The Original Gangster

The Original Gangster merupakan filem aksi ngeri jenayah Malaysia yang akan datang arahan Syamsul Yusof terbitan sulungnya Syamsul Yusof Films dan Razor's Edge Pictures. Filem ini merupakan francais terbaru yang dihasilkan oleh Syamsul dan juga merupakan filem aksi pertama termahal di bawah produksinya sendiri. Filem ini dibintangi oleh Beto Kusyairy, Sharnaaz Ahmad, Hairul Azreen dan ramai lagi.[1] Ia dijadualkan untuk tayangan pada tahun 2024.

The Original Gangster
PengarahSyamsul Yusof
Lakon layarSyamsul Yusof
Dihasilkan oleh
  • Syamsul Yusof
  • Saniboey Mohd Ismail
Dibintangi
SinematografiMadnor Kassim
Disunting olehSyamsul Yusof
Tarikh tayangan
2024

PelakonSunting

PenerbitanSunting

The Original Gangster ialah filem ke-13 arahan Syamsul Yusof dan filem pertama terbitan syarikat miliknya, Syamsul Yusof Films dan diterbitkan tanpa melibatkan Skop Productions milik bapanya, Yusof Haslam. Tajuk asal filem ini ialah KL Gangster 3, namun Syamsul mengambil keputusan untuk menukar tajuknya kepada The Original Gangster sekaligus mengubah skrip dan jalan ceritanya.[2][3]

RujukanSunting

  1. ^ "THE ORIGINAL GANGSTER: Get A Look At The New Modern Action Crime Thriller Out Of Malaysia From Director Syamsul Yusof" (dalam bahasa Inggeris). Film Combat Syndicate. 6 Disember 2022. Dicapai pada 24 Mac 2023.
  2. ^ Sudirman Mohd Tahir (30 September 2022). "The Original Gangster atau KL Gangster 3?". Harian Metro. Dicapai pada 24 Mac 2023.
  3. ^ Sudirman Mohd Tahir (8 Oktober 2022). "'The Original Gangster cerita baharu, tiada kena-mengena dengan KL Gangster 3' - Syamsul Yusof". Harian Metro. Dicapai pada 24 Mac 2023.

Pautan luarSunting