Senarai penyiar Sukan Olimpik Musim Panas 2020

rencana senarai Wikimedia

Sukan Olimpik Musim Panas 2020 di Tokyo disiarkan oleh sejumlah penyiar di seluruh dunia. Sukan Olimpik Musim Panas 2020 ditunda kerana pandemik COVID-19.[1] Seperti tahun-tahun sebelumnya, Olympic Broadcasting Services akan menerbitkan suapan sedunia yang disediakan untuk penyiar tempatan untuk digunakan dalam liputan mereka. Di sebahagian besar wilayah, hak siaran untuk 2018 dan Olimpik 2020 diselaraskan bersama, tetapi beberapa penyiar juga memperoleh hak untuk pertandingan lebih lanjut.

PenyiarSunting

Di Eropah, ini ialah Sukan Olimpik kedua di bawah kesepakatan hak seluruh Eropah eksklusif IOC dengan Eurosport, yang bermula pada Sukan Olimpik Musim Dingin 2018. Hak untuk Pertandingan 2020 mencakupi hampir seluruh Eropah, tidak termasuk Perancis kerana kesepakatan hak yang ada yang akan berakhir setelah Pertandingan ini, dan Rusia. Eurosport akan mensublesenkan liputan ke rangkaian siaran pertandingan di setiap wilayah, dan juga liputan udara di Discovery, Inc. saluran yang dimiliki di beberapa wilayah. Di United Kingdom, ini akan menjadi Pertandingan terakhir yang haknya sepenuhnya dimiliki oleh BBC, meskipun sebagai syarat dari perjanjian sub-lesen yang akan dibawa ke Pesta Sukan 2022 dan 2024, Discovery memegang hak televisyen berbayar eksklusif untuk Pesta Sukan.[2][3][4][5]

2020 juga merupakan tahun terakhir hak France Télévisions di Perancis (mirip dengan BBC, ia juga akan mensublesenkan Olimpik 2022 dan 2024 dari Eurosport). Canal+ menjual hak televisyen berbayarnya di Perancis ke Eurosport, dengan alasan pemotongan pembiayaan dalaman.[6]

Wilayah Pemegang hak Ruj.
  Afghanistan ATN [7]
  Albania RTSH [7]
  Andorra RTVA [7]
  Antigua dan Barbuda CNS [7]
  Armenia APMTV [8]
 Asia Dentsu[i] [9]
  Australia Seven Network [10]
  Austria ORF [11]
  Argentina [7][12][13]
  Azerbaijan AzTV [7]
  Bangladesh BTV [7]
  Barbados CBC [14]
Templat:Country data Bahama ZNS [15]
  Belarus Belteleradio [16]
Templat:Country data Belgia [17][18]
  Benin ORTB [7]
  Bhutan BBS [7]
  Bolivia Bolivisión [19]
  Bosnia dan Herzegovina BHRT [20][21]
  Brazil [22][23]
  Brunei RTB [7]
  Bulgaria BNT [24]
  Burkina Faso RTB [7]
Templat:Country data Kamboja Hang Meas [7]
  Cameroon CRTV [7]
  Kanada [25][26][27]
  Tanjung Verde RTC [7]
 Karibia
  • International Media Content Ltd.
