Buka menu utama

Senarai tentera udara

rencana senarai Wikimedia

Senarai tentera udara ini disusun mengikut huruf abjad. Nama negara dalam huruf italik menandakan bahawa ia secara umumnya tidak diakui oleh antarabangsa sebagai sebuah negara merdeka, meskipun berjaya menubuhkan perkhidmatan aktif udara.


Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


ASunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Afghanistan   Kor Udara - Tentera Darat Kebangsaan Afghanistan
Afghan Melli-e Ourdou
2002[1]

Pasukan Pertahanan Udara dan Udara Negara Islam Afghanistan (Mujahideen)[2]

  1996-2001

Tentera Udara Angkatan Tentera Emiriah Islam Afghanistan (Taliban)[3]

  1996-2001

Pasukan Pertahanan Udara dan Udara Negara Islam Afghanistan[4]

  1992-1996

Tentera Udara Republik Afghanistan
De Afghan Hanoi Quirah

  1983-1992

Pasukan Udara Tentera Darat Afghanistan[5]
De Afghan Hawa-e Quvah

  1980-1983

Tentera Udara Republik Afghanistan
De Afghan Hanoi Quirah

  1973-1979

Tentera Udara Diraja Afghanistan

  1948-1973

Tentera Udara Afghanistan
Afghan Hawa-e Ourdou

  1937-1947

Cabang Udara Angkatan Tentera Afghanistan

  1924[6]-1929
  Afrika Selatan   Tentera Udara Afrika Selatan
Suid-Afrikaanse Lugmag
1920

Tentera Udara Diraja Afrika Selatan

  1947-1957

 

  1924-1947

Kor Penerbangan Afrika Selatan

  1915-1920
  Albania   Tentera Udara Albania
Forcave Ajrore
1991

 

  1960-1990

 

  1958-1960

 

  1951-1957

Kor Udara Albania

  1914-1939
  Algeria   Tentera Udara Algeria
Al Quwwat aljawwija aljaza'eriiya
1962
  Amerika Syarikat   Tentera Udara Amerika Syarikat 1947

 

  1947-

Pasukan Udara Tentera Darat Amerika Syarikat

  1943-1947

 

  1943

 

  1942-1943

 

  1941-1942

Kor Udara Tentera Darat Amerika Syarikat

  1926-1941

Khidmat Udara Tentera Darat Amerika Syarikat

  1917-1926
  Cabang Penerbangan Tentera Darat 1983

Penerbangan Tentera Darat

  1947-1983
  Penerbangan Tentera Laut A.S. 1911

 

  1947-

 

  1943-1947

 

  1943

 

  1942-1943

 

  1926-1942
  Penerbangan Kor Marin Amerika Syarikat 1912
  Pengawal Udara Kebangsaan 1947

Komponen Pengawal Kebangsaan Amerika Syarikat

  1916-1947
  Pengawal Pantai Amerika Syarikat 1916
  NASA 1958

NACA

  1915-1958
  Angola   Pasukan Pertahanan Udara dan Udara Rakyat Angola
Força Aérea Popular de Angola/Defesa Aérea e Antiaérea
 

Pertahanan Penangkis Pesawat dan Tentera Udara Angola
Força Aérea Popular de Angola/Defesa Anti-Aviões

  1976-?
  Arab Saudi   Tentera Udara Diraja Arab Saudi
Al Quwwat al Jawwiya as Sa'udiya
1950
  Argentina   Tentera Udara Argentina
Fuerza Aérea Argentina
1945

Servicio Aéronautico del Ejército

  1912-1945?
  Penerbangan Tentera Laut Argentina
Comando de Aviación Naval Argentina
1919
  Perintah Penerbangan Tentera Darat Argentina
Comando de Aviación del Ejército Argentino
1956[7]
  Perkhidmatan Udara Pengawal Pantai
Servicio de Aviación de la Prefectura Naval Argentina
1970s
  Perkhidmatan Udara Pengawal Sempadan
Dirección de Aeronáutica de Gendarmería [2]
1955
  Armenia   Tentera Udara Armenia
Հայաստանի Ռազմաօդային Ուժեր
1992
  Australia   Tentera Udara Diraja Australia 1921

Kor Udara Australia

  1921

Kor Penerbangan Australia

  1914-1921
  Cabang Udara Armada Tentera Laut Diraja Australia 1947
  Penerbangan Tentera Darat Australia 1968
  Austria   Tentera Udara Austria
Österreichische Luftstreitkräfte
1955

Luftwaffen Kommando Österreich

  1938-1945

Heimwehr Flieger Korps

  1927-1938
  Azerbaijan   Tentera Udara Azerbaijan
Azərbaycan hərbi hava qüvvələri
1991

BSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Bahamas   Sayap Udara Pasukan Pertahanan Diraja Bahamas 1981
  Bahrain   Tentera Udara Diraja Bahrain 2002

Tentera Udara Emiriah Bahrain

  1987-2002

Sayap Udara Pasukan Pertahanan Bahrain

  1977-1987
  Bangladesh   Tentera Udara Bangladesh
বাংলাদেশ বিমান বাহিনী
Bangladesh Biman Bahini
1971
  Barbados   Pasukan Pertahanan Barbados 1981[8]
  Belanda   Tentera Udara Diraja Belanda[9]
Koninklijke Luchtmacht
1953

 

  1939-1940

 

  1921-1940

Luchtvaartafdeling

  1914-1921
  Penerbangan Tentera Laut Belanda
Marineluchtvaartdienst
1917
  Belarus [[Image:|23px]] Tentera Udara Belarus selepas 1995

Tentera Udara Belarus

  1991-1995
  Belgium   COMOPSAIR[10]
Luchtcomponent, Composante Air
2002

Belgische Luchtmacht, Force Aerienne Belge

  1946-2001

Militair Vliegwezen, Aviation Militaire

  1915-1940

Compagnie des Ouvries et Aérostiers

  1910-1915
  Belize   Sayap Udara Pasukan Pertahanan Belize 1983
  Benin   Tentera Udara Benin
Force Aérienne Populaire de Benin
1975

Tentera Udara Dahomey
Force Aérienne de Dahomey

  1961-1975
  Bhutan   Tentera Udara Bhutan
  Bolivia   Tentera Udara Bolivia
Fuerza Aérea Boliviana
1923
  Bosnia dan Herzegovina  
Pertahanan Udara dan Tentera Udara Bosnia dan Herzegovina
Ваздухопловство и ПВО
Zrakoplovstvo i PZO
2007

Tentera Udara Persekutuan Bosnia dan Herzegovina
Zručne Snage Armije Federacije BiH

  1996-2006

Tentera Udara Republika Srpska
Ратно Ваздухопловство и ПВО ВРС
Ratno Vazduhoplovstvo i PVO VRS

  1992-2006

Pasukan Udara Angkatan Tentera Republik Bosnia dan Herzegovina
Zručne Snage Armije Republike BiH

  1992-1996
  Botswana   Sayap Udara Pasukan Pertahanan Botswana 1977
  Brazil   Tentera Udara Brazil
Força Aérea Brasileira (FAB)
1941

(Roundel yang digunakan semasa PErang Dunia II)

  1941-1945

Tentera Udara Kebangsaan
Forças Aéreas Nacionais

  1941

Khidmat Penerbangan Tentera
Serviço de Aviação Militar (AvM)

  1918-1941
  Penerbangan Tentera Laut Brazil
Força Aeronaval
1952

Khidmat Penerbangan Tentera Laut
Serviço de Aviação Naval (AvN)

  1941-1952
  Perintah Penerbangan Tentera Darat Brazil
Comando de Aviação do Exército Brasileiro
1986
  Brunei   Angkatan Udara Diraja Brunei
Angkatan Tentera Udara Diraja Brunei
1991

Sayap Udara Angkatan Tentera Diraja Brunei

  1984-1991

Sayap Udara Rejimen Melayu Diraja Brunei

  1965-1984
  Bulgaria   Tentera Udara Bulgaria
Български Военновъздушни Сили
Balgarski Voennovazdushni Sili (BVVS)
1992

Tentera Udara dan Pertahanan Udara Bulgaria
Противовъздушна отбрана и Военновъздушни сили

Protivovazdushna Otbrana i Voennovazdushni Sili (PVOiVVS)

