Senarai suri damping diraja Joseon

rencana senarai Wikimedia

Berikut ialah senarai raja permaisuri, permaisuri balu dan permaisuri balu besar Kerajaan Joseon dan maharani dan maharani balu Empayar Korea.

GelaranSunting

Dinasti Joseon (juga ditranskripsikan sebagai Chosŏn atau Chosun, Bahasa Korea: 대조선국; 大朝鮮國, lit. 'Negara Chosun Besar') ialah sebuah kerajaan dinasti di Korea yang berlangsung selama kira-kira lima abad.[1] Raja Joseon menerima pertuanan China dan mengakui maharaja China sebagai penguasa nominal mereka[2] sehinggalah Pembaharuan Gabo. Permaisuri utama penguasa Joseon diberi gelaran wangbi (왕비, 王妃),[a] diterjemahkan sebagai raja permaisuri dalam bahasa Melayu, dengan gaya "Yang Mulia" (mama; 마마, 媽媽). Gelaran yang digunakan dalam bahasa istana ialah junggungjeon (중궁전, 中 宮殿) atau jungjeon (중전, 中 殿), terjemahan harfiahnya ialah "Istana Pusat". Wanghu (왕후, 王后), yang awalnya menjadi gelaran raja permaisuri pada zaman pra-Joseon, digunakan untuk gelaran permaisuri selepas mangkat.

Gelaran wangdaebi (왕대비, 王 大 妃)[b] diberikan kepada balu seorang raja yang telah mangkat. Daebi (대비, 大 妃),[c] yang pada awalnya ialah istilah wangdaebi yang pendek, menjadi gelaran berpangkat lebih rendah ketika pemerintahan Raja Cheoljong dan Raja Gojong. Kedua-dua gelaran ini diterjemahkan sebagai permaisuri balu dalam bahasa Melayu. Permaisuri balu yang lebih kanan diberi gelaran daewangdaebi (대왕대비, 大王大妃),[d] diterjemahkan sebagai permaisuri balu besar.

Setelah Pembaharuan Gabo Kedua pada bulan Disember 1894, yang mengisytiharkan pemutusan hubungan bawahan dengan China, gelaran raja permaisuri juga berubah. Gelaran permaisuri diubah dari wangbi menjadi wanghu dan gelaran permaisuri balu dari wangdaebi menjadi wangtaehu (왕태후, 王 太后).[e]

Pada bulan Oktober 1897, Raja Gojong mengisytiharkan Korea sebagai sebuah empayar dan baginda memegang gelaran maharaja (hwangje; 황제, 皇帝) untuk menegaskan kemerdekaan Korea. Secara automatik, permaisuri utama maharaja memegang gelaran permaisuri permaisuri (hwanghu; 황후, 皇后)[f] dan janda raja memegang gelaran maharaja maharaja (hwangtaehu; 황태후, 皇太后). Dari semua permaisuri utama raja Joseon, hanya Maharani Sunjeong yang menjadi maharani sepanjang hayatnya. Maharani Myeongseong pula mangkat pada tahun 1895, dua tahun sebelum Empayar Korea diisytihar.

