Buka menu utama

Ainur Rokhimah atau lebih terkenal sebagai Inul Daratista (lahir 21 Januari 1979) merupakan seorang penyanyi dangdut yang terkenal di Indonesia. Beliau dikenali Ratu Goyang ‘Ngebor’ di Indonesia atau goyang-gerudi di Malaysia.

Inul Daratista
Inul Daratista 2004.JPG
Inul Daratista selepas konsert di Singapura, 2004
KelahiranAinur Rokhimah
(1979-01-21) 21 Januari 1979 (umur 40)
Pasuruan, Jawa Timur, Indonesia
KediamanJakarta
WarganegaraIndonesia
Nama lainBunda Ratu
PekerjaanPenyanyi
Tahun aktif2000–kini
Terkenal keranaGoyang-gerudi atau Ratu Goyang ‘Ngebor’ di Indonesia
PasanganAdam Suseno (berkahwin 2008)
AnakYusuf Ivander Damares
Kerjaya muzik
GenreDangdut
InstrumenVokal
Syarikat rakaman
PT Blackboard Indonsia
Kegiatan berkaitan
Too Phat

Inul memulakan kerjaya pentasnya sebagai penyanyi dangdut dalam keramaian rakyat di daerah Pasuruan, Jawa Timur. Tanpa dia sedari, aksinya diabadikan dalam sebuah rakaman video. Video ini kemudiannya diedar dalam format VCD keperbagai pelosok daerah, ini yang mendorong nama Inul mulai terkenal. Seiring dengan melekatnya julukan "Ratu Ngebor", Inul mulai tampil di banyak tempat. Seketika itu, jadual persembahannya terisi padat. Banyak stesen televisen berebut untuk menjemput Inul.

Kehidupan peribadiSunting

Beliau berkahwin dengan Adam Suseno pada 2007 dan dikurniakan seorang anak lelaki bernama Yusuf Ivander Damares.

BantahanSunting

Pelbagai pihak membantah tarian gelek gerudi oleh Inul. Pada 22 Mei 2010, Datuk Hamisa Samat dari Wanita UMNO Kalabakan membantah konsert Inul pada 29 Mei 2010 di Kompleks Sukan Tawau. Inul didakwa menyumbang kepada keruntuhan akhlak di kalangan remaja. Demonstrasi bantahan juga diadakan di Masjid Al-Khauthar.[1]

DiskografiSunting

  • 2003 Goyang Inul
  • 2004 Separuh Nafas
  • 2005 Too Phat – Rebirth Into Reality
  • 2006 Mau Dong
  • 2006 Ash-Sholaatu
  • 2008 Rasain Lho
  • 2012 Buaya Buntung

RujukanSunting

Pautan luarSunting