Sammi Cheng

Sammi Hui Cheng Sau-man (Cina tradisional: 鄭秀文; lahir 19 Ogos 1972) ialah seorang penyanyi dan pelakon wanita Hong Kong. Beliau ialah salah seorang penyanyi wanita paling terkemuka di Hong Kong, dengan penjualan album lebih dari 30 juta salinan di seluruh Asia-Pasifik.[3] Terutama pada tahun 1990-an, beliau menerima jolokan oleh media sebagai "Ratu Kantopop" dan diva (Bahasa Cina: 天后; harfiah: "Ratu Syurgawi"). Memiliki kejayaan dalam lebih dari 25 tahun di industri hiburan, Sammi juga telah dianggap sebagai salah seorang seniman Hong Kong yang paling popular di Asia Pasifik.

Sammi Cheng
Sammi Cheng 2019.jpg
Sammi Cheng tahun 2019
Nama Cina
Nama Cina (Tradisional)
Nama Cina (Ringkas)
PinyinZhèng Xiùwén (Mandarin)
Jyutpingzeng6 sau3 man4 (Kantonis)
Nama lahirCheng Sau Man
KeturunanChenghai, Teochiu, Guangdong, China[1][2]
AsalHong Kong
Lahir (1972-08-19) 19 Ogos 1972 (umur 49)[2]
Hong Kong[2]
Nama lainMi
PekerjaanSinger, actress
Jenis muzikKantopop, Mandopop
Alat muzikVokal
Jenis suaraLyric Mezzo-soprano
Syarikat rakamanCapital Artists (1988–95)
Warner Music Group (1995–2005)
East Asia Entertainment Ltd. (2005–kini)
Tahun aktif1990–2005
2007–kini
PasanganAndy Hui

DiskografiSunting

Album studio KantonisSunting

  • Sammi (1990)
  • Holiday (1991)
  • Never Too Late (1992)
  • Happy Maze (1993)
  • Ten Commandments (1994)
  • Lost Memory (1994)
  • After (1995)
  • Can't Let You Go (1995)
  • Missing You (1996)
  • Passion (1996)
  • Our Theme Song (1997)
  • Living Language (1997)
  • Feel So Good (1998)
  • Listen to Sammi (1999)
  • Love You So Much (1999)
  • Ladies First (2000)
  • Love Is ... (2000)
  • Shocking Pink (2001)
  • Tender (2001)
  • Becoming Sammi (2002)
  • Wonder Woman (2002)
  • La La La (2004)
  • Sammi vs. Sammi (2004)
  • Faith (2009)
  • Love is Love (2013)
  • Fabulous (2016)

Album studio MandarinSunting

  • Worth It (1996)
  • Waiting for You (1997)
  • I Deserve (1999)
  • To Love (2000)
  • Complete (2001)
  • Letting Go (2002)
  • Beautiful Misunderstanding (2003)
  • Faith (2010)
  • Nude (2017)

RujukanSunting

  1. ^ MandarinRadio.com. "MandarinRadio.com." Sammi Cheng never enough. Retrieved on 2008-08-04.
  2. ^ a b c (Cina) Sina.com. "Sina.com." Sammi Cheng. Retrieved on 2008-08-01.
  3. ^ 真情部落格 好消息衛星電視台 GoodTV 好消息

Pautan luarSunting