Buka menu utama
Jangan dikelirukan dengan Sharifah Shahirah.

Sharifah Shahora merupakan seorang aktres dan pelawak yang popular di Malaysia. Mula diperkenalkan menerusi drama bersiri Imbasan pada tahun 1997, karier lakonan aktres yang senang diteriak sebagai Shora ini mula menyinar menerusi drama-drama komedi seperti Enot, Menantu Mak Dara, Geletek setelah terlafaznya akad dan banyak lagi.

Sharifah Shahora
Kelahiran (1974-09-21) 21 September 1974 (umur 45)
Pahang, Malaysia
PekerjaanPelakon
Tahun aktif1997 - kini
PasanganRaja Mukhriz Raja Ahmad Kamaruddin (berkahwin 2008)

Beliau merupakan kenalan rapat kepada aktres komedi popular Sheila Rusly serta sering mengacarakan majlis-majlis hiburan. Shora juga sering muncul dalam program-program hiburan kendalian selebriti popular Azwan Ali.Pernah mengacara program ‘Akak Akak sangat’ terbitan Astro

Kini beliau merupakan penerbit drama Dan filem untuk terbitan di Malaysia

FilmografiSunting

FilemSunting

  1. Pasrah (2000)
  2. Seri Dewi Malam (2001)
  3. Bilut (2006)
  4. "Ophilia" (2014)
  5. "Girlfriend Aku Dari Neraka " (2015)
  6. "Harmonika" (2016)

TVSunting

  1. Imbasan (Bersama Yusof Haslam) (1997)
  2. Enot (2002)
  3. Enot Rayalah Pulak (2002)
  4. Enot VCDlah Pulak (2003)
  5. Ragam Raya (2007)
  6. Ta'in (2008)
  7. Geletek (2009)
  8. Ibu Mee Segera (2010)

DramaSunting

  1. Embun Muliara (Bersama Shahronizam) (2008)
  2. Tanah Kubur (Bersama Roy Azman) (2015)
  3. Noda Setitik Arak
  4. HidayahMu Ramadan
  5. Setelah Terlafaznya Akad (2019)

RujukanSunting


Pautan luarSunting