Senarai rancangan yang disiarkan oleh TVS

rencana senarai Wikimedia

Berikut adalah senarai rancangan yang sama ada kini bersiaran, bakal disiarkan atau pernah disiarkan di saluran TVS. [1][2]

Penerbitan asal (Rancangan terbitan TVS)

sunting

Rancangan yang masih bersiaran

sunting
  • SUARA ALAM BORNEO
  • BARIO: PERMATA DI PERGUNUNGAN
  • BORNEO: WILDLIFE & NATURE
  • SARAWAK WOMEN IN HISTORY
  • MENGHILIR RAJANG (MUSIM KE-2)
  • BORNEO FROM ABOVE (SEASON 2 & 3) (2023 & 2024)
  • SARAWAK ANGLER
  • Cuti-Cuti Sarawak Tersayang Kamek (Musim Ke-2)
  • A House of Its Time
  • 3D JOBS
  • ADVENTURE OF THE LENS
  • REZEKI API : THE SUSTENANCE (2024)
  • MY HEALTH MY CHOICE (2024)
  • COOKING ORANG BUJANG (SEASON 2)
  • AROMA SUNGKEI (MUSIM KE-2) (2024)

Rancangan TVS yang terdahulu / tidak bersiaran (2020 – 2023)

sunting
  • Anugerah
  • A Day with Champion
  • Above & Beyond
  • Afiq Kai D.I.Y.
  • Agritek
  • Agritek (Musim ke-2)
  • Anda Bahagia
  • Anda Sihat
  • Biz Chat with Charles Liew
  • Bornean Stories
  • Brand Pulse
  • Bual R&D
  • Bujang & Broke
  • Chef @ Home
  • Citra Warisan
  • Cooking Orang Bujang
  • Cover Lagu
  • Culturally Sarawak
  • Director's Cut
  • Dunia Insan Kreatif
  • Femina
  • Fashion Of The Day
  • Getaran Jiwa
  • Ghazpirasi
  • H-Capital with Balqis
  • Hias
  • Hobi Kamek
  • Hustle Hasil
  • Iban Global
  • Inovasi Pertiwiku
  • It Must Be Nice
  • Jaguh Kedak Kenyalang
  • Just Wanna Dance
  • Jelajah Cardock
  • Kalan Tambang
  • Kamek LIVE
  • Kamek Sarawak
  • Keringat Usahawan
  • Khemah Kita Bah
  • Khazanah Kenyalang
  • Kuching Old Bazaar
  • Lagu Saya Suka
  • Lensa Kenyalang
  • Merami Cinta
  • Misteri Kedai Gunting
  • Muda & Bijak
  • Menghilir Rajang
  • Nadi Seni
  • Nang Nyaman!
  • Nembiak Takorang Tok
  • Ninjao
  • Nota di Kota
  • OKSHE
  • Osha & ...
  • Panggau Kitai
  • Potret
  • Past, Present & Future
  • Pepper in Hornbill's Land
  • Pertiwi: From Sarawak with Love
  • Pusak (2021)
  • Randau
  • Randau Jalai Pemansang
  • Raon Ngan Kamek
  • Rezeki Air
  • Rezeki Tanah
  • Rhythm of Borneo
  • Sada Kenyalang
  • Sarawak Nutrition
  • Sarawak Diva
  • Saya Pelajar Sekolah Cina
  • Sembang Kencang
  • Shirly vs Nomi
  • SME di Zaman Ini
  • So You Think You Can Cook?
  • Story Kuching
  • Suara Wanita
  • Take Me to Sarawak
  • Tauk Sik
  • The Cloth Story
  • The Last Highlanders Of Borneo
  • The Groove Factory
  • The Magic Box
  • The Craft Of Story
  • Thought Leadership Series
  • Tony Lapar
  • Undiscovered Creatives
  • Visi
  • Pusaka
  • Bario VLOG
  • Beauty Tips
  • Borneo From Above (2020)
  • Borak Teh C Peng
  • Kedey Kitak
  • Remarkable Living
  • Bujang Berani (2021)
  • Bujang Berani (Musim Ke-2) (2022)
  • Design Nation
  • Aroma Puncak Borneo
  • RIDE YOUR STORY
  • Inovasi Sarawak
  • In Search of the Food Preservers
  • STAYCATION WITH FATTAH & SITI
  • NATURE XCO & DOWNHILL
  • SARAWAK OUTDOOR ADVENTURE
  • AROMA SUNGKEI
  • SALAM NUSANTARA
  • BERAMBEH SUNGKE
  • FOOD TRUCK BOSS
  • DRILLZ
  • GEMS OF SARAWAK
  • GUARDIANS OF THE SHORE
  • SARAWAK MANSANG
  • DIVE & DISCOVER
  • MAIN UTI KELIA
  • JORAN BORNEO
  • JOURNEY OF THE BIDAYUH
  • HEADGEAR HUNTING
  • JELAJAH CARDOCK
  • HOMEGROWN WITH ACHANG
  • THE CURIOUS QUEST
  • AGRITEK (MUSIM KE-3)
  • NEGERI YANG HILANG DI SARAWAK
  • Sine Siti Makan
  • Siney Tempat Best
  • Pejalai Kamek Orang
  • OUTBACK SARAWAK
  • CROCODILE BYTE (CROCBYTE)
  • KEDIAMAN AGRO
  • AKIK'S STOVE
  • KHAZANAH KENYALANG (SEASON 2) (2023)
  • ECON ROUNDTABLE (MUSIM KE-3)
  • SARAWAK PANORAMA (MUSIM KE-2)
  • LIFELONG LEARNING (MUSIM KE-2)
  • STORY KUCHING (SEASON 2) (2023)

