Senarai persekutuan sukan antarabangsa

Ini adalah senarai persekutuan sukan antarabangsa, yang masing-masing berfungsi sebagai badan bukan kerajaan untuk sukan tertentu dan mentadbir sukannya di peringkat dunia, yang paling sering membuat peraturan, mempromosikan sukan ini kepada calon penonton dan peminat, mengembangkan calon pemain , dan menganjurkan kejuaraan dunia atau benua. Beberapa persekutuan sukan antarabangsa seperti Persekutuan Renang Antarabangsa dan Kesatuan Luncur Antarabangsa boleh mengawasi pelbagai aktiviti yang disebut dalam bahasa umum sebagai sukan yang berasingan: FINA, misalnya mengatur berenang, menyelam, berenang segerak, dan polo air sebagai 'disiplin' yang terpisah dalam single 'sukan' Akuatik.

Persekutuan sukan antarabangsa membentuk bahagian penting dalam pergerakan Olimpik dan Paralimpik. Setiap sukan Olimpik diwakili oleh persekutuan sukan antarabangsa masing-masing, yang seterusnya membantu menguruskan acara masing-masing semasa Sukan. Untuk sukan menjadi sukan Olimpik, persekutuan sukan antarabangsa masing-masing mesti diiktiraf oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa. [1]

Begitu juga, sebuah persekutuan sukan antarabangsa mesti diakui oleh Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa agar sukannya menjadi sukan paralimpik, walaupun dalam kes terakhir ini, beberapa Sukan Paralimpik ditadbir oleh sebuah jawatankuasa khas Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa itu sendiri, di bawah penjenamaan World Para , misalnya atletik trek dan lapangan untuk atlet kurang upaya ditadbir oleh IPC itu sendiri, dengan nama World Para Athletics. Sukan Paralimpik yang lain diatur dalam struktur yang setara dengan badan berkemampuan: sebagai contoh, UCI mengatur aktiviti berbasikal badan dan paralimpik.


Persatuan yang diktiraf oleh jawatankuasa olimpik antatabangsa (IOC)Sunting

Persekutuan sukan olimpik musim panas antatabangsa (ASOIF)Sunting


  • Akuatik: FINA (Fédération internationale de natation)
  • Memanah: World Archery Federation (WA)
  • Olahraga: World Athletics (until June 2019: International Amateur Athletics Federation;IAAF)
  • Badminton: Badminton World Federation(BWF)
  • Bola Keranjanh: FIBA
  • Tinju (amateur): International Boxing Association (formerly Association Internationale de Boxe Amateur; AIBA)


  • Berbasikal: Union Cycliste Internationale (UCI) (or International Cycling Union, ICU)
  • Equestrian: International Federation for Equestrian Sports (Fédération Équestre Internationale, FEI)
  • Lawan Pedang: Fédération Internationale d'Escrime(FIE)
  • Bola Sepak: FIFA (Fédération Internationale de Football Association)
  • Golf: International Golf Federation (IGF)
  • Gimnastik: Fédération Internationale de Gymnastique (FIG) (International Gymnastics Federation, IFG)
  • Bola Baling: International Handball Federation(IHF)
  • Hoki: Fédération Internationale de Hockey (FIH) (International Hockey Federation)
  • Judo: International Judo Federation (IJF)
  • Moden Pentalon: Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM)
  • Mendayung: Fédération Internationale des Sociétés d'Aviron (FISA) (International Rowing Federation)
  • Rugbi: World Rugby (WR)
  • Pelayaran: World Sailing (Until December 2015, International Sailing Federation (ISAF))
  • Menembak: International Shooting Sport Federation (ISSF)
  • Ping Pong: International Table Tennis Federation (ITTF)
  • Taekwondo: World Taekwondo (WT)
  • Tennis: International Tennis Federation(ITF)
  • Triatlon: International Triathlon Union (ITU)
  • Bola Tampar: Fédération Internationale de Volleyball (FIVB)
  • Angkat Berat: International Weightlifting Federation (IWF)
  • Gusti: United World Wrestling (UWW)


Persatuan sukan olimpik musim sejuk antarabangsa (AIOWF)Sunting


  • Biathlon: International Biathlon Union (IBU)
  • Bobsleigh and skeleton: International Bobsleigh and Skeleton Federation (IBSF)
  • Keriting: World Curling Federation (WCF)
  • Hoki Ais: International Ice Hockey Federation (IIHF)
  • Luncur Ais(including figure skating, speed skating, and Short-track speed skating): International Skating Union (ISU)
  • Luge: Fédération Internationale de Luge de Course (FIL)
  • Ski (including Alpine, Nordic combined, cross-country, freestyle, ski jumping, and snowboarding): Fédération Internationale de Ski (FIS)


Persatuan sukan yang diitiraf IOC(ARISF)Sunting


  • Sukan Udara (termasuk akrobatik, perlumbaan udara, ballooning, meluncur, hang gliding, and parachuting/skydiving): Fédération Aéronautique Internationale (FAI)
  • Bolasepak amerika: International Federation of American Football (IFAF)
  • Lumba auto: Fédération Internationale de l'Automobile (FIA)
  • Bandy: Federation of International Bandy(FIB)
  • Bola Keranjang and bola Jaring: World Baseball Softball Confederation (WBSC)
  • Basque pelota: Fédération Internationale de Pelota Vasca (FIPV)
  • Sukan Billiard (including carom billiards, pocket billiards (pool), and snooker): World Confederation of Billiards Sports (WCBS)
    • Karom: Union Mondiale de Billard(UMB)
    • Pool: World Pool-Billiard Association(WPA)
    • Snooker: International Billiards and Snooker Federation (IBSF)
  • Boules sports: Confédération Mondiale des Sports de Boules (CMSB)
    • Bocce: Confederazione Boccistica Internazionale (CBI)
    • Boule Lyonnaise: Fédération Internationale de Boules (FIB)
    • Pétanque: Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal (FIPJP)
  • Boling: World Bowling (WB)
    • Boling (10-pin): World Tenpin Bowling Association (WTBA)
    • Boling (9-pin): World Ninepin Bowling Association (WNBA)
  • Bridge: World Bridge Federation (WBF)
  • Pasukan Sorak: International Cheer Union(ICU)
  • Catur: Fédération Internationale des Échecs(FIDE)
  • Mendaki & Mountaineering: Union Internationale des Associations d'Alpinisme(UIAA)
  • Cricket: International Cricket Council (ICC)
  • Tarian: World DanceSport Federation(WDSF)
  • Bola dalam dewan: International Floorball Federation(IFF)
  • Flying disc: World Flying Disc Federation(WFDF)
  • Ice stock sport: International Federation IceStockSport (IFE)
  • Karate: World Karate Federation (WKF)
  • Kickboxing: World Association of Kickboxing Organizations (WAKO)
  • Korfball: International Korfball Federation(IKF)
  • Lacrosse: Federation of International Lacrosse
  • Life saving: International Life Saving Federation (ILS)
  • Mini 4WD auto racing: Federation International Mini 4WD Association (FIMA)
  • Sukan motosikal: Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM)
  • Muaythai: International Federation of Muaythai Amateur (IFMA)
  • Bola jaring: International Netball Federation(INF)
  • Orienteering: International Orienteering Federation (IOF)
  • Polo: Federation of International Polo (FIP)
  • Powerboating: Union Internationale Motonautique (UIM)
  • Racquetball: International Racquetball Federation (IRF)
  • Roller sports (including inline hockey, roller racing, rink hockey, roller derby, skateboarding, and artistic roller skating): World Skate (WS)
  • Sambo: Fédération Internationale de Sambo(FIAS)
  • Ski mountaineering: International Ski Mountaineering Federation (ISMF)
  • Sukan mendaki: International Federation of Sport Climbing (IFSC)
  • Squash: World Squash Federation (WSF)
  • Sumo: International Sumo Federation (ISF)
  • Meluncur and bodyboarding: International Surfing Association (ISA)
  • Tug-of-war: Tug-of-War International Federation (TWIF)
  • Sukan dalam air: Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (CMAS)
  • Sukan universiti: Fédération Internationale du Sport Universitaire (FISU)
  • Ski air: International Waterski & Wakeboard Federation (IWWF)
  • Wushu: International Wushu Federation(IWUF)

Association of International Olympic Winter Sports Federations (AIOWF)EditSunting

The following are recognized by the Association of International Olympic Winter Sports Federations (AIOWF):

  • Biathlon: International Biathlon Union (IBU)
  • Bobsleigh and skeleton: International Bobsleigh and Skeleton Federation (IBSF)
  • Curling: World Curling Federation (WCF)
  • Ice hockey: International Ice Hockey Federation (IIHF)
  • Ice skating (including figure skating, speed skating, and Short-track speed skating): International Skating Union (ISU)
  • Luge: Fédération Internationale de Luge de Course (FIL)
  • Skiing (including Alpine, Nordic combined, cross-country, freestyle, ski jumping, and snowboarding): Fédération Internationale de Ski (FIS)

Association of the IOC Recognised International Sports Federations (ARISF)EditSunting

The following are recognised by the Association of the IOC Recognised International Sports Federations (ARISF):

  • Air sports (including aerobatics, air racing, ballooning, gliding, hang gliding, and parachuting/skydiving): Fédération Aéronautique Internationale (FAI)
  • American football: International Federation of American Football (IFAF)
  • Auto racing: Fédération Internationale de l'Automobile (FIA)
  • Bandy: Federation of International Bandy(FIB)
  • Baseball and softball: World Baseball Softball Confederation (WBSC)
  • Basque pelota: Fédération Internationale de Pelota Vasca (FIPV)
  • Billiard sports (including carom billiards, pocket billiards (pool), and snooker): World Confederation of Billiards Sports (WCBS)
    • Carom: Union Mondiale de Billard(UMB)
    • Pool: World Pool-Billiard Association(WPA)
    • Snooker: International Billiards and Snooker Federation (IBSF)
  • Boules sports: Confédération Mondiale des Sports de Boules (CMSB)
    • Bocce: Confederazione Boccistica Internazionale (CBI)
    • Boule Lyonnaise: Fédération Internationale de Boules (FIB)
    • Pétanque: Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal (FIPJP)
  • Bowling: World Bowling (WB)
    • Bowling (Ten-pin): World Tenpin Bowling Association (WTBA)
    • Bowling (Nine-pin): World Ninepin Bowling Association (WNBA)
  • Bridge: World Bridge Federation (WBF)
  • Cheerleading: International Cheer Union(ICU)
  • Chess: Fédération Internationale des Échecs(FIDE)
  • Climbing & Mountaineering: Union Internationale des Associations d'Alpinisme(UIAA)
  • Cricket: International Cricket Council (ICC)
  • DanceSport: World DanceSport Federation(WDSF)
  • Floorball: International Floorball Federation(IFF)
  • Flying disc: World Flying Disc Federation(WFDF)
  • Ice stock sport: International Federation IceStockSport (IFE)
  • Karate: World Karate Federation (WKF)
  • Kickboxing: World Association of Kickboxing Organizations (WAKO)
  • Korfball: International Korfball Federation(IKF)
  • Lacrosse: Federation of International Lacrosse
  • Life saving: International Life Saving Federation (ILS)
  • Mini 4WD auto racing: Federation International Mini 4WD Association (FIMA)
  • Motorcycle sport: Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM)
  • Muaythai: International Federation of Muaythai Amateur (IFMA)
  • Netball: International Netball Federation(INF)
  • Orienteering: International Orienteering Federation (IOF)
  • Polo: Federation of International Polo (FIP)
  • Powerboating: Union Internationale Motonautique (UIM)
  • Racquetball: International Racquetball Federation (IRF)
  • Roller sports (including inline hockey, roller racing, rink hockey, roller derby, skateboarding, and artistic roller skating): World Skate (WS)
  • Sambo: Fédération Internationale de Sambo(FIAS)
  • Ski mountaineering: International Ski Mountaineering Federation (ISMF)
  • Sport climbing: International Federation of Sport Climbing (IFSC)
  • Squash: World Squash Federation (WSF)
  • Sumo: International Sumo Federation (ISF)
  • Surfing and bodyboarding: International Surfing Association (ISA)
  • Tug-of-war: Tug-of-War International Federation (TWIF)
  • Underwater sports: Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (CMAS)
  • University sports: Fédération Internationale du Sport Universitaire (FISU)
  • Water skiing: International Waterski & Wakeboard Federation (IWWF)
  • Wushu: International Wushu Federation(IWUF)