  • SportsMax
[28]
Templat:Country data Chili [29]
Templat:Country data Tiongkok [30][31]
Templat:Country data Tiongkok Taipei [32]
  Kepulauan Cook Elijah Communications [7]
  Colombia Caracol Televisión [33]
  Costa Rica Repretel [34]
  Croatia HRT [35]
  Cuba ICRT [36]
  Cyprus CyBC [7]
  Republik Czech ČT [37][38]
  Republik Demokratik Congo RTNC [7]
  Denmark DR [39]
  Republik Dominika Antena 7 [7]
  Timor Leste RTTL [7]
Templat:Country data Ekuador [40][7]
  El Salvador Canal 12 [41]
  Estonia [7][42]
  Habsyah ETV [7]
 Eropa[ii] [43]
  Fiji [7][44]
  Finland Yle [45]
  Perancis [46]
  Gabon RTG [7]
  Georgia (negara) GPB [47]
  Jerman [48]
  Ghana GTV Sports [7]
  Yunani ERT [49]
  Grenada GBN [7]
  Guatemala Chapín TV [7]
  Guinea RTG [7]
  Honduras VTV [50]
  Hong Kong [7][51]
Templat:Country data Hungaria MTVA [52]
Templat:Country data Islandia RÚV [47]
  India Doordarshan [53]
 Subbenua India Sony Pictures Networks [54]
  Indonesia [55][56]
  Iran IRIB [7]
Templat:Country data Irlandia RTÉ [57]
  Israel Sports Channel [7]
Templat:Country data Italia RAI [58]
  Côte d'Ivoire RTI [7]
  Jamaica TVJ [7]
Templat:Country data Jepang Japan Consortium [59]
  Kazakhstan [60]
  Kenya KTN [61]
  Kiribati Wave TV [7]
  Kosovo RTK [8]
  Kyrgyzstan KTRK [7][62]
  Laos LNTV [7]
 Amerika Latin[iii] América Móvil [63][64][65]
  Latvia LTV [47]
  Liechtenstein SRG SSR [7]
Templat:Country data Lituania TV3 [66]
  Luxembourg RTL [67]
Templat:Country data Makau TDM [68]
  Malawi MBC [7]
  Malaysia [69][7]
  Maldives PSM [7]
  Mali ORTM [7]
  Mauritius MBC [7]
Templat:Country data Meksiko [70][71][72]
 MENA beIN Sports [73]
  Moldova TVR [74]
  Mongolia [75]
  Montenegro RTCG [76]
  Namibia NBC [7]
    Nepal NTV [7]
  Belanda NOS [77]
Templat:Country data Selandia Baru [78][79]
Templat:Country data Nikaragua Canal 10 [7]
  Nigeria NTA [7]
  Niue BCN [7]
  Korea Utara SBS [80]
  Makedonia Utara MRT [20][81]
Templat:Country data Norwegia TVNorge [82]
 Oseania[iv] Sky [78]
  Pakistan PTV [7]
  Palau PNCC [7]
Templat:Country data Papua Nugini EM TV [7]
  Paraguay SNT [83]
  Peru Grupo ATV [84]
  Filipina [7][85]
Templat:Country data Polandia TVP [86]
Templat:Country data Portugis RTP [87][88]
Templat:Country data Rumania TVR [89]
  Rusia [90]
  Saint Kitts dan Nevis The Cable [7]
  Samoa SBC [7]
  San Marino RAI [7]
  Serbia RTS [91]
  Seychelles SBC [7]
  Singapura Mediacorp [92]
  Slovakia RTVS [93]
  Slovenia RTV [93]
  Kepulauan Solomon Solomon Telekom [7]
Templat:Country data Spanyol RTVE [94]
  Afrika Selatan [95]
  Korea Selatan [96][97][80][98]
  Sri Lanka Rupavahini [7]
 Afrika Sub-Sahara [95][99][100]
  Suriname [7]
Templat:Country data Swedia Kanal 5 [82]
   Switzerland SRG SSR [101]
  Tajikistan TV Varzish [7]
  Tanzania ZBC2 [7]
  Thailand [7][102][103][104]
  Togo TVT [7]
  Trinidad dan Tobago CNC3 [105]
  Turki TRT [106]
  Uganda NBS [7]
Templat:Country data Ukraina Suspilne [107][108]
Templat:Country data Britania Raya [109][110]
Templat:Country data Amerika Serikat NBCUniversal [111]
  Uruguay [112]
  Uzbekistan MTRK [113]
  Venezuela [114][115]
  Vietnam [7][116]
  Zambia Muvi TV [7]

CatatanSunting

  1. ^ Hak di 22 negara di Asia, untuk dijual kembali ke penyiar lokal
  2. ^ kecuali Russia
  3. ^ kecuali Brazil
  4. ^ Hak di Kepulauan Cook, Fiji, Kiribati, Kepulauan Marshall, Mikronesia, Nauru, Niue, Palau, Samoa, Kepulauan Solomon, Tonga, Tuvalu, dan Vanuatu.

RujukanSunting

  1. ^ "IOC, IPC, Tokyo 2020 Organising Committee and Tokyo Metropolitan Government Announce New Dates for the Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020". olympic.org. IOC. 2020-03-30. Diarkibkan daripada yang asal pada 30 March 2020. Dicapai pada 2020-03-30.
