Salvatore "Toto" Cutugno (sebutan bahasa Itali: [ˈtɔːto kuˈtuɲɲo]; lahir 7 Julai 1943) ialah seorang penyanyi-penulis lagu dan pemuzik pop Itali. Beliau terkenal menerusi lagu, "L'Italiano", yang dikeluarkan dalam album tahun 1983 berjudul sama. Cutugno juga memenangi Pertandingan Lagu Eurovision 1990 dengan lagu "Insieme: 1992", dimana beliau menulis lirik dan muziknya.[1]

Toto Cutugno
Toto Cutugno.jpg
Latar belakang
Nama lahirSalvatore Cutugno
Kelahiran (1943-07-07) 7 Julai 1943 (umur 77)
Berasal dariFosdinovo, Itali
PekerjaanPenyanyi
Penulis lagu
InstrumenVokal, Piano, Gitar akustik, Dram, Saksofon, Melodika
Tahun aktif1966–kini
Pengkarya berkait
Albatros

DiskografiSunting

  • Albatros (1976)
  • Come ieri, come oggi, come sempre (1978)
  • Voglio l'anima (1980)
  • Innamorata, innamorato, innamorati (1981)
  • La mia musica (1982)
  • L'italiano (1983)
  • Per amore o per gioco (1985)
  • Azzura malinconia (1986)
  • Mediterraneo (1987)
  • Toto Cutugno (1990)
  • Insieme 1992 (1990)
  • Non è facile essere uomini (1992)
  • Voglio andare a vivere in campagna (1995)
  • Canzoni nascoste (1997)
  • Il treno va (2002)
  • Cantando (2004)
  • Come noi nessuno al mondo (2005)
  • Un falco chiuso in gabbia (2008)
  • I Miei Sanremo (2010)

RujukanSunting

  1. ^ "Toto Cutugno. Un italiano fiero". Biografieonline.it. 14 June 2017. Dicapai pada 27 August 2018.

Pautan luarSunting

Anugerah dan pencapaian
Didahului oleh
Mino Vergnaghi
dengan "Amare"
Pemenang
Festival Muzik Sanremo

1980
Diikuti oleh:
Alice
with "Per Elisa"
Didahului oleh
  Riva
dengan "Rock With Me"
Pemenang Pertandingan Lagu Eurovision
1990
Diikuti oleh:
  Carola
dengan "Fångad av en stormvind"
Didahului oleh
Anna Oxa dan Fausto Leali
dengan "Avrei voluto"
Itali di Pertandingan Lagu Eurovision
1990
Diikuti oleh:
Peppino di Capri
dengan "Comme è ddoce 'o mare"
Didahului oleh
  Helga Vlahović dan Oliver Mlakar
Penyampai Pertandingan Lagu Eurovision
(bersama Gigliola Cinquetti)
1991
Diikuti oleh:
  Lydia Cappolicchio dan
Harald Treutiger