Penterjemahan Al-Quran

(Dilencongkan dari Senarai tafsir)

Penterjemahan Al-Quran merupakan satu proses di mana kitab suci orang Islam ini diterjemahkan ke pelbagai bahasa selain bahasa Arab. Terjemahan-terjemahan al-Quran ini amat popular di kalangan orang Islam dan orang bukan Islam yang tidak dapat memahami bahasa Arab yang digunakan di dalam al-Quran. Biasanya teks asal bahasa Arab masih kekal dalam terjemahan-terjemahan ini.

BahasaSunting

Peringkat NusantaraSunting

Jenis bahasa baku Penterjemah Tahun
Bahasa Melayu Umum   Abdul Rauf Al Fansuri
  Ahmad Hassan
  Othman Ali
Kurun Ke-17
1928
1995
khusus dalam baku Malaysia   Abdullah Abbas Nasution [1]
  Sheikh Abdullah Muhammad Basmeih [2]
  Pustaka Antara
  Yayasan Pembinaan Masyarakat Islam
  Abdullah Al-Qari Haji Salleh
  Muhammad Uthman El-Muhammady
1968
1972
1979
1990
1996
1999
khusus dalam baku Indonesia   A Dt. Madjoindo
  H.M Kasim Bakery
  Imam M. Nur Idris
  A. Hassan
  Mahmud Yunus
  H.S. Fachruddin
  H. Zainuddin Hamidy
  Yayasan Penyelenggara Penterjemah/Penafsir Al Quran
  Mohammad Diponegoro
  Bachtiar Surin
  Departemen Agama Republik Indonesia
  King Fahd Printing Press
  T.M. Hasbi Ash-Siddieqy
1961
1961
1961
1962
1962
1963
1963
1974
1977
1978
 ?
 ?
 ?

Bahasa LainSunting

Berikut merupakan senarai bahasa yang diterjemahkan dengan tahun penterjemahannya.

