After School (Hangul: 애프터스쿨), digayakan sebagai AFTERSCHOOL dalam bahasa Jepun, ialah kumpulan wanita Korea Selatan dengan konsep kemasukan dan graduasi dibentuk oleh Pledis Entertainment.[1] Sehingga Disember 2019, After School hanya mempunyai satu ahli di bawah label. Menurut laman web kumpulan itu, Lizzy, Raina, E-Young dan Kaeun masih menjadi ahli kumpulan ini.[2]

After School
After School di sidang media After School's Beauty Bible pada bulan Januari 2014
  • Dari kiri ke kanan: Kaeun, E-Young, Jungah, Jooyeon, Lizzy, Raina, Nana
Latar belakang
Berasal dariSeoul, Korea Selatan
Genre
Tahun aktif2009 (2009)–2015[a]
Syarikat rakaman
Pengkarya berkait
Laman sesawang
Laman sesawang Korea
Laman Sesawang Jepun
Ahli
Bekas ahli

After School membuat penampilan sulung mereka secara rasmi pada Januari 2009 dengan "AH!" dari album single New Schoolgirl. Berikutan penyertaan Uee pada April tahun itu, mereka melancarkan "Diva", yang memenangi anugerah "Rookie of the Month" di Cyworld Digital Music Awards.[3] Pledis Entertainment kemudian mengumumkan graduasi Soyoung, sebelum mengambil Raina dan Nana untuk keluaran "Because of You" pada November 2009.

Dari 2015 ke atas, After School menghentikan promosi kumpulan dan ahli-ahli telah meneruskan kerjaya muzik, lakonan dan pemodelan secara individu. Pada tahun 2019, Lizzy mendedahkan bahawa semua ahli telah secara beransur-ansur berpisah, namun kumpulan itu tidak secara rasmi dibubarkan.

Ahli kumpulan Sunting

Selepas Sekolah mempunyai sistem kemasukan-pengijazahan, di mana ahli ditambah atau ditarik balik dengan cara "semulajadi".[4]

Ahli terkini Sunting

Bekas ahli Sunting

Garis masa Sunting

Legend:

  • Biru (menegak) = Pengeluaran Korea
  • Merah (menegak) = Pengeluaran Jepun

Diskografi Sunting

Album Korea Sunting

  • Virgin (2011)

Album Jepun Sunting

  • Playgirlz (2012)
  • Dress to Kill (2014)

Album kompilasi Sunting

  • The Best of After School 2009–2012: Korea Ver. (2013)
  • Best (2015)

Filemografi Sunting

Rancangan realiti Sunting

  • 2009: MTV Diary of After School
  • 2010: Playgirlz School
  • 2013–2014: After School's Beauty Bible
  • 2014–2015: After School's Beauty Bible 2014 F/W

Drama Sunting

Filem Sunting

  • 2011: White: The Melody of the Curse

DVD Sunting

  • 2013: Afterschool First Japan Tour 2012 -Playgirlz- DVD

Radio Sunting

  • 2012–2014: Afterschool Playgirlz Radio ~ 1st Japan Radio Show

Jelajah Sunting

Utama Sunting

  • 2012: After School 1st Japan Tour "PlayGirlz"
  • 2014: After School 2nd Japan Tour "Dress to Shine"

Undangan Sunting

  • 2009: Doll Domination Tour[5]

Nota Sunting

  1. ^ Indefinite hiatus (Hiatus tidak tentu)

Rujukan Sunting

  1. ^ ":: PLEDIS". pledis.co.kr. Diarkibkan daripada yang asal pada July 14, 2016. Dicapai pada July 27, 2016.
  2. ^ "After School Korean Website (Profiles)". Dicapai pada April 17, 2020.
  3. ^ "섹시디바 애프터스쿨, 'Diva'로 '디지털 뮤직 어워드' 신인상". Hankyung.com (dalam bahasa Korean). June 11, 2009. Diarkibkan daripada yang asal pada October 1, 2011. Dicapai pada January 4, 2010.CS1 maint: unrecognized language (link)
  4. ^ Vitalwarning (May 19, 2011). "After School responds to rumors about "graduating", living separately, and revealing their personal lives". Allkpop.com. Dicapai pada March 9, 2012.
  5. ^ Garcia, Cathy Rose A. (June 7, 2009). "Pop Group Pussycat Dolls Sizzle in Seoul". The Korea Times. Hankook Ilbo. Diarkibkan daripada yang asal pada June 8, 2009. Dicapai pada June 22, 2009.

Pautan luar Sunting