Judika Nalon Abadi Sihotang (lahir 31 Ogos 1978) ialah seorang pelakon, penyanyi dan model Indonesia yang merupakan naib juara Indonesian Idol musim kedua. Antara lagu popular beliau ialah "Bukan Rayuan Gombal" dan "Setengah Mati Merindu".

Judika
Judik.jpg
Latar belakang
Nama lahirJudika Nalon Abadi Sihotang
Juga dikenali sebagai
Judika, Judika Sihotang, abang Judika
Kelahiran (1978-08-31) 31 Ogos 1978 (umurĀ 42)
Sidikalang, Dairi, Sumatera Utara, Indonesia
PekerjaanPelakon, penyanyi, model
Tahun aktif2005 - kini

Kehidupan peribadiSunting

Judika ialah orang daripada suku Batak yang merupakan salah satu suku asli daripada provinsi Sumatera Utara. Judika mempunyai dua anak, anak perempuan Cleo Deomora Boru Sihotang dan anak lelaki Judeo Volante Sihotang.[1] Judika beragama Kristian.

Persembahan di Indonesian IdolSunting

  1. Top 24: Sedih Tak Berujung - Glenn Fredly
  2. Top 12: Karma - Cokelat
  3. Top 11: Terlalu Manis - Slank
  4. Top 10: This I Promise You - 'N Sync
  5. Top 9: Puncak Asmara - Utha Likumahua
  6. Top 8: Rocker Juga Manusia - Seurieus
  7. Top 7: Hampa - Ari Lasso
  8. Top 6: Making Love Out Of Nothing At All - Air Supply
  9. Top 5: Aku Cinta Kau Dan Dia - Ahmad Band
  10. Top 5: Sepenuh Hati - Ariyo
  11. Top 4: Rahasia Hati - Element
  12. Top 4: Can't Help Falling In Love - Elvis Presley
  13. Top 3: Heaven - Bryan Adams
  14. Top 3: Marilah Kemari - Various Artists
  15. Grand Final: Semua Untuk Cinta - lagu baru
  16. Grand Final: Rocker Juga Manusia - Seurieus
  17. Grand Final: Jemu - Koes Plus / Armand Maulana

DiskografiSunting

  • Seri Cinta (2005)
  • One (2007)
  • Setengah Mati Merindu (2010)
  • Mencari Cinta (2013)
  • Hati & Cinta (2014)
  • The Best of Judika (2015)
  • Judika (2017)

FilemografiSunting

Tahun Tajuk Peranan
2008 Si Jago Merah Rojak
2009 The Tarix Jabrix 2 Pendukung
2013 Crazy Love Kameo
2015 [[Air & Api Rojak
2015 Toba Dreams Kameo

EndorsmenSunting

  • Indomie (2009)
  • Sido Muncul ColaMill (2013)
  • Kuku Bima Ener-G! (2013)
  • Lincoln (2013)
  • Kopi ABC Susu (2015)

Anugerah dan pencalonanSunting

Tahun Anugerah Kategori Pencalon Keputusan
2009 Indonesian Movie Awards Aktor Pendatang Baru Terbaik Si Jago Merah Menang
2009 Indonesian Movie Awards Aktor Pendatang Baru Terfavorit Si Jago Merah Tercalon
2012 Anugerah Planet Muzik Artis Serantau Paling Popular Judika Tercalon
2012 Anugerah Planet Muzik Lagu Serantau Paling Popular "Bukan Dia Tapi Aku" Tercalon
2012 Inbox Awards Penyanyi Solo Pria Paling Inbox Judika Tercalon
2012 Anugerah Musik Indonesia Karya Produksi Film Original Soundtrack Terbaik "Cinta Satukan Kita" (Rindu Purnama) Tercalon
2013 Dahsyatnya Awards Penyanyi Solo Pria Terdahsyat Judika Tercalon
2013 Inbox Awards Penyanyi Solo Pria Paling Inbox Judika Tercalon
2013 Anugerah Planet Muzik Artis Lelaki Terbaik "Aku Yang Tersakiti" Menang
2014 Dahsyatnya Awards Penyanyi Solo Pria Terdahsyat Judika Tercalon
2014 Dahsyatnya Awards Duo/Group Kolaborasi Terdahsyat Judika & Duma Tercalon
2014 Dahsyatnya Awards Pasangan Terdahsyat Judika & Duma Tercalon
2014 Inbox Awards Penyanyi Solo Pria Paling Inbox Judika Menang
2014 Anugerah Planet Muzik Artis Lelaki Terbaik "Mama Papa Larang" Menang
2014 Anugerah Planet Muzik APM Most Popular Song "Aku Yang Tersakiti" (feat. Kotak) Tercalon
2014 Anugerah Musik Indonesia Album Pop Terbaik Mencari Cinta Tercalon
2014 Anugerah Musik Indonesia Album Terbaik Terbaik Mencari Cinta Tercalon
2014 Anugerah Musik Indonesia Album Rekaman Produser Terbaik Mencari Cinta Tercalon
2014 Anugerah Musik Indonesia Karya Produksi Terbaik Terbaik "Sampai Akhir" (feat. Duma) Tercalon
2014 Anugerah Musik Indonesia Kolaborasi Pop Terbaik "Sampai Akhir" (feat. Duma) Menang
2014 Anugerah Musik Indonesia Karya Produksi Kolaborasi Terbaik "Sampai Akhir" (feat. Duma) Menang
2014 SCTV Awards Penyanyi Paling Ngetop Judika Tercalon
2015 Dahsyatnya Awards Penyanyi Solo Pria Terdahsyat Judika Tercalon
2015 Anugerah Musik Indonesia Artis Solo Pria Pop Terbaik "Apakah Ini Cinta" Tercalon
2015 Indonesian Choice Awards Male Singer of the Year Judika Menang
2015 Selebrita Awards Lagu Paling Terseleb "Sampai Kau Jadi Milikku" Menang
2015 Inbox Awards Penyanyi Solo Pria Paling Inbox Judika Tercalon
2015 Anugerah Planet Muzik Artis Lelaki Terbaik "Apakah Ini Cinta" Menang
2016 Dahsyatnya Awards Penyanyi Solo Pria Terdahsyat Judika Tercalon
2016 SCTV Music Awards Penyanyi Solo Pria Paling Ngetop Judika Menunggu

RujukanSunting

  1. ^ [1] Anak kedua]

Pautan luarSunting