Bahasa Penterjemah Tahun
Aceh   Mahjiddin Jusuf [3][4] (lihat pdf) 1995
Afrikaans   Ismail Abdurrazaak
  Shaikh Salih Din
  Imam Muhammad Ahmad Baker
  Islamic Dawah Movement
1960
1960
1961
 ?
Albania   Besim Korkut
  Feti Mehdiu
    H. Sherif Ahmeti
  Muhammad Zakaria Khan
  King Fahd Printing Press
1985
1985
1992
1990
 ?
Amhara   Artistik Mātamiyā Ltd 1969
Armenia   Abraham Amirchanjanz
  Levon Lorentz Kirishchiyan
  Agop Kourbetian
  A.K. Kozmoyan
    Azim Edward Haqverdian
  Noubar Kilislian
1904
1911
1912
2003
2003
2003
Arragonia   Johannes Andreas Kurun ke-15
Ashanti   Islam International Publications (Fahaman Qadiani) ?
Assam   Mohammad Sader Ali
  Zohurul Hoque
  Islam International Publications (Fahaman Qadiani)
1970
1994
 ?
Azerbaijan   Muhammad Hasan Mawlazadeh
  Ahmad Kāviyānpūr
  Abdülaziz Bayındır
  Ziya Bünyadov
  Vasim Memmedeliyev
  King Fahd Printing Press
1908
1989
2004
 ?
 ?
 ?
Balti   Muhammad Yusuf Husainabadi 1995
Baluchi   Moulana Huzoor Bakhsh
  Qadhi Abdul Samad Sarbazi
1911
1982
Bambara   King Fahd Printing Press ?
Belanda     L.J.A. Tollens
  Nasir Ahmad
  Sofian S. Siregar
1859
1931
2000
Bengali   Garish Chandra Sen
  Qazi Abdulvadud
  Muhammada Abadula Bari
  Muhammad Ali Hasan
  Zohurul Hoque
  Sadara Uddina Ahamda Cishati
  Islamic Foundation of Bangladesh
  Islamic Research, Ifta & Guidance
1881
1966
1969
1970
1986
1988
1997
 ?
Bosnia   Ali Rida Karabeg
  Besim Korkut
  Mustafa Mlivo
  King Fahd Printing Press
1937
1977
2004
 ?
Brahui   Muhammad Umar Dinpuri
  King Fahd Printing Press
1916
 ?
Bugis   Daude Ismaile
  Nuh Daeng Manompo
  KH. Abdul Muin Yusuf dkk. [5]
1982
1982
1994
Bulgaria   Nedim Khafŭz Ibrakhim Gendzhev
  Tsvetan Teofanov
  Islam International Publications (Fahaman Qadiani)
1993
1997
 ?
Burma   www.middleeastsystems.com
  King Fahd Printing Press
1999
 ?
Catalonia   Joan M. Perujo
  Josep. Forcadell
  Míkel de Epelza
2001
2001
2001
Cebuano   Najib Rasul Fernandez 1991
Chewa   Alhaji Yusuf Muhammad Kanyamula
  Shaikh Khalid Ibrahim Batala
1998
 ?
Cina   Yusuf Ma Dexin
  Shih Tzu-chou
  Shaikh Muhammad Makin
  Lin Song
  Zhou Zhongxi
  Liu Feimao
  Ma Zhonggang
  Hong Kong Islamic Youth Association (Laman web)
  Islamic Research, Ifta and Guidance
  Muhammad Ma Jian
Kurun ke-19
1958
1986
1988
1990
1993
2005
 ?
 ?
 ?
Comoros   Alyachourtu Soilih 1996
Creole Mauritius   Houssein Nahaboo 1979
Croatia   Džemaluddin Čaušević
  Hafiz Muhammed Pandža
  Nerkez Smailagić
  Islam International Publications (Fahaman Qadiani)
1969
1969
1975
1989
Czech   I. Veselý
  A.R. Nykl
  Preklad I. Hrbek
  Islam International Publications (Fahaman Qadiani)
1912
1938
1972
 ?
Denmark   Abdul Salam Madsen
  Ellen Wulff
1967
2006
Divehi   Novelty Press
  Pejabat President Maldives
1975
2010
Esperanto   Khalid Sheldrake
  Italo Chiussi (Muhammad Abdul Hadi)
  Islam International Publications (Fahaman Qadiani)
  Muztar Abbasi
1914
1970
 ?
 ?
Estonia   Haljand Udam 2006
Fiji   Lubna Taki ?
Finland   Z.I. Ahsan Boere
  Jussi Aro
1942
1957
Fulani   King Fahd Printing Press
  Jemaah Ahmadiyyah Gambia (Fahaman Qadiani)
2003
 ?
Gaelic (Scotland)   Muslim Academic Trust 2008
Georgia     www.muslimgeorgia.org (15 orang penterjemah) 1991
Gipsi     Muharem Serbezovski
  Shaikh Sirbizuvitch
2005
 ?
Gorontalo   Lukman Katili 2008
Gujerati   Meer Mohammed Yacoob Chishti Sabiri
