Buka menu utama

Senarai poskod di Malaysia

rencana senarai Wikimedia

11060Sunting

 
Kawasan poskod 2-digit Malaysia (dijelaskan melalui dua digit pertama poskod)

Wilayah PersekutuanSunting

NegeriSunting

Senarai poskodSunting

Yang disenaraikan di bawah merupakan kod bagi setiap kawasan di setiap negeri.[1] Di kebanyakan kawasan, xxxx7 merupakan kod yang dikhaskan bagi pemilik peti surat, xxxx8 pula bagi pengguna mel serahan tingkap, dan xxxx9 bagi pemilik beg berkunci. Kecuali di bandar-bandar utama negeri, xx5xx dan xx6xx dikhaskan untuk kegunaan jabatan dan agensi Kerajaan Persekutuan dan Negeri, xx7xx dikhaskan kepada pemilik peti surat dan xx990 dikhaskan kepada pemilik beg berkunci.

Senarai poskod mengikut negeriSunting

PerlisSunting

Poskod Daerah pos
01000 Kangar
02000 Kuala Perlis
02100 Padang Besar
02200 Kaki Bukit
02400 Kangar
02450 Kangar
02500 Kangar
02600 Arau
02700 Simpang Ampat
02800 Simpang Ampat

KedahSunting

Poskod Daerah pos
05000 Alor Setar
05050 Alor Setar
05100 Alor Setar
05150 Alor Setar
05200 Alor Setar
05250 Alor Setar
05300 Alor Setar
05350 Alor Setar
05400 Alor Setar
05460 Alor Setar
06000 Jitra
06010 Changloon
06050 Bukit Kayu Hitam
06100 Kodiang
06150 Ayer Hitam
06200 Kepala Batas
06250 Alor Setar
06300 Kuala Nerang
06350 Pokok Sena
06400 Pokok Sena
06500 Langgar
06550 Alor Setar
06570 Alor Setar
06600 Kuala Kedah
06650 Simpang Empat
06660 Alor Setar
06700 Pendang
06710 Pendang
06720 Pendang
06750 Pendang
06800 Kota Sarang Semut
06900 Yan
06910 Yan
07000 Langkawi
08000 Sungai Petani
08010 Sungai Petani
08100 Bedong
08110 Bedong
08200 Sik
08210 Sik
08300 Gurun
08320 Jeniang
08330 Gurun
08340 Sik
08400 Merbok
08500 Kota Kuala Muda
08600 Sungai Petani
08700 Jeniang
08800 Gurun
09000 Kulim
09010 Kulim
09020 Kulim
09100 Baling
09110 Kuala Pegang
09200 Kupang
09300 Kuala Ketil
09310 Kuala Ketil
09400 Padang Serai
09410 Padang Serai
09600 Lunas
09700 Karangan
09800 Serdang
09810 Serdang
14290 Bandar Baharu
14390 Bandar Baharu
34950 Bandar Baharu

Pulau PinangSunting

Poskod Daerah pos
10000 Pulau Pinang
10050 Pulau Pinang
10100 Pulau Pinang
10150 Pulau Pinang
10200 Pulau Pinang
10250 Pulau Pinang
10300 Pulau Pinang
10350 Pulau Pinang
10400 Pulau Pinang
10450 Pulau Pinang
10460 Pulau Pinang
10470 Pulau Pinang
11000 Balik Pulau
11010 Balik Pulau
11020 Balik Pulau
11050 Pulau Pinang
11060 Pulau Pinang
11100 Batu Feringghi
11200 Tanjong Bungah
11300 Penang Hill
11400 Pulau Pinang
11500 Ayer Itam
11600 Jelutong
11700 Gelugor
11900 Bayan Lepas
11910 Bayan Lepas
11920 Bayan Lepas
11950 Bayan Lepas
11960 Batu Maung
12000 Butterworth
12100 Butterworth
12200 Butterworth
12300 Butterworth
13000 Butterworth
13020 Butterworth
13050 Butterworth
13100 Penaga
13110 Penaga
13200 Kepala Batas
13210 Kepala Batas
13220 Kepala Batas
13300 Tasek Gelugor
13310 Tasek Gelugor
13400 Butterworth
13500 Permatang Pauh
13600 Perai
13700 Perai
13800 Butterworth
14000 Bukit Mertajam
14020 Bukit Mertajam
14100 Simpang Ampat
14110 Simpang Ampat
14120 Simpang Ampat
14200 Sungai Jawi
14300 Nibong Tebal
14310 Nibong Tebal
14320 Nibong Tebal
14400 Kubang Semang

