Senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh Afgan Syah Reza

rencana senarai Wikimedia

Berikut ialah senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh penyanyi Indonesia, Afgan Syah Reza.

Anugerah dan pencalonan Afgan Syahreza
Afgansyah Rezza (2013) - Cropped.jpg
Anugerah Menang Nominasi
Anugerah Musik Indonesia
5 18
Anugerah Planet Muzik
3 16
Asia Song Festival
1 1
Dahsyatnya Awards
5 14
Hai Reader's Poll Music Awards
2 2
Inbox Awards
2 6
Indigo Digital Music Awards
2 2
Indosat Awards
1 3
MTV Indonesia Awards
2 3
Jumlah
Anugerah dimenangi 42
Pencalonan 114

MuzikSunting

Anugerah Industri MuzikSunting

Anugerah Industri Muzik biasanya dikenali dengan akronim AIM, adalah anugerah untuk memberi penghormatan kepada industri muzik Malaysia, pertama kali diadakan pada tahun 1993. Ia adalah bersamaan dengan Anugerah Grammy.

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2012 "Pesan Cinta" Lagu Melayu Terbaik Dipersemmbahkan oleh Artis Antarabangsa Tercalon

Anugerah Musik IndonesiaSunting

Anugerah Musik Indonesia adalah sebuah anugerah muzik utama Indonesia tahunan. Mereka telah dibandingkan dengan Anugerah Grammy Amerika dan Anugerah Brit British. Anugerah ini telah dirasmikan pada tahun 1997 oleh ASIRI, PAPPRI, dan KCI. Ia adalah anugerah muzik yang paling tinggi diberikan kepada artis cemerlang di Indonesia. Afgan menerima lima anugerah daripada 18 pencalonan.

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2009 "Terima Kasih Cinta" Best of the Best Newcomer Tercalon
Best Pop Male Solo Artist[1][2] Menang
2012 "Panah Asmara" Menang
Best Pop Song[3] Menang
Best Mix Engineer[4] Menang
Best Pop Recording Producer Tercalon
Best of the Best Production Work Tercalon
The One Best Recording Album Producer Tercalon
2014 "Jodoh Pasti Bertemu" Best Pop Male Solo Artist Tercalon
Best Pop/Urban Songwriter Tercalon
Best Pop/Urban Recording Producer Tercalon
L1ve to Love, Love to L1ve Best Pop/Urban Album Tercalon
Best Recording Album Producer Tercalon
Best of the Best Album Tercalon
2015 "Kumohon" Best Pop Male Solo Artist Tercalon
"Kamu Yang Kutunggu" (feat. Rossa) Best Pop Collaboration[5] Menang
Best Collaboration Production Work Tercalon
Best of the Best Production Work Tercalon

Anugerah Planet MuzikSunting

Anugerah Planet Muzik merupakan anugerah tahunan diberikan kepada artis popular dari Indonesia, Singapura dan Malaysia. Afgan menerima tiga anugerah daripada 16 pencalonan.

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2009 "Terima Kasih Cinta" The Best Vocals in the Best Male Newcomer Tercalon
Best Song Tercalon
Confession No.1 Best Album[6] Menang
Best Male Artist[7] Menang
Afgan Favorite Indonesian Artist Tercalon
Most Popular Regional Artist Tercalon
2012 "Panah Asmara" Best Male Artist Tercalon
Afgan Most Popular Regional Artist Tercalon
New Media Icon Tercalon
2014 "Katakan Tidak" Best Male Artist Tercalon
APM Most Popular Song Tercalon
Afgan APM Most Popular Artist Tercalon
Social Media Icon Tercalon
2015 "Kamu Yang Kutunggu" (bersama Rossa) Best Duo/Group[8] Menang
Afgan Social Media Icon Tercalon
APM Most Popular Artist Tercalon

Asia Song FestivalSunting

Asia Song Festival ialah festival muzik pop tahunan yang diadakan di Korea Selatan yang mempunyai artis dari 10 negara Asia. artis yang mengambil bahagian menerima plak penghargaan daripada Kementerian Kebudayaan, Sukan dan Pelancongan Korea dan Anugerah Artis Asia Terbaik daripada pengerusi Yayasan Pertukaran dan Budaya Antarabangsa Korea. Festival ini dirakam dan disiarkan oleh SBS (Korean freeTV), Fuji TV (Jepun freeTV / BS / CS), dan 30 penyiar lain di seluruh dunia. Afgan menerima satu anugerah.