SenaraiSunting

Raja permaisuri dan maharaniSunting

Kerajaan Joseon

Raja Permaisuri Kelahiran Menjadi permaisuri Tamat Mangkat
Nama anumerta dan suku sulung Gelaran
Yi Dan,
Raja Taejo
Permaisuri Sindeok
dari suku Goksan Kang
Permaisuri Hyeon (현비) 12 Julai 1356 1392 15 September 1396
Yi Gyeong,
Raja Jeongjong
Permaisuri Jeongan
dari suku Gyeongju Kim
Puteri Mahkota Deok (덕빈)
Permaisuri Deok (덕비)
Permaisuri Balu Sundeok (순덕왕대비)
22 Januari 1355 1398 28 November 1400
suami turun takhta
2 Ogos 1412
Yi Bang-won,
Raja Taejong
Permaisuri Wongyeong
dari suku Yeoheung Min
Puteri Jeongnyeong (정녕옹주)
Puteri Mahkota Jeong (정세자빈)
Permaisuri Jeong (정비)
Permaisuri Balu Hudeok (후덕왕대비)
29 Julai 1365 1400 9 September 1418
kemangkatan suami
18 Ogos 1420
Yi Do,
Raja Sejong
Permaisuri Soheon
dari suku Cheongseong Sim
Puteri Gyeongsuk (경숙옹주)
Puteri Mahkota Gyeong (경빈)
Permaisuri Gong (공비)
12 Oktober 1395 1418 19 April 1446
Yi Hong-wi,
Raja Danjong
Permaisuri Jeongsun
dari suku Yeosan Song
Permaisuri
Permaisuri Balu Uideok (의덕왕대비)
1440 1454 11 Jun 1455
penggulingan suami
7 Julai 1521
Yi Yu,
Raja Sejo
Permaisuri Jeonghui
dari suku Papyeong Yun
Puteri Naklang (낙랑부대부인)
Permaisuri
Permaisuri Balu Jaseong (자성왕대비)
Permaisuri Balu Besar Jaseong (자성대왕대비)
8 Disember 1418 1455 23 September 1468
kemangkatan suami
6 Mei 1483
Yi Hwang,
Raja Yejong
Permaisuri Ansun
dari suku Cheongju Han
Permaisuri
Permaisuri Balu Inhye (인혜왕대비)
Permaisuri Balu Besar Myeongui (명의대왕대비)
1445 1468 31 Disember 1469
kemangkatan suami
3 Februari 1499
Yi Hyeol,
Raja Seongjong
Han Song-yi, Permaisuri Gonghye
dari suku Cheongju Han
Puteri Cheonan (천안군부인)
Permaisuri
8 November 1456 1469 30 April 1474
Permaisuri Jeheon
dari suku Haman Yun
Suk-ui (숙의)
Permaisuri
Permaisuri yang diguling (폐비)
15 Julai 1455 1476 1479
digulingkan
29 Ogos 1482
Permaisuri Jeonghyeon
dari suku Papyeong Yun
Suk-ui (숙의)
Permaisuri
Permaisuri Balu Jasun (자순왕대비)
21 Julai 1462 1480 1494
kemangkatan suami
13 September 1530
Yi Yung,
Putera Yeonsan
Permaisuri Sin
dari suku Geochang Shin
Puteri Geochang (거창군부인)
Permaisuri Jeinwondeok (제인원덕왕비)
Permaisuri yang diguling (폐비)
15 Disember 1476 1494 2 September 1506
penggulingan suami
16 Mei 1537
Yi Yeok,
Raja Jungjong
Permaisuri Dangyeong
dari suku Geochang Shin
Puteri (부부인)
Permaisuri
Permaisuri yang diguling (폐비)
7 Februari 1487 18 September 1506 25 September 1506
digulingkan
27 Disember 1557
Yun Myung-hye, Permaisuri Janggyeong
dari suku Papyeong Yun
Permaisuri 10 Ogos 1491 1507 16 Mac 1515
Permaisuri Munjeong
dari suku Papyeong Yun
Permaisuri
Permaisuri Balu Seongryeol (성렬왕대비)
Permaisuri Balu Besar Seongryeol (성렬대왕대비)
2 Disember 1501 1517 29 November 1544
kemangkatan suami
5 Mei 1565
Yi Ho,
Raja Injong
Permaisuri Inseong
dari suku Bannam Park
Permaisuri
Permaisuri Balu Gongui (공의왕대비)
7 Oktober 1514 1544 8 Ogos 1545
kemangkatan suami
6 Januari 1578
Yi Hwan,
Raja Myeongjong
Permaisuri Insun
dari suku Cheongsong Shim
Permaisuri
Permaisuri Balu Uiseong (의성왕대비)
27 Jun 1532 1545 3 Ogos 1567
kemangkatan suami
12 Februari 1575
Yi Yeon,
Raja Seonjo
Permaisuri Uiin
dari suku Bannam Park
Permaisuri 5 Mei 1555 1569 5 Ogos 1600
Permaisuri Inmok
dari suku Yeonan Kim
Permaisuri
Permaisuri Balu Soseong (소성왕대비)
Permaisuri Balu Besar Myeongryeol (명렬대왕대비)
