Buka menu utama

Kumpulan Gigi merupakan sebuah kumpulan pemuzik Indonesia. Kumpulan Gigi memainkan muzik berentak 'pop rock bebas'. Kumpulan Gigi telah ditubuhkan sejak 1994 dan mengalami beberapa pertukaran ahli sejak itu. Ahli-ahli saat ini adalah Armand Maulana (vokal, 1994-sekarang), Dewa Budjana (gitar, 1994-sekarang), Thomas Ramdhan (bes, 1994-1996, dan 1999-sekarang), dan Gusti Hendy (dram, 2004-sekarang).

Gigi
KumpulanGigi.jpg
Latar belakang
Berasal dariIndonesia Indonesia
Genrepop rock, nasyid modern
PekerjaanVokal
Tahun aktif1994 - kini
Kegiatan berkaitan
Berkumpulan
Laman sesawang
www.gigionline.com
AhliArmand Maulana, Dewa Budjana, Thomas Ramdhan, Gusti Hendy
Bekas ahliAria Baron, Ronald Fristianto, Opet Alatas, Budhy Haryono

Album pertama meraka Angan (1994) berjaya dijual sebanyak lebih 100,000. Mereka aktif menghasilkan album selang setahun sejak itu, termasuk album 2x2 yang dihasilkan pada 1997, ketika Opet Alatas merupakan pemain gitar bes sebelum digantikan oleh Thomas. Album ke lapan mereka adalah Salam Kedelapan.

Pada bulan Ogos 2010, Gigi merilis album bertema agama Islam, bertajuk "Amnesia". Dalam album ini ada juga single dengan nuansa religius daripada ahli muzik dan kumpulan Indonesia lainnya, iaitu Tohpati, Iis Dahlia, Dewi Gita dan Kumpulan Omelette.[1]

Isi kandungan

DiskografiSunting

AlbumSunting

  • Angan (1994)
  • Dunia (1995)
  • 3/4 (1996)
  • 2 x 2 (1997)
  • Kilas Balik (1998)
  • Baik (1999)
  • The Greatest Hits Live (2000)
  • Untuk Semua Umur (2001)
  • The Best of Gigi (2002)
  • Salam Kedelapan (2003)
  • Ost. Brownies (2004)
  • Raihlah Kemenangan (2004)
  • Raihlah Kemenangan Repackage (2005)
  • Pintu Sorga (2006)
  • Next Chapter (2006)
  • Peace, Love & Respect (2007)
  • Jalan Kebenaran (2008)
  • Gigi (2009)
  • Amnesia (2010)

Lagu-laguSunting

  • Hilang
  • Tuhan
  • Rindu Rasul
  • Perdamaian
  • Dengan menyebut Nama Allah
  • Keagungan Tuhan
  • Ketika tangan dan kaki berkata
  • Akhirnya
  • Kurniaanmu
  • I'tiraf
  • Lailatul Qadar

Pautan luarSunting

RujukanSunting

  1. ^ Laporan Eddy Prastyo, Luncurkan Amnesia, Gigi Sambangi Surabaya, suarasurabaya.net, 15 Ogos 2010, 22:36:50. Dicapai 23 Ogos 2010.