Melissa Arnette "Missy" Elliott (lahir 1 Julai 1971)[1] ialah seorang penyanyi rap dan vokal, penari profesional, penggubah lagu dan penerbit rakaman dari Amerika Syarikat. Beliau pernah terlibat dalam beberapa grup muzik terdahulu seperti Sista dan Swing Mob sebelum bekerjasama dengan produser dan rakan kecilnya Timbaland, yangmmebantunya menghasilkan projek kolaborasi dengan Aaliyah, 702, Total dan SWV.

Missy Elliott
Missy Elliot.jpg
Elliott in 2015
Kelahiran
Melissa Arnette Elliott

(1971-07-01) 1 Julai 1971 (umur 49)
Nama lainMisdemeanor[1]
Pekerjaan
Tahun aktif1989–present
PangkatDoctor (Hon D.M.)
AnugerahList of awards and nominations
Kerjaya muzik
Genre
Syarikat rakaman
Pengkarya berkait
Laman sesawang
Official Website

Beliau memenangi lima kali dalam Anugerah Grammy sepanjang kerjaya muziknya dengan jualan rakamannya mencecah lebih 30 juta salinan di Amerika Syarikat;[3][4][5] beliau turut pernah menjadi penyanyi rap wanita paling laris dicatat Nielsen Music pada tahun 2017.[6]

BiografiSunting

Awal hidupSunting

Kerjaya permuzikanSunting


DiskografiSunting

Album studio
  • Supa Dupa Fly (1997)
  • Da Real World (1999)
  • Miss E... So Addictive (2001)
  • Under Construction (2002)
  • This Is Not a Test! (2003)
  • The Cookbook (2005)
  • Iconology (2019)

RujukanSunting

  1. ^ a b Johnson, Nicole (February 21, 2003). "Missy "Misdemeanor" Elliott". Richmond Times-Dispatch. Richmond, Virginia. m/s. C1.
  2. ^ https://latimesblogs.latimes.com/music_blog/2010/05/william-rave-dance-music-convergence-daisy.html
  3. ^ "Missy Elliott". Grammy.com.
  4. ^ Khari (February 2, 2015). "Missy Elliott Crushed The Superbowl & Now Everyone Is Ready for Her Comeback". The Source. The Northstar Group. Dicapai pada March 15, 2015.
  5. ^ Ewart, Alan (October 27, 2015). "Missy Elliott Teases Comeback Track After A Decade Away". Inquisitr.com. Dicapai pada March 15, 2016.
  6. ^ Sun, Rebecca (August 9, 2017). "Missy Elliott Signs With WME: Exclusive". Billboard.

Pautan luarSunting