Senarai pengarah opera

rencana senarai Wikimedia

Senarai pengarah opera merupakan senarai pengarah opera yang dikagumi karya arahan mereka atau pengarah rumah opera yang terkenal dalam dunia opera.

  • Christopher Alden (lahir 1949)
  • David Alden (lahir 1949)
  • Neil Armfield (lahir 1955)
  • Lucy Bailey (lahir 1962)
  • Stephen Barlow (lahir 1969)
  • Ruth Berghaus (1927–1996)
  • Anthony Besch (1924–2002)
  • Calixto Bieito (lahir 1963)
  • Saskia Boddeke (lahir 1962)
  • Luc Bondy (lahir 1948)
  • Tito Capobianco (1931–2018)
  • Albert Carré (1852–1938)
  • Robert Carsen (lahir 1954)
  • Patrice Chéreau (1944–2013)
  • Martha Clarke (lahir 1944)
  • John Copley (lahir 1933)
  • Frank Corsaro (lahir 1924)
  • John Cox (lahir 1935)
  • Paul Curran (lahir 1964)
  • Willy Decker (lahir 1950)
  • John Dexter (1925–1990)
  • Doris Dörrie (lahir 1955)
  • Carl Ebert (1887–1980)
  • Peter Ebert (1918–2012)
  • David Edwards (lahir 1957)
  • Marta Eguilior (lahir 1985)
  • Johannes Erath (lahir 1975)
  • August Everding (1928–1999)
  • Brigitte Fassbaender (lahir 1939)
  • Walter Felsenstein (1901–1975)
  • Jürgen Flimm (lahir 1941)
  • Götz Friedrich (1930–2000)
  • John Fulljames (lahir 1976)
  • Colin Graham (1931–2007)
  • Robin Guarino (lahir 1960)
  • Tatjana Gürbaca (lahir 1973)
  • Peter Hall (1930 - 2018)
  • Nicholas Heath (lahir 1959)
  • Bohumil Herlischka (1919–2006)
  • Jens-Daniel Herzog (lahir 1964)
  • Werner Herzog (lahir 1942)
  • Kasper Holten (lahir 1973)
  • Richard Jones (lahir 1953)
  • Václav Kašlík (1917–1989)
  • Peter Kazaras
  • Jonathan Kent (lahir 1951)
  • Peter Konwitschny (lahir 1945)
  • Barrie Kosky (lahir 1967)
  • Constantine Koukias (lahir 1965)
  • Harry Kupfer (lahir 1935)
  • John La Bouchardière (lahir 1969)
  • Mark Lamos (lahir 1946)
  • Rhoda Levine (lahir 20th century)
  • Phyllida Lloyd (lahir 1957)
  • Lotfi Mansouri (lahir 1929)
  • Phelim McDermott (lahir 1963)
  • David McVicar (lahir 1966)
  • Friedrich Meyer-Oertel (lahir 1936)
  • Dejan Miladinović (lahir 1948)
  • Jonathan Miller (1934–2019)
  • Alexis Minotis (1899–1990)
  • Mark Morris (lahir 1956)
  • Elijah Moshinsky (lahir 1946)
  • Francisco Negrin (lahir 1963)
  • Hans Neuenfels (lahir 1941)
  • Moffatt Oxenbould (lahir 1943)
  • Àlex Ollé (lahir 1960)
  • Richard Pearlman (1938–2006)
  • Laurent Pelly (lahir 1962)
  • Pier Luigi Pizzi (lahir 1930)
  • Boris Pokrovsky (1912–2009)
  • Jean-Pierre Ponnelle (1932–1988)
  • David Pountney (lahir 1947)
  • Olivier Py (lahir 1965)
  • Lamberto Puggelli (1938–2013)
  • Max Reinhardt (1873–1943)
  • Günther Rennert (1911–1978)
  • Rocc / Rok Rappl (lahir 1979)
  • Luca Ronconi (1933–2015)
  • Vladimir Rosing (1890–1963)
  • Peter Sellars (lahir 1957)
  • Otto Schenk (lahir 1930)
  • Daniel Slater (lahir 1966)
  • Giorgio Strehler (1921–1997)
  • Andrei Tarkovsky (1932–1986)
  • Mihai Timofti (lahir 1948)
  • Mariusz Treliński (lahir 1962)
  • Graham Vick (lahir 1953)
  • Luchino Visconti (1906–1976)
  • Richard Wagner (1813–1883)
  • Wieland Wagner (1917–1966)
  • Wolfgang Wagner (1919–2010)
  • Margarete Wallmann (1904–1992)
  • Krzysztof Warlikowski (lahir 1962)
  • Deborah Warner (lahir 1959)
  • Keith Warner (lahir 1956)
  • Herbert Wernicke (1946–2002)
  • Robert Wilson (lahir 1941)
  • Francesca Zambello (lahir 1956)
  • Franco Zeffirelli (1923–2019)

Lihat jugaSunting

Buku rujukanSunting