Crossfire

(Dilencongkan dari Kumpulan Crossfire)

Kumpulan Crossfire merupakan sebuah kumpulan pemuzik dan penyanyi yang aktif di Malaysia. Kumpulan ini menyampaikan lagu-lagu Melayu. Kumpulan Crossfire ditubuhkan di Kuala Lumpur pada tahun 1989 dengan didikan Khalid Mobin (Rusty Blade).

Crossfire
Crossfire 04-1-.jpg
Latar belakang
GenreRock/Heavy Metal/Slow Rock
PekerjaanVokal / Pemuzik
Pengkarya berkait
Rusty Blade Garuda Handy Blade

Ahli-ahliSunting

Ia dianggotai oleh 5 pemuzik muda iaitu:-

VOKAL : Isa Rahman (telah menyertai kumpulan Handy Black & Garuda , Aim / Asri / Ami Rizal

GITAR : Assu @ Burn (Abu Bakar bin Othman; lahir 1967)

GITAR : Yus (Mohamad Yusri Razali; lahir 1967)

BASS : Yas (Alias) / Almi (Samurai)

DRAM : Fiq (Syed Tawfiq bin Syed Salleh Alattas; lahir 1967) , Yem Sambora (pernah menyertai kumpulan Garuda) , Lola (Saiful Rizla Kamarul; telah menyertai kumpulan XPDC, Search & Lives)

DiskografiSunting

Album studioSunting

  • Fatamorgana (1989)
  • Erosi (1990)
  • Metonimia (1993)
  • Espirits De Corps (1994)
  • Ilustrasi (1995)
  • Konservatif (1997)

Lagu-laguSunting

  1. Realiti & Fantasi
  2. Nyata Bukan Ilusi
  3. Antara Kita
  4. Antara Luka & Rindu
  5. Batu Bersurat
  6. Bisikan
  7. Darjat
  8. Dendam
  9. Kamikaze
  10. Kasih Berduka
  11. Nilaikan
  12. Setelah Kau Tiada
  13. Tangisan
  14. Abadikan Memori
  15. Arah
  16. Hikayat Dan Lagenda
  17. Joget Bujang Dirantau
  18. Puteri Duyung
  19. Fatamorgana
  20. Takdir Cinta Kita
  21. Takdir Menentukan Segalanya
  22. Tanda Soal
  23. Takdir Cinta

RujukanSunting


Pautan luarSunting