  Abdula Kadira Muhadadisa Dehalavi
  Saiyada Ajhijhullaha Hamidullaha Khatiba
1925
2004
2004
Gujuri   Abid Husain Rahmani
  Faiz Ulvahid
2003
2003
Hausa   Abubakar Mahmoud Gummi
  King Fahd Printing Press
  Islam International Publications (Fahaman Qadiani)
1979
1988
1989
Hindi   Ahmad Shah Masihi
  Ahmad Shah
  Mohammad Farooq Khan
  Idara Islamiyat-e-Diniyat
1915
1935
1966
 ?
Hungary   Imre (Emory) Buziday Szdmajer
  Stephan Szokolay
  Róbert Simon
1831
1854
1987
Iban   Majlis Agama Islam Sarawak 2006
Ibrani   Rabbi Jacob ben Israel ha Levi
  Leopold Immanuel Jacob van Dort
  Hermann Reckendorf
    Yossef Yo'el Rivlin
  Aharon Ben-Shemesh
  Islam International Publications (Fahaman Qadiani)
  Multi National Muslim Committee
1630
1757
1857
1936
1971
1988
 ?
Iceland   Helga Hálfdanarson 2003
Igbo   Islam International Publications (Fahaman Qadiani) ?
Inggeris   Alexander Ross
  George Sale
  John Medows Rodwell
  Edward Henry Palmer
  Maulana Muhammad Ali
  Mohammed Marmaduke William Pickthall
  Abdullah Yusuf Ali
  Arthur John Arberry
    Nessim Joseph Dawood
    Muhammad Hamidullah
  Abdul Majid Daryabandi
    Muhammad Muhsin Khan
  Mohammed Hameed Shakir
  The Presidency of Islamic Researches, Ifta
  Abdul Mannan
  Amatul Rahma Omer
  Zohurul Hoque
  Hassan Qaribullah
  Shaykh Ahmad Darwish
    Ahmed Ali
  E.H. Palmer
  Fazlollah Nikayin
  Maulvi Sher Ali
    Muhammad A.S. Abdel Haleem
    Muhammad Asad
  Muhammad Sarwar
    Rashad Khalifa
  T.B. Irving
  Tahereh Safarzadeh
  Thomas Cleary
1649
1734
1861
1880
1917
1930
1934
1955
1956
1960
1981
1985
1989
1989
1997
1997
2000
2001
2001
 ?
 ?
 ?
 ?
 ?
 ?
 ?
 ?
 ?
 ?
 ?
Iranon   King Fahd Printing Press ?
Itali   Andrea Mocenigo
  Rita Di Meglio
  Editoriale Zeus
1547
1975
2005
Jawa   Ngarpah
  Kiyai Bisyri Mustafa Rembang
  K.H.R. Muhamad Adnan
  Kemajuan Islam Jogjakarta
1913
1964
 ?
 ?
Jepun   Kenichi Sakamoto
  Amado Ariga
  Goro Takahashi
  Umar Mita Ryoichi
  Nihon Musurimu Kyokai
  Rosan Yoshida
  Saudi Qur'an Institute
1930
1938
1938
1972
1982
1984
 ?
Jerman   Friedrich Eberhard Boysen
  Friedrich Rückert
  Friedrich August Müller @ Max Henning
  Lazarus Goldschmidt
  Maulana Sadr-ud-din
    Muhammad Hamidullah
  Rudolf (Rudi) Paret
    Adel Theodor Khoury
    Maulana Sadr-ud-Din
  Murad Wilfried Hofmann
  Moustafa Maher (Universiti Al Azhar)
    Amir Muhammad Adib Zaidan
  Nadeem Elyas
  Scheich Abdullah as-Samit Frank Bubenheim
1775
1888
1901
1916
1939
1960
1966
1987
1989
1998
1999
2000
 ?
 ?
Kannada   Mawlana Shah
  Mohammed Yusuf
1978
2005
Kanuri   Open Press Publishers 1995
Kashmir   Muhammad Yahya Shah
  Muhammad Yusuf Shah
  Ali Jalal Al-Din
  Mirza Tahir Ahmad
  King Fahd Printing Press
1887
1981
1986
2003
 ?
Kazakh   Alouddin Mansur
  King Fahd Printing Press
2001
 ?
Khmer   Sary Abdulah
  International Islamic Federation of Student Organizations
2004
 ?
Kikuyu   Islam International Publications (Fahaman Qadiani) ?
Korea   Kim Young-Sun
  Kim Chae-man
  World Assembly of Muslim Youth (WAMY)
  King Fahd Printing Press
1971
1999
2005
 ?
Kurdis   Muhammad Koyie Gali Zadeh
  Muhammad Khal
  Mullah Abdul Kariro Mudarris
  Abdullah Varli
  Muhammad Salih Ibrahimi
  Hejar
  Husein Muhammed
1968
1969
1980
1994
2001
 ?
 ?
Kyrgyz   Alouddin Mansur
  Alymbek Albaĭuulu
  Muratbek Zhumabaĭtegin
2001
2001
2001
Latin   Robert of Ketton
  Theodor Bibliander