KelantanSunting

Poskod Daerah pos
15000 Kota Bharu
15050 Kota Bharu
15100 Kota Bharu
15150 Kota Bharu
15200 Kota Bharu
15300 Kota Bharu
15350 Kota Bharu
15400 Kota Bharu
16010 Kota Bharu
16020 Bachok
16030 Bachok
16040 Wakaf Bharu
16050 Bachok
16060 Bachok
16070 Bachok
16080 Tumpat
16090 Bachok
16100 Kota Bharu
16150 Kota Bharu
16200 Tumpat
16210 Tumpat
16250 Wakaf Bharu
16300 Bachok
16310 Bachok
16320 Bachok
16400 Melor
16450 Ketereh
16500 Kem Desa Pahlawan
16600 Pulai Chondong
16700 Cherang Ruku
16800 Pasir Puteh
16810 Selising
17000 Pasir Mas
17010 Pasir Mas
17020 Pasir Mas
17030 Pasir Mas
17040 Pasir Mas
17050 Pasir Mas
17060 Pasir Mas
17070 Pasir Mas
17200 Rantau Panjang
17500 Tanah Merah
17510 Tanah Merah
17600 Jeli
17610 Kuala Balah
17700 Ayer Lanas
18000 Kuala Krai
18050 Kuala Krai
18200 Dabong
18300 Gua Musang
18400 Temangan
18500 Machang

TerengganuSunting

Poskod Daerah pos
20000 Kuala Terengganu
20050 Kuala Terengganu
20100 Kuala Terengganu
20200 Kuala Terengganu
20300 Kuala Terengganu
20400 Kuala Terengganu
21000 Kuala Terengganu
21010 Kuala Terengganu
21020 Kuala Terengganu
21030 Kuala Terengganu
21040 Kuala Terengganu
21060 Kuala Terengganu
21070 Kuala Terengganu
21080 Kuala Terengganu
21090 Kuala Terengganu
21100 Kuala Terengganu
21200 Kuala Terengganu
21210 Kuala Terengganu
21220 Kuala Terengganu
21300 Kuala Terengganu
21400 Bukit Payong
21450 Chalok
21500 Sungai Tong
21600 Marang
21610 Marang
21700 Kuala Berang
21800 Ajil
21810 Ajil
21820 Ajil
22000 Jerteh
22010 Jerteh
22020 Jerteh
22100 Permaisuri
22110 Permaisuri
22120 Permaisuri
22200 Kampung Raja
22300 Kuala Besut
23000 Dungun
23050 Dungun
23100 Paka
23200 Bukit Besi
23300 Ketengah Jaya
23400 Al Muktafi Billah Shah
24000 Cukai
24050 Ayer Puteh
24060 Ceneh
24100 Kijal
24200 Kemasek
24300 Kerteh