  2. ^ "Olympics coverage to remain on BBC after Discovery deal". The Guardian. Diarkibkan daripada yang asal pada 12 August 2016. Dicapai pada 7 June 2016.
  3. ^ "IOC awards European broadcast rights to SPORTFIVE". ESPN. 18 February 2009. Diarkibkan daripada yang asal pada 30 October 2013. Dicapai pada 13 August 2013.
  4. ^ "Discovery Lands European Olympic Rights Through '24". Sports Business Journal. Diarkibkan daripada yang asal pada 2 July 2015. Dicapai pada 1 July 2015.
  5. ^ "BBC dealt another blow after losing control of TV rights for Olympics". The Guardian. Diarkibkan daripada yang asal pada 3 July 2015. Dicapai pada 30 June 2015.
  6. ^ "Eurosport snaps up Tokyo 2020 pay-TV rights in France". SportsPro Media. Diarkibkan daripada yang asal pada 2019-12-09. Dicapai pada 2020-01-02.
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm "Where to Watch Olympic Games Live?" (PDF). Tokyo2020. Tokyo2020.org. Dicapai pada 14 July 2021.
  8. ^ a b Connoly, Eoin (17 May 2017). "Wednesday's Daily Deal Round-Up: Olympic partnerships for Discovery and more". SportsPro. Sportspromedia.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 21 May 2017. Dicapai pada 17 May 2017.
  9. ^ "IOC awards 2018–2024 broadcast rights in Asia". International Olympic Committee. Olympic.org. 29 July 2015. Diarkibkan daripada yang asal pada 30 July 2015. Dicapai pada 29 July 2015.
  10. ^ "Seven Network reclaims rights to broadcast Summer Olympics in Rio de Janeiro in 2016 and Tokyo in 2020". News.com.au. 9 July 2014. Diarkibkan daripada yang asal pada 16 April 2015. Dicapai pada 9 July 2014.
  11. ^ Pavitt, Michael (13 June 2016). "Austrian broadcaster ORF agree deal for Pyeongchang 2018 and Tokyo 2020". inside the games. Diarkibkan daripada yang asal pada 24 June 2016. Dicapai pada 13 June 2016.
  12. ^ "La señal pública DeporTV tendrá 15 horas en vivo y programas especiales dedicados a Tokio 2020". Telam (dalam bahasa Sepanyol). 21 July 2021.
  13. ^ "TyC Sports sale a la cancha con su nueva programación" (dalam bahasa Sepanyol). TyC Sports. 24 January 2020.
  14. ^ Lindsay, Morissa (10 February 2020). "CBC to provide Olympic coverage". Barbados Today. Diarkibkan daripada yang asal pada 11 February 2020. Dicapai pada 11 February 2020.
  15. ^ "BTC teams up with the Broadcasting Corporation to bring the Tokyo Olympic Games free to all viewers across The Bahamas". Eyewitness news. 26 July 2021. Dicapai pada 26 July 2021.
  16. ^ Dziadul, Chris (5 October 2016). "Discovery inks Belarus Olympics deal". Broadband TV News. Broadbandtvnews.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 6 October 2016. Dicapai pada 5 October 2016.
  17. ^ Ajuonuma, Reginald (12 September 2019). "RTBF agrees 2020-24 Olympics sublicensing deal in Belgium". SportBusiness. Diarkibkan daripada yang asal pada 14 October 2019. Dicapai pada 12 September 2019.
  18. ^ "Olympische Spelen 2018 en 2020 bij VRT". vrt.be. VRT. 24 January 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 2018-01-27. Dicapai pada 26 January 2018.
  19. ^ "Tokio 2020 por Bolivisión". Bolivisión (dalam bahasa Sepanyol). 24 May 2021. Dicapai pada 12 June 2021.
  20. ^ a b "Late Olympics rights deals struck in Bosnia, Macedonia". Sport Business. Sportbusiness.com. 8 February 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 9 February 2018. Dicapai pada 8 February 2018.
  21. ^ "Saopštenje za javnost: Upravni odbor BHRT-a [30.01.2018.] - BHRT" (dalam bahasa Bosnia). Radio and Television of Bosnia and Herzegovina (BHRT). 30 January 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 3 February 2018. Dicapai pada 3 February 2018.
