Anie Carera

Pelakon wanita Indonesia

Anie Carera (lahir di Kota Madiun, Jawa Timur, 1 Jun 1969; umur 51 tahun) ialah seorang penyanyi dan pelakon Indonesia yang terkenal pada dekad '90an.

Anie Carera
Anie Carera
Latar belakang
Nama lahir Tri Nuryani
Lahir (1969-06-01) 1 Jun 1969 (umur 51)
Indonesia Kota Madiun, Jawa Timur, Indonesia
Jenis Muzik Pop, Rock, Dangdut, Keroncong
Pekerjaan penyanyi, pelakon
Instrumen vokal
Tahun aktif 1988-kini
Syarikat rakaman GP Records
Universal Music
Music Plus
Musica Studio's
Berkaitan dengan Deddy Dores, Saykoji, Gombloh
Anak Lydea Ayu P.
Orang tua Santosa
Suwarti

DiskografiSunting

Studio AlbumSunting

  • Janji Itu Manis (1988)
  • Walau Seribu Tahun (1989)
  • Terperangkap Dalam Duka (1992)
  • Cintaku Takkan Berubah (1994)
  • Cintaku Tak Terbatas Waktu (1995)
  • Sebaris Kalimat (1996)
  • Aku Benci (1997)
  • Bagai Ikan Dalam Kaca (1998)
  • Hatiku Bagai Emas Permata (1999)
  • Cintaku Masih Seperti Yang Dulu (2000)

Single dan SoundtrackSunting

  • Satukan Cinta Kami (OST. Kamus Cinta Sang Primadona)
  • Selamat Malam Cinta
  • Cintaku Takkan Berubah (feat. Saykoji)
  • Cintaku Tak Terbatas Waktu (House Music Version)
  • Cintaku Terbang Di Langit Biru
  • Air Mata Rindu
  • Bila Rindu Mencekam (Air Mata Kesepian)
  • Cintaku Tak Berarti
  • Cermin
  • Harapan Cinta
  • Gubuk dan Istana

FilemografiSunting

  • Kamus Cinta Sang Primadona (1988)

RujukanSunting

Pautan luarSunting