  1961-1992

Tentera Udara Angkatan Tentera Bulgaria
Български Военновъздушни Сили

Balgarski Voennovazdushni Sili (BVVS)

  1952-1961

Tentera Udara Angkatan Tentera Bulgaria
Български Военновъздушни Сили

Balgarski Voennovazdushni Sily (VVS)

  1949-1952

Pasukan Udara Tentera Darat Bulgaria
Въздушни Войски

Vazdusni Voiski (VV)

  1945-1949

 

  1941-1944

Tentera Udara Diraja Bulgaria[11]
Vazhdushnite na Negovo Velichestvo Voiski (VNVV)

  1937-1941

Department of Aeronautics under Ministry of Railways, Posts and Telegraphs

  1924-1937

Section of Aeronautics under Ministry of Railways, Posts and Telegraphs[12]

  1920-1924

Gendarmery Aeroplane Detachment
Zhandarmeriisko Aeroplanno Otdelenie

  1919-1920

Aeroplane Group

  1918-1919

Kor Penerbangan Tentera Darat[13]

  1915-1918

Batalion Aeronautika

  1914-1915

Detasmen Aeronautika[14]

  1906-1914
  Penerbangan Tentera Laut Bulgaria
Aviatsia Na Bulgarskiya Voennomorski Flot (AnBVMF)
1992

Skuadron ASW Bebas Tentera Laut
Otdelna Protivolodachna Eskadrila na VMF (OPLEV-VMF)

  1959-1990

Penerbangan Tentera Laut Bulgaria

  1915-1918
  Burkina Faso   Tentera Udara Burkina Faso
Force Aérienne de Burkina Faso
1964
  Burundi   Penerbangan Tentera Darat Burundi
Force Armée du Burundi
1966

CSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Cambodia   Tentera Udara Diraja Cambodia
Toap Akas Khemarak Phoumin
Force Aérienne Royale Cambodge
1993

Tentera Udara Rakyat Kampuchea

  1984-1991[15]

Angkatan Udara Tentera Pembebasan Kampuchea

  1977-1979[16]

Tentera Udara Khmer
Aviation Nationale Khmer

  1970-1975

Tentera Udara Diraja Khmer
Aviation Royale Khmere

  1954-1970
  Cameroon   Tentera Udara Cameroon
Armée de l'Air du Cameroun
1960
  Cape Verde   Tentera Udara Cape Verde
Força Aérea Caboverdiana
1982
  Pengawal Pantai Cape Verde
Guarda Costeira de Cabo Verde
1992[17]
  Republik Afrika Tengah   Tentera Udara Republik Afrika Tengah
Force Aérienne Centrafricaine
1961
  Chad   Tentera Udara Chad
Force Aérienne Tchadienne
1973
  Chile   Tentera Udara Chile
Fuerza Aérea de Chile (FACh)[18]
1930

Khidmat Penerbangan Tentera Chile
Servicio de Aviación Militar de Chile

  1910-1930
  Penerbangan Tentera Laut Chile
Servicio de Aviación de la Armada de Chile (popularly, Aviación Naval)
1953

Khidmat Penerbangan Tentera Laut Chile
Servicio de Aviación Naval de Chile

  1919-1930[19]
  Penerbangan Tentera Darat Chile
Comando de Aviación del Ejército de Chile (popularly, Aviación del Ejército)
1970[20]
  China   Angkatan Udara Tentera Pembebasan Rakyat
中国人民解放军空军
Zhongguo Renmin Jiefangjun Kongjun
1949

Kumpulan Penerbangan Nanyuan[21]

  1949

Angkatan Udara Tentera Merah China

  c. 1930[22]
  Pasukan Udara Angkatan Laut Tentera Pembebasan Rakyat
中国人民解放军海军航空兵
Zhongguo Renmin Jiefangjun Haijun Hangkongbing
1953
  Penerbangan Angkatan Darat Tentera Pembebasan Rakyat
中国人民解放军陆军
????
  Colombia   Tentera Udara Colombia
Fuerza Aérea Colombiana
1922
  Penerbangan Tentera Laut Colombia
Aviación Naval
1935
  Penerbangan Tentera Darat Colombia
Aviación del Ejército
1995
  Congo[23]   Tentera Udara Congo
L'Armée de l'Air du Congo
1961
  Republik Demokratik Congo[24]   Tentera Udara Republik Demokratik Congo
Force Aérienne du Congo

Tentera Udara Zaire

  1971-1997
  Costa Rica   Khidmat Pengawasan Udara
Servicio de Vigilancia Aérea (SVA) - Fuerza Pública
1994

Air Section of the Costa Rica Ministry of Public Security
Sección Aérea del Ministerio de Seguridad Pública

  1964-1994

Air Section of the Costa Rica Civil Guard
Sección Aérea de la Guardia Civil

  1957-1964

Costa Rican Air Force
Fuerza Aérea Costarricense

  1955-1957

Costa Rican Military Air Force
Fuerza Aérea Militar

  1947/48-1949[25]
  Côte d'Ivoire   Tentera Udara Côte d'Ivoire
Force Aérienne de la Côte d'Ivoire
c. 1965
  Croatia   Tentera Udara dan Pertahanan Croatia
Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo i Protuzračna Obrana
1991

Kroatische Luftwaffen Legion[26]

  1941-1945
  Cuba   Tentera Udara Revolusi Cuba[27]
Fuerza Aérea Revolucionaria
1959

Tentera Udara Pemberontak Cuba[28]
Fuerza Aérea Rebelde

  1958

Angkatan Udara Tentera Darat Cuba
Fuerza Aérea del Ejército de Cuba

  1952-1958

Kor Penerbangan Tentera Darat Cuba
Cuerpo de Aviación del Ejército de Cuba

  1934-1952

Kor Udara Tentera Darat Cuba
Cuerpo Aéreo del Ejército de Cuba

  1915-1934

Kor Penerbangan Tentera Darat Cuba
Cuerpo de Aviación del Ejército de Cuba

  1913-1915
  Penerbangan Tentera Laut Cuba[29]
Aviación Naval
1934-1952
  Republik Czech   Tentera Udara Republik Czech
Vzdušné síly armády České republiky
1993

DSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Denmark   Tentera Udara Diraja Denmark
Flyvevåbnet
1950

Kor Udara Diraja Tentera Darat Denmark[30]
Hærens Flyvertropper

  1912-1950

Penerbangan Tentera Laut Diraja Denmark
Marinens Flyvevæsen

  1911-1950
  Khidmat Helikopter Tentera Laut Diraja Denmark
Søværnets Helikoptertjeneste
2003

Khidmat Penerbangan Tentera Laut Diraja Denmark
Søværnets Flyvetjeneste (SVF)

  1962-2003
  Djibouti   Tentera Udara Djibouti
Force Aérienne du Djibouti
1977
  Republik Dominica   Tentera Udara Dominica
Fuerza Aérea Dominicana (FAD)
1962

Penerbangan Tentera Dominica
Aviación Militar Dominicana (AMD)

  1957-1962

Tentera Udara Dominica
Fuerza Aérea Dominicana (FAD)

  1955-1957

Penerbangan Tentera Dominica
Aviación Militar Dominicana (AMD)

  1952-1955

Tentera Udara Dominica
Fuerza Aérea Dominicana (FAD)

  1950-1952

Kor Penerbangan Tentera Dominica (DMAC)
El Cuerpo de Aviación Militar Dominicana (CAMD/AMD)

  1948-1950
  Skuadron Kavalri Udara
Escuadrón de Caballería Aérea (EdCA)
2002

Briged Kavalri Pengangkutan Udara
Brigada de Caballería Aerotransportada

  2001-2002

Kompeni Penerbangan Tentera Darat Kebangsaan
Compañía de Aviación del Ejército Nacional

  1942-1948[31]

Kompeni Penerbangan Tentera Darat Dominica
Compañía de Aviación del Ejército Dominicano

  1939-1942

Detasmen Penerbangan Tentera Darat Kebangsaan
Destacamento de Aviación del Ejército Nacional

  1936-1939

Cabang Udara, Kompeni Pengangkutan Udara Kebangsaan
Compañía Nacional de Transporte Aérea, Arma de Aviación

  1934-1935

Aviation Company
Compañía de Aviación

  1933-1934

Aviation Arm of the National Army
Arma de Aviación del Ejército Nacional

  1932-1933
  Kor Penerbangan Tentera Laut Republik Dominica
Cuerpo de Aviación Naval Dominicana
2003