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2014 Afgan Best Asian Artist Menang

Populariti dan komersialSunting

Anugerah DahsyatnyaSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2009 Afgan Outstanding Solo Singer[9][10] Tercalon
2010 Menang
2011 Menang
"Bawalah Cintaku" Outstanding Video Clip Tercalon
Outstanding Director Video Clip Tercalon
2012 "Panah Asmara" Outstanding Song Tercalon
Afgan Outstanding Male Solo Singer[11][12] Tercalon
2013 Menang
2014 Menang
"Jodoh Pasti Bertemu" Outstanding Song Tercalon
2015 Afgan Outstanding Male Solo Singer[13] Menang
"Katakan Tidak" Outstanding Song Tercalon
"Kumohon" Outstanding Video Clip Tercalon
Outstanding Director Video Clip Tercalon

Anugerah Global SeruSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2014 "Jodoh Pasti Bertemu" Most Exciting Song Tercalon

Guardians e-AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2008 Afgan Best New Artist[14] Menang
"Terima Kasih Cinta" Best Male Artist Tercalon

Hai Reader's Poll Music AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2012 Afgan The Best Male[15] Menang
2013 Menang

Inbox AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2010 Afgan & Olivia Lubis Jensen – "Cinta 2 Hati" Most Exciting Couple in Video Clip Tercalon
2011 Afgan Most Inbox Solo Singer Tercalon
2012 Most Inbox Male Solo Singer[16][17] Menang
2013 Menang
2014 Tercalon
2015 Tercalon

Indigo AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2010 Afgan Best Male Artist[18][19] Menang
2011 Menang

Indonesian Choice AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2014 Afgan Male Singer of the Year Tercalon
L1ve to Love, Love to L1ve Album of the Year Tercalon

Indonesian Movie AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2010 "Bukan Cinta Biasa" (Bukan Cinta Biasa) Favorite Soundtrack Tercalon
2011 "Dalam Mihrab Cinta" (Dalam Mihrab Cinta) Tercalon
2014 "Jodoh Pasti Bertemu" (Madre) Tercalon

Indosat AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2011 Afgan Most Popular Male Pop Singer[20] Menang
"Cinta Dua Hati" Most Popular Pop Song Tercalon
The One Most Popular Album Tercalon

Infotainment AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2014 Afgan Most Fashionable Male Celebrity Tercalon

MTV AwardsSunting

MTV AmpuhSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2008 Afgan Male Artist of the Year Menang
2010 Menang

MTV Indonesia AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2008 Afgan Most Favorite Male Artist[21] Menang
Best Artist of the Year[22] Menang
2009 Most Favorite Male Artist Tercalon

Nickelodeon Indonesia Kids' Choice AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2008 Afgan Favorite Male Singer[23] Menang
Indonesian Star Wannabe Award Tercalon
2009 Favorite Male Singer[24] Menang
Indonesian Star Wannabe Award[25] Menang
2010 Favorite Male Singer[26] Menang
2011 Tercalon
2012 Favorite Singer Tercalon
2014 Tercalon
2015 Tercalon

Opera Van Java AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2013 Afgan Most Tempted Artist Tercalon

SCTV AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2009 Afgan Famous Singer[27][28] Menang
2010 Menang
2011 Tercalon
2012 Tercalon
2013 Tercalon
2014 Tercalon

SCTV Music AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2009 Confession No.1 Famous Solo Pop Album[29] Menang
Famous Newcomer Album Tercalon
"Terima Kasih Cinta" Most Famous Song Tercalon
2010 Bukan Cinta Biasa (single) Famous Male Solo Album[30] Menang
2011 The One Famous Solo Pop Album[31] Menang
"Bawalah Cintaku" Most Famous Song Tercalon
2012 Kembali (single) Famous Male Solo Album[32] Menang
2013 Afgan Most Famous Male Solo Singer[33][34] Menang
2014 Menang
"Jodoh Pasti Berlalu" Most Famous Pop Song Tercalon
2015 Afgan Most Famous Male Solo Singer [35] Menang

Selebrita AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2015 "Knock Me Out" Most Celeb Song Tercalon

World Music AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2014 "Jodoh Pasti Bertemu" World's Best Song Tercalon
World's Best Video Tercalon
Afgan World's Best Male Artist Tercalon
World's Best Live Act Tercalon
World's Best Entertainer of the Year Tercalon
World's Best Indonesian Male Artist (Voted) Menang

Yahoo! Celebrity AwardsSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2014 Afgan Most Stylist Male Tercalon

Anugerah Penghormatan, Majalah, AkhbarSunting

National Outstanding Youth PioneerSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2014 Afgan Field of Arts and Culture[36] Menang

World International Property Organization (WIPO)Sunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2015 Afgan Creativity[37] Menang