Drama lokal TVS

sunting
  • Alibi
  • Boss John
  • Hope Finds Love
  • Ram Ram Rep
  • Sayang Celorot si Kuih Cincin
  • Tilit-tilit Cinta
  • Halyn Bukan Cinderella
  • CCTV
  • Jarum & Benang
  • FITRAH ADAM
  • ENCANG POK ENCANG
  • WARKAH TERAKHIR ROSLI DHOBY (hanya bersiaran menjelang sambutan Hari Sarawak sahaja)
  • Lan Tun Dan Detektif
  • AJAIB
  • TANAH SYURGA
  • HANTU THE MUSICAL
  • DAMAI (2024)
  • 8 x 3 (EIGHT MINUTES OF YOUR LIFE) (2024)
  • SEE YOU AGAIN (ILA BETEMU BARU) (2024)
  • SAYANG CELOROT SI KUIH CINCIN (2022)
  • CIGU! NADAI BISI UTAI (2024)

Bual bicara santai

sunting
  • INSPIRASI DUNIAMU – Program terbaru di TVS. Membawakan kisah-kisah yang pastinya menginspirasikan duniamu. Bersiaran setiap Rabu, jam 8:45 malam.
  • DIALOG TVS
  • DIALOG TVS PLUS

Filem Malaysia / Telemovie lokal

sunting
  • Atok dan Alex
  • Bukan Salahku
  • Iris Sofiya
  • Kasut
  • Maria Mariana
  • Sembilu
  • Sembilu II
  • Avakas
  • To Love Some Buddy
  • Merah
  • Mukhsin
  • Suatu Ketika
  • THE JOURNEY
  • CAIBALEK
  • RED CABINET
  • KNOTTED STRANDS
  • SUNTONG TUTOK
  • KAMBOH RAYA
  • TALENTIME
  • RUMAH GAWAI
  • KUK SIET UU
  • LAST BEJALAI
  • MALI LEBU
  • GULA & BELACAN
  • MEE KOLOK, I LOVE YOU
  • JOGHO
  • CIPTA BALIK
  • Sengkabung
  • Ola Bola
     
    Telefilem pertama menampilkan pelakon Penan yang berdialog di dalam Bahasa Bisaya.
  • KASUT
  • MENITI TAKDIR
  • MISI

Filem Indonesia

sunting

Filem Inggeris

sunting

Filem klasik tempatan

sunting

Filem Hindi

sunting

Berita & Info Terkini

sunting

Bahasa Melayu

sunting
  • Menarik Sepuluh - bersiaran setiap hari jam 7:45 malam
  • Berita TVS - bersiaran setiap hari jam 7:00 pagi, 12:00 tengah hari & 4:55 petang
  • Utama TVS - bersiaran setiap hari jam 8:00 malam

Bahasa Inggeris

sunting
  • TVS Nightline - bersiaran setiap Isnin - Jumaat, jam 11:00 malam

Bahasa Cina

sunting
  • TVS Re Bao - bersiaran setiap Sabtu - Khamis, jam 1:00 tengah hari & setiap hari, jam 6:00 petang

Bahasa Iban

sunting
  • Berita Iban TVS - bersiaran setiap hari jam 11:00 pagi & 7:00 malam

Slot Khas @ Utama TVS

sunting
  • JENDELA GLOBAL (15 minit)
  • INO-TEK TVS (15 minit)
  • KARPET MERAH (10 minit)
  • PADAH JENAYAH (15 minit)
  • TVS PRIHATIN (15 minit)

Drama komedi

sunting
  • D'Man Cafe
  • Lucu Eh
  • Tembawai Kanyuk
  • Belon Angkasa

Variasi Umum / Dokumentari

sunting
  • SEPANA & SPRAY
  • ACAK ILAK
  • DARI JAKARTA KE NUSANTARA
  • BAH KAMEK DATAI (2024)

Program Realiti

sunting
  • TVSTARZ (2021)
  • GETARAN JIWA (2022)
  • DARA KENYALANG (2023)
  • LOMBAK RINDOK GO! (2024) (program gameshow realiti baharu)
  • RAJA NYAMAN (2024) (program realiti masakan baharu)

