Buka menu utama

Senarai Residen British di Perak

rencana senarai Wikimedia

Senarai Residen British Negeri Perak Perak, British Malaya. Kedudukan Residen adalah jawatan eksekutif pentadbiran. Dengan syarat-syarat melalui Perjanjian Pangkor 1874, Residen adalah penasihat kepada Duli Yang Maha Mulia Sultan Perak yang keputusannya mengikut semua perkara di dalam pentadbiran kecuali adat dan agama Melayu. Jawatan Residen British juga bersamaan dengan jawatan Menteri Besar pada hari ini, di mana beliau menjadi pengerusi Majlis Negeri Perak dan Sultan adalah Presiden Tuan Majlis. Kediaman rasmi untuk Residen berada di Residency Hill, Taiping. Kediaman lain juga boleh didapati di Kuala Kangsar dan Ipoh. Selepas Perang Dunia II, kedudukan Residen British telah digantikan oleh Penasihat British. Akhirnya, apabila Malaya mencapai Kemerdekaan pada tahun 1957, jawatan penasihat British dihapuskan.[1]

Residen British Potret Darjah kebesaran Tarikh menjabat Tarikh letak jawatan
1. James Wheeler Woodford Birch J.W.W. Birch.gif tiada 4 November 1874 2 November 1875
2. Sir Frank Athelstane Swettenham Sir frank swettenham.gif GCMG, CH 5 November 1875 Mac 1876
3. James Guthrie Davidson Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg tiada 11 April 1876 31 Mac 1877
4. Sir Hugh Low Hugh Low.png GCMG, KCMG, CMG 1 April 1877 31 Mei 1889
5. Sir Frank Athelstane Swettenham Sir frank swettenham.gif GCMG, CH 1 Jun 1889 30 Jun 1896
6. Sir William Hood Treacher Sir william hood treacher.jpg KCMG 1 Julai 1896 12 Disember 1901
7. Sir John Pickersgill Rodger Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg KCMG, CMG 13 Disember 1901 9 Februari 1904
8. Sir Ernest Woodford Birch ErnestWoodfordBirch.jpg KCMG, CMG 10 Februari 1904 5 Mac 1911
9. Sir Henry Conway Belfield Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg KCMG, CMG, JP 6 Mac 1911 15 Disember 1911
10. Oliver Marks Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg tiada 15 Disember 1911 9 Ogos 1912
11. Kolonel William James Parke Hume Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg CMG 9 Ogos 1912 12 Ogos 1912
12. Sir Reginald George Watson Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg CMG 12 Ogos 1912 17 September 1919
13. Sir William George Maxwell (pemangku pada 19 December 1919) Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg KBE, CMG 17 September 1919 12 September 1920
14. Colonel William James Parke Hume (pemangku kepada Maxwell pada 12 September 1921) Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg CMG 29 Jun 1920 13 Julai 1921
15. Sir Cecil William Chase Parr Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg CMG, OBE 14 Julai 1921 20 Disember 1925
16. Oswald Francis Gerard Stonor Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg tiada 20 Disember 1925 6 Jun 1927
17. Henry Wagstaffe Thomson Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg tiada 6 Jun 1927 1929
18. Charles Walter Hamilton Cochrane Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg CMG 1929 1930
19. Bertram Walter Elles Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg tiada 1931 1932
20. Sir Geoffrey Edmund Cator Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg CMG 1933 1939
21. Marcus Rex CMG 1939 1941
Penasihat British Potret Darjah kebesaran Tarikh menjabat Tarikh letak jawatan
22. Arthur Vincent Aston Arthur Vincent Aston.jpg CMG, MC 1946 1948
23. James Innes Miller Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg tiada 1948 1951
24. Edwin Cyril Geddes Barrett (pemangku) Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg CMG 1953 1954
25. Dato’ Ian Blelloch Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg CMG 1951 1956

ReferencesSunting