  22. ^ "IOC reaches agreement for broadcast rights in Brazil with Grupo Globo through to 2032". International Olympic Committee. Olympic.org. 10 December 2015. Diarkibkan daripada yang asal pada 13 December 2015. Dicapai pada 10 December 2015.
  23. ^ "BandSports confirma oficialmente transmissão das Olimpíadas de Tóquio 2020". observatoriodatelevisao.bol.uol.com.br. Observatorio da televisao. Diarkibkan daripada yang asal pada 5 October 2019. Dicapai pada 5 October 2019.
  24. ^ "БНТ ще излъчва Зимните олимпийски игри 2018". bnt.bg (dalam bahasa Bulgaria). Bulgarian National Television (BNT). Diarkibkan daripada yang asal pada 30 January 2018. Dicapai pada 30 January 2018.
  25. ^ "IOC awards 2018–2020 broadcast rights in Canada". International Olympic Committee. Olympic.org. 28 October 2014. Diarkibkan daripada yang asal pada 8 January 2016. Dicapai pada 29 October 2014.
  26. ^ "CBC Joins with Bell, Rogers to Deliver 2018, 2020 Olympics". sportscastermagazine. 28 October 2014. Diarkibkan daripada yang asal pada 4 March 2016. Dicapai pada 28 October 2014.
  27. ^ Carp, Sam (16 January 2018). "TLN seals Olympic rights in Canada". SportsPro. Sportspromedia.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 25 March 2018. Dicapai pada 16 January 2018.
  28. ^ Furlong, Christopher (20 July 2016). "IOC awards 2018–2020 broadcast rights in the Caribbean". International Olympic Committee. Olympic.org. Diarkibkan daripada yang asal pada 22 July 2016. Dicapai pada 21 July 2016.
  29. ^ "TVN emitirá los Juegos Olímpicos de Tokyo 2020". 24horas.cl. TVN. 13 April 2021. Dicapai pada 13 April 2021.
  30. ^ "IOC awards 2018–2024 broadcast rights in China". International Olympic Committee. Olympic.org. 4 December 2014. Diarkibkan daripada yang asal pada 7 December 2014. Dicapai pada 4 December 2014.
  31. ^ Long, Michael (9 December 2020). "China's Migu sub-licenses Olympic and World Cup rights from CCTV". SportsPro. Dicapai pada 10 December 2020.
  32. ^ 肇育, 劉 (19 May 2021). "東奧轉播 愛爾達、東森和公視看得到". 聯合報 (dalam bahasa Cina). udn.com. Dicapai pada 20 May 2021.
  33. ^ "Así será Caracol Televisión en el 2020" (dalam bahasa Sepanyol). EJE21.com.co. 7 December 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 7 December 2019. Dicapai pada 7 December 2019.
  34. ^ "Los Juegos Olímpicos Tokyo 2020 serán transmitidos por Repretel en exclusiva". Repretel.com. 9 January 2020. Diarkibkan daripada yang asal pada 9 January 2020. Dicapai pada 9 January 2020.
  35. ^ Lloyd, Tom (2 June 2016). "Discovery sign Croatian and Irish Olympic deals". SportsPro. Diarkibkan daripada yang asal pada 30 June 2016. Dicapai pada 2 June 2016.
  36. ^ "Los Juegos Olímpicos de Tokio en las pantallas de la Televisión Cubana". telerebelde.icrt.cu. Tele Rebelde. 25 June 2021. Dicapai pada 29 June 2021.
  37. ^ Polák, Lukáš (9 May 2016). "Olympiáda zůstane neplacená, práva od Discovery získala Česká televize". Digitální rádio (dalam bahasa Czech). rozhlas.cz. Diarkibkan daripada yang asal pada 30 May 2016. Dicapai pada 9 May 2016.
  38. ^ Morgan, Liam (9 May 2016). "Discovery Communications sign broadcast deal with Česká Televize for Pyeongchang 2018 and Tokyo 2020". inside the games. Diarkibkan daripada yang asal pada 13 June 2016. Dicapai pada 10 May 2016.
  39. ^ Ladingkær, Lars (9 August 2017). "Discovery og DR deler OL". recordere.dk (dalam bahasa Denmark). Diarkibkan daripada yang asal pada 17 October 2017. Dicapai pada 17 October 2017.