RujukanSunting

  1. ^ (Indonesia) Afgan won Best Male Solo Singer at 2009 Anugerah Musik Indonesia retrieved on 2009-04-25
  2. ^ (Indonesia) Afgan won Best Male Solo Singer at 2012 Anugerah Musik Indonesia retrieved on 2012-07-05
  3. ^ (Indonesia) Afgan won Best Pop Song at 2012 Anugerah Musik Indonesia retrieved on 2012-07-05
  4. ^ (Indonesia) Afgan won Best Mix Engineer at 2012 Anugerah Musik Indonesia retrieved on 2012-07-05
  5. ^ (Indonesia) Afgan won Best Pop Collaboration at 2015 Anugerah Musik Indonesia retrieved on 2015-09-22
  6. ^ Afgan won Best Album at 2009 Anugerah Planet Muzik retrieved on 2009-07-19
  7. ^ Afgan won Best Male Artist at 2009 Anugerah Planet Muzik retrieved on 2009-07-19
  8. ^ Afgan won Best Duo/Group at 2015 Anugerah Planet Muzik retrieved on 2015-10-09
  9. ^ (Indonesia) Afgan won Outstanding Solo Singer at 2010 Dahsyatnya Awards retrieved on 2010-02-26
  10. ^ (Indonesia) Afgan won Outstanding Solo Singer at 2011 Dahsyatnya Awards retrieved on 2011-01-27
  11. ^ (Indonesia) Afgan won Outstanding Male Solo Singer at 2013 Dahsyatnya Awards retrieved on 2013-01-22
  12. ^ (Indonesia) Afgan won Outstanding Male Solo Singer at 2014 Dahsyatnya Awards retrieved on 2014-01-22
  13. ^ (Indonesia) Afgan won Outstanding Male Solo Singer at 2015 Dahsyatnya Awards retrieved on 2015-01-24
  14. ^ (Indonesia) Afgan won Best New Artist at 2008 Guardians e-Awards, retrieved on 2008-08-17
  15. ^ (Indonesia) Afgan won The Best Male at 2012 Hai Reader's Poll Music Awards retrieved on 2012-12-25
  16. ^ (Indonesia) Afgan won Most Inbox Male Solo Singer at 2012 Inbox Awards retrieved on 2012-09-29
  17. ^ (Indonesia) Afgan won Most Inbox Male Solo Singer at 2013 Inbox Awards retrieved on 2013-09-29
  18. ^ (Indonesia) Afgan won Best Male Artist at 2010 Indigo Awards retrieved on 2010-12-09
  19. ^ (Indonesia) Afgan won Best Male Artist at 2011 Indigo Digital Music Awards retrieved on 2011-12-05
  20. ^ (Indonesia) Afgan won Most Popular Male Pop Singer at 2011 Indosat Awards retrieved on 2011-03-11
  21. ^ (Indonesia) Afgan won Most Favorite Male Artist at 2008 MTV Indonesia Awards retrieved on 2008-09-20
  22. ^ (Indonesia) Afgan won Best Artist of the Year at 2008 MTV Indonesia Awards retrieved on 2008-09-20
  23. ^ (Indonesia) Afgan won Favorite Male Solo Singer at 2008 Nickelodeon Indonesia Kids' Choice Awards retrieved on 2008-11-29
  24. ^ (Indonesia) Afgan won Favorite Male Singer at 2009 Nickelodeon Indonesia Kids' Choice Awards retrieved on 2009-07-23
  25. ^ (Indonesia) Afgan won Indonesia Star Wannabe Award at 2009 Nickelodeon Indonesia Kids' Choice Awards retrieved on 2009-07-23
  26. ^ (Indonesia) Afgan won Favorite male Singer at 2010 Nickelodeon Indonesia Kids' Choice Awards retrieved on 2010-05-10
  27. ^ (Indonesia) Afgan won Famous Singer at 2009 SCTV Awards retrieved on 2009-08-15
  28. ^ (Indonesia) Afgan won Famous Singer at 2010 SCTV Awards retrieved on 2010-10-29
  29. ^ (Indonesia) Afgan won Famous Solo Pop Album at 2006 SCTV Music Awards retrieved on 2009-05-29
  30. ^ (Indonesia) Afgan won Famous Male Solo Album at 2010 SCTV Music Awards retrieved on 2010-05-28
  31. ^ (Indonesia) Afgan won Famous Solo Pop Album at 2011 SCTV Music Awards retrieved on 2011-04-30
  32. ^ (Indonesia) Afgan won Famous Male Solo Album at 2012 SCTV Music Awards retrieved on 2012-04-28
  33. ^ (Indonesia) Afgan won Most Famous Male Solo Singer at 2013 SCTV Music Awards retrieved on 2013-04-30
  34. ^ (Indonesia) Afgan won Most Famous Male Solo Singer at 2014 SCTV Music Awards retrieved on 2014-04-18
  35. ^ (Indonesia) Afgan won Most Famous Male Solo Singer at 2015 SCTV Music Awards retrieved on 2015-05-06
  36. ^ (Indonesia) Receiving an award at Youth Pledge Day, Afgan spirit to go international retrieved on 2014-10-29
  37. ^ (Indonesia) Earn international award, Afgan added musical spirit retrieved on 2015-10-30