Wee Kheng Ming

Wee Kheng Ming (Cina ringkas: 黄启铭pinyin: Huáng Qǐmíng), yang juga dikenali dengan nama Huang Qi Ming, ialah seorang pelakon Cina Malaysia. Wee pernah bekerja dalam industri pelancongan sebelum beralih kepada dunia hiburan. Dia melangkah ke dunia hiburan bermula sebagaai seorang penyanyi dan pengacara TV.[1]

Huang Qi Ming
Wee Kheng Ming.jpg
Nama Cina黃啟銘 (Tradisional)
Nama Cina黄启铭 (Ringkas)
PinyinHuáng Qǐmíng (Mandarin)
Nama lahirHuang Qi Ming
Lahir (1974-11-20) 20 November 1974 (umur 47)
Malaysia Malaysia
Nama lainMing
PekerjaanPelakon, pengacara, penyanyi

Meskipun agak baru dalam bidang lakonan pada ketika itu, Wee diberi watak utama pertamanya dalam The Thin Line. Dia dicalonkan bagi Anugerah Pelakon Terbaik di Anugerah Emas 2010.[2]

FilmografiSunting

Tahun Karya Watak Catatan
2014 Spice Up 幸福料理 Mike Cai Min Jie
2012 Unriddle 2 最火搭档2 Dylan Cai Zhiming
2011 Kampong Ties 甘榜情 Co-production
Destiny in Her Hands 断掌的女人 Wen Qibing Co-production
2010 Unriddle 最火搭档 Dylan Cai Zhiming
Injustice 血蝴蝶 He Zhenghao Co-production
2009 My Kampong Days 家在半山芭 Co-production
2008 The Thin Line 还我情真 Liang Yaoguo Co-production
pencalonan - Pelakon terbaik, 2010 Golden Awards
The Beautiful Scent 美丽的气味 Isaac Co-production
2007 Love is All Around 爱在你左右 Zhuang Jiawei Co-production
Falling in Love 情有可缘 Co-production

CatatanSunting

  1. ^ "Emotional turmoil in The Thin Line". The Star. 9 September 2008.
  2. ^ "Best actor nominees at the Golden Awards". The Star. 27 August 2010. Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-08-29. Dicapai pada 2021-08-13.

Pautan luarSunting