (Filmindonesia.or.id, Djatoeh Berkait).
  8. ^ Juga dikreditkan sebagai Moh. Said HJ
  9. ^ Dikreditkan sebagai Suska
  10. ^ Dikreditkan sebagai TH Tan and Tanu Trh
  11. ^ a b c Angka bagi Nelson Wong termasuk tiga filem yang diarahkan dengan saudara-saudaranya, Joshua dan Othniel, yang mana mereka dikreditkan sebagai saudara Wong. Angka bagi Joshua dan Otniel juga merangkumi tiga lagi kerjasama yang dibuat selepas kematian Nelson, dua diarahkan sebelum 1949 dan satu diarahkan selepas itu.
  12. ^ Juga dikreditkan sebagai Utomo

RujukanSunting

Nota kaki
  1. ^ Kurniasari 2012, Reviving.
  2. ^ Biran 2009, m/s. 61, 68.
  3. ^ Kahin 1952, m/s. 445.
  4. ^ Biran 2009, m/s. 45.
  5. ^ Biran 2009, m/s. 55.
  6. ^ JCG, Lily van Java.
  7. ^ a b Biran 2009, m/s. 379-386.
  8. ^ Said 1982, m/s. 138.
  9. ^ Biran 2009, m/s. 213.
  10. ^ a b Filmindonesia.or.id, Rd Ariffien.
  11. ^ Biran 2009, m/s. 188.
  12. ^ Said 1982, m/s. 29.
  13. ^ Biran 2009, m/s. 155.
  14. ^ I.N. 1981, m/s. 549.
  15. ^ Swestin 2009, m/s. 104.
  16. ^ Said 1982, m/s. 30.
  17. ^ Filmindonesia.or.id, Abisin Abbas.
  18. ^ Filmindonesia.or.id, Boen Kim Nam.
  19. ^ Biran 2009, m/s. 124, 380–381.
  20. ^ De Indische Courant 1931, Indische filmkunst.
  21. ^ Filmindonesia.or.id, Henry L Duarte.
  22. ^ Filmindonesia.or.id, Bachtiar Effendy.
  23. ^ EYE Institute, Mannus Franken.
  24. ^ Filmindonesia.or.id, L. Heuveldorp.
  25. ^ Filmindonesia.or.id, R Hu.
  26. ^ Filmindonesia.or.id, Usmar Ismail.
  27. ^ Filmindonesia.or.id, Jo An Djan.
  28. ^ Filmindonesia.or.id, Jo An Tjiang.
  29. ^ Biran 2009, m/s. 234.
  30. ^ Filmindonesia.or.id, Djatoeh Berkait.
  31. ^ Filmindonesia.or.id, G. Krugers.
  32. ^ Filmindonesia.or.id, Lie Tek Swie.
  33. ^ Filmindonesia.or.id, Njoo Cheong Seng.
  34. ^ Filmindonesia.or.id, Inoe Perbatasari.
  35. ^ Filmindonesia.or.id, Roestam St Palindih.
  36. ^ Filmindonesia.or.id, Rustam St Palindih.
  37. ^ Filmindonesia.or.id, Mohammad Said.
  38. ^ Filmindonesia.or.id, MH Schilling.
  39. ^ Filmindonesia.or.id, Suska.
  40. ^ Filmindonesia.or.id, Tan Tjoei Hock.
  41. ^ Filmindonesia.or.id, The Teng Chun.
  42. ^ a b c Filmindonesia.or.id, Wong Bersaudara.
  43. ^ Filmindonesia.or.id, Joshua Wong.
  44. ^ Filmindonesia.or.id, Nelson Wong.
  45. ^ Filmindonesia.or.id, Othniel Wong.
  46. ^ Filmindonesia.or.id, Wu Tsun.
  47. ^ Filmindonesia.or.id, Fred Young.
Bibliografi
  • "Abisin Abbas | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Albert Balink | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Bachtiar Effendy | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • Biran, Misbach Yusa (2009). Sejarah Film 1900–1950: Bikin Film di Jawa. Jakarta: Komunitas Bamboo working with the Jakarta Art Council. ISBN 978-979-3731-58-2.
  • "Boen Kim Nam | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Djatoeh Berkait". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 27 January 2013. Dicapai pada 27 January 2013.
  • "Fred Young | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Inoe Perbatasari | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "G. Krugers | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Henry L Duarte | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • I.N., Soebagijo (1981). Jagat Wartawan Indonesia. Jakarta: Gunung Agung. OCLC 7654542.
  • "Indische filmkunst". De Indische Courant. Surabaya. 11 June 1931. m/s. 5.
  • "Jo An Djan | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Jo An Tjiang | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Joshua Wong | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • Kahin, George McTurnan (1952). Nationalism and Revolution in Indonesia. Ithaca, New York: Cornell University Press. ISBN 978-0-8014-9108-5.
  • Kurniasari, Triwik (24 June 2012). "Reviving Usmar Ismail's legacy". The Jakarta Post. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "L. Heuveldorp | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Lie Tek Swie | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 28 August 2012. Dicapai pada 28 August 2012.
  • "Lily van Java". Encyclopedia of Jakarta. Jakarta: Jakarta City Government. Diarkib daripada yang asal pada 21 August 2012. Dicapai pada 21 August 2012.
  • "Mannus Franken". filmmuseum.nl. Amsterdam: EYE Film Institute Netherlands. 20 October 2011. Diarkib daripada yang asal pada 24 July 2012. Dicapai pada 24 July 2012.
  • "MH Schilling | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Mohammad Said Hamid Junid | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Nelson Wong | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Njoo Cheong Seng | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: National Library of Indonesia with Sinematek. Diarkib daripada yang asal pada 3 September 2012. Dicapai pada 3 September 2012.
  • "Othniel Wong | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "R Hu | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Rd Ariffien | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Roestam St Palindih | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Rustam St Palindih | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 27 January 2013. Dicapai pada 27 January 2013.
  • Said, Salim (1982). Profil Dunia Film Indonesia. Jakarta: Grafiti Pers. OCLC 9507803.
  • "Suska | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • Swestin, Grace (July 2009). "In the Boys' Club: A Historical Perspective on the Roles of Women in the Indonesian Cinema 1926 – May 1998". Scriptura. Surabaya: Petra Christian University. 3 (2): 103–111. Diarkib daripada yang asal pada 18 August 2012.
  • "Tan Tjoei Hock | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "The Teng Chun | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Usmar Ismail | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Wong Bersaudara | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.
  • "Wu Tsun | Filmografi". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkib daripada yang asal pada 23 September 2012. Dicapai pada 23 September 2012.