Buka menu utama

Yuna Room Records ialah syarikat rakaman Malaysia yang diasaskan pada 2008 oleh penyanyi Yuna.[1][2]

Yuna Room Records
Diasaskan2008; 11 tahun yang lalu (2008)
PengasasYuna
GenrePelbagai
Negara asalMalaysia
LokasiSubang Jaya, Selangor
Tapak web rasmiwww.yunaroomrecords.com

YRR pada awalnya hanya diwujudkan sebagai syarikat rakaman, penerbitan dan pengurusannya sendiri untuk menguruskan kerjaya muzik Yuna di Malaysia. Keputusan Yuna membuahkan hasil apabila single "Dan Sebenarnya" menjadi kejayaan komersial yang membuka jalan ke dalam industri hiburan Malaysia dan mewujudkan nama keluarga di Malaysia sebelum meneruskan perjalanannya ke dalam kejayaan di seluruh dunia.[1]

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, YRR memilih untuk berkongsi perkhidmatannya kepada artis-artis yang baru dan akan datang. Artis-artis ini dipilih oleh Yuna kerana sifat dan potensi dinamik mereka dalam senario muzik tempatan dan antarabangsa. Yuna Room Records memperluaskan sayapnya dengan menandatangani 3 lagi artis berbakat dengan nama Bil Musa, Hani & Zue dan Pastel Lite sejak 2014.[1]

Ia merupakan ahli Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM), sebuah pertubuhan bukan berasaskan keuntungan yang mewakili pengedaran dan penerbitan rakaman muzik di Malaysia.[3]

ArtisSunting

Bekas artisSunting

DiskografiSunting

  • Yuna (2008) - Yuna
  • Decorate (2012) - Yuna
  • Terukir Di Bintang (2012) - Yuna
  • Diandra Arjunaidi (2012) - Diandra Arjunaidi
  • Material (2015) - Yuna
  • Balada (2017) - Pastel Lite
  • Young Adults (2017) - Bil Musa
  • Pop Bilik Tidur (2019) - Pastel Lite

RujukanSunting

  1. ^ a b c About us Yuna Room Records. Dicapai pada 7 April 2019.
  2. ^ Dennis Chua (28 April 2018). #Showbiz: Yuna pays heartfelt tribute to manager Wawa New Straits Times. Dicapai pada 1 Mei 2019.
  3. ^ RIM: Members Persatuan Industri Rakaman Malaysia. Diperoleh pada 17 Jun 2012.
  4. ^ Rathika Sheila (30 September 2015). Bil Musa is More Than Just Her Label’s Namesake JUICE Online. Dicapai pada 7 April 2017.
  5. ^ Mei Zi (2 Ogos 2017). Balada proves why Pastel Lite is still your favourite buzz band JUICE Online. Dicapai pada 8 Oktober 2017.
  6. ^ Feride Hikmet Atak (5 Januari 2012). Yuna pilih Diandra jadi artis naungan mStar Online. Diperoleh pada 7 April 2012.
  7. ^ Rozaimi Zubaidi (31 Mei 2015). Persahabatan Kekuatan Hubungan Hani & Zue mStar Online. Dicapai pada 1 Jun 2015.
  8. ^ Najiy Jefri (7 Oktober 2019). Pilih bergerak sendiri Harian Metro. Dicapai pada 8 Oktober 2019.

Pautan luarSunting