  40. ^ "RTS es el canal oficial de los Juegos Olímpicos de Tokio 2020". RTS. 19 May 2021. Dicapai pada 4 June 2021.
  41. ^ "El Canal 12 transmitirá los Juegos Olímpicos de Tokio 2020". Diario El Salvador (dalam bahasa Sepanyol). 13 July 2021.
  42. ^ Vahtla, Aili (7 December 2016). "Eesti Meedia secures free-to-air broadcast rights for 2018, 2020 Olympics". Err News. news.err.ee. Diarkibkan daripada yang asal pada 8 December 2016. Dicapai pada 7 December 2016.
  43. ^ "IOC awards all TV and multiplatform broadcast rights in Europe to Discovery and Eurosport for 2018–2024 Olympic Games". International Olympic Committee. Olympic.org. 29 June 2015. Diarkibkan daripada yang asal pada 1 July 2015. Dicapai pada 29 June 2015.
  44. ^ "Fiji TV secures rights to broadcast Tokyo Olympics". fijivillage.com. Fiji Village. 8 July 2021.
  45. ^ Lloyd, Tom (21 April 2016). "Finnish broadcaster in Discovery Olympics deal". SportsPro. Diarkibkan daripada yang asal pada 4 October 2016. Dicapai pada 22 April 2016.
  46. ^ "Eurosport snaps up Tokyo 2020 pay-TV rights in France". SportsPro Media. Diarkibkan daripada yang asal pada 2019-12-09. Dicapai pada 2020-01-02.
  47. ^ a b c "Discovery Communications Continues Olympic Games Momentum with Telewizja Polska Partnership in Poland". Discovery Communications. corporate.discovery.com. 1 February 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 2 February 2017. Dicapai pada 1 February 2017.
  48. ^ Carp, Sam (1 August 2017). "Report: ARD and ZDF secure long-term Olympic deal". SportsPro. Sportspromedia.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 6 August 2017. Dicapai pada 1 August 2017.
  49. ^ "Στην ΕΡΤ τα δικαιώματα μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων". press.ert.gr (dalam bahasa Greek). Hellenic Broadcasting Corporation (ERT). Diarkibkan daripada yang asal pada 8 December 2017. Dicapai pada 7 December 2017.
  50. ^ "Repetición del encendido antorcha olímpia rumbo a Tokio 2020". VTV (dalam bahasa Sepanyol). 19 March 2020. Dicapai pada 15 December 2020.
  51. ^ Cheng, Lilian; Cheung, Tony (11 May 2021). "Hong Kong buys 2020 Summer Olympics broadcast rights, will grant five local stations licences to carry Games for free". South China Morning Post. Dicapai pada 11 May 2021.
  52. ^ "Hungarian Public Television Agrees Deal To Broadcast Summer And Winter Olympics Until 2024". Hungary today. hungarytoday.hu. 20 June 2016. Diarkibkan daripada yang asal pada 21 June 2016. Dicapai pada 20 June 2016.
  53. ^ "Watch Live Telecast of Tokyo Olympics 2021 on DD Sport". FreeDish.in. 10 July 2021.
  54. ^ "Sony Pictures Networks India and Olympic Channel to Broadcast Olympic Games Tokyo 2020". International Olympic Committee. Olympic.org. 14 March 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 17 March 2019. Dicapai pada 14 March 2019.
  55. ^ Arie Harnoko, Rizqi (6 July 2021). "Emtek Dapat Hak Siar Olimpiade Tokyo 2020 untuk Wilayah Indonesia, Begini Cara Menonton Agar Tidak Diacak". Kabar Besuki (dalam bahasa Indonesia). Dicapai pada 6 July 2021.
  56. ^ Ramadhan, Agus (16 July 2021). "Disiarkan TVRI, SCTV dan Indosiar, Berikut Jadwal Lengkap 46 Cabang Olahraga Olimpiade Tokyo 2020". Serambinews.com. Dicapai pada 26 July 2021.
  57. ^ "RTÉ secures rights for Tokyo 2020 Olympic Games". RTÉ. 2 June 2016. Diarkibkan daripada yang asal pada 5 June 2016. Dicapai pada 2 June 2016.