Skuadron Mencari dan Menyelamat Pengawal Pantai
Escuadrón de Vigilancia y Rescate de Guardacostas

  1951-1952[32]

ESunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Ecuador   Tentera Udara Ecuador
Fuerza Aérea Ecuatoriana (FAE)
1944

Pasukan Udara Tentera Darat Ecuador
Fuerza Aérea del Ejército Equatoriana (FAEE)

  1935-1944

Kor Juruterbang Tentera Darat
Cuerpo de Aviadores Militares del Ejército

  1927-1935

Kompeni Penerbangan Tentera Darat
Compañia de Aviación del Ejército

  1925-1927

Sekolah Penerbangan Tentera
Escuela Militar de Aviación

  1920-1925
  Penerbangan Tentera Laut Ecuador
Aviación Naval Ecuatoriana (ANE)
1967
  Penerbangan Tentera Darat Ecuador
Aviación del Ejército Ecuatoriano (AEE)
1978

Khidmat Udara Tentera Darat Ecuador
Servicio Aéreo del Ejército (SAE)

  1954-1978
  El Salvador   Tentera Udara El Salvador
Fuerza Aérea Salvadoreña (FAS)
1946

Pasukan Udara Tentera Darat Salvador
Fuerza Aérea Ejército de Salvador (FAES)

  1927-1946

Kor Penerbangan Salvador
Cuerpo de la Aviación Salvadoreña

  1925-1927

Flotila Udara Salvador
Flotilla Aérea Salvadoreña

  1923-1925

Khidmat Penerbangan Tentera El Salvador
Servicio de Aviación Militar de Salvador

  1922-1923
  Emiriah Arab Bersatu   Tentera Udara Emiriah Arab Bersatu[33] 1976[34]
  Equatorial Guinea   Tentera Udara Equatorial Guinea 1979
  Eritrea   Tentera Udara Eritrea 1994
  Estonia   Tentera Udara Estonia
Eesti Õhuvägi
1991

Unit-unit Luftwaffe[35]

  1943-1944

Sonderstaffel Buschmann[36]

  1942-1943

Skuadron pesawat Kor Simpnanan ke-22 Tentera Darat Soviet

  1940-1941

Rejimen Penerbangan

  1920?-1940

Kompeni Penerbangan

  1918-1920?
  Ethiopia   Tentera Udara Ethiopia
Ye Ithopya Ayer Hayl
1975[37]

Tentera Udara Imperial Ethiopia

  1946-1975

Penerbangan Imperial Ethiopia

  1929-1935

FSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Fiji   Tiada

Sayap Udara, Angkatan Tentera Republik Fiji

  1987-1998
  Filipina   Tentera Udara Filipina
Hukbong Himpapawid ng Pilipinas
1947
  Finland   Tentera Udara Finland
Suomen ilmavoimat
Finländska flygvapnet
1918

 

  1918-1945

Kelainan roundel pada beberapa pesawat

  1943-45
  Penerbangan Tentera Darat Finland
Suomen maavoimat - Helikopteripataljoona
Finländska armén - Helikopterbataljonen
1997
  Pengawal Sempadan Finland
Rajavartiolaitos
Gränsbevakningsväsendet
1919

Pengawal Pantai Finland
Merivartiolaitos
Sjöbevakningssektionen

  1919-1944

GSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Gabon   Tentera Udara Gabon
Armée de l'Air Gabonaise
1961
  Gambia   Tentera Udara Gambia[38] c.2003?[39]
  Georgia   Tentera Udara Georgia
საქართველოს სამხედრო-საჰაერო ძალები
sak’art’velos samxedro-sahaero dzalebi
1990
  Ghana   Tentera Udara Ghana 1959
  Greece   Tentera Udara Greece
Πολεμική Αεροπορία
Polemikì Aeroporia
1930
  Penerbangan Tentera Darat Greece
Αεροπορία Στρατού
Aeroporia Stratou
1956
  Penerbangan Tentera Laut Greece
Πολεμικό Ναυτικό
Polemiko Navtiko
1976
  Pengawal Pantai Greece
Λιμενικό Σώμα
Limeniko Soma
1982
  Guatemala   Tentera Udara Guatemala
Fuerza Aérea Guatemalteca (FAG)
1948

Kor Aeronautikal Tentera
Cuerpo de Aeronáutica Militar (CAM)

  1935–1948

Kor Penerbangan Tentera Guatemala
Cuerpo de Aviación Militar de Guatemala (CAM)

  1929–1935

Tentera Udara Guatemala
Fuerza Aérea Guatemalteca (FAG)

  1921–1929

Kor Penerbangan Tentera Darat
Cuerpo de Aviación de Ejército

  1914–1921
  Guinea   Tentera Udara Guinea
Force Aérienne de Guinée
1959
  Guinea-Bissau   Tentera Udara Guinea-Bissau
Força Aérea da Guiné-Bissau
1978
  Guyana   Pasukan Pertahanan Guyana 1968

HSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Haiti   Kor Udara Haiti
Corps d'Aviation d'Garde d'Haiti
1942
  Honduras   Tentera Udara Honduras
Fuerza Aérea Hondureña
1974

Tentera Udara Hondura & Sekolah Penerbangan Tentera
Fuerza Aérea Hondureña y Escuela Militar de Aviación

  1938-1974

Sekolah Penerbangan Tentera
Escuela Militar de Aviación (EMA)

  1933-1938

Sekolah Penerbangan Negara
Escuela Nacional de Aviación (ENA)

  1931-1933
  Hungary   Tentera Udara Hungary
Magyar Légierő
1991

 

  1990-1991

Pasukan Udara Tentera Darat Rakyat Hungary
Magyar Néphadsereg légiereje

  1951-1990

 

  1949-1951

 

  1948-1949

Royal Hungarian National Defense Air Force
Magyar Királyi Honvéd Légierő

  1941-1945

 

  1938-1941
  Kor Udara Hungary Merah
Vörös Légjárócsapat
1919

Insignia variant

 

Insignia variant

 

ISunting

Untuk Ivory Coast, sila lihat Côte d'Ivoire di atas.

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Iceland   Sistem Pertahanan Udara Iceland
Íslenska Loftvarnarkerfið
1987
  Divisyen Aeronautika Pengawal Pantai Iceland
Landhelgisgæsla Íslands - Flugdeild
1955
  India   Tentera Udara India
भारतीय वायु सेना
Bharatiya Vayu Sena
1950

Tentera Udara Diraja India

  1945-1950

Tentera Udara India

  1932-1945
  Kor Penerbangan Tentera Darat 1987
  Cabang Udara Tentera Laut 1953
  Sayap Udara Pengawal Pantai India
Bharatiya Tatarakshak Dal
1978
  Indonesia   Tentera Nasional Indonesia Angkatan Udara 1946

Angkatan Udara Republik Indonesia

  1946-1974
  Dinas Penerbangan TNI Angkatan Laut 1974

Dinas Penerbangan Angkatan Laut RI

  1956-1974
  Dinas Penerbangan TNI Angkatan Darat 1974

Dinas Penerbangan Angkatan Darat RI

  1959-1974
  Iran   Tentera Udara Republik Islam Iran
نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران
1979

Tentera Udara Imperial Iran
Nirou Havai Shahanshahiye Iran

  1925-1979
  Penerbangan Tentera Darat Republik Islam Iran
  Penerbangan Tentera Laut Republik Islam Iran
  Pasukan Udara Tentera Darat Pengawal Revolusi Islam
  Iraq   Tentera Udara Iraq
Al Quwwa al-Jawwiya al-Iraqiya
2004

Tentera Udara Iraq
Al Quwwa al-Jawwiya al-Iraqiya

  1958

Tentera Udara Diraja Iraq

  1931-?1958
  Ireland   Kor Udara Ireland
Aer-Chór na h-Éireann
1922
  Israel   Tentera Udara Israel
חיל האוויר
Heyl Ha'Avir
1948

Khidmat Udara (Haganah)
Sherut Avir

  1947-1948

Kompeni Udara (Palmach)
Palavir

  1943-1947
  Itali   Tentera Udara Itali   [40]
Aeronautica Militare
1946

Italian Co-Belligerent Air Force
Aviazione Cobelligerante ed Aeronautica Militare Italiana

