Buka menu utama

Senarai raja Perancis

rencana senarai Wikimedia

Raja pemerintah Kerajaan Beraja Perancis dan sebelumnya (dan pengganti pemerintahan beraja) memerintah dari penubuhan Kerajaan Orang Frank pada tahun 486 sehinggalah kejatuhan Empayar Perancis Kedua pada tahun 1870, dengan beberapa gangguan.

Monarchy Perancis
Bekas keberajaan
Grand Royal Coat of Arms of France & Navarre.svg
Jata diraja
Charles X Roi de France et de Navarre.jpg
Raja Perancis
Charles X

16 September 1824 – 2 Ogos 1830
Raja pertama Clovis I (sebagai Raja)
Raja terakhir Napoleon III (sebagai Maharaja)
Kediaman rasmi Palais de la Cité
Istana Louvre
Istana Versailles
Istana Tuileries
Pelantik Keturunan
Keberajaan bermula 509
Keberajaan tamat 4 September 1870
Penuntut terkini Louis Alphonse
(Kerabat Bourbon)
Jean d'Orléans
(Kerabat Orléans)
Jean-Christophe
(Kerabat Bonaparte)

Kadangkala dimasukkan sebagai 'Raja Perancis'[1] ialah raja Orang Frank dari dinasti Merovingi, yang memerintah dari tahun 486 hingga tahun 751,[2] dan dari Carolingian, yang memerintah sehingga tahun 987 (dengan beberapa gangguan).

Dinasti Capet, keturunan nasab bapa Hugh Capet, termasuk pemerintah pertama untuk mengguna pakai gelaran 'Raja Perancis' buat kali pertama dengan Philip II (r. 1180–1223). Dinasti Capet memerintah berterusan dari tahun 987 hingga tahun 1792 dan sekali lagi dari tahun 1814 hingga tahun 1848. Cabangan dinasti yang memerintah selepas tahun 1328, walau bagaimanapun, diberi biasanya nama cabang khusus Valois (hingga 1589) dan Bourbon (hingga 1848).

Semasa tempoh pendek apabila Perlembagaan Perancis 1791 dikuatkuasakan (1791–92) dan selepas Revolusi Julai pada tahun 1830, gelaran "Raja Orang Perancis" digunakan berbanding "Raja Perancis (dan Navarre)". Ia merupakan inovasi perlembagaan dikenali sebagai pemerintahan beraja popular, yang mengaitkan gelaran raja dengan rakyat Perancis berbanding pemilikan wilayah Perancis.[3]

Dengan Kerabat Bonaparte, "Maharaja Perancis" memerintah di Perancis abad ke-19 antara tahun 1804 hingga tahun 1814, sekali lagi pada tahun 1815, dan antara tahun 1852 hingga tahun 1870.

Salasilah kerabat raja Perancis 509–1870

Lihat jugaSunting

NotSunting

RujukanSunting

PetikanSunting

  1. ^ Sullivan, William. Historical causes and effects, from the fall of the Roman empire, 476, to the reformation, 1517. p. 213. Grimshaw, William. The history of France from the foundation of the monarchy to the death of Louis XVI. p. 11
  2. ^ Claudio Rendina & Paul McCusker, The Popes: Histories and Secrets, (New York : 2002), p. 145.
  3. ^ Deploige, Jeroen; Deneckere, Gita, para penyunting (2006). Mystifying the Monarch: Studies on Discourse, Power, and History. Amsterdam, Netherlands: Amsterdam University Press. m/s. 182. ISBN 9789053567678. 

SumberSunting

  • Hansen, M.H., penyunting (1967). Kings, Rulers, and Statesmen. NY, USA: Sterling Publishing Co., Inc. m/s. 103–107. [sumber tak boleh dipercayai?]

Templat:Kings of france