  Father Maracci
1143
1543
1698
Latvia   Islam International Publication Ltd. 1991
Lithuania   Islam International Publication Ltd. 1989
Luganda   Zakariya Kizito 1973
Macedonia   King Fahd Printing Press ?
Madura   Jamaah Pengajian Surabaya[6] ?
Maguindanao   Mohammad Sulaiman 2007
Makassar   B.F. Matthes
  W.M. Donselaar
1856
1861
Malayalam   Muttanisseril M. Kayakkutti
  Raghavan Nayar
  Kunnumuhammad Pulavatt
  V.S. Salim
  C.A. Hameed Madani
  K. Mohamed Parappur
  Muhammad Amani Maulavi
1970
1997
1998
1998
 ?
 ?
 ?
Mandar   Muhammad Adham Khalid Budi ?
Mande   Souleymane Kante ?
Mandinka     Momodou Ceesay
  Jemaah Ahmadiyyah Gambia (Fahaman Qadiani)
2006
 ?
Manipuri   Islam International Publications (Fahaman Qadiani) ?
Maranao   Ahmad D. Alonto
  Ibrahim Khayral
  Sheikh AbdulAziz Guro Alim Saromantang
1979
1985
1987
Marathi   Soofi Meer Mahommed Yacoob Khan
  Muhammada Abdurarahima Dalavi
  Islam International Publications (Fahaman Qadiani)
1916
1994
 ?
Mongol   mongolquran.blogspot.com 2007
Nepal   Maulana Nazrul Hasan Falahi 2008
Norway   Einar Berg 1980
Oriya   Islam International Publications (Fahaman Qadiani) ?
Oromo   Sheikh Mohamed Rashaad ?
Papiamento   Komuniti Islam Curacao 2007
Parsi     Salman Al Farisi
  Ali Rida Mirza Khusrawani
  Javad Salmasizadeh
  Hossein Kowsari
  Mehdi Elahi Ghomshei
  King Fahd Printing Press
  Naser Makarem Shirazi
  Shah Waliullah
  Tahereh Safarzadeh
abad ke-7
1940
1963
2000
2003
 ?
 ?
 ?
 ?
Pashtun   Mawlana Ali Murad
  Mahmud Al Hassan
  Abdul Rahman Al Sailam
  Islamic Research, Ifta & Guidance
1906
1944
 ?
 ?
Perancis   Andre du Ryer
  M. Savary
  Régis Blachère
    Muhammad Hamidullah
  Denise Masson
    André Chouraqui
    Hamza Boubakeur
  Jacques Berque
  Islam International Publications (Fahaman Qadiani)
    Malek Chebel
1647
1787
1950
1959
1967
1990
1995
1995
1998
2001
Poland   Jan Murza Tarak Buczacki
  Józef Bielawski
1858
1986
Portugis   Costantino de Castro Lopo
  Samir El-Hayek
  America de Cavalho
  José Pedro Machado
  Mansour Challita
  Helmi Mohammed Ibrahim Nasr
1964
1975
1978
1979
2001
2005
Punjabi   Firozuddin Daskavi
  Muhammada Yusupha
  Hidayatullah
1903
1932
1998
Romania   Silvestru Octavian Isopescul
  George Grigore
1912
2000
Rusia   Piotr Vasilyevich Postnikov
  Mikhail Ivanovich Veryovkin
  Gordii Semyonovich Sablukov
  Ignatiĭ Iulianovich Krachkovskiĭ
  M. N. Osmanov
  Alexander Sadetsky
  Valeriia Porokhova
  Elmir Kuliev
  King Fahd Printing Press
  Somia El Alfy
1716
1790
1877
1990
1995
1997
1997
2004
 ?
 ?
Sanskrit   Razzaqi Press
  Muhammad Yusuf
  Satyadeva Varma
1897
1932
1984
Sepanyol   Jose Garber de Robles
  D. Vicente Ortiz La Puebla
  Benigno de Murguiondo
  De Joaquin Garcia-Bravo
  Juan Bantista Bergua Olavarrieta
  Saifuddin Rahhal
  Santiago M. Peralta
  Rafael Cansinos Assens
  Ahmed Abboud
  Juan Vernet
  Rafael Castellanos
  Julio Cortes
  Darussalam
  Kamel Mustaffa Hallak
  Abdul Ghani Melara Navio
  Antonio Carrillo Robles
1844
1872
1875
1907
1931
1945
1945
1951
1953
1953
1953
1979
1997
1998
 ?
 ?
Serbia   Mico (Hercegovac) Ljubibratic 1895
Sindhi   Muhammad Siddiq
  Qadi Aziz Allah Muta'alawi
  Qadi Fath Muhammad Nizamani
  Mardan Ali Shah Pir
  Abdul Rahim Managasi
  Muhammad Madani Mawlana
  Abdul Razzaq Qadi
  Ghulam Asghar
  Muhammad Shafii Siddiqi
1867
1870
1889
1909
1932
1953