  1943-1946

Aviazione Nazionale Repubblicana    [41]

  1943-1944

Tentera Udara Diraja Itali
Regia Aeronautica     [42]

  1935-1943

Tentera Udara Diraja Itali
Regia Aeronautica   [43]

  1923-1936

Penerbangan Tentera Laut Diraja
Aviazione della Regia Marina

  1912-1923

Kor Udara Tentera   [44]
Corpo Aeronautico Militare

  1911-1923

Khidmat Udara Diraja Tentera Darat
Servizio Aeronautico

  1884[45]-1911
  Penerbangan Tentera Laut Itali
Aviazione Navale
1956
  Penerbangan Tentera Darat Itali
Cavalleria dell'Aria
1951
  Khidmat Helikopter dari Kor Carabinieri
Nucleo Elicotteri Carabinieri
1965

JSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Jamaica   Pasukan Pertahanan Jamaica 1963

Skuadron Udara Jamaica

  1963
  Jepun   Pasukan Pertahanan Diri Udara Jepun[46]
航空自衛隊 Kōkū Jieitai
1954
  Pasukan Pertahanan Diri Maritim Jepun
海上自衛隊 Kaijō Jieitai

Khidmat Udara Tentera Laut Imperial Jepun[47]
大日本帝国海軍航空本部 Dai-Nippon Teikoku Kaigun Kōkū Hombu

  1910-1945
  Pasukan Pertahanan Diri Darat Jepun
陸上自衛隊 Rikujō Jieitai

Khidmat Udara Tentera Darat Imperial Jepun
大日本帝国陸軍航空本部 Dai-Nippon Teikoku Rikugun Kōkū Hombu

  1910-1945
  Jerman   Tentera Udara Jerman
Luftwaffe
1955

Tentera Udara Jerman Timur
Luftstreitkräfte der Nationalen Volksarmee

  1956-1990

Tentera Udara Jerman
Luftwaffe

  1935-1945

Marineluftschiffe-Abteilung

  1912-1919

Die Marinefliegerabteilung des deutschen Kaiserreiches

  1911-1919

Khidmat Udara Tentera Darat Imperial Jerman
Luftstreitkräfte (Die Fliegertruppen des deutschen Kaiserreiches)

  1910-1919

Heeresluftschiffe-Abteilung

  1909-1917
  Penerbangan Tentera Laut Jerman
Marineflieger
1955
  Kor Penerbangan Tentera Darat Jerman
Heeresfliegertruppe
1955
  Jordan   Tentera Udara Diraja Jordan
Al Quwwat al-Jawwiya Almalakiya al-Urduniya
1955

Tentera Udara Legion Arab

  1946-1955

KSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Kanada   Tentera Udara Diraja Kanada
Royal Canadian Air Force
Aviation Royale du Canada
2011

Perintah Udara Angkatan Tentera Kanada (AIRCOM)

  1968-2011

Tentera Udara Diraja Kanada

  1924-1968

Tentera Udara Kanada

  1918-1920

Kor Penerbangan Kanada

  1914-1915
  Kazakhstan   Pasukan Pertahanan Udara Kazakhstan
Sil Vozdushnoy Oborony Respubliki Kazakhstan
1992
  Kenya   Tentera Udara Kenya 1964
  Korea Utara   Pasukan Udara Tentera Rakyat Korea 1955
  Korea Selatan   Tentera Udara Republik Korea[48]
대한민국 공군 (大韓民國空軍)
Daehan Minguk Gonggun
1949
  Kuwait   Tentera Udara Kuwait
Al-Quwwat al-Jawwiya al-Kuwaitiya
1988

Pertahanan Udara dan Tentera Udara Kuwait

  1961
  Kyrgyzstan   Tentera Udara Kyrgyzstan 1991

LSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Laos   Pasukan Udara Tentera Pembebasan Rakyat Lao[49] 1975

Tentera Udara Diraja Lao[50][51]

  1960-1975

Aviation Laotienne

  1955-1960
  Latvia   Tentera Udara Latvia
Latvijas Gaisa Spēki
1991

 

  1926-1940
  Lebanon   Tentera Udara Lebanon
Al Quwwat al-Jawwiya al-Lubnamia
1945
  Lesotho   Skuadron Udara - Pasukan Pertahanan Lesotho c.1988
  Liberia   Sayap Udara Angkatan Tentera Liberia 1987
  Libya   Tentera Udara Libya
Al Quwwatal Jawwiya al Jamahiriya al Arabia al Libyya
1978

Tentera Udara Republik Arab Libya

  1970-1978?

Tentera Udara Diraja Libya
Al Quwwat al Jawwiya al Malakiya al Libiyya

  1951-1970
  Lithuania   Tentera Udara Lithuania
Karinės Oro Pajėgos
1992
  Luxembourg   Pasukan Amaran Awal Udara NATO [52] 1982

MSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Republik Macedonia   Pasukan Pertahanan Udara dan Tentera Udara Macedonia
Военно Воздухопловство и Противвоздушна Одбрана
Voeno Vozduhoplovstvo i Protivvozdushna Odbrana
1992
  Madagascar   Tentera Udara Madagascar
Armée de l'Air Malgache
1961
  Malawi   Sayap Udara Angkatan Tentera Malawi 1978

Malawi Young Pioneers Air Arm[53]

  1970-1978
  Malaysia   Tentera Udara Diraja Malaysia 1963

Tentera Udara Diraja Persekutuan

  1958-1963
  Maldives   Elemen Udara
Pasukan Pertahanan Kebangsaan Maldives
1978
  Mali   Tentera Udara Mali
Force Aérienne de la Republique du Mali
1961
  Malta   Armed Forces of Malta No.2 Regiment – Air Squadron 1992
  Mauritania   Tentera Udara Mauritania
Force Aérienne de la Republique Islamique de Mauritanie
1961
  Mauritius   Pengawal Pantai Mauritius 1987

Sayap Marin Pasukan Polis Mauritius

  1970-1987
  Mesir   Tentera Udara Mesir
Al Quwwat Al Jawwiya Il Misriya
1961

Tentera Udara Republik Arab Bersatu

  1958-1961[54]

Tentera Udara Mesir

  1952-1958

Tentera Udara Diraja Mesir

  1937-1952

Pasukan Udara Tentera Darat Mesir

  1931-1937
  Mexico   Tentera Udara Mexico
Fuerza Aérea Mexicana
1915
  Penerbangan Tentera Laut Mexico
Fuerza Aeronaval
1926[55]
  Moldova   Tentera Udara Moldova[56] 1991
  Mongolia   Perintah Pasukan Pertahanan Udara Mongolia[57]
Агаарын Довтолгооноос Хамгаалах Цэргийн Командлал
1993-presents

Tentera Udara Rakyat Mongolia Монголын Ардын Армийн Нисэх Хүчин

  1925-1993
  Montenegro   Tentera Udara Montenegro
Vazdušne snage Crne Gore
2006
  Morocco   Tentera Udara Diraja Maghribi
القوات الجوية الملكية المغربية
Al Quwwat Al Jawwiya Al Malikiya Al Maghrebiya
(Force Aérienne Royale Marocaine)
1961

Penerbangan Diraja Sherifan
Aviation Royale Chérifienne

  1956-1961
  Mozambique   Tentera Udara Mozambique
Força Aérea de Moçambique
c.1976/77?

