Baek Ji-young (Hangul백지영, lahir pada 25 Mac 1976) merupakan seorang penyanyi wanita pop dan balada yang berasal dari Korea Selatan.

Baek Ji-young
190328 백지영.jpg
Baek pada 2019
Latar belakang
Kelahiran (1976-03-25) 25 Mac 1976 (umur 44)
Seoul, Korea Selatan
GenreK-pop, R&B
PekerjaanPenyanyi
Tahun aktif1999 - sekarang
Syarikat rakaman
Music Works
Nama Korea
Hangul백지영
Perumian SemakanBaek Ji-yeong
McCune–ReischauerPaek Chiyŏng

DiskografiSunting

Album studioSunting

  • Sorrow (1999)
  • Rouge (2000)
  • Tres (2001)
  • Smile (2003)
  • Smile Again (2006)
  • The Sixth Miracle (2007)
  • Sensibility (2008)
  • Pitta (2011)

Album miniSunting

  • EGO (2009)
  • Good Boy (2012)

Pautan luarSunting

Anugerah dan pencapaian
Didahului oleh
BoA
Mnet Asian Music Awards ke-13 – Artis Solo Wanita Terbaik
2011
Diikuti oleh:
Penyandang