Sharifah Zarina

Sharifah Zarina binti Wan Hassan, juga dikenali sebagai Zarina Al-Qadry merupakan penyanyi wanita Malaysia. Beliau terkenal dengan lagu berjudul "Langit Ketujuh" ciptaan Azmeer.[1] Selain itu, beliau merupakan peserta Gegar Vaganza musim pertama dan bekas peserta Top 100 Malaysian Idol musim pertama.

Sharifah Zarina
Nama lahirSharifah Zarina binti Wan Hassan
Juga dikenali sebagai
Zarina Al-Qadry
Kelahiran1981 (umur 39–40)
Kuching, Sarawak, Malaysia
GenrePop, balada
PekerjaanPenyanyi
InstrumenVokal
Tahun aktif2004–kini
Syarikat rakaman
Interglobal Music (2005–2008)

Kehidupan peribadiSunting

Pada tahun 2017, beliau menamatkan kursus Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak di Universiti Malaya (UM).[1] Beliau berkahwin dengan Buswani Abdillah dan dikurniakan tiga cahaya mata, Athalia Deena, Ariana Deena, dan Alfenriz Habeeb.[1]

DiskografiSunting

Album studioSunting

  • Sharifah Zarina (2005)

SingleSunting

  • "Syair Pesona" (2004)
  • "Langit Ketujuh" (2005)
  • "Harapan Berbunga Realiti" (2007)
  • "Memandang Awan" (2012)[2]
  • "Pernah Bahagia" (2019)

RujukanSunting

  1. ^ a b c Zaidi Mohamad (22 September 2017). Sharifah Zarina belum bersara daripada dunia muzik Berita Harian. Dicapai pada 3 Jun 2018.
  2. ^ Mohd Al-Qayum Azizi (24 April 2012). Sharifah Zarina muncul selepas lima tahun menghilang mStar Online. Dicapai pada 4 Jun 2013.

Pautan luarSunting