PahangSunting

Poskod Daerah pos
25000 Kuantan
25050 Kuantan
25100 Kuantan
25150 Kuantan
25200 Kuantan
25250 Kuantan
25300 Kuantan
25350 Kuantan
26010 Kuantan
26040 Kuantan
26050 Bukit Goh
26060 Kuantan
26070 Kuantan
26080 Balok
26090 Bukit Goh
26100 Balok
26140 Kuantan
26150 Balok
26180 Kuantan
26190 Balok
26200 Sungai Lembing
26250 Jaya Gading
26300 Gambang
26400 Bandar Pusat Jengka
26410 Bandar Pusat Jengka
26420 Bandar Pusat Jengka
26430 Bandar Pusat Jengka
26440 Bandar Pusat Jengka
26450 Bandar Pusat Jengka
26460 Bandar Pusat Jengka
26500 Maran
26600 Pekan
26610 Pekan
26620 Pekan
26630 Pekan
26640 Pekan
26650 Pekan
26660 Pekan
26680 Pekan
26690 Chini
26700 Muadzam Shah
26800 Kuala Rompin
26810 Kuala Rompin
26820 Kuala Rompin
26900 Bandar Tun Abdul Razak
27000 Jerantut
27010 Jerantut
27020 Jerantut
27030 Jerantut
27040 Jerantut
27050 Jerantut
27060 Jerantut
27070 Jerantut
27090 Jerantut
27100 Padang Tengku
27150 Jerantut
27200 Kuala Lipis
27210 Kuala Lipis
27300 Benta
27310 Benta
27400 Dong
27600 Raub
27610 Raub
27620 Raub
27630 Raub
27650 Sungai Koyan
27660 Sega
27670 Raub
28000 Temerloh
28010 Temerloh
28020 Temerloh
28030 Temerloh
28040 Temerloh
28050 Kuala Krau
28100 Chenor
28200 Bandar Bera
28300 Triang
28310 Triang
28320 Triang
28330 Triang
28340 Kemayan
28380 Kemayan
28400 Mentakab
28500 Lanchang
28600 Karak
28610 Karak
28620 Karak
28700 Bentong
28730 Bentong
28740 Bentong
28750 Bentong
28800 Lurah Bilut
39000 Tanah Rata
39010 Tanah Rata
39100 Brinchang
39200 Ringlet
49000 Bukit Fraser
69000 Genting Highlands

PerakSunting

Poskod Daerah pos
30000 Ipoh
30010 Ipoh
30020 Ipoh
30100 Ipoh
30200 Ipoh
30250 Ipoh
30300 Ipoh
30350 Ipoh
30450 Ipoh
31000 Batu Gajah
31050 Sungai Siput
31100 Sungai Siput
31150 Ulu Kinta
31200 Chemor
31250 Tanjong Rambutan
31300 Kampung Kepayang
31350 Ipoh
31400 Ipoh
31450 Ipoh
31500 Ipoh
31550 Pusing
31560 Pusing
31600 Gopeng
31610 Gopeng
31650 Ipoh
31700 Malim Nawar
31750 Tronoh
31800 Tanjong Tualang
31850 Jeram
31900 Kampar
31910 Kampar
31920 Mambang Di Awan
31950 Mambang Di Awan
32000 Sitiawan
32040 Seri Manjong
32100 Lumut
32200 Lumut
32300 Pangkor
32400 Ayer Tawar
32500 Changkat Keruing
32600 Bota
32610 Bandar Seri Iskandar
32700 Bruas
32800 Parit
32900 Lambor Kanan
33000 Kuala Kangsar
33010 Kuala Kangsar
33020 Kuala Kangsar
33030 Kuala Kangsar
33040 Kuala Kangsar
33100 Pengkalan Hulu
33200 Intan
33300 Gerik
33310 Gerik
33320 Gerik
33400 Lenggong
33410 Lenggong
33420 Lenggong
33500 Sauk
33600 Enggor
33700 Padang Rengas
33800 Manong
34000 Taiping
34010 Taiping
34020 Taiping
34030 Taiping
34100 Selama
34120 Selama
34130 Selama
34140 Rantau Panjang
34200 Parit Buntar
34250 Tanjong Piandang
34300 Bagan Serai
34310 Bagan Serai
34350 Kuala Kurau
34400 Simpang Ampat Semanggol
34500 Batu Kurau
34510 Batu Kurau
34520 Batu Kurau
34600 Kamunting
34650 Kuala Sepetang
34700 Simpang
34750 Matang
34800 Trong
34850 Changkat Jering
34900 Pantai Remis
35000 Tapah
35300 Chenderiang
35350 Temoh
35400 Tapah Road
35500 Bidor
35600 Sungkai
35700 Trolak
35800 Slim River
35820 Slim River
35900 Tanjong Malim
35910 Tanjong Malim
35950 Behrang Stesen
36000 Teluk Intan
36010 Teluk Intan
36020 Teluk Intan
36030 Teluk Intan
36100 Bagan Datoh
36110 Teluk Intan
36200 Selekoh
36300 Sungai Sumun
36400 Hutan Melintang
36500 Ulu Bernam
36600 Chenderong Balai
36700 Langkap
36750 Chikus
36800 Kampung Gajah
36810 Kampung Gajah

