Senarai stesen televisyen di Malaysia

rencana senarai Wikimedia

Stesen penyiaran televisyen di Malaysia boleh dibahagikan kepada stesen-stesen televisyen hak milik kerajaan Malaysia, stesen-stesen televisyen separa kerajaan, dan juga stesen-stesen televisyen swasta.

Penyiaran televisyen di Malaysia disediakan oleh kerajaan Malaysia dan syarikat penyiaran swasta masing-masing. Saluran televisyen diterima melalui format analog atau digital kerana kebanyakan pemilik TV Malaysia melanggani membayar perkhidmatan TV. Kerajaan Malaysia komited untuk menyediakan televisyen digital kepada setiap isi rumah di Malaysia menjelang akhir 2019.

Saluran televisyen di Malaysia boleh didapati dalam definisi tinggi piawai atau HD melalui pembekal perkhidmatan TV berbayar. Stesen TV tempatan dapat menyediakan suapan piawai HD sebaik sahaja digitalisasi sistem penyiaran televisyen dilakukan. Sesetengah saluran TV tempatan sudah menunjukkan siaran di HD untuk majlis-majlis khas sejak 2008. Siaran percubaan pertama TV digital bermula pada tahun 2006 oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Kini terdapat dua platform penstriman saluran-saluran televisyen satelit dan digital berdefinisi tinggi (HD) secara percuma, iaitu saluran NJOI dan saluran myFreeview.

Saluran televisyen hak milik kerajaan Malaysia

Radio Televisyen Malaysia (RTM)

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TV1 101HD Digital 28 Disember 1963 Seluruh Negara 24 jam Melayu dan Inggeris
TV2 102HD 17 November 1969 Melayu, Inggeris, Cina (Mandarin), India (Tamil dan Hindi), Korea, Tagalog dan Turki
TV Okey 110HD 21 Mac 2018 Melayu, Inggeris, Iban (Bumiputera Sarawak), Kadazandusun (Bumiputera Sabah), Bajau
Berita RTM 123HD 25 Jun 2020 Melayu, Inggeris, Cina (Mandarin), Tamil, Iban (Bumiputera Sarawak), Kadazandusun (Bumiputera Sabah) dan Bajau
Sukan RTM 111HD 1 April 2021 Melayu dan Inggeris
TV6 113HD 1 Mac 2021 06:00 - 02:00 Melayu

Platform penstriman over-the-top (OTT)

Saluran televisyen separa kerajaan / kerajaan negeri

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA)

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
Bernama TV 121HD Digital 28 Februari 2008 Seluruh Negara 24 jam Melayu, Inggeris, Mandarin dan Tamil

Alhijrah Media Corporation

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TV AlHijrah 114HD Digital 7 Disember 2010 Seluruh Negara 24 jam Melayu, Arab dan Inggeris

Sarawak Media Group (SMG)

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TVS 122HD Digital 10 Oktober 2020 Seluruh Negara 24 jam Melayu, Inggeris, Iban (Bumiputera Sarawak), Cina (Mandarin), Korea, Thai, Indonesia, dan Turki

Platform penstriman over-the-top (OTT)

Saluran televisyen milik swasta

Media Prima Berhad

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TV3 103HD Digital 1 Jun 1984 Seluruh Negara 24 jam Melayu, Inggeris, Hindi, Indonesia dan Korea
DidikTV KPM 107 17 Februari 2021 Inggeris dan Melayu
8TV 108HD 8 Januari 2004 Cina (Mandarin, Hokkien dan Kantonis) dan Korea
TV9 109 22 April 2006 Melayu, Inggeris, Cina (Mandarin) dan Hindi

Awesome Media Network Sdn Bhd

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
Awesome TV 112HD Digital 3 Ogos 2020 Seluruh Negara 24 jam Melayu, Inggeris, Cina (Mandarin), Hindi dan Indonesia

DNF Group Sdn Bhd

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
SUKE TV 116HD Digital 28 Mac 2022 Seluruh Negara 24 jam Melayu

Platform penstriman over-the-top (OTT)

Platform penyiaran televisyen

Televisyen satelit & digital percuma

Televisyen satelit berbayar

Televisyen dalam-talian

Televisyen digital terestrial percuma (DVB-T2)

Platform penstriman over-the-top (OTT)

Ini adalah senarai platform penstriman yang terdapat di Malaysia:

Saluran televisyen yang ditutup / ditamatkan siaran

Ini ialah senarai saluran Malaysia yang ditutup:

1998

  • MGM Gold - ditutup pada 6 April 1998, digantikan oleh Cinemax pada 23 April 1998.
  • STAR Mandarin Movies - ditutup pada 24 Ogos 1998.

1999

  • MetroVision – ditutup pada 1 November 1999, dilancarkan semula sebagai 8TV pada 8 Januari 2004.

2005

  • Channel 9 – dilancarkan semula sebagai TV9 pada 22 April 2006.

2006

2008

2009

2010

2011

  • Muzik Aktif – ditutup pada 11 April 2011, dijenamakan semula sebagai TVi.

2012

2014

2016

2017

2018

  • TVi – ditutup pada 21 Mac 2018, dijenamakan semula sebagai TV Okey.
  • 1News Channel - ditutup pada 1 Julai 2018.
  • Astro Mustika HD – ditutup pada 1 Oktober 2018.
  • Astro Bella - ditutup pada 1 Oktober 2018, digantikan oleh Naura HD pada 1 Oktober 2018.

2019

2020

2021

2022

2023

2024

  • Paramount Network - ditutup pada 1 April 2024
  • TVB Magic - ditamatkan siarannya di Astro & NJOI pada 1 April 2024

Saluran televisyen berbayar yang ditutup

Saluran Televisyen Lainnya yang ada di Malaysia

Lihat juga

Pautan luar

Senarai stesen televisyen di Malaysia