15 Disember 1584 1602 16 Mac 1608 13 Ogos 1632
Yi Hon,
Putera Gwanghae
Permaisuri
dari suku Munhwa Yu
Puteri Munseong (문성군부인)
Puteri Mahkota (왕세자빈)
Permaisuri
Permaisuri yang diguling (폐비)
15 Ogos 1576 1608 1623
penggulingan suami
31 Oktober 1623
Yi Jong,
Raja Injo
Permaisuri Inyeol
dari suku Cheongju Han
Puteri Cheongseonghyeon (청성현부인)
Permaisuri
16 Ogos 1594 1623 16 Januari 1636
Permaisuri Jangnyeol
dari suku Yangju Jo
Permaisuri
Permaisuri Balu Jaui (자의왕대비)
Permaisuri Balu Besar Jaui Gongsin (자의공신대왕대비)
16 Disember 1624 Disember 1638 17 Jun 1649
kemangkatan suami
20 September 1688
Yi Ho,
Raja Hyojong
Permaisuri Inseon
dari suku Deoksu Jang
Puteri Pung-an (풍안부부인)
Permaisuri
Permaisuri Balu Hyosuk (효숙왕대비)
9 Februari 1619 1649 23 Jun 1659
kemangkatan suami
19 Mac 1674
Yi Yeon,
Raja Hyeonjong
Permaisuri Myeongseong
dari suku Cheongpung Kim
Permaisuri
Permaisuri Balu Hyeonryeol (현렬왕대비)
13 Jun 1642 1659 17 September 1674
kemangkatan suami
21 Januari 1684
Yi Sun,
Raja Sukjong
Permaisuri Ingyeong
dari suku Kim
Puteri Mahkota (왕세자빈)
Permaisuri
25 Oktober 1661 1674 16 Disember 1680
Permaisuri Inhyeon
dari suku Yeoheung Min
Permaisuri yang diguling (폐비)
Permaisuri
15 Mei 1667 1681 5 Mac 1688
digulingkan
1694
ditabal semula
16 September 1701
Jang Ok-jeong, Permaisuri
dari suku Indong Jang
Suk-won (숙원)
So-ui (소의)
Hui-bin (희빈)
Permaisuri
3 November 1659 1688 1694
digulingkan
9 November 1701
Permaisuri Inwon
dari suku Gyeongju Kim
Permaisuri
Permaisuri Balu Hyesun (혜순왕대비)
Permaisuri Balu Besar Hyesun Jagyeong (혜순자경대왕대비)
3 November 1687 1702 12 Julai 1720
kemangkatan suami
13 Mei 1757
Yi Yun,
Raja Gyeongjong
Permaisuri Seonui
dari suku Hamjong Eo
Permaisuri
Permaisuri Balu Gyeongsun (경순왕대비)
14 Disember 1705 1720 11 Oktober 1724
kemangkatan suami
12 Ogos 1730
Yi Geum,
Raja Yeongjo
Permaisuri Jeongseong
dari suku Daegu Seo
Puteri Dalseong (달성군부인)
Permaisuri
12 Januari 1693 30 November 1724 3 April 1757
Permaisuri Jeongsun
dari suku Gyeongju Kim
Permaisuri
Permaisuri Balu Yesun (예순왕대비)
Permaisuri Balu Besar Yesun Seongcheol (예순성철대왕대비)
2 Disember 1745 1759 22 April 1776
kemangkatan suami
11 Februari 1805
Yi San,
Raja Jeongjo
Permaisuri Hyoui
dari suku Cheongpung Kim
Consort of the Heir grandson (세손빈)
Permaisuri
Permaisuri dowager
5 Januari 1754 1776 18 Ogos 1800
kemangkatan suami
10 April 1821
Yi Gong,
Raja Sunjo
Permaisuri Sunwon
dari suku Andong Kim
Permaisuri
Permaisuri Balu Myeonggyeong (명경왕대비)
Permaisuri Balu Besar Mun-ing Wangseong (문인광성대왕대비)
8 Jun 1789 1802 13 Disember 1834
kemangkatan suami
21 September 1857
Yi Hwan,
Raja Heonjong
Permaisuri Hyohyeon
dari suku Andong Kim
Permaisuri 27 April 1828 1837 18 Oktober 1843
Permaisuri Hyojeong
dari suku Namyang Hong
Permaisuri
Permaisuri Balu Myeongheon (명헌대비 → 명헌왕대비 → 명헌왕태후)
Maharani Balu Myeongheon (명헌태후)
6 Mac 1831 1844 25 Julai 1849
kemangkatan suami
2 Januari 1904
Yi Byeon,
Raja Cheoljong
Permaisuri Cheorin
dari suku Andong Kim
Permaisuri
Permaisuri Balu Myeongsun (명순대비)
27 April 1837 1851 16 Januari 1864
kemangkatan suami
12 Jun 1878
Yi Hui,
Raja Gojong
Maharaja Gwangmu
Min Ja-yeong, Maharani Myeongseong
dari suku Yeoheung Min
Permaisuri (왕비 → 왕후) 17 November 1851 20 Mac 1866
sebagai wangbi
Januari 1895
sebagai wangbi
Januari 1895
sebagai wanghu
8 Oktober 1895
sebagai wanghu