Tentera Udara Pembebasan Rakyat Mozambique
Força Populare Aérea de Libertação de Moçambique

  1975-c.1976/77?
  Myanmar   Tentera Udara Myanmar
Tatmdaw Lei
1947

NSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Namibia   Tentera Udara Namibia 2005

Sayap Udara Pasukan Pertahanan Namibia

  1994-2005
    Nepal   Khidmat Udara Tentera Darat Nepal c.2008

Sayap Udara Diraja Tentera Darat Nepal

  1979-c.2007

Khidmat Udara Diraja Tentera Darat Nepal

  1965-1979
  New Zealand   Tentera Udara Diraja New Zealand[58][59] 1934

Dkuadron-skuadron New Zealand dalam Tentera Udara Diraja No. 75, 485, 486, 487, 488, 489, 490

  1939-1945

Tentera Udara Simpanan New Zealand

  1930-1957

Tentera Udara Tetap New Zealand

  1923-1934

Kor Penerbangan Tentera Darat New Zealand

  1913-1923
  Nicaragua   Pasukan Udara Tentera Darat Nicaragua
Fuerza Aérea – Ejército de Nicaragua
1995

Tentera Udara Nicaragua
Fuerza Aérea Nicaraguënse

  1990-1995

Sandinista Air Force
Fuerza Aérea Sandinista

  1979-1990

Air Force of Nicaragua
Fuerza Aérea de Nicaragua

  c.1950-1979

Guard Air Force of Nicaragua
Fuerza Aérea Guardia de Nicaragua

  c.1947-c.1950

Air Force of the National Guard
Fuerza Aérea de la Guardia Nacional

  1938-c.1947

Air Corps of the National Guard
Cuerpo de Aviación de la Guardia Nacional

  1936-1938

Military Aviation Corps
Cuerpo Militar de Aviación

  1926-1936

National Guard
Guardia Nacional

  1920-1926
  Niger   National Squadron of Niger
Escadrille Nationale du Niger
2003

Niger Air Force
Force Aérienne du Niger

  1961-2003?
  Nigeria   Tentera Udara Nigeria 1964
  Norway   Tentera Udara Diraja Norway
Kongelige Norske Luftforsvaret
1944

Tentera Udara Diraja squadrons 331 and 332

  1942-1945

Army Air Service
Hærens Flyvevesen

  1915-1944

Naval Air Service
Marinens Flyvevesen

  1916-1944

OSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Oman   Tentera Udara Diraja Oman (RAFO)[60]
Al Quwwat al-Jawwiya al-Sultanya al-Omanya
1990

Tentera Udara Sultan Oman (SOAF)

  1959-1990
OECS[61]   Sistem Keselamatan Wilayah 1999

PSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Pakistan   Tentera Udara Pakistan
پاک فضائيہ
1956

Tentera Udara Diraja Pakistan

  1947-1956
  Sayap Penerbangan Tentera Darat Pakistan 1958
  Cabang Udara Tentera Laut Pakistan 1973
  Panama   Khidmat Laut-Udara Negara
Servicio Nacional Aeronaval
2008
  Papua New Guinea   Pasukan Pertahanan Papua New Guinea 1974
  Paraguay   Tentera Udara Paraguay
Aeronautica Militar Paraguaya
1989
  Penerbangan Tentera Laut Paraguay
Aviación Naval Paraguaya[62][63]
1980
  Perancis   Tentera Udara Perancis
Armée de l'Air
1933

Skuadron Normandie-Niémen
Groupe de Chasse Normandie-Niémen

  1942-1945

Skuadron-skuadron RAF 326-329 dan 340-347
Forces Aériennes Françaises Libres

  1940-1945

Tentera Udara Perancis
Armée de l'Air

  1933-1940

Penerbangan Tentera Darat Perancis
Aviation Militaire

  1909-1933
  Cabang Udara Tentera Laut Perancis
Aviation Navale
1925

 

  1925-1940
  Penerbangan Ringan Tentera Darat Perancis
Aviation Légère de l'Armée de Terre
1954
  Peru   Tentera Udara Peru
Fuerza Aérea del Perú
1950

Kor Aeronautika Peru
Cuerpo Aeronáutico del Perú

  1936-1950

Kor Penerbangan Peru
Cuerpo de Aviación del Perú

  1929-1936
  Penerbangan Tentera Laut Peru
Fuerza Aviación Naval
1980

Aeronaval Service
Servicio Aeronaval

  1963-1980
  Penerbangan Tentera Darat Peru
Aviación del Ejército
1977

Kumpulan Penerbangan Ringan Tentera Darat
Grupo de Aviación Ligera del Ejército

  1973-1977
  Poland   Tentera Udara Poland
Siły Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej
2004

Pasukan Pertahanan Udara dan Udara
Wojska Lotnicze i Obrony Powietrznej

  1993-2004

 

  1990-1993

Tentera Udara
Wojska Lotnicze

  1962-1990

Pasukan Pertahanan Udara Negara
Wojska Obrony Powietrznej Kraju

  1962-1990

Pertahanan Udara dan Udara Negara
Wojska Lotnicze i Obrony Przeciwlotniczej Obszaru Kraju

  1954-1962

Tentera Udara
Wojska Lotnicze

  1947-1954

Pasukan Udara Tentera Darat Poland
Lotnictwo Wojska Polskiego

  1945-1947

Pasukan Udara Tentera Darat Poland
Lotnictwo Wojska Polskiego

  1943-1945

Skuadron-skuadron RAF 300-309, 315-318 dan 663

  1940-1947

Forces Aerienes Polonaises

  1940

Tentera Udara
Wojska Lotnicze

  1918-1939
  Penerbangan Tentera Darat Poland
Lotnictwo Wojsk Lądowych
1994
  Penerbangan Tentera Laut Poland
Lotnictwo Marynarki Wojennej
1947
  Penerbangan Pengawal Sempadan Poland
Lotnictwo Straży Granicznej
1990
  Portugal   Tentera Udara Portugal
Força Aérea Portuguesa
1952

Cabang Aeronautika Tentera
Arma da Aeronáutica Militar

  1924-1952

 

  1918-1924

Military Aeronautical Service
Serviço Aeronáutico Militar

  1914-1918

Kompeni Belon
Companhia de Aerosteiros

  1911-1914
  Skuadron Helikopter Tentera Laut
Esquadrilha de Helicópteros da Marinha
1993

Aeronaval Forces
Forças Aeronavais

  1952-1957

Pasukan Udara Tentera Laut
Forças Aéreas da Armada

  1931-1952

Khidmat Aeronautika Tentera Laut
Serviço da Aeronáutica Naval

  1918-1931

Khidmat Penerbangan Tentera Laut
Serviço de Aviação da Armada

  1917-1918

QSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Qatar   Tentera Udara Emiriah Qatar 1968

RSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Romania   Tentera Udara Romania
Forţele Aeriene Române
1989

 

  1985-1989

Air Force of the Socialist Republic of Romania
Forţele Aeriene ale Republicii Socialiste România

  1965-1985

Forţele Aeriene ale Republicii Populare Române

  1964-1965

Forţele Aeriene ale Republicii Populare Romîne

  1954-1964

Air Force of the People's Republic of Romania
Forţele Aeriene ale Republicii Populare Române

  1947-1954

 

  1944-1947

Royal Air Force of Romania
Forţele Aeriene Regale ale României

  1941-1944

Romanian Royal Aeronautics
Aeronautica Regală Română

  1915-1941
  Rusia [[Image:|23px]] Tentera Udara Rusia[64]
Военно-воздушные cилы России
Voyenno-Vozdushnye Sily Rossii
1991

Tentera Udara Soviet
Военно-воздушные силы
Voenno-Vozdushnye Sily

[[Image:|23px| ]] 1918-1991

Tentera Udara Imperial Rusia
Императорский военно-воздушный флот
Pre-reform Russian:Императорскiй военно-воздушный флотъ

  1910-1917
[[Image:|23px]] Penerbangan Tentera Laut Rusia
Авиация Военно-Морского Флота
Aviatsiya Voyenno-Morskogo Flota
1991
  Rwanda   Tentera Udara Rwanda
Force Aérienne Rwandaise
1972

SSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Senegal   Tentera Udara Senegal
Armée de l'Air du Sénégal
1960
  Serbia   Tentera Udara Serbia
Ваздухопловство и ПВО Војске Србије
Vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije
2006[65]

Serbian Military Air Service
Српска Авијатика
Srpska Avijatika

  1915-1918[66]

 

  1913-1915

Serbian Aviation Service Aircraft Command
Ваздухопловна Команда
Vazduhoplovna Komanda

  1912-1913
  Seychelles   Coast Guard Air Wing (Seychelles) 1980
  Sierra Leone   Sierra Leone Defence Force 1973
  Singapura [[Image:|23px]] Angkatan Udara Republik Singapura
Angkatan Udara Republik Singapura
1968
  Slovakia   Tentera Udara Slovakia
Velitelstvo Vzdušnych Sil
1993

Slovenske Vzdusne Zbrane

  1939-1944
  Slovenia   Tentera Udara Slovenia
Brigada zračne Obrambe in Letalstva Slovenske Vojske
2004

15th Aviation Brigade of the Slovenian Army

  1995-2004

15th Aviation Brigade of the Territorial Defense Force

Fail:Sign Slovenian Army.jpeg 1991-1995

Slovenian Airforce upon the break-away from the Hapsburg Empire

  1918-1919
  Somalia   Tiada

Tentera Udara Somalia[67]

  1960-1991

Somali Aeronautical Corps
Ciidamada Cirka Soomaaliyeed
Corpo di Sicurezza della Somalia

  1958-1968
  Sepanyol   Tentera Udara Sepanyol
Ejército del Aire
1939

Nationalist Air Force[68]
Aviación Nacional

  1936-1939

"   

  1937-1939

Fuerzas Aéreas de la República Española (F.A.R.E.)