Program nyanyian / Konsert

sunting
  • PEMERINDANG BORNEO (2021)
  • PEMERINDANG BORNEO (MUSIM KE-2) (2023)
  • TVS CHRISTMAS MUSICAL SPECIAL
  • TVS LIVE CNY SPECIAL 2023
  • TVS LIVE (2022)
  • KONSERT BERKAT GAWAI - KAAMATAN
  • STUDIO 3 (2023 & 2024)

Kanak-kanak

sunting
  • Buck and Buddy
  • Chuck Chicken Power Up
  • Combat Q
  • Harry and Bunnie
  • Medic Kid
  • Sherazade: 1001 Nights The Untold Stories
  • Super Spin Combiner
  • Time Traveler Luke
  • Of Hornbill & Fig Tree
  • Boboiboy
  • Sarawak Buzz Kids
  • WIRA CYBER KENYALANG
  • Boboiboy Galaxy
  • The Amazing Awang Khenit
  • Ngenjen Di Semandin
  • KUNCI GALAKSI

Program hiburan antarabangsa

sunting

Drama Asia / Antarabangsa

sunting

Rancangan khas TVS

sunting
  • A Simple Life of Saloma
  • A Taste of Chinese New Year
  • Baram Bunch: The Story Hunters
  • Bayuh: Vaie Segaan
  • Bersama CM Abang Jo
  • Cow Your Luck!
  • Sarbanun Merican
  • The Last Ring Ladies
  • Kenali DUN Sarawak
  • Awang: The Iban Warrior
  • Road To Nationhood: Sarawak Reclaimed (Part 1)
  • Road To Nationhood: Sarawak Reclaimed (Part 2)
  • DISKUSI BAJET 2023
  • DISKUSI BELANJAWAN 2023 (sempena pembentangan BELANJAWAN 2023 MALAYSIA MADANI oleh Y.A.B Perdana Menteri Dato' Seri Anwar Ibrahim)
  • 60 TAHUN SARAWAK MERDEKA: SARAWAK MAJU MAKMUR (Dokumentari Khas TVS)
  • DISKUSI BAJET 2024
  • DISKUSI BELANJAWAN 2024 (sempena pembentangan BELANJAWAN 2024 MALAYSIA MADANI oleh Y.A.B Perdana Menteri Dato' Seri Anwar Ibrahim)
  • Inspirasi Duniamu Khas

Program khas (Siaran Langsung)

sunting
  • Pembentangan Bajet 2021
  • Sambutan Hari Sarawak 2021
  • Sambutan Hari Kebangsaan 2021 (siaran langsung secara hibrid, menerusi RTM)
  • Sambutan Hari Malaysia (Peringkat Kebangsaan) 2021 (siaran langsung secara hibrid, menerusi RTM)
  • Pembentangan Bajet 2022
  • Sarawak Decides (sempena Pilihan Raya DUN Sarawak 2021)
  • Citrawarna 2022
  • Konsert Sape 2022
  • Majlis Perasmian Tilawah Al-Quran
  • Perasmian Hari Wanita 2022
  • Sambutan Hari Sarawak 2022
  • Sambutan Hari Kebangsaan 2022 (siaran langsung dari Dataran Merdeka, Kuala Lumpur, menerusi RTM)
  • Sambutan Hari Malaysia (Peringkat Sarawak) 2022 [3]
  • Sambutan Hari Malaysia 2022 (Peringkat Kebangsaan) (siaran tertunda menerusi RTM)
  • Malaysia Decides (sempena Pilihan Raya Umum ke-15)
  • Pembentangan Belanjawan 2023 oleh Y.A.B Perdana Menteri Dato' Seri Anwar Ibrahim (siaran langsung menerusi RTM)
  • Siaran langsung Sambutan Minggu Perpaduan 2023 (Kembara Perpaduan: Perpaduan Dalam Kepelbagaian) (21 Mei 2023) (Siaran langsung dari Waterfront Kuching, Sarawak)
  • Siaran langsung Sambutan Perayaan Hari Keputeraan Rasmi Yang Di-Pertuan Agong Ke-XVI Peringkat Sarawak (4 & 5 Jun 2023) (Siaran langsung dari Miri, Sarawak)
  • Siaran langsung Sambutan Hari Sarawak 2023 (60 Tahun Sarawak Merdeka: Sarawak Maju Makmur) (22 Julai 2023) (Siaran langsung dari Padang Merdeka, Kuching, Sarawak)
  • Sambutan Hari Kebangsaan 2023 (siaran langsung dari Dataran Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya, menerusi RTM)
  • Sambutan Hari Malaysia 2023
  • Majlis Kesyukuran UNIFOR
  • Majlis Kesyukuran JAIS
  • Pembentangan Belanjawan 2024 oleh Y.A.B Perdana Menteri Dato' Seri Anwar Ibrahim (siaran langsung menerusi RTM)
  • Sambutan Malam Ambang 2024
  • Siaran langsung khas: Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud Dalam Kenangan

Rujukan

sunting