Senarai presiden FIFA


Presiden FIFASunting


Berikut adalah senarai presiden Fédération Internationale de Football Association (FIFA), badan pentadbir bola sepak persatuan dunia.

President FIFA
Penyandang JawatanGianni Infantinosejak 26 Februari 2016
Fédération Internationale de Football Association
Gaya Kecermerlangan
Ahli Majlis FIFA
Tempat Ibu pejabat FIFA, Zürich, Switzerland
Pelantik Kongress FIFA
Jangka masa Empat tahun

Terpilih pada tahun selepas Piala Dunia FIFA

(boleh diperbaharui tiga kali)


membentuk instrumen Patung FIFA
pemegang sulung Robert Guérin
Formasi 21 Mei 1904
Timbalan Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa
Gaji £2.6 juta atau RM 11.2 Juta

Presiden Daniel Burley Woolfall, Rodolphe Seeldrayers dan Arthur Drewry meninggal semasa mereka memegang jawatan.

Presiden sekarang ialah Swiss-Itali Gianni Infantino, yang dipilih pada 26 Februari 2016 semasa sesi luar biasa Kongres FIFA. [2] [3] Sebelum pemilihannya, Kamerun Issa Hayatou menjadi pemangku presiden setelah pemecatan Sepp Blatter pada 8 Oktober 2015, yang kemudian diikuti dengan larangan enam tahun dari semua aktiviti yang berkaitan dengan bola sepak pada 21 Disember 2015.


Presidents of FIFASunting

Jawatan Presiden Presiden Tarikh dilahirkan Tarikh Kematian Memegang Jawatan Meninggalkan Jawatan Tempoh Negara asal
1 Robert Guérin 28 Jun 1876 19 Mac 1952 (umur 75) 23 Mei 1904 4 June 1906 2 Tahun, 12 hari 🇫🇷 France
2 Daniel Burley Woolfall 15 Jun 1852 24 Oktober 1918 (umur 66) 4 Jun 1906 24 October 1918 (mati) 12 Tahun, 142 Hari 🇬🇧 United Kingdom
Acting Cornelis August Wilhelm Hirschman 16 Februari 1877 26 Jun 1951 (umur 74) 24 Oktober 1918 (acting) 1920 1 Tahun, 309 Hari 🇳🇱 Netherlands
Acting(Ketua) Jules Rimet 14 Oktober 1873 16 Oktober 1956 (umur 83) 1920 (acting) 1 March 1921 185 Hari 🇫🇷 France
3 1 Mac 1921 21 June 1954 33 Tahun, 112 Hari
4 Rodolphe Seeldrayers 16 December 1876 7 Oktober 1955 (umur 78) 21 Jun 1954 7 October 1955 (mati) 1 Tahun, 108 Hari 🇧🇪 Belgium
Acting Arthur Drewry 3 Mac 1891 25 Mac 1961 (umur 70) 7 Oktober 1955 (acting) 9 June 1956 246 Hari 🇬🇧United Kingdom
5 9 Jun 1956 25 March 1961 (mati) 4 Tahun, 289 Hari
Acting Ernst Thommen 23 Januari 1899 14 Mei 1967 (umur 68) 25 March 1961 (acting) 28 September 1961 187 Hari  🇨🇭Switzerland
6 Stanley Rous 25 April 1895 18 Julai 1986 (umur 91) 28 September 1961 8 May 1974 12 Tahun, 222 Hari 🇬🇧 United Kingdom
7 João Havelange 8 Mei 1916 16 Ogos 2016 (umur 100) 8 Mei 1974 8 June 1998 24 Tahun, 31 Hari 🇧🇷 Brazil
8 Sepp Blatter 10 March 1936(age 84) Hidup 8 Jun 1998 8 October 2015 (pemdakwaan) 17 Tahun, 122 Hari 🇨🇭 Switzerland
Acting Issa Hayatou 9 ogos 1946(umur 73) hidup 8 Oktober 2015 (acting) 26 February 2016 141 Hari 🇨🇲 Cameroon
9 Gianni Infantino 23 Mac 1970(umur 50) Hidup 26 Februari 2016 Penyandang Jawatan 4 Tahun, 69 Hari  🇨🇭Switzerland/ 🇮🇹

Italy