  1931-1939

Aeronáutica Militar Española

  1911-1931

Servicio Militar de Aerostacion

  1896-1911
  FAMET Spanish Army Aviation
Fuerzas Aeromóviles del Ejército de Tierra
1973
  Armada Española Air Arm
Arma Aérea de la Armada
1954

Aeronáutica Naval

  1917-1936
  Sri Lanka   Tentera Udara Sri Lanka 1972

Royal Ceylon Air Force

  1951-1972
  Sudan   Tentera Udara Sudan
Al Quwwat al-Jawwiya As-Sudaniya
1956
  Suriname   Tentera Udara Suriname
Surinaamse Luchtmacht
1982
  Swaziland   Tentera Udara Swaziland 1979
  Sweden   Tentera Udara Sweden
Svenska Flygvapnet
1926

Aircraft Coy of the Signal Corps
Flygkompaniet

  1912-1926

Naval Air Service
Marinens Flygväsen

  1911-1926
  Defence Helicopter Wing[69]
Försvarsmaktens Helikopterflottilj
1998-2003

Swedish Army Aviation
Arméflyget

  1954-1998

Swedish Naval Aviation
Marinflyget

  1958-1998
  Switzerland   Tentera Udara Switzerland
Schweizer Luftwaffe
Forces Aériennes Suisses
Forze Aeree Svizzere
1946

Independent service under the Swiss Federal Military Department
Schweizerische Flugwaffe

  1936-1946

Swiss Army Aviation
Schweizerische Fliegertruppe

  1914-1936
  Syria   Tentera Udara Syria
Al Quwwat al-Jawwiya al Arabiya as-Souriya
1961

United Arab Republic Air Force

  1958-1961[54]

Syrian Air Force
Al Quwwat al-Jawwiya al Arabiya as-Souriya

  1948-1958

TSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Taiwan (ROC)   Tentera Udara Republik China
中華民國空軍
Chung-Hua Min-Kuo K'ung-Chün
1938

Tentera Udara Nasionalis China (Kerajaan Pusat)[70]

  1925-1938

Chinese Aviation Ministry

  1920-1925?

Chinese Aviation Service

  1916?-1919?

Chinese Army Air Arm

  1914-1916?

Airplane Corps of the Chinese Army

  1913-1914
  Republic of China Army Aviation and Special Forces Command 1999

Army Paratroops and Special Forces Command

  1979-1999

Army Aviation Command[71]

  1976-1979
  Republic of China Navy Aviation Command 1995

Naval Anti-Submarine Group

  1991-1995

Fleet Helicopter Squadron

  1977-1991

Chinese Naval Air Service

  1927-1938
  Tajikistan   Trup Pertahanan Udara dan Udara Tajikistan c. 1993-1994[72]
  Tanzania   Sayap Udara Pasukan Pertahanan Rakyat Tanzania
Jeshi la Anga la Wananchi wa Tanzania
1965
  Thailand   Tentera Udara Diraja Thailand
กองทัพอากาศไทย
Kongthap Akat Thai
1937

Siamese Air Force Division
กรมทหารอากาศ
Krom Tahan Akat

  1935-1937

Siamese Air Division
กรมอากาศยาน
Krom Akatsayan

  1921-1935

Siamese Army Aviation Division
กรมอากาศยานทหารบก
Krom Akatsayan Tahan Bok

  1917-1921

Siamese Army Aviation Unit
กองบินทหารบก
Kong Bin Tahan Bok

  1914-1917
  Tonga   Pasukan Pertahanan Tonga 1939
  Togo   Tentera Udara Togo
Force Aérienne Togolaise
1964[73]
  Trinidad dan Tobago   Trinidad and Tobago Defence Force Air Guard 1966
  Tunisia   Tentera Udara Tunisia
Al Quwwat al-Jawwiya al-Jamahiriyah at'Tunisia
1959[74]
  Turki   Tentera Udara Turki
Türk Hava Kuvvetleri
1972

former marking

  1944-1972

Turkish Ministry of Defense,
Undersecretariat of Military Aviation
Hava Müsteşarlığı

  1928-1944

Turkish Air Force Inspectorate
Hava Kuvvetleri Müfettişliği

  1922-1928

Turkish Air Force General Directorate
Kuva-yı Havaiye Müdüriyet-i Umumiyesi

  1921-1922

Turkish Army Air Service
Kuva-yı Havaiye Şubesi

  1920-1921
  Turkish Land Force Aviation
Türk Kara Kuvvetleri Havacılığı
1948
  Turkish Naval Aviation
Türk Donanma Havacılığı
1971
  Turkish Coast Guard Aviation
Türk Sahil Güvenlik Havacılığı
1993
  Turkmenistan   Pasukan Pertahanan Udara dan Tentera Udara Turkmenistan 1992

USunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Uganda   Tentera Udara Uganda 1964
  Ukraine   Tentera Udara Ukraine
Військово-Повітряні Сили України
Viys'kovo-Povitriani Syly Ukrayiny
1992
  Penerbangan Tentera Laut Ukraine
Авіація Військово-Морських Сил
Aviatsiya Viys'kovo-Mors'kykh Syl
1992
  United Kingdom   Tentera Udara Diraja 1918

Khidmat Udara Tentera Laut Diraja

  1914-1918

Kor Penerbangan Diraja

  1912-1918

Batalion Udara Jurutera Diraja

  1911-1912

School of Ballooning

  1888-1911
  Cabang Udara Armada[75] 1937
  Kor Udara Tentera Darat[75] 1942
  Uruguay   Tentera Udara Uruguay
Fuerza Aérea Uruguaya
1953

Tentera Udara Tentera
Fuerza Aérea Militar

  1952-1953

Penerbangan Tentera Uruguay
Aeronáutica Militar Uruguaya

  1935-1952

Sekolah Aeronautik Tentera
Escuela Militar de Aeronáutica

  1916-1935

Sekolah Penerbangan Tentera
Escuela de Aviación Militar

  1913-1916
  Penerbangan Tentera Laut Uruguay
Aviación Naval Uruguaya
1951

Khidmat Udara Tentera Laut
Servicio Aeronáutico

  1925-1951
  Uzbekistan   Pasukan Pertahanan Udara dan Udara Uzbekistan 1992

VSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Venezuela   Tentera Udara Venezuela
Aviación Militar Venezolana
2006[76]

Fuerza Aérea Venezolana

  1949-2006
  Penerbangan Tentera Darat Venezuela
Servicio Aéreo del Ejército Venezolana
1970
  Penerbangan Tentera Laut Venezuela
Aviación de la Marina Venezolana
1922
  Pengawal Kebangsaan Venezuela
Comando de Apoyo Aéreo de Guardia Nacional
1999
  Vietnam   Tentera Udara Rakyat Vietnam
Không Quân Nhân Dân Việt Nam
1975

Tentera Udara Vietnam Utara

  1959-1975

Tentera Udara China Cochin

  1941-1945

YSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Yaman   Tentera Udara Yaman
Al Quwwat al Jawwiya al Yemeniya
1990

ZSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Zambia
(dahulunya Rhodesia Utara)
  Perintah Pertahanan Udara dan Tentera Udara Zambia 1968

Sayap Udara Zambia

  1964-1968

Tentera Udara PErsekutuan Rhodesia & Nyasaland

  1954-1963
  Zimbabwe
(dahulunya Rhodesia Selatan)
  Tentera Udara Zimbabwe 1980

Tentera Udara Rhodesia

  1970-1979

Tentera Udara Diraja Rhodesia

  1963-1970

Tentera Udara Persekutuan Rhodesia & Nyasaland

  1954-1963

Tentera Udara Rhodesia Selatan

  1939-1954

Rejimen Unit Udara Rhodesia

  1935-1939

Bekas negaraSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Austria-Hungary   Kor Udara Austria-Hungary
Kaiserliche und Königliche Luftfahrtruppen
1912-1919

