Buka menu utama

Eyvind Johnson (29 Julai 1900 - 25 Ogos 1976) ialah penulis novel dan penulis cerita pendek Sweden. Dianggap sebagai novelis paling hebat dalam kesusasteraan Sweden moden,[1] ia menjadi ahli Akademi Sweden pada tahun 1957 dan berkongsi Hadiah Nobel dalam Kesusasteraan dengan Harry Martinson pada tahun 1974 dengan menyebut: untuk seni naratif, jauh di tanah dan umur, dalam perkhidmatan kebebasan.

Eyvind Johnson
Info kelahiranOlof Edvin Verner Jonsson
(1900-07-29)29 Julai 1900
Boden, Norrbotten, Sweden
Kematian25 Ogos 1976 (umur 75)
Stockholm, Sweden
WarganegaraSwedish
Tempoh1924–1976
Pencapaian ketara
AnugerahHadiah Nobel dalam Kesusasteraan (1974) (berkongsi bersama Harry Martinson)
Anak
  • Tore
  • Maria
  • Carl-Anders
Laman sesawang
www.eyvindjohnson.se

BibliografiSunting

  • De fyra främlingarna (short story collection, 1924)
  • Timans och rättfärdigheten (novel, 1925)
  • Stad i mörker (novel, 1927)
  • Stad i ljus (novel, 1928)
  • Minnas (novel, 1928)
  • Kommentar till ett stjärnfall (novel, 1929)
  • Avsked till Hamlet (novel, 1930)
  • Natten är här (short story collection, 1932)
  • Bobinack (novel, 1932)
  • Regn i gryningen (novel, 1933)
  • Nu var det 1914 (novel, 1934)
  • Än en gång, kapten! (short story collection, 1934)
  • Here's Your Life (Bahasa Sweden: Här har du ditt liv!, novel, 1935)
  • Se dig inte om! (novel, 1936)
  • Slutspel i ungdomen (novel, 1937)
  • Nattövning (novel, 1938)
  • Den trygga världen (short story collection, 1940)
  • Soldatens återkomst (novel, 1940)
  • Grupp Krilon (novel, 1941)
  • Krilons resa (novel, 1942)
  • Krilon själv (novel, 1943)
  • Sju liv (short story compilation, 1944)
  • Return to Ithaca (Bahasa Sweden: Strändernas svall, novel, 1946; drama, 1948)
  • Pan mot Sparta (short story collection, 1946)
  • Dagbok från Schweiz (1949)
  • Drömmar om rosor och eld (novel, 1949)
  • Lägg undan solen (novel, 1951)
  • Romantisk berättelse (novel, 1953)
  • Tidens gång (novel, 1955)
  • Vinterresa i Norrbotten (1955)
  • Molnen över Metapontion (novel, 1957)
  • Vägar över Metaponto – en resedagbok (1959)
  • The Days of His Grace (Bahasa Sweden: Hans nådes tid, novel, 1960)
  • Spår förbi Kolonos – en berättelse (1961)
  • Livsdagen lång (novel, 1964)
  • Stunder, vågor – anteckningar, berättelser (1965)
  • Favel ensam (novel, 1968)
  • Resa i hösten 1921 (1973)
  • Några steg mot tystnaden (novel, 1973)
  • Olibrius och gestalterna (youth short story collection, 1986)
  • Herr Clerk vår mästare (original version of Minnas, novel, 1998)

RujukanSunting

Pautan luarSunting