SelangorSunting

Poskod Daerah pos
40000 Shah Alam
40100 Shah Alam
40150 Shah Alam
40160 Shah Alam
40170 Shah Alam
40200 Shah Alam
40300 Shah Alam
40400 Shah Alam
40450 Shah Alam
40460 Shah Alam
40470 Shah Alam
41000 Klang
41050 Klang
41100 Klang
41150 Klang
41200 Klang
41250 Klang
41300 Klang
41400 Klang
42000 Pelabuhan Klang
42100 Klang
42200 Kapar
42300 Bandar Puncak Alam
42425 Telok Panglima Garang
42500 Telok Panglima Garang
42600 Jenjarom
42610 Jenjarom
42700 Banting
42800 Tanjong Sepat
42920 Pulau Indah
42940 Pulau Ketam
42960 Pulau Carey
43000 Kajang
43100 Hulu Langat
43200 Cheras
43300 Seri Kembangan
43400 Serdang
43500 Semenyih
43600 Bangi
43650 Bandar Baru Bangi
43700 Beranang
43800 Dengkil
43900 Sepang
43950 Sungai Pelek
44000 Kuala Kubu Baru
44010 Kuala Kubu Baru
44020 Kuala Kubu Baru
44100 Kerling
44110 Kuala Kubu Baru
44200 Rasa
44300 Batang Kali
45000 Kuala Selangor
45100 Sungai Ayer Tawar
45200 Sabak Bernam
45300 Sungai Besar
45400 Sekinchan
45500 Tanjong Karang
45600 Bestari Jaya
45609 Bestari Jaya
45620 Bestari Jaya
45700 Bukit Rotan
45800 Jeram
46000 Petaling Jaya
46050 Petaling Jaya
46100 Petaling Jaya
46150 Petaling Jaya
46200 Petaling Jaya
46300 Petaling Jaya
46350 Petaling Jaya
46400 Petaling Jaya
47000 Sungai Buloh
47100 Puchong
47110 Puchong
47120 Puchong
47130 Puchong
47140 Puchong
47150 Puchong
47160 Puchong
47170 Puchong
47180 Puchong
47190 Puchong
47200 Subang Airport
47300 Petaling Jaya
47301 Petaling Jaya
47308 Petaling Jaya
47400 Petaling Jaya
47410 Petaling Jaya
47500 Subang Jaya
47600 Subang Jaya
47700 Petaling Jaya
47800 Petaling Jaya
47810 Petaling Jaya
47820 Petaling Jaya
47830 Petaling Jaya
48000 Rawang
48010 Rawang
48020 Rawang
48050 Rawang
48100 Batu Arang
48200 Serendah
48300 Rawang
63000 Cyberjaya
63100 Cyberjaya
63200 Cyberjaya
63300 Cyberjaya
64000 KLIA
68000 Ampang
68100 Batu Caves