Khidmat Penerbangan Diraja dan Imperial
KuK. Militär-Aeronautische Anstalt

  1893-1912
  Biafra   Tentera Udara Biafra 1967-1970
  Czechoslovakia   Tentera Udara Czechoslovakia[77]
Československé Vojenské Letectvo
1945-1993

Pasukan Udara Tentera Darat Czechoslovakia
Československé Letectvo

  1918-1939
  Jerman Timur   Tentera Udara Jerman Timur
Luftstreitkräfte und Luftverteidigung der Deutschen Demokratischen Republik
1956-1990
  Manchukuo   Tentera Udara Manchukuo 1938-1945
  Manchukuo Air Transport Company[78]
Manchu Kokuyuso Kabushiki Kaisha
1932-1945
  Yaman Utara   Tentera Udara Republik Arab Yaman 1962-1990
  Empayar Turki Uthmaniyyah   Ottoman Air Force Inspectorate
Kuva-yı Havaiye Müfettişliği
1918-1920

Ottoman Aviation Affairs Inspectorate
Umur-u Havaiye Müfettişliği

  1915-1918

Ottoman Aviation Organization Inspectorate
Teşkilat-ı Havaiye Müfettişliği

  1914-1915

Ottoman Aviation Commission
Havacılık Komisyonu

  1911-1914
  Ottoman Naval Aviation Academy and Service
Bahriye Tayyare Mektebi ve Havacılık Şubesi
1914-1919
  Vietnam Selatan   Tentera Udara Vietnam
Khong Quan Viet Nam
1954-1975
  Yaman Selatan   Tentera Udara Yaman Selatan 1967-1990
  Kesatuan Soviet [[Image:|23px]] Tentera Udara Soviet[79]
Военно-воздушные силы
1930-1991

Armada Udara Petani dan Pekerja
Рабоче-крестьянский воздушный флот

  1918-1930
  Republik Arab Bersatu   Tentera Udara Republik Arab Bersatu 1958-1961

Tentera Udara Mesir

  1952-1958

Tentera Udara Syriaorce

  1948-1958
  Yugoslavia /
  SFR Yugoslavia /
  FR Yugoslavia
  Tentera Udara Serbia dan Montenegro
Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана Војске Србије и Црне Горе
Ratno vazdukhoplovstvo i protivvazdushna odbrana Vojske Srbije i Tsrne Gore
2003-2006[80]

FR Yugoslavia Air Force
Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана Војске Југославије
Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije

  1992-2003

SFR Yugoslav Air Force[81]
Југословенско Ратно Ваздухопловство и Противваздушна Одбрана
Jugoslovensko Ratno Vazduhoplovstvo i Protivvazdušna Odbrana

  1945-1991

Yugoslav Royal Air Force
Југословенско Краљевско Ратно Ваздухопловство и Поморска Авиацијса
Jugoslovensko Kraljevsko Ratno VAzduhoplovstvo i Pomorska Aviacija

  1929-1941

Yugoslav Royal Army Aviation Department
Авиацијско Одељење Југословенске Краљевске Армије
Aviacijsko Odeljenje Jugoslovenske Kraljevske Armije

  1923-1929
  Republik Srpska
  Tentera Udara Republik Srpska
1 Puk Vazduhoplovstva i protivvazdušna odbrana Vojske Republike Srpske
1992-2006
  Republik Krajina Serbia
  Tentera Udara Krajina Serbia
RV i PVO Vojske Republike Srpske Krajine
1991-1995
  Zaire
(kini Republik Demokratik Congo)
  Tentera Udara Zaire 1971-1997

Lain-lainSunting

Negara Ditubuhkan
Perkhidmatan
Nama asliKiniDahulu
  Abkhazia   Tentera Udara Abkhazia 1992
  Hong Kong   Cabang Udara - Kor Pertahanan Sukarela Hong Kong RAF 1930-1949


Tentera Udara Bantuan Hong Kong/RAF

  1949-1951


Tentera Udara Bantuan Diraja Hong Kong

  1951-1993
  Angkatan Udara Tentera Pembebasan Rakyat - Tentera Pembebasan Rakyat Perbatasan Hong Kong 1997-