  58. ^ "Rai: Olimpiadi 2020 solo in tv, il digitale resta a secco". ilsole24ore. 30 July 2019. Dicapai pada 8 September 2019.
  59. ^ "IOC awards 2018–2024 broadcast rights in Japan". International Olympic Committee. Olympic.org. 19 June 2014. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 June 2014. Dicapai pada 19 June 2014.
  60. ^ "XXXII Жазғы Олимпиада ойындары тікелей эфирде көрсетіледі". qazaqstan.tv (dalam bahasa Kazakhstan). RTRK. 23 July 2021. Dicapai pada 23 July 2021.
  61. ^ Shefferd, Neil (16 February 2021). "Tokyo 2020 to be broadcast on free-to-air television in Kenya". inside the games. Dicapai pada 18 February 2021.
  62. ^ Mamad, Guldana (31 May 2021). "Кыргызстандыктар Токио олимпиадасын түз эфирде көрө алышат". Koom Press (dalam bahasa Kirghiz). Dicapai pada 4 July 2021.
  63. ^ "MARCA Claro transmitirá en vivo los Juegos Olímpicos de Tokyo 2020". Marca Claro (dalam bahasa Sepanyol). 3 July 2021. Dicapai pada 14 July 2021.
  64. ^ King, Matthew (1 December 2017). "IOC Award América Móvil 2018-2024 Broadcast Rights in Latin America". International Olympic Committee. Olympic.org. Diarkibkan daripada yang asal pada 1 December 2017. Dicapai pada 1 December 2017.
  65. ^ "Así se verán los JJOO en Latam" (dalam bahasa Sepanyol). TTNews. 9 July 2021.
  66. ^ "2018 ir 2020 metų olimpines žaidynes transliuos TV3 televizija Visą straipsnį galite rasti". tv3.it. 17 January 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-01-18. Dicapai pada 18 January 2017.
  67. ^ "RTL a COSL verlängere Partenariat ëm 4 weider Joer". rtl.lu. 22 September 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 31 January 2018. Dicapai pada 30 January 2018.
  68. ^ "Governo celebra acordo com o China Media Group". port.tdm.com.mo. TDM. 18 July 2021. Dicapai pada 18 July 2021.
  69. ^ Andrew, Theo (3 June 2021). "Malaysian trio pick up Tokyo 2020, Beijing 2022 rights". SportBusiness. Dicapai pada 3 June 2021.
  70. ^ "Up Front 2019 Televisa Llega". Televisa. 4 October 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 15 October 2019. Dicapai pada 12 November 2019.
  71. ^ "TUDN y TV Azteca transmitirán los Juegos Olimpicos de Tokio 2020". Récord.com.mx. 29 November 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 30 December 2019. Dicapai pada 29 November 2019.
  72. ^ "Vamos a Tokio; juntos nos subiremos al podio". Excelsior. 23 March 2020. Dicapai pada 21 April 2020.
  73. ^ "IOC awards 2018–2024 broadcast rights in Middle East and North Africa". International Olympic Committee. Olympic.org. 27 July 2015. Diarkibkan daripada yang asal pada 30 July 2015. Dicapai pada 27 July 2015.
  74. ^ "Jocurile Olimpice Tokyo 2020 se văd la TVR MOLDOVA". tvrmoldova.md. TVR Moldova. 6 February 2020. Dicapai pada 2 February 2021.
  75. ^ "Монголын 13 телевиз "Токио-2020" олимпын наадмыг шууд дамжуулна". montsame.mn. Montsame. 15 April 2021. Dicapai pada 29 June 2021.
  76. ^ "SAGLASNOST za potpisivanje Ugovora za otkup TV prava za Olimpijske Igre – Pyeong Chang 2018 i Tokio 2020" (docx) (dalam bahasa Montenegrin). Radio and Television of Montenegro. 14 September 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 22 January 2018. Dicapai pada 22 January 2018.
  77. ^ Emmett, James (21 March 2016). "Dutch broadcaster follows BBC with Discovery Olympic deal". SportsPro. Diarkibkan daripada yang asal pada 3 April 2016. Dicapai pada 21 March 2016.
  78. ^ a b "IOC awards 2018–2024 broadcast rights in New Zealand and Pacific Island Territories". Olympic.org. 23 March 2016. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 March 2016. Dicapai pada 23 March 2016.
