Senarai stesen televisyen di Malaysia

rencana senarai Wikimedia

Stesen penyiaran televisyen di Malaysia boleh dibahagikan kepada stesen-stesen televisyen hak milik kerajaan Malaysia, stesen-stesen televisyen separa kerajaan, dan juga stesen-stesen televisyen swasta.

Penyiaran televisyen di Malaysia disediakan oleh kerajaan Malaysia dan syarikat penyiaran swasta masing-masing. Saluran televisyen diterima melalui format analog atau digital kerana kebanyakan pemilik TV Malaysia melanggani membayar perkhidmatan TV. Kerajaan Malaysia komited untuk menyediakan televisyen digital kepada setiap isi rumah di Malaysia menjelang akhir 2019.

Saluran televisyen di Malaysia boleh didapati dalam definisi tinggi piawai atau HD melalui pembekal perkhidmatan TV berbayar. Stesen TV tempatan dapat menyediakan suapan piawai HD sebaik sahaja digitalisasi sistem penyiaran televisyen dilakukan. Sesetengah saluran TV tempatan sudah menunjukkan siaran di HD untuk majlis-majlis khas sejak 2008. Siaran percubaan pertama TV digital bermula pada tahun 2006 oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Kini terdapat dua platform penstriman saluran-saluran televisyen satelit dan digital berdefinisi tinggi (HD) secara percuma, iaitu saluran NJOI dan saluran myFreeview.

Saluran televisyen hak milik kerajaanSunting

RADIO TELEVISYEN MALAYSIA (RTM)Sunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TV1 101HD Digital 28 Disember 1963 Seluruh Negara 24 jam Melayu
TV2 102HD 17 November 1969 Melayu, Inggeris, Cina (Mandarin & Kantonis), India (Tamil & Hindi), Indonesia, Korea, Tagalog, Turki & Thai
OKEY 110HD 21 Mac 2018 Melayu, Inggeris, Mandarin, Tamil, Indonesia, Iban (Bumiputera Sarawak), Kadazandusun (Bumiputera Sabah), Bajau
Berita RTM 123HD 25 Jun 2020 Melayu, Inggeris, Mandarin, Tamil, Iban (Bumiputera Sarawak), Kadazandusun (Bumiputera Sabah) & Bajau
TV6 113HD 1 Mac 2021 Melayu
Sukan RTM 111HD 1 April 2021 Melayu dan Inggeris

Platform penstriman over-the-top (OTT)Sunting

Saluran televisyen separa kerajaanSunting

PERTUBUHAN BERITA NASIONAL MALAYSIA (BERNAMA)Sunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
Bernama TV 121HD Digital 28 Februari 2008 Seluruh Negara 24 jam Melayu, Inggeris, Mandarin & Tamil

ALHIJRAH MEDIA CORPORATION (ALHIJRAH MEDIA)Sunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TV Alhijrah 114HD Digital 7 Disember 2010 Seluruh Negara 24 jam Melayu, Arab & Inggeris

SARAWAK MEDIA GROUPSunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TVS 122HD Digital 10 Oktober 2020 Seluruh Negara 24 jam Melayu, Inggeris, Mandarin, Iban, Indonesia & Turki

Platform penstriman over-the-top (OTT)Sunting

Saluran televisyen milik swastaSunting

Televisyen swasta percumaSunting

MEDIA PRIMA BERHADSunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TV3 103HD Digital 1 Jun 1984 Seluruh Negara 24 jam Melayu, Inggeris, Hindi, Indonesia, Korea, Tagalog, Thai dan Turki
Didik TV KPM 107HD 17 Februari 2021 Melayu dan Inggeris
8TV 108HD 8 Januari 2004 Cina (Mandarin, Hokkien dan Kantonis) dan Korea
TV9 109HD 22 April 2006 Melayu, Hindi, Indonesia, Korea dan Thai
Wow Shop (Melayu) 104 1 April 2016 Melayu
Wow Shop (Cina) 106 Cina

AWESOME MEDIA NETWORK SDN BHDSunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
Awesome TV 112HD Digital 3 Ogos 2020 Seluruh Negara 24 jam Melayu, Inggeris, Hindi, Indonesia, Korea dan Thai

DNF GROUP SDN BHDSunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
SUKE TV 116HD Digital 28 Mac 2022 Seluruh Negara 24 jam Melayu
SUKE PLUS 117HD Digital 27 Julai 2022 Seluruh negara 24 jam Inggeris, Melayu, Korea, dan Thai

Televisyen satelit percumaSunting

  • NJOI - Platform penstriman saluran-saluran televisyen satelit dan digital percuma daripada Astro dan myFreeview. Sebanyak 55 saluran televisyen digital dan satelit berdefinisi tinggi (HD) percuma, 80 saluran televisyen digital berbayar, dan juga sebanyak 40 saluran radio percuma.

Televisyen satelit berbayarSunting

Televisyen kabel berbayarSunting

Televisyen dalam-talianSunting

Televisyen digital terestrial (DVB-T2)Sunting

  • myFreeview - merupakan satu platform saluran penyiaran digital terestrial secara percuma, dan boleh ditonton tanpa sebarang gangguan cuaca dan tanpa sebarang gangguan siaran. Boleh memuatkan sehingga sebanyak 90 saluran televisyen digital terestrial berdefinisi tinggi (HD) percuma, dan juga sebanyak 50 saluran radio tempatan dan swasta percuma.

Platform penstriman over-the-top (OTT)Sunting

Ini adalah senarai platform penstriman yang terdapat di Malaysia:

Saluran televisyen yang ditutup / ditamatkan siaranSunting

Ini ialah senarai saluran Malaysia yang ditutup:

1999Sunting

  • MetroVision – ditutup pada 1 November 1999, dilancarkan semula sebagai 8TV pada 8 Januari 2004

2005Sunting

  • Channel 9 – dilancarkan semula sebagai TV9 pada 22 April 2006

2006Sunting

2008Sunting

  • TV Pendidikan - ditutup pada 31 Disember 2008, dilancarkan semula sebagai DidikTV KPM pada 17 Februari 2021.

2009Sunting

2010Sunting

2012Sunting

2014Sunting

  • EMAS – ditutup pada 31 Julai 2014

2016Sunting

2018Sunting

2019Sunting

  • Astro Maya HD – ditutup pada 14 Januari 2019
  • Channel W – ditutup pada 1 April 2019, digantikan oleh TVS yang mula bersiaran secara rasmi di myFreeview pada 6 Februari 2021.

2020Sunting

2021Sunting

2022Sunting

Saluran televisyen berbayar yang ditutupSunting

Saluran Televisyen Lainnya yang ada di MalaysiaSunting

Lihat jugaSunting

Pautan luarSunting

Senarai stesen televisyen di Malaysia