Ahmed Rebai

Penyanyi dan pelakon lelaki Tunisia

Ahmed Ben Wajdi Rebai (Arab: أحمد بن وجدي الرباعي; lahir di Tunis, Tunisia, 27 Oktober 1997; umur 25 tahun), atau lebih dikenali sebagai Ahmed Rebai (Arab: أحمد الرباعي), merupakan seorang penyanyi dan pelakon lelaki Tunisia.[1][2]

Ahmed Rebai
أحمد الرباعي
أحمد الرباعي
Ahmed Rebai.jpg
Kelahiran
Ahmed Ben Wajdi Rebai
أحمد بن وجدي الرباعي

(1997-10-27) 27 Oktober 1997 (umur 25)
Pekerjaan
Tahun aktif2016–kini
Kerjaya muzik
GenreMuzik Arab
Instrumen
Syarikat rakaman
Rotana Records

Berasal dari keluarga pemuzik dari Sfax, beliau adalah anak saudara kepada penyanyi Saber Rebaï.[3][4]

DiskografiSunting

  • Abati ( 2016 ): single
  • Nhebbek Men Ghir Tfalsif ( 2018 ): single
  • Waad ( 2019 ): album
    • Waad
    • Hekayti Ana [5][6]
    • The Mantoub
  • Tamenouni Einik ( 2020 ): single
  • Nedem ( 2021 ): single[7]
  • Yalli Nsiti ( 2021 ): single [8][9]

RujukanSunting

  1. ^ "About me – Ahmed Rebai" (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 28 April 2021.
  2. ^ "احمد الرباعي | المنبر التونسي" (dalam bahasa Arab). Dicapai pada 28 April 2021.
  3. ^ "أحمد الرباعي: لا علاقة لعمّي صابر بتتويجي في مهرجان الأغنية". RadioMosaiqueFM (dalam bahasa Arab). Dicapai pada 28 April 2021.
  4. ^ مبتدا (16 Oktober 2019). "فيديو| على خطى عمه.. أحمد الرباعى يطرح "حكايتى أنا"". www.mobtada.com (dalam bahasa Arab). Dicapai pada 28 April 2021.
  5. ^ ""Hekayti Ana" de Ahmed Rebai dépasse les 700K vues". Musicien Tunisie (dalam bahasa Perancis). 10 Oktober 2019. Dicapai pada 28 April 2021.
  6. ^ "أحمد الرباعي | Aldar.ma". aldar.ma (dalam bahasa Arab). Dicapai pada 28 April 2021.
  7. ^ "فوز أحمد الرباعي ابن شقيق صابر الرباعي بالجائزة الأولى لمهرجان الأغنية التونسية". مجلة سيدتي (dalam bahasa Arab). 4 April 2021. Dicapai pada 28 April 2021.
  8. ^ https://www.ahmedrebai.com/
  9. ^ Ahmed Rebai - Yalli Nsiti (EXCLUSIVE Music Video) | 2021 | أحمد الرباعي - يلّي نسيتي (dalam bahasa Inggeris), dicapai pada 23 Ogos 2021

Pautan luarSunting