Melodisaster

(Dilencongkan dari Kumpulan Melodisaster)

Melodisaster merupakan sebuah kumpulan muzik genre Rock Alternatif yang ditubuhkan pada awal tahun 2003 yang aktif di sekitar Kuala Lumpur, Malaysia.

Melodisaster
Berasal dariMalaysia Malaysia
GenreGrunge, Alt-Rock, Progressive Rock
PekerjaanVokal / Pemuzik
Tahun aktif2003
Syarikat rakaman
DuaBelasMata Records (2023)
Pengkarya berkait
Berkumpulan
Laman sesawang
https://www.facebook.com/melodisaster/
AhliDill Azahar, Hizam Yusri, Chris Daniel, Razif 'Boy' Razali
Bekas ahliArshwin Kidal, Epul Dedak, Ronan damagedB, Saiful 'Ringgo' Rudean


Konsep/genre yang di bawa oleh Melodisaster adalah Rock Alternatif dan Grunge. Ditubuhkan oleh Dill Azahar (Vocal/Gitar) dan Hizam Yusri (Bass) pada awal tahun 2003 sehingga Chris Daniel (Drum) menjadi ahli tetap pada tahun 2005. Dan pada tahun 2011, Melodisaster memperkenalkan ahli keempat mereka (Razif 'Boy' Razali) di pentas Rock The World 11

Melodisaster telah menjadi JUARA dalam Pertandingan Kumpulan Muzik "Road To Soundstage 2010" yang dianjurkan oleh ROTTW pada tahun 2010 di Muzium Telekom, Kuala Lumpur. Sebelum itu, cuma berada di Tempat ke-8 dalam "Road To Soundstage 2009" di Melaka.

Melodisaster merupakan salah satu dari kumpulan rock yang tersenarai membuat persembahan di Pentas Utama Rock The World 11 : Adrenaline pada tahun 2011 di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur dan Rock The World 12 pada tahun 2012, Di Padang Merbok Kuala Lumpur.


Melodisaster telah bergerak aktif membuat persembahan Gigs/Konsert di semenanjung Malaysia (Kuching Sarawak pada 2013) pada tahun 2005 sehingga tahun 2016 dan telah mengumumkan untuk berehat lama atas sebab-sebab tertentu.


Pada 20 Mei 2023, Melodisaster telah membuat pengumuman untuk Aktif semula dengan ahli-ahli sama dan telah meriliskan Single yang berjudul "Strange" Dengan konsep muzik grunge yang lebih matang.

Ahli-ahli sunting

Dill Azahar - Vocal/Guitar (Founder, 2004 - sehingga kini)

Hizam Yusri - bass (Founder, 2004 -sehingga kini)

Chris Daniel - Drum (2006- sehingga kini)

Razif "Boy" Razali - Guitar (2011-sehingga kini)


Sessionist

Arshwin kidal - Drum (2004)

Epul Dedak - Drum (2004-2005)

Ronan DamagedB- Drum (2005)

Saiful "Ringgo" Rudean - Drum (2013)

Diskografi sunting

Lagu sunting

  • À Deux (2004) -Demo
  • My Dream (2004) - Demo
  • No More (2004) - Demo
  • She is the one (2004) - Demo
  • Kurt Cocaine (2005) - EP
  • Blind (2005) - EP
  • I'm Fool (2005) - EP
  • Theory of Melodestruction (2005) - Demo
  • Rockstar Syndrome (2005) - Demo
  • No More 2.0 (2006) - Demo
  • Sinner (2006) - Demo
  • I hate My Bestfriend (2006) - Demo
  • Locked Heart (2006) - Demo
  • This Is Where All the Rock Begins (2006/07) - Single
  • Rock Begins (2009) -Album
  • Man of tomorrow (2009) -Album
  • Swollen (2009) -Album
  • Fertilization (2009) -Album
  • I.N.C (2009) -Album
  • Let Me (2009) -Album
  • Kurt Cocaine (2009) -Album
  • Tales of Lover (2009) -Album
  • Artificial Smile (2009) -Album
  • Waste waste (2009) -Album
  • Yang Hilang (2012) - Single
  • Strange (2023) - Single

Rujukan sunting

Pautan luar sunting