  79. ^ Keall, Chris (28 November 2019). "Sky and TVNZ in surprise Tokyo 2020 Summer Olympics deal". nzherald.co.nz. Diarkibkan daripada yang asal pada 28 November 2019. Dicapai pada 28 November 2019.
  80. ^ a b "IOC awards SBS broadcast rights for 2018, 2020, 2022 and 2024 Olympic Games". Olympic.org. 4 July 2011. Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-08-20. Dicapai pada 18 August 2011.
  81. ^ "ЗОИ 2018 во Пјонгчанг и ЛОИ 2020 во Токио ексклузивно на Македонската Телевизија". mrt.com.mk (dalam bahasa Macedonia). Macedonian Radio Television (MRT). 5 February 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 5 February 2018. Dicapai pada 6 February 2018.
  82. ^ a b "Discovery Communications Unveils Olympic Games Coverage Plans in Norway & Sweden – Starting with PyeongChang 2018". Discovery Communications. 2 June 2016. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 October 2016. Dicapai pada 12 November 2016.
  83. ^ "Las Olimpiadas del 2020: Exclusivamente en el SNT" (dalam bahasa Sepanyol). SNT.com.py. 15 November 2019. Dicapai pada 12 December 2019.
  84. ^ "Grupo ATV transmitirá en EXCLUSIVA los Juegos Olimpicos 'Tokio 2020'" (dalam bahasa Sepanyol). ATV.pe. 20 November 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 16 December 2019. Dicapai pada 28 November 2019.
  85. ^ "MVP group of companies to provide multi-platform coverage of Tokyo Olympics". Philstar.com. 11 June 2021. Dicapai pada 11 June 2021.
  86. ^ "Igrzyska olimpijskie w 2018 i 2020 roku w TVP" (dalam bahasa Poland). wirtualnemedia.pl. 19 January 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-01-20. Dicapai pada 21 January 2017.
  87. ^ Holmes, Elena (9 February 2018). "Host of late broadcast deals agreed for PyeongChang 2018". SportsPro. Sportspromedia.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 10 February 2018. Dicapai pada 9 February 2018.
  88. ^ Aleixo, Mário (8 February 2018). "RTP trasmite Jogos Olímpicos PyeongChang2018 e Tóquio2020". RTP Notícias (dalam bahasa Portugis). RTP. Diarkibkan daripada yang asal pada 9 February 2018. Dicapai pada 8 February 2018.
  89. ^ "TVR ȘI DISCOVERY COMMUNICATIONS AU ÎNCHEIAT UN ACORD DE SUBLICENȚIERE A JOCURILOR OLIMPICE". Agerpres. agerpres.ro. 8 August 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 10 August 2017. Dicapai pada 10 August 2017.
  90. ^ "Олимпиада-2021 в Токио: где смотреть и какие каналы покажут, расписание соревнований сборной России". Sport Express (dalam bahasa Rusia). 19 July 2021. Dicapai pada 21 July 2021.
  91. ^ "Зоран Марковић објашњава зашто РТС не преноси Европско првенство". RTS (dalam bahasa Serbia). 13 June 2021. Dicapai pada 25 June 2021.
  92. ^ Lee, David (19 March 2019). "Olympics: Mediacorp secures broadcast rights for Tokyo 2020 Olympic Games". The Straits Times. Straitstimes.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 20 March 2019. Dicapai pada 19 March 2019.
  93. ^ a b Morgan, Liam (30 August 2016). "Discovery Communications sign two more deals for Pyeongchang 2018 and Tokyo 2020". inside the games. insidethegames.biz. Diarkibkan daripada yang asal pada 31 August 2016. Dicapai pada 1 September 2016.
  94. ^ "RTVE emitirá los Juegos Olímpicos de Tokio 2020". RTVE (dalam bahasa Sepanyol). 12 March 2021. Dicapai pada 15 March 2021.
  95. ^ a b "IOC Awards 2018-2024 Broadcast Rights in Africa". IOC. Olympic.org. 10 July 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 10 July 2017. Dicapai pada 10 July 2017.
  96. ^ So-Yeon, Yoon (19 July 2021). "Naver, Wavve and Afreeca TV to stream Tokyo Olympics". Dicapai pada 26 July 2021.