1962
1978
1994
Sinhala   C.A. Lafir
  M.I. Abdul Hamid Alim (Nuri)
  P. Wickremasinghe
  Yonaka Islamiya Samskrtika Niketaya
1961
1961
1961
1986
Siraiki   Mirza Tahir Ahmad 2003
Slovak   Vladimīr Heodorovich Girgas 1881
Somali   Mahmud Muhammad 'Abduh 1991
Songhay   Ahmed Baba Historical Documentation and Research Centre 1989
Sunda[7]   Penjiaran Islam
  A.A. Dallan
  H. Qamaruddin Shaleh
  Jus Rusamsi
1964
1965
1965
1965
Swahili   Godfrey Dale
  Mubarak Ahmad Ahmadi
  Kaluta Amri Abedi
  Abdullah Saleh Al Farsy
  Sayyid Muhammad Mahdi Shushtari
  Sheikh Ali Muhsin Al-Barwani
1923
1953
1967
1969
1990
 ?
Sweden   Fredrik Crusenstolpe
  C.I. Tornberg
  Karl Vilhelm Zettersteen
  Mohammed Knut Bernström
1843
1872
1917
1998
Syria Kuno   A. Mingana 1925
Tagalog   Islam International Publications (Fahaman Qadiani)
  King Fahd Printing Press
?
 ?
Tajik   Kerajaan Tajikistan 1998
Tamazight     Kamal Naït-Zerrad
  Jouhadi Lhocine Baamrani
  Kementerian Hal Ehwal Agama Algeria
1998
2003
2007
Tamil   Habib Muhammad Al Qahiri
  Nuh Alim
  Nuh bin Abdul Qadir Al Qahiri
  S.S. Abdul Qadir Baqwi
  A.K. Abdul Hamid Baqwi
  E.M. Abdul Rahman Baqwi
  K.A. Nijamuttin Manpayi
  M. Aptul Vahhap
  R.K. Aptul Katir
  Haji Muhammad Jan
  King Fahd Printing Press
1879
1881
1911
1937
1943
1969
1992
1992
1992
 ?
 ?
Tatar   Anas Baqi Khalidov
  Universiti Islam Rusia
  Musa Bigiev
2001
2002
 ?
Telugu   Elukuri Narayanaravu
  Muhammad Abdul Ghaffur
1930
1948
Thai   Tuan Suwannasat @ Haji Ismail Bin Haji Yahya
  Direk Kunlasirisawat @ Iprohim Kurechi
  Arab University Alumni Association
  Sheikh Ghulam Muhammad Nazir
1968
1971
 ?
 ?
Tigrinya   Dr Bayan Saleh ?
Tonga   Ahmadiya Muslim Association Fiji 1989
Tuareg (Tamasheq)   Ahmed Baba Historical Documentation and Research Centre 1989
Turki   Ömer Nâsuhî Bilmen
  S. Tevfik
  Abdülgaffar Han
  Cengiz Orhonlu
  İsmail Hakki İzmirli
  Aysu Ata
  Diyanet Isleri Bakanligi
  Islamic Research, Ifta & Guidance
  Omer Riza Dogrul
1900
1932
1989
1990
1995
2004
 ?
 ?
 ?
Turkmen   Hoja Ahmed Orazgylychev ?
Tuvalu   Islam International Publications (Fahaman Qadiani) ?
Ukraine   Valery Magafurovich Basyrov 2009
Urdu   Shah Rafi Al-Din
  Maulana Muhammad Ali
  Mirza Tahir Ahmad
  Maulana Fateh Mohd Sb. Jallandhary
  Ameen Ahsan Islahi
  Fatheh Mohammad Khan
  King Fahd Printing Press
  Maulana Asraf Ali Thanvee
    Sayyid Abul Ala Maududi
  Shah Abd Al-Qadir
  Shah Waliullah
  Sheikh Muhammad Al-Junakerhi
  Sheikh-ul-Hind Hazrat Maulana Mahmood-ul-Hasan Sahib
1776
1922
2000
2005
 ?
 ?
 ?
 ?
 ?
 ?
 ?
 ?
 ?
Uyghur   Muhammad Bin Al Alamah Al Haj Damalla Salih Al Kashgari Al Aartuji
  King Fahd Printing Press
?
 ?
Uzbek   Mahmud bin Al-Sayyid Nadhir Al-Tirazi Al-Madani
  Abdulaziz Mansur
  Alouddin Mansur
  Sheikh Abdul-Waly Ashoor Ali
1955
2001
2004
 ?
Vietnam   Tu Chong Thu
  Hassan Abdul Karim
1993
1997
Wolof   Pathé Diagne
  Jemaah Ahmadiyah Gambia (Fahaman Qadiani)
1997
 ?
Xhosa   Islamic Dawah Movement 2007
Yiddish   Multi National Muslim Committee ?
Yoruba   M.S. Cole
  Ahmad Tijani Akanni
  Hasan Yusau Dindey
  Muhammadul Awwal Augusto
  King Fahd Printing Press
1906
1973
1973
1973
 ?
Yunani   Gerasimou I. Pentaki
  Minas Zografu-Meranaiu
  L. Milili
  King Fahd Printing Press
1878
1969
1980
 ?
Zulu   Moulana Cassim Sema Sahib
  Islamic Dawah Movement
  Ahmad Deedat
1980
2007
 ?