RujukanSunting

  1. ^ Operations resumed in 2002, but the new name may not have been applied until the after the 2003 defense reforms were promulgated.
  2. ^ As they continued the fight against the Taliban, the Mujahideen leaders individually retained the trappings of elements of the Islamic State of Afghanistan. Most of the country's military aircraft not captured by the Taliban were retained by factions remaining aligned with former President Burhanuddin Rabbani. These groups would later form the 'United Islamic Front', which is more commonly known as the 'Northern Alliance'.
  3. ^ Little is known about the Taliban regime's air force establishment.
  4. ^ The pro-Soviet regime collapsed in late April 1992 and was succeeded by the UN-sponsored government, the "Islamic State of Afghanistan", led by Burhanuddin Rabbani until overthrown by the Taliban in September 1996.
  5. ^ Soviet Union-installed regime.
  6. ^ Official establishment occurred in 1924, but the AMAA received its first aircraft in 1921 (aside from some captured in 1919).
  7. ^ As in most cases, Argentina's air arms began as an Army formation. Following a period of service unification, the Army Aviation Command was reformed on 27 November 1956, but did not gain independence from the Air Force until 3 November 1959.
  8. ^ Date first aircraft obtained; the Barbados Defence Force itself was established in 1979.
  9. ^ Preceded by RAAF squadrons 18, 119 and 120 (1942-1946) and RAF squadrons 320, 321 and 322 (1940-1945).
  10. ^ Preceded by RAF Squadrons 349 and 350 (1942-1946).
  11. ^ The indicated roundel was introduced in 1937 - according to Иван Бориславов и Румен Кирилов, "Самолетите на България", част втора, София, 1996, стр. 246-253 (in Bulgarian; in English: Ivan Borislavov and Rumen Kirilov, "The Airplanes of Bulgaria", part two, Sofia, 1996, pages 246-253).
  12. ^ After the First World War in accordance with the Treaty of Neuilly Bulgaria lost the right to own military air force and because of this from 1920 to 1937 its air force operated as a part of the Bulgarian civil administration - according to Иван Бориславов и Румен Кирилов, "Самолетите на България", част първа, София, 1996, стр. 62-81 (in Bulgarian; in English: Ivan Borislavov and Rumen Kirilov, "The Airplanes of Bulgaria", part one, Sofia, 1996, pages 62-81).
  13. ^ The indicated version of the German Cross was slightly modified and introduced in 1915 as most widespread Bulgarian aviation sign during the First World War along with the less employed St. Andrew's Cross - according to Иван Бориславов и Румен Кирилов, "Самолетите на България", част втора, София, 1996, стр. 246-253 (in Bulgarian; in English: Ivan Borislavov and Rumen Kirilov, "The Airplanes of Bulgaria", part two, Sofia, 1996, pages 246-253).
  14. ^ Initially operated balloons. In 1912 Bulgaria received its first airplane Bleriot XXI, with which on 13 August 1912 Simeon Petrov flew to become the first Bulgarian to pilot an airplane over Bulgaria.
  15. ^ The KPAF's name was changed to "Cambodian People's Air Force" in 1989, following the restoration of the nation's former name of Cambodia. In 1992, the PKAF was briefly resurrected as the "State of Cambodia Air Force", but it never actually became operational under that title.
  16. ^ The Vietnamese invasion of 1979 resulted in the forcible disbandment of the AFKLA; formation of a successor force did not begin until 1984.
  17. ^ The Cape Verde Coast Guard received its first aircraft in November 1992; its actual date of formation is unknown at this time.
  18. ^ The Fuerza Aérea de Chile was briefly named Fuerza Aérea Nacional in 1930.
  19. ^ The year 1919, when its first aircraft were received, is the traditional establishment date of Chile's Aviación Naval (the name by which it is still popularly referred); however, it was not officially established and recognized as a branch within the Navy until 1923.
  20. ^ When Chile's unified national air force was dissolved in 1953, the Army did not regain an air arm of its own. Disappointment with this outcome led to the founding of the Club Aéreo del Personal del Ejército (Army Personnel Aero Club) in 1959. Although never formally established as an air arm, it nevertheless served as an important and foundational predecessor to the modern CAEC.
  21. ^ The NFG was formed in the summer of 1949 for the air defense of Beijing, but was replaced by the PLAAF in November of that year.
  22. ^ On 28 February 1930, the Red Army captured a Nationalist Chinese O2U-4 Corsair reconnaissance aircraft that had been forced to land due to having run out of fuel; given a red star and named after Lenin, it was later used against the Nationalist government. This may have been the first aircraft in the Red Army. Small numbers of captured aircraft were also used against the Japanese during World War II, but the first regular Communist Chinese air force would be organized as the Nanyuan Flying Group in 1949.
  23. ^ Also known as Congo-Brazzaville.
  24. ^ Republik Demokratik Congo (DRC), also known as Congo-Kinshasa.
  25. ^ Although Costa Rica established its air force in 1947, it did not begin flying operations until 1948.
  26. ^ The Kroatische Luftwaffen Legion was a World War II German Luftwaffe unit formed from Croatian volunteers on 2 June 1941, and had a fighter and a bomber squadron. The fighter squadron was designated 15.(Kroatische)/JG 52, and served on the Eastern Front from 6 October 1941 until July 1944. The bomber squadron was designated 15.(Kroatische)/KG 53, and served on the Eastern Front from 25 October 1941 until December 1942.
  27. ^ Full formal name is the Cuban Air Defense and Revolutionary Air Force (Defensa Anti-Aérea y Fuerza Aérea Revolucionaria).
  28. ^ Established by Fidel Castro in 1958, but operations with a captured Aviación Naval aircraft began the previous year.
  29. ^ Split off from the Cuban air force in 1934, but remerged in 1952 reorganization.
  30. ^ Army aviation was resurrected from 1971-2003 as Hærens Flyvetjeneste (HFT) — Royal Danish Army Flying Service. Now placed under the Air Force as Squadron 724.
  31. ^ In early 1948, Army aviation became an independent and separate service as the Dominican Military Aviation Corps (DMAC) El Cuerpo de Aviación Militar Dominicana (CAMD/AMD). The Army regained an air arm of its own in 2001.
  32. ^ At the beginning of 1951, the Navy was authorized to establish its own aviation arm, but it was absorbed into the Air Force the following year. The Navy regained an air arm of its own in 2003.
  33. ^ Includes the Dubai Defence Force Air Wing (formed 1971); Abu Dhabi Army Air Wing (formed 1968); and Abu Dhabi Air Force (formed 1972).[petikan diperlukan]
  34. ^ Official date of integration of the several emirate air arms, but actual integration took many years.
  35. ^ In 1943, 'Sonderstaffel Buschmann' was redesignated Aufklärungsgruppe 127 (AGr 127) and became a regular unit of the German Luftwaffe. On 18 October 1943, AGr 127 was divided into two units, See-Aufklärungsgruppe 127 and Nachtschlachtgruppe 11
  36. ^ 'Sonderstaffel Buschmann' was a German Luftwaffe auxiliary unit for coastal patrol. It was formed on 12 February 1942.
  37. ^ The Ethiopian Air Force effectively ceased to exist in 1991, following the victory of the Eritrean People's Liberation Front (EPLF) in the civil war; it was reestablished in 1995.
  38. ^ The national flag is used as a fin flash.
  39. ^ The Gambia formed the nucleus of an air force in 2002 and sent personnel to the Ukraine for a four-year pilot training course. The Gambia bought its first aircraft, a single Su-25 from Georgia in the first half of 2003. However, by 2007, the government had yet to announce its air force's formal establishment.
  40. ^ Also uses a low-visibility roundel:  
  41. ^ Flank roundel:  
  42. ^ Conglomerate of the Aviazione della Regia Marina and Corpo Aeronautico Militare. Tailfin insignia (click to enlarge):  , flank roundel (click to enlarge):  
  43. ^ Tailfin insignia (click to enlarge):  
  44. ^ Tailfin insignia (click to enlarge):  
  45. ^ (Itali) Baldassare Catalanotto, Hugo Pratt, In un cielo lontano : 70 anni di aeronautica militare. Lizard editore, 1993. ISBN 88-86456-01-8
  46. ^ Patterned on the US Air Force.
  47. ^ Also used the Imperial Japanese Navy's ensign:  
  48. ^ Former ROKAF roundel - used until 2000s (clik to enlarge):  
  49. ^ For some time LPLAAF also used this roundel (clik to enlarge):   (www.acig.org)
  50. ^ The communist Pathet Lao insurgents operated their own small air arm from 1960-1975; it became part of the LPLAAF.
  51. ^ Following a failed attempt at a coup d'état, the Kong Le rebel faction also briefly operated a small air arm from 1960-1963, when it was re-incorporated into the RLAF.
  52. ^ Luxembourg has no air force of its own, but NATO-owned aircraft are operated under Luxembourg registration.
  53. ^ The Malawi Young Pioneers (MYP) was a paramilitary adjunct of the League of Malawi Youth activist organization of the ruling Malawi Congress Party (MCP). Established in 1963, the first militarily trained cadres appeared in 1964, and the MYP obtained aircraft beginning in 1970.
  54. ^ a b From 1958-1961, the Egyptian and Syrian air forces were unified as the United Arab Republic Air Force.
  55. ^ Although founded in 1926, aircraft were not supplied until the following year.
  56. ^ On the flanks are used also the national flag, it seems to be used also this roundel:  
  57. ^ The red variant of soyombo roundel reported [1]:  
  58. ^ Includes Royal New Zealand Navy aircraft as No. 6 Squadron and formerly No. 6 Squadron.
  59. ^ Also included RAF squadrons 75 and 485-490 during World War II.
  60. ^ There is also the alternate version:  
  61. ^ Pertubuhan Negara-Negara Caribbean Timur
  62. ^ Paraguayan Air Arms
  63. ^ Paraguay Naval Aviation
  64. ^ A new tricolour star has been reported since 2007 on several planes and helicopters: militaryphotos.net, airliners.net:  
  65. ^ The Serbian-Montenegrin union of Yugoslavia was dissolved in 2006 and the former nation's military assets were divided between them.
  66. ^ After World War I, Serbia was united with other Balkan states into the Kingdom of Yugoslavia.
  67. ^ Finflash (click to enlarge):  
  68. ^ Some units customize their roundels, painting in white inside, their own symbol or motto.
  69. ^ Merged with Swedish Air Force 2003
  70. ^ Information on the organization of Chinese military aviation prior to 1925, when the Kuomintang began establishing its Aviation Bureaus around China, is very spotty as many records have been lost during the conflicts raging from 1931-1949 and the subsequent Cultural Revolution; in fact, during most of these earlier years, China fielded multiple air forces, most being the personal air arms of various warlords — some allied with the national government and some not. During World War II (which began for the Chinese with the Japanese invasion of Manchuria in 1931), the Japanese established a number of puppet governments, several of which were permitted to field small air forces.
  71. ^ Although a formal aviation arm was not stood up until 1979, the ROC Army created an Aviation Section for each of its two corps and an Aviation Platoon for its General Headquarters in 1956.
  72. ^ Russia provided Tajikistan with several helicopters in 1993 and began to organize an indigenous air force by no later than 1994; however, most sources express doubts as to its operational effectiveness.
  73. ^ Although some aircraft were obtained after independence in 1960 and further aircraft were supplied by France in 1963, the air force was not formally established until 1964.
  74. ^ However, Tunisia's first aircraft were not obtained until 1960.
  75. ^ a b Formerly part of the Royal Air Force.
  76. ^ Aviación Militar Bolivariana - Paladín del Espacio Soberano
  77. ^ Preceded and supported by RAF squadrons 310-313 (1940-1946) and the Soviet Air Force's 1st Czech Fighter Regiment[petikan diperlukan].
  78. ^ The Manchukuo Air Transport Company served as a para-military airline which performed transport and reconnaissance missions for Japanese military forces.
  79. ^ Until the fifties was in use the single bordered star, also painted on the flanks (click to enlarge):  
  80. ^ Montenegro voted to secede from the FRY in 2006 and the union with Serbia was dissolved, with FRY military assets being divided between the (now) two nations.
  81. ^ Preceded by the Partizanska Eskadrila NOVJ and RAF squadrons 351 and 352 (the RAF Balkan Air Force, 1942-1945)

Pautan luarSunting