Empayar Korea

Maharaja Maharani Kelahiran Menjadi maharani Tamat Mangkat
Nama anumerta suku sulung Gelaran
Yi Cheok,
Maharaja Sunjong
Yun Jeong-sun, Maharani Sunjeong
dari suku Haepyeong Yun
Puteri Mahkota Imperial (황태자비)
Maharani
Permaisuri Yi (이왕비)
Permaisuri Balu Yi (이왕대비)
19 September 1894 20 Julai 1907 29 Ogos 1910
penggulingan suami
3 Februari 1966

Permaisuri dan maharani baluSunting

Kerajaan Joseon

Raja Hubungan dengan permaisuri balu Permaisuri balu Suku Suami Tempoh Mangkat
Nama kehormat Nama anumerta
Yi Bang-won,
Raja Taejong
Isteri raja emeritus
Kakak ipar
Permaisuri Balu Sundeok Permaisuri Jeongan Gyeongju Kim Yi Gyeong,
Raja Jeongjong
28 November 1400 – 2 Ogos 1412 2 Ogos 1412
Yi Do,
Raja Sejong
Balu raja sebelumnya
Ibunda kandung
Permaisuri Balu Hudeok Permaisuri Wongyeong Yeoheung Min Yi Bang-won,
Raja Taejong
9 September 1418 – 18 Ogos 1420 18 Ogos 1420
Yi Yu,
Raja Sejo
Isteri raja emeritus
Anakanda saudara mentua
Permaisuri Balu Uideok Permaisuri Jeongsun Yeosan Song Yi Hong-wi,
Raja Danjong
1455 – 1457 7 Julai 1521
Yi Hwang,
Raja Yejong
Balu raja sebelumnya
Ibunda kandung
Permaisuri Balu Jaseong Permaisuri Jeonghui Papyeong Yun Yi Yu,
Raja Sejo
1468 – 1469 6 Mei 1483
Yi Hyeol,
Raja Seongjong
Balu raja sebelumnya
Ibunda saudara mentua
Permaisuri Balu Inhye Permaisuri Ansun Cheongju Han Yi Hwang,
Raja Yejong
1469 – 1494 3 Februari 1499
Ibunda kandung Permaisuri Balu Insu Permaisuri Sohye Cheongju Han Yi Jang, Putera Mahkota Uigyeong 1474 - 1494 11 Mei 1504
Yi Yung,
Putera Yeonsan
Balu raja sebelumnya
Ibunda tiri
Permaisuri Balu Jasun Permaisuri Jeonghyeon Papyeong Yun Yi Hyeol,
Raja Seongjong
1494 – 13 September 1530 13 September 1530
Yi Yeok,
Raja Jungjong
Balu raja sebelumnya
Ibunda kandung
Yi Ho,
Raja Injong
Balu raja sebelumnya
Ibunda tiri
Permaisuri Balu Seongryeol Permaisuri Munjeong Papyeong Yun Yi Yeok,
Raja Jungjong
1544 – 1545 5 Mei 1565
Yi Hwan,
Raja Myeongjong
Balu raja sebelumnya
Kakak ipar
Permaisuri Balu Gongui Permaisuri Inseong Bannam Park Yi Ho,
Raja Injong
1545 – 6 Januari 1578 6 Januari 1578
Yi Yeon,
Raja Seonjo
Balu raja sebelumnya
Ibunda saudara mentua
Balu raja sebelumnya
Ibunda saudara mentua
Ibunda angkat
Permaisuri Balu Uiseong Permaisuri Insun Cheongsong Shim Yi Hwan,
Raja Myeongjong
1567 – 12 Februari 1575 12 Februari 1575
Yi Hon,
Putera Gwanghae
Balu raja sebelumnya
Ibunda tiri
Permaisuri Balu Soseong Permaisuri Inmok Yeonan Kim Yi Yeon,