  97. ^ King, Tom (23 June 2021). "Coupang to exclusively stream Tokyo Olympics in South Korea". SportsPro. Dicapai pada 23 June 2021.
  98. ^ "Naver to live stream Tokyo Olympic Games". Pulse. 16 July 2021. Dicapai pada 19 July 2021.
  99. ^ "IOC awards 2020-2024 broadcast rights in Sub-Saharan Africa". International Olympic Committee. Olympic.org. 18 June 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 June 2019. Dicapai pada 19 June 2019.
  100. ^ "TV5MONDE AFRIQUE DIFFUSEUR OFFICIEL DES J.O DE TOKYO 2020". presse.tv5monde.com. TV5 Monde. 1 July 2021. Dicapai pada 7 July 2021.
  101. ^ "Discovery Communications Inc.: Swiss Viewers to Enjoy Enhanced Olympic Games Coverage Following New Discovery Communications and SRG SSR Agreement". The Wall Street Transcript. twst.com. 6 July 2016. Diarkibkan daripada yang asal pada 23 September 2016. Dicapai pada 6 July 2016.
  102. ^ "แพลนบี คว้าสิทธิ์ถ่ายทอดสดโอลิมปิก 2020 ที่ประเทศญี่ปุ่น". Brandinside. brandinside.asia. 5 August 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 6 August 2019. Dicapai pada 6 August 2019.
  103. ^ "AIS lands deal to broadcast Olympics". Bangkok Post. bangkokpost.com. 4 September 2019. Dicapai pada 4 September 2019.
  104. ^ Chittinand, Tor (13 November 2020). "Tokyo Olympic Games broadcast bonanza confirmed". Bangkok Post. Dicapai pada 14 November 2020.
  105. ^ "CNC3 to broadcast Olympics exclusively to TT sports fans". Trinidad and Tobago Guardian. 7 March 2020. Dicapai pada 21 July 2021.
  106. ^ "Olimpiyatlar hangi kanalda yayınlanacak? Açıklandı..." ajansspor (dalam bahasa Turki). 31 October 2018. Dicapai pada 5 May 2021.
  107. ^ Holmes, Elena (4 January 2018). "UA:PBC secures Olympics sub-licensing deal in Ukraine". SportsPro. Sportspromedia.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 5 January 2018. Dicapai pada 4 January 2018.
  108. ^ "Державний комітет телебачення і радіомовлення України". State Committee for television and radio broadcasting of Ukraine (dalam bahasa Ukraine). 4 December 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 15 December 2017. Dicapai pada 15 December 2017.
  109. ^ "IOC awards broadcast rights in United Kingdom for 2014, 2016, 2018 and 2020 Olympic Games to the BBC". Olympic.org. 18 July 2012. Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-03-04. Dicapai pada 18 July 2012.
  110. ^ "BBC & Discovery Communications Sign Long-Term Olympic Games Partnership". Discovery Communications. corporate.discovery.com. 3 February 2016. Diarkibkan daripada yang asal pada 24 March 2016. Dicapai pada 3 February 2016.
  111. ^ "IOC awards US broadcast rights for 2014, 2016, 2018 and 2020 Olympic Games to NBCUniversal". Olympic.org. 7 June 2011. Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-05-25. Dicapai pada 8 June 2011.
  112. ^ "Donde se podrán ver los Juegos Olímpicos de Tokyo 2020 en Uruguay?" (dalam bahasa Sepanyol). El Observador. 13 July 2021.
  113. ^ "«Sport» telekanali YeChL, Yevropa ligasi va yana uchta musobaqani translatsiya qilish huquqini qo'lga kiritdi". kun.uz. KUN. 1 April 2021. Dicapai pada 3 July 2021.
  114. ^ "Los Juegos Olímpicos 2020 podrán verse por TVES". Últimas Noticias. 22 July 2021.
  115. ^ "El deporte sera protagonista en la pantalla de DirecTV en 2020" (dalam bahasa Sepanyol). El Nacional. 17 December 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 December 2019. Dicapai pada 19 December 2019.
  116. ^ "Đài Truyền hình Việt Nam đạt thoả thuận bản quyền phát sóng Thế vận hội Olympic Tokyo 2020". VTV.VN (dalam bahasa Vietnam). 21 July 2021.