Senarai raja Tonga

rencana senarai Wikimedia

Ini merupakan senarai raja Tonga (Bahasa Tonga: [Tuʻi ʻo Tonga] error: {{lang}}: teks mempunyai penanda italik (bantuan)) sejak tahun 1875, selepas peranan perlembagaan raja ditubuhkan. Tonga merupakan satu-satunya raja asli pemerintahan beraja di Oceania. Raja Tonga yang pertama ialah Raja George Tupou I.

Raja Tonga
Coat of arms of Tonga.svg
Penjawat kini
Ulukalala Lavaka Ata.jpg
Raja Tupou VI
sejak 18 Mac 2012
Butiran
Pewaris takhtaPutera Tupoutoʻa ʻUlukalala
Raja pertamaRaja George Tupou I
Pembentukan4 November 1875
PersemayamanIstana Diraja, Nukuʻalofa

Penyerahan kuasa 2008Sunting

Tiga hari sebelum pemahkotaan baginda pada 1 Ogos 2008, kemudian Raja George Tupou V bertitah bahawa baginda akan melepaskan kebanyakan kuasa baginda dan akan dibimbing oleh cadangan Perdana Menteri atas kebanyakan perkara.[1]

Senarai raja terawal TongaSunting

  • Tuʻi Tonga, pemerintah Tonga dari s. tahun 950 hingga s. tahun 1470.
  • Tuʻi Haʻatakalaua, pemerintah Tonga dari s. 1470 hingga s. tahun 1600.
  • Tuʻi Kanokupolu, pemerintah Tonga dari s. 1600 hingga masa ini. Raja George Tupou I, raja Tonga yang pertama, merupakan Tuʻi Kanokupolu yang ke-19.

Senarai raja Tonga (1875–kini)Sunting

Nama
Kehidupan
Pemerintahan bermula
Berakhirnya pemerintahan
Nota
Kerabat
Gambar
Raja George Tupou I
s. 1797 – 18 Februari 1893
(umur 95–96)
4 November 1875 18 Februari 1893 Paduka putera kepada Tupoutoʻa, Tuʻi Kanokupolu ke-17 Tupou  
Raja George Tupou II
(1874-06-18)18 Jun 1874 – 5 April 1918(1918-04-05) (umur 43) 18 Februari 1893 5 April 1918 Dua cicit Raja George Tupou I Tupou  
Ratu Sālote Tupou III
(1900-03-13)13 Mac 1900 – 16 Disember 1965(1965-12-16) (umur 65) 5 April 1918 16 Disember 1965 Paduka puteri kepada Raja George Tupou II Tupou  
Raja Tāufaʻahau Tupou IV
(1918-07-04)4 Julai 1918 – 10 September 2006(2006-09-10) (umur 88) 16 Disember 1965 10 September 2006 Paduka putera kepada Ratu Sālote Tupou III Tupou  
Raja George Tupou V
(1948-05-04)4 Mei 1948 – 18 Mac 2012(2012-03-18) (umur 63) 11 September 2006 18 Mac 2012 Paduka putera kepada Raja Tāufaʻahau Tupou IV Tupou  
Raja Tupou VI
(1959-07-12) 12 Julai 1959 (umur 61) 18 Mac 2012 Penjawat kini Paduka putera kepada Raja Tāufaʻāhau Tupou IV Tupou  

Panji-panji dirajaSunting

Salasilah kerabatSunting

Templat:Salasilah kerabat Tupou

Lihat jugaSunting

Templat:Politik Tonga

Pautan luarSunting

  • Tonga – sejarah pemerintahan beraja Tonga dan genealogi diraja

RujukanSunting

Templat:Tonga topics Templat:Ketua negara dan kerajaan Oceania