Raja Seonjo
1608 – 1624 13 Ogos 1632
Yi Jong,
Raja Injo
Balu raja sebelumnya
Nenda tiri
Yi Ho,
Raja Hyojong
Balu raja sebelumnya
Ibunda tiri
Permaisuri Balu Jaui Permaisuri Jangnyeol Yangju Jo Yi Jong,
Raja Injo
1649 – 1659 16 Disember 1624
Yi Yeon,
Raja Hyeonjong
Balu raja sebelumnya
Ibunda kandung
Permaisuri Balu Hyosuk Permaisuri Inseon Deoksu Jang Yi Ho,
Raja Hyojong
1659 – 19 Mac 1674 19 Mac 1674
Yi Sun,
Raja Sukjong
Balu raja sebelumnya
Ibunda kandung
Permaisuri Balu Hyeonryeol Permaisuri Myeongseong Cheongpung Kim Yi Yeon,
Raja Hyeonjong
1674 – 21 Januari 1684 21 Januari 1684
Yi Yun,
Raja Gyeongjong
Balu raja sebelumnya
Ibunda tiri
Permaisuri Balu Hyesun Permaisuri Inwon Gyeongju Kim Yi Sun,
Raja Sukjong
1720 – 11 Oktober 1724 11 Oktober 1724
Yi Geum,
Raja Yeongjo
Balu raja sebelumnya
Kakak ipar
Permaisuri Balu Gyeongsun Permaisuri Seonui Hamjong Eo Yi Yun,
Raja Gyeongjong
1724 – 12 Ogos 1730 12 Ogos 1730
Yi San,
Raja Jeongjo
Balu raja sebelumnya
Nenda tiri
Permaisuri Balu Yesun Permaisuri Jeongsun Gyeongju Kim Yi Geum,
Raja Yeongjo
27 April 1776 – 18 Ogos 1800 11 Februari 1805
Yi Gong,
Raja Sunjo
Balu raja sebelumnya
Ibunda tiri
Ibunda angkat
Permaisuri Balu Permaisuri Hyoui Cheongpung Kim Yi San,
Raja Jeongjo
18 Ogos 1800 − 10 April 1821 10 April 1821
Yi Hwan,
Raja Heonjong
Balu raja sebelumnya
Nenda
Permaisuri Balu Myeonggyeong Permaisuri Sunwon Andong Kim Yi Gong,
Raja Sunjo
1834 21 September 1857
Ibunda kandung Permaisuri Balu Hyoyu Permaisuri Shinjeong Pungyang Jo Yi Yeong,
Putera Mahkota Hyomyeong
1834 - 1857 4 Jun 1890
Yi Byeon,
Raja Cheoljong
Legal sister-in-law
Balu raja sebelumnya
Anakanda saudara mentua
Permaisuri Balu Myeongheon Permaisuri Hyojeong Namyang Hong Yi Hwan,
Raja Heonjong
25 Julai 1849 - 1857
(sebagai daebi)
1857 - Januari 1895
(sebagai wangdaebi)
Januari 1895 − 13 Oktober 1897
(sebagai wangtaehu)
2 Januari 1904
Yi Hui,
Raja Gojong
Balu raja sebelumnya
Balu raja sebelumnya
Ibu saudara mentua
Permaisuri Balu Myeongsun Permaisuri Cheorin Andong Kim Yi Byeon,
Raja Cheoljong
1863 – 12 Jun 1878
(sebagai daebi)
12 Jun 1878

Empayar Korea

Maharaja Hubungan dengan maharani balu Maharani balu Suku Suami Tempoh Mangkat
Nama kehormat Nama anumerta
Yi Hui,
Maharaja Gwangmu
Balu raja sebelumnya Maharani Balu Myeongheon Permaisuri Hyojeong Namyang Hong Yi Hwan,
Raja Heonjong
13 Oktober 1897 – 2 Januari 1904 2 Januari 1904

