Sigur Rós [ˈsɪːɣ̞ʏɾ ˌroːus. si-ghur rous][6] (dalam bahasa Iceland bermaksud "mawar kemenangan") ialah sebuah kugiran genre avant-rock dari Reykjavík, Iceland.

Sigur Rós
Sigur Rós.jpg
Sigur Rós di Festival Roskilde tahun 2006.
Latar belakang
Berasal dariReykjavík, Iceland
Genre
Tahun aktif1994–present
Syarikat rakaman
Pengkarya berkait
Laman sesawang
sigur-ros.co.uk
Ahli
Bekas ahli

Kugiran ini dikenali melalui penggubahan muzik yang halus dan minimalistik[7][8] lagi-lagi diterapkan kaedah nyanyian dan alat tidak konvensional seperti falseto[9] atau suatu bahasa pemvokalan khusus untuk nyanyian bebas yang cocok dengan gubahan muzik mereka iaitu Vonlenska sebagai gantian selain bahasa Iceland (yang menjadi bahasa kebanyakan lagu mereka) atau bahasa Inggeris.[10]

KeanggotaanSunting

Anggota semasaSunting

Bekas anggotaSunting

DiskografiSunting

  • Von (1997)
  • Ágætis byrjun (1999)
  • ( ) (2002)[nota 1]
  • Takk... (2005)
  • Með suð í eyrum við spilum endalaust (2008)
  • Valtari (2012)
  • Kveikur (2013)
Catatan kaki
  1. ^ Album ini turut diberi nama "Svigaplatan"[11] atau "The Untitled Album".[12]

RujukanSunting

  1. ^ "Explosions In The Sky, Mogwai And Sigur Rós Have Post-Rock Euphoria". Grammy.com.
  2. ^ "The 30 best post-rock albums of all time". Factmag.com.
  3. ^ "Sigur Rós featured article". Diarkib daripada yang asal pada 15 April 2016. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  4. ^ Ezell, Brice (30 Mei 2012). "Sigur Rós: Valtari". PopMatters. Dicapai pada 26 November 2012.
  5. ^ "Sigur Rós".
  6. ^ "pronunciation". sigur-ros.co.uk. Dicapai pada 2014-03-24.
  7. ^ "Sigur Ros Build Dramatic and Ethereal Soundscapes in Austin (SHOW REVIEW) - Glide Magazine". Glide Magazine (dalam bahasa Inggeris). 12 Jun 2017. Dicapai pada 20 Jun 2017.
  8. ^ Magazine, Daniel Durchholz Special to Go!. "Experimentation is still paying off for Icelandic post-rockers Sigur Ros". stltoday.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 20 Jun 2017.
  9. ^ Brown, Helen (28 June 2008). "The Gods play games with Sigur Rós". The Daily Telegraph. London. Dicapai pada 3 November 2012.
  10. ^ Carpenter, Lorraine. "Beyond Words:Icelandic quartet Sigur Rós draw a blank". Montreal Mirror. Diarkib daripada yang asal pada 1 Julai 2012. Dicapai pada 15 Mei 2011.
  11. ^ "Kjartan interview". Diarkib daripada yang asal pada 18 Oktober 2007. Dicapai pada 26 November 2006.
  12. ^ Dean DeBlois (pengarah) (2007). Heima (Filem dokumentari).

Pautan luarSunting