Mazhab dan fahaman penterjemahSunting

Ahlus Sunnah wal JamaahSunting

  •   Abdul Majid Daryabandi (Inggeris)
  •   Abdullah Yusuf Ali (Inggeris)
  •   Elmir Kuliev (Rusia)
  •   Helmi Mohammed Ibrahim Nasr (Portugis)
  •   Józef Bielawski (Poland)
  •   Mohammed Knut Bernström (Swedish)
  •   Mohammed Marmeduke Pickthall (Inggeris)
  •     Muhammad Asad (Inggeris)
  •     Muhammad Hamidullah (Inggeris, Jerman, Perancis)
  •     Muhammad Muhsin Khan (Inggeris)
  •     Sayyid Abul Ala Maududi (Urdu)
  •   Shah Waliullah (Parsi, Urdu)
  •   Valeriia Porokhova (Rusia)
  •   Zohurul Hoque (Assam, Bengali, Inggeris)

SyiahSunting

  •     Ahmed Ali (Inggeris)
  •   Husein Muhammed (Kurdis)
  •   Mohammed Hameed Shakir (Inggeris)
  •   Muhammad Sarwar (Inggeris)
  •   Tahereh Safarzadeh (Inggeris, Parsi)

Islam LiberalSunting

  •     Malek Chebel (Perancis)

Ahli Al-QuranSunting

  •   Othman Ali (Melayu)

QadianiSunting

  •   Abdülgaffar Han (Turki)
  •   Abdul Salam Madsen (Denmark)
  •   Antonio Carrillo Robles (Sepanyol)
  •   Džemaluddin Čaušević (Croatia)
  •   Hafiz Muhammed Pandža (Croatia)
  •   Kaluta Amri Abedi (Swahili)
  •   Lubna Taki (Fiji)
  •   Maulana Muhammad Ali (Inggeris, Urdu)
  •   Maulana Sadr-ud-din (Jerman)
  •   Maulvi Sher Ali (Inggeris)
  •   Mirza Tahir Ahmad (Kashmir, Siraiki, Urdu)
  •   Mohammed Yusuf (Kannada)
  •   Mubarak Ahmad Ahmadi (Swahili)
  •   Muhammad Yusuf (Sanskrit)
  •   Muhammad Zakaria Khan (Albania)
  •   Nasir Ahmad (Belanda)
  •   Omer Riza Dogrul (Turki)
  •   Zakariya Kizito (Luganda)
  •   Zhou Zhongxi (Cina)

United Submitters InternationalSunting

  •     Rashad Khalifa (Inggeris)

Penterjemah bukan IslamSunting

BuddhaSunting

  •   Rosan Yoshida (Jepun)

HinduSunting

  •   Garish Chandra Sen (Bengali)

Kristian (Katolik)Sunting

  •   Ahmad Shah Masihi (Hindi)
  •   Andre du Ryer (Perancis)
  •   Robert of Ketton (Latin)

Kristian (Protestan)Sunting

  •   Theodor Bibliander (Latin)

YahudiSunting

  •   Aharon Ben-Shemesh (Ibrani)
  •     André Chouraqui (Perancis)
  •   H. Reckendorf (Ibrani)
  •     Nessim Joseph Dawood (Inggeris)
  •     Yossef Yo'el Rivlin (Ibrani)

RujukanSunting

  1. ^ (Melayu) Tafsir al-Quran di Nusantara : kajian terhadap `Tafsir harian al-Quran al-Karim' karya Haji Abdullah Abbas Nasution.
  2. ^ Tafsir pimpinan Ar - Rahman kepada pengertian Al - Quran : (30 juz) / ditrjemah serta diberi penjelasan oleh Sheikh Abdullah Basmeih ; disemak dan disahkan oleh Muhammad Noor bin Haji Ibrahim.
  3. ^ P3KI Luncurkan Alquran Terjemahan Bahasa Aceh
  4. ^ Kembalikan Budaya dengan Al-Qur'an
  5. ^ Tafsir Al-Qur'an Bahasa Bugis
  6. ^ "Tashih Al-Qur'an Madura Molor". Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-03-08. Dicapai pada 2011-05-27.
  7. ^ Al-Qur'an dan Tafsir Sunda

Pautan luarSunting