Permaisuri balu besarSunting

Raja Hubungan dengan permaisuri balu besar Permaisuri balu besar Suku Suami Tempoh Mangkat
Nama kehormat Nama anumerta
Yi Hyeol,
Raja Seongjong
Balu raja sebelumnya
Nenda
Permaisuri Balu Besar Jaseong Permaisuri Jeonghui Papyeong Yun Yi Yu,
Raja Sejo
1469 – 6 Mei 1483 6 Mei 1483
Yi Yung,
Putera Yeonsan
Balu raja sebelumnya
Grand aunt-in-law
Permaisuri Balu Besar Myeongui Permaisuri Ansun Cheongju Han Yi Hwang,
Raja Yejong
1494 – 3 Februari 1499 3 Februari 1499
Nenda Permaisuri Balu Besar Insu Permaisuri Sohye Cheongju Han Yi Jang,
Putera Mahkota Uigyeong
1494 - 11 Mei 1504 11 Mei 1504
Yi Hwan,
Raja Myeongjong
Balu raja sebelumnya
Ibunda kandung
Permaisuri Balu Besar Seongryeol Permaisuri Munjeong Papyeong Yun Yi Yeok,
Raja Jungjong
1545 – 5 Mei 1565 5 Mei 1565
Yi Jong,
Raja Injo
Balu raja sebelumnya
Nenda tiri
Permaisuri Balu Besar Myeongryeol Permaisuri Inmok Yeonan Kim Yi Yeon,
Raja Seonjo
1624 – 13 Ogos 1632 13 Ogos 1632
Yi Yeon,
Raja Hyeonjong
Balu raja sebelumnya
Nenda tiri
Permaisuri Balu Besar Jaui Permaisuri Jangnyeol Yangju Jo Yi Jong,
Raja Injo
1659 – 20 September 1688 20 September 1688
Yi Sun,
Raja Sukjong
Balu raja sebelumnya
Step-great-Nenda
Yi Geum,
Raja Yeongjo
Balu raja sebelumnya
Ibunda tiri
Permaisuri Balu Besar Hyesun Permaisuri Inwon Gyeongju Kim Yi Sun,
Raja Sukjong
1724 – 13 Mei 1757 13 Mei 1757
Yi Gong,
Raja Sunjo
Balu raja sebelumnya
Step-great-Nenda
Permaisuri Balu Besar Yesun Permaisuri Jeongsun Gyeongju Kim Yi Geum,
Raja Yeongjo
18 Ogos 1800 − 11 Februari 1805 11 Februari 1805
Yi Hwan,
Raja Heonjong
Balu raja sebelumnya
Nenda
Permaisuri Balu Besar Myeonggyeong Permaisuri Sunwon Andong Kim Yi Gong,
Raja Sunjo
1834 − 21 September 1857 21 September 1857
Yi Byeon,
Raja Cheoljong
Balu raja sebelumnya
Ibunda angkat
Second cousin-in-law Permaisuri Balu Besar Hyoyu Permaisuri Shinjeong Pungyang Jo Yi Yeong,
Putera Mahkota Hyomyeong
21 September 1857 − 4 Jun 1890 4 Jun 1890
Yi Hui,
Raja Gojong
Ibunda angkat

Lihat jugaSunting

CatatanSunting

  1. ^ 王 King + 妃 Consort
  2. ^ 王 King + 大 Great + 妃 Consort
  3. ^ 大 Great + 妃 Consort
  4. ^ 大 Great + 王 King + 大 Great + 妃 Consort
  5. ^ In Eastern Asia royalti, both 妃 and 后 used for part of consort's title and translated as consort in English. 后 usually used by chief consort of the sovereign monarch, while 妃 had lesser rank than 后.
  6. ^ 皇 Imperial + 后 Consort

RujukanSunting

  1. ^ "Chosŏn dynasty | Korean history". Encyclopedia Britannica (dalam bahasa Inggeris). Encyclopædia Britannica, Inc. Dicapai pada 10 February 2019.
  2. ^ Kang, Etsuko H. (1997). Diplomacy and Ideology in Japanese-Korean Relations: from the Fifteenth to the Eighteenth Century, p. 49.