Senarai stesen televisyen di Malaysia

rencana senarai Wikimedia

Stesen televisyen di Malaysia boleh dibahagi kepada stesen yang dimiliki kerajaan Malaysia dan stesen swasta.

Penyiaran televisyen di Malaysia disediakan oleh kerajaan Malaysia dan syarikat penyiaran swasta masing-masing. Saluran televisyen diterima melalui format analog atau digital kerana kebanyakan pemilik TV Malaysia melanggani membayar perkhidmatan TV. Kerajaan Malaysia komited untuk menyediakan televisyen digital kepada setiap isi rumah di Malaysia menjelang akhir 2019.

Saluran televisyen di Malaysia boleh didapati dalam definisi tinggi piawai atau HD melalui pembekal perkhidmatan TV berbayar. Stesen TV tempatan dapat menyediakan suapan piawai HD sebaik sahaja digitalisasi sistem penyiaran televisyen dilakukan. Sesetengah saluran TV tempatan sudah menunjukkan siaran di HD untuk majlis-majlis khas sejak 2008. Siaran percubaan pertama TV digital bermula pada tahun 2006 oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Televisyen sepenuhnya milik kerajaanSunting

Radio Televisyen Malaysia (RTM)Sunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TV1 101HD Digital 28 Disember 1963 Seluruh Negara 24 jam Melayu & Inggeris
TV2 102HD 17 November 1969 Melayu, Inggeris, Cina (Mandarin & Kantonis), India (Tamil & Hindi), Korea & Turki
TV Okey 110HD 21 Mac 2018 Melayu, Inggeris, Iban (Bumiputera Sarawak) & Kadazandusun (Bumiputera Sabah)
RTM Sports 111HD 13 Julai 2018 Melayu & Inggeris
Berita RTM 123HD 25 Jun 2020 24 jam Melayu, Inggeris, Cina & Tamil
TV6 113HD 1 April 2021 17 jam Melayu

Platform penstriman over-the-top (OTT)Sunting

Televisyen separa kerajaanSunting

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA)Sunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
BERNAMA TV 121 Digital 28 Februari 2008 Seluruh Negara 24 jam Melayu, Inggeris, Cina & Tamil

AlHijrah Media Corporation (AlHijrah Media)Sunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TV AlHijrah 114HD Digital 7 Disember 2010 Seluruh Negara 24 jam Melayu, Arab & Inggeris

Sarawak Media Group (SMG)Sunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TVS 122HD Digital 10 Oktober 2020 Seluruh Negara 24 jam Melayu, Inggeris, Cina & Iban

Platform penstriman over-the-top (OTT)Sunting

Televisyen swastaSunting

Televisyen swasta percumaSunting

Media Prima BerhadSunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
TV3 103HD Digital 1 Jun 1984 Seluruh Negara 24 jam Melayu, Inggeris, Hindi, Indonesia, Korea, Tagalog, Thai dan Turki
WOWSHOP 104(Melayu) 1 April 2016 Melayu
Drama Sangat 105 27 Oktober 2017 Melayu
WOWSHOP 106(Cina) 1 April 2016 Cina
ntv7 (DidikTV KPM) 107 7 April 1998 07:00 - 00:00 Melayu, Inggeris dan Mandarin
8TV 108HD 8 Januari 2004 07:00 - 01:30 Mandarin, Kantonis, Hokkien, Korea dan Thai
TV9 109 22 April 2006 24 jam Melayu dan Korea

Astro Malaysia Holdings BerhadSunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
Go Shop Malay 120HD Digital 1 September 2019 Seluruh Negara 24 jam Melayu

Awesome Media Network BerhadSunting

Nama DVB LCN Ketersediaan Tarikh Lancar Kawasan Penyiaran Jam Penyiaran (UTC+08:00) Bahasa
Awesome TV 112HD Digital 3 Ogos 2020 Seluruh Negara 24 jam Melayu, Inggeris, Hindi, Indonesia, Korea dan Thai

Televisyen satelit percumaSunting

Televisyen satelit berbayarSunting

Televisyen kabel berbayarSunting

Televisyen dalam-talianSunting

Televisyen terestrial DVB-T2Sunting

Platform penstriman over-the-top (OTT)Sunting

Ini adalah senarai platform penstriman yang dimiliki oleh Malaysia:

Televisyen yang ditutupSunting

Ini ialah senarai saluran Malaysia yang ditutup:

1999Sunting

  • MetroVision – ditutup pada 1 November 1999, dilancarkan semula sebagai 8TV pada 8 Januari 2004

2005Sunting

  • Channel 9 – dilancarkan semula sebagai TV9 pada 22 April 2006

2006Sunting

2008Sunting

  • TV Pendidikan - ditutup pada 31 Disember 2008, dilancarkan semula sebagai DidikTV KPM pada 17 Februari 2021.

2009Sunting

2010Sunting

2012Sunting

2014Sunting

  • EMAS – ditutup pada 31 Julai 2014

2016Sunting

2018Sunting

2019Sunting

  • Astro Maya HD – ditutup pada 14 Januari 2019
  • Channel W – ditutup pada 1 April 2019, digantikan oleh TVS yang mula bersiaran secara rasmi di myFreeview pada 6 Februari 2021.

2020Sunting

2021Sunting

Televisyen satelit berbayar yang ditutupSunting

Lihat jugaSunting

Pautan luarSunting