Kuala LumpurSunting

Poskod Daerah pos
50000 Kuala Lumpur
50050 Kuala Lumpur
50100 Kuala Lumpur
50150 Kuala Lumpur
50200 Kuala Lumpur
50250 Kuala Lumpur
50300 Kuala Lumpur
50350 Kuala Lumpur
50400 Kuala Lumpur
50450 Kuala Lumpur
50460 Kuala Lumpur
50470 Kuala Lumpur
50480 Kuala Lumpur
50490 Kuala Lumpur
51000 Kuala Lumpur
52000 Kuala Lumpur
52100 Kuala Lumpur
52200 Kuala Lumpur
53000 Kuala Lumpur
53100 Kuala Lumpur
53200 Kuala Lumpur
53300 Kuala Lumpur
54000 Kuala Lumpur
54100 Kuala Lumpur
54200 Kuala Lumpur
55000 Kuala Lumpur
55100 Kuala Lumpur
55200 Kuala Lumpur
55300 Kuala Lumpur
56000 Kuala Lumpur
56100 Kuala Lumpur
57000 Kuala Lumpur
57100 Kuala Lumpur
58000 Kuala Lumpur
58100 Kuala Lumpur
58200 Kuala Lumpur
59000 Kuala Lumpur
59100 Kuala Lumpur
59200 Kuala Lumpur
60000 Kuala Lumpur

PutrajayaSunting

Poskod Daerah pos
62000 Putrajaya
62100 Putrajaya
62250 Putrajaya

Negeri SembilanSunting

Poskod Daerah pos
70000 Seremban
70100 Seremban
70200 Seremban
70300 Seremban
70400 Seremban
70450 Seremban
71000 Port Dickson
71010 Port Dickson
71050 Si Rusa
71100 Rantau
71150 Linggi
71200 Rantau
71250 Si Rusa
71300 Rembau
71350 Kota
71400 Rembau
71450 Seremban
71500 Tanjong Ipoh
71550 Tanjong Ipoh
71600 Kuala Klawang
71650 Kuala Klawang
71700 Mantin
71750 Mantin
71760 Bandar Baru Enstek
71770 Seremban
71800 Nilai
71900 Labu
71960 Port Dickson
72000 Kuala Pilah
72100 Bahau
72120 Bandar Seri Jempol
72200 Batu Kikir
72300 Simpang Pertang
72400 Simpang Durian
72500 Kuala Pilah
73000 Tampin
73100 Johol
73200 Gemencheh
73300 Gemencheh
73400 Gemas
73420 Gemas
73430 Pusat Bandar Palong
73440 Pusat Bandar Palong
73450 Pusat Bandar Palong
73460 Pusat Bandar Palong
73470 Pusat Bandar Palong
73480 Gemas
73500 Rompin

MelakaSunting

Poskod Daerah pos
75000 Melaka
75050 Melaka
75100 Melaka
75150 Melaka
75200 Melaka
75250 Melaka
75260 Melaka
75300 Melaka
75350 Melaka
75400 Melaka
75450 Melaka
75460 Melaka
76100 Durian Tunggal
76200 Kem Trendak
76300 Sungai Udang
76400 Tanjong Kling
76450 Melaka
77000 Jasin
77100 Asahan
77200 Bemban
77300 Merlimau
77400 Sungai Rambai
77500 Selandar
78000 Alor Gajah
78100 Lubok China
78200 Kuala Sungai Baru
78300 Masjid Tanah

JohorSunting

Poskod Daerah pos
79000 Nusajaya
79100 Nusajaya
79150 Nusajaya
79200 Nusajaya
79250 Nusajaya
80000 Johor Bahru
80050 Johor Bahru
80100 Johor Bahru
80150 Johor Bahru
80200 Johor Bahru
80250 Johor Bahru
80300 Johor Bahru
80350 Johor Bahru
80400 Johor Bahru
81000 Kulai
81100 Johor Bahru
81200 Johor Bahru
81300 Johor Bahru
81400 Senai
81440 Bandar Tenggara
81450 Gugusan Taib Andak
81500 Pekan Nenas
81550 Gelang Patah
81600 Pengerang
81700 Pasir Gudang
81750 Masai
81800 Ulu Tiram
81850 Layang-Layang
81900 Kota Tinggi
81920 Ayer Tawar 2
81930 Bandar Penawar
82000 Pontian
82100 Ayer Baloi
82200 Benut
82300 Kukup
83000 Batu Pahat
83100 Rengit
83200 Senggarang
83300 Seri Gading
83400 Seri Medan
83500 Parit Sulong
83600 Semerah
83700 Yong Peng
84000 Muar
84150 Parit Jawa
84200 Muar
84300 Bukit Pasir
84400 Sungai Mati
84500 Panchor
84600 Pagoh
84700 Gerisek
84800 Bukit Gambir
84900 Tangkak
85000 Segamat
85100 Batu Anam
85200 Jementah
85300 Labis
85400 Chaah
86000 Kluang
86100 Ayer Hitam
86200 Simpang Renggam
86300 Renggam
86400 Parit Raja
86500 Bekok
86600 Paloh
86700 Kahang
86800 Mersing
86810 Mersing
86900 Endau

LabuanSunting

Poskod Daerah pos
87000 Labuan

SabahSunting

Poskod Daerah pos
88000 Kota Kinabalu
88100 Kota Kinabalu
88200 Kota Kinabalu
88300 Kota Kinabalu
88400 Kota Kinabalu
88450 Kota Kinabalu
88460 Kota Kinabalu
89000 Keningau
89050 Kudat
89100 Kota Marudu
89150 Kota Belud
89200 Tuaran
89250 Tamparuli
89260 Tenghilan
89300 Ranau
89500 Penampang
89600 Papar
89650 Tambunan
89700 Bongawan
89720 Membakut
89740 Kuala Penyu
89760 Menumbok
89800 Beaufort
89850 Sipitang
89900 Tenom
89950 Nabawan
90000 Sandakan
90100 Beluran
90200 Kota Kinabatangan
90300 Sandakan
90400 Pamol
91000 Tawau
91100 Lahad Datu
91150 Lahad Datu
91200 Kunak
91300 Semporna

SarawakSunting

Poskod Daerah pos
93000 Kuching
93010 Kuching
93050 Kuching
93100 Kuching
93150 Kuching
93200 Kuching
93250 Kuching
93300 Kuching
93350 Kuching
93400 Kuching
93450 Kuching
94000 Bau
94200 Siburan
94300 Kota Samarahan
94500 Lundu
94600 Asajaya
94650 Kabong
94700 Serian
94750 Serian
94760 Serian
94800 Simunjan
94850 Sebuyau
94900 Lingga
94950 Pusa
95000 Sri Aman
95300 Roban
95400 Saratok
95500 Debak
95600 Spaoh
95700 Betong
95800 Engkilili
95900 Lubok Antu
96000 Sibu
96100 Sarikei
96150 Belawai
96200 Daro
96250 Matu
96300 Dalat
96350 Balingian
96400 Mukah
96410 Mukah
96500 Bintangor
96600 Julau
96700 Kanowit
96800 Kapit
96850 Song
96900 Belaga
97000 Bintulu
97100 Sebauh
97200 Tatau
97300 Bintulu
98000 Miri
98050 Baram
98100 Lutong
98150 Bekenu
98200 Niah
98300 Long Lama
98700 Limbang
98750 Nanga Medamit
98800 Sundar
98850 Lawas

Senarai poskod khasSunting

Orang-orang besar, kementerian, jabatan dan agensi PersekutuanSunting

Orang-orang besar, jabatan dan agensi NegeriSunting

Keterangan PLS KED PNG KEL TRG PHG PRK SEL NSE MLK JHR SBH SWK
Sultan, Raja dan Yang di-Pertua Negeri 01500 05500 10500 15500 20500 25500 30500 40500 70500 75500 80500 88500 93500
Menteri Besar dan Ketua Menteri 01502 05502 10502 15502 20502 25502 30502 40502 70502 75502 79502 88502 93502
Setiausaha Kerajaan Negeri 01503 05503 10503 15503 20503 25503 30503 40503 70503 75503 79503 X 93503
Mahkamah Negeri 01506 05506 10506 15506 20506 25506 30506 X 70506 75506 80506 88506 93506
Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri X 05520 X 15520 20520 25520 30520 40520 79520 X X X 93520
Dewan Undangan Negeri 01680 05680 X 15680 20680 X X X 40680 X X 88680 X

Universiti awamSunting

RujukanSunting

Pautan luarSunting