Kim Young-chul (pelawak)

Kim Young-chul (Hangul김영철; Hanja金榮澈; dilahirkan 23 Jun 1974), merupakan seorang pelawak dan penyanyi dari Korea Selatan.

Kim Young-chul
(TV10) 사이다 김영철=이영자는 자웅동체 김영철 1m46s.jpg
Kelahiran (1974-06-23) 23 Jun 1974 (umur 48)
Basan, Korea Selatan
MediaStand-up, komedi televisyen
WarganegaraKorea Selatan
Pusat pendidikanDongguk University
Tahun aktif1999–sekarang
MajikanMystic Entertainment
Genrekomedi pemerhatian, komedi sketsa, jenaka pintar, parodi, slapstik, komedi drama, sitkom, muzik
PengaruhKang Ho Dong
Nama Korea
Hangul김영철
Hanja
Perumian SemakanGim Yeong-cheol
McCune–ReischauerKim Yŏng-ch‘ŏl

KerjayaSunting

Beliau sekarang menjadi ahli tetap dalam rancangan Knowing Bros terbitan JTBC.[1][2]

Beliau juga dikenali kerana penampilannya dalam rancangan hiburan Korea popular Infinite Challenge: watak yang unik dan kebolehan beliau berbahasa Inggeris telah ditonjolkan, dan beliau merupakan subjek untuk satu meme yang tular di internet kerana sebutan untuk ungkapan "Cheer up, super power" kedengaran seperti "Cheer up, super po-wall".[3]

DiskografiSunting

  • 2016: "Ring Ring" (dengan. Hong Jin-young)
  • 2017: "An Ordinary Christmas" (dengan. JeA)
  • 2018: "Andenayon" (menampilkan Wheesung)

FilmografiSunting

Tahun Rancangan Rangkaian Nota
1999 Gag Concert KBS2
2009-2013 Strong Heart SBS
2010 Sweet Night KBS2
2012 Go Show SBS
2015 King of Mask Singer MBC Episod 23 (identiti "Pythagorean Theorem")
Angry Mom MBC siri TV - guru bahasa Inggeris (kameo, episod 8)
2015–sekarang Knowing Bros JTBC
2015-2016 Real Men MBC Istimewa Pelawak
2016 기부티크 OnStyle
마담들의 은밀한 레시피 MBC Every1
코미디 청백전 사이다 MBN
I Live Alone MBC Episod 117-169
2017 Law of the Jungle SBS Episod 252-255 di Kota Manado
With You Season 2 JTBC dengan Song Eun-i
배달왔습니다 TV Chosun
King of Comedy SBS
2018 Friendly Driver tvN
Where Are You Going, DdaengChul?[4][5] TV Chosun Ahli tetap dengan Kim Hee-chul, Noh Hong-chul
Cafeteria MBC
2018–sekarang Lunch Time MBC Ahli tetap[6]
Samcheong-dong Grandmother KBS

Rancangan RadioSunting

  • Rancangan Radio Kim Young Chul di SBS Power FM

Anugerah dan pencalonanSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2000 Anugerah Utama Seni Hiburan Korea Anugerah Pelawak untuk Lelaki Komedi Menang
2000 Anugerah Seni Baeksang Penghibur Baru Terbaik Menang
2010 Anugerah Hiburan SBS Anugerah Penghibur Serba Boleh[7] Menang
2015 Anugerah Hiburan MBC Anugerah Kecemerlangan Terbaik - Rancangan/Hiburan Menang
2017 Anugerah Muzik MelOn "Ring Ring" (Versi penggubah) dengan Hong Jin-young Menang
2017 Anugerah Hiburan SBS Anugerah DJ Radio Menang
2018 Anugerah Jenama Korea Anugerah DJ Radio Menang

RujukanSunting

  1. ^ Jo, Seul-gi (December 4, 2015). "[TENPHOTO] 김영철, 팔딱팔딱..활어가 따로 없네 (아는형님)". Tenasia.com. Dicapai pada July 9, 2016. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
  2. ^ Lee, Sang-hee (December 4, 2015). "[포토]김영철 '자칭 요즘 대세남' (아는 형님)". asiatoday.co.kr. Dicapai pada July 9, 2016. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
  3. ^ "Dynamic Duo collaborate with comedian Kim Young Chul for 'Super PoWall' | allkpop.com". www.allkpop.com. Dicapai pada 2016-06-11.
  4. ^ "김영철·노홍철·김희철, TV조선 '땡철이 어디가' 통해 함께 여행 떠난다". Mediaday (dalam bahasa Korea). June 25, 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 2018-06-25. Dicapai pada June 25, 2018.
  5. ^ "김영철·노홍철·김희철 비글미 3인방 출격 여행예능 '땡철이 게스트하우스 투어 : 어디까지 가봤니'". Seconomy (dalam bahasa Korea). June 25, 2018. Dicapai pada June 25, 2018.
  6. ^ "MC 소개 | 구내식당". www.imbc.com (dalam bahasa Korea). Dicapai pada 16 August 2018.
  7. ^ "강호동, 2010 SBS연예대상 대상 수상". 제주의소리 (dalam bahasa Korea). 31 December 2010. Dicapai pada 